Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1250 / 1318
(#) Wezuv hozzászólása Ápr 20, 2017 / 1
 
Ha netán valaki harmony-ben FTP szervert szeretne és néha lefagy a csatlakozáskor, annak az az oka, hogy rosszul állítják elő a hónap indexét a kiíráskor és túlindexelnek egy tömböt, ha 12. hónapra esik a fájl dátuma. Ezt az ftp.c fálban az 1384. sor körül találjátok. Egy -1 megoldja a problémát " >>5) -1 ":

  1. sprintf(FileRecordsDateTime, "%3s %02d %04d", month[((newNode->file_stat.fdate & 0x01E0) >> 5)-1], (newNode->file_stat.fdate & 0x001F), ((newNode->file_stat.fdate & 0xFE00) >> 9) + 1980);
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) cua válasza Wezuv hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Nice shot
(#) gyoran hozzászólása Ápr 23, 2017 /
 
Sziasztok, tud valaki olyan library-ról, és/vagy egyéb megoldásról, ami egy usb-s MS sidewinder pozícióit tudja PIC-kel feldolgozni. Esetleg érdekes lehetne robotok, repülők irányítására (nálam van egy már nem supportált appcopter, aminek tudom az IR vezérlő kódjait. Ezt Sidewinderrel irányítni... jó kihívás)
(#) gyoran válasza gyoran hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Javítás: a joystick Logitech Force 3D Pro USB csatlakozóval.
(A sidewindert kidobtam már, pedig azzal gondolom könnyebb lett volna)
(#) pajti2 válasza gyoran hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Kicsit pontosabban, egy joystick client usb driver-ének a dokumentációja kellene neked, hogy host-ként valamelyik pic-el használni tudd? Mert olyasmiért kb könyörögnöd kell majd a fejlesztő cég mérnökeinek és még meg is vesztegetned őket. Persze vannak usb communication loggerek (egy hirtelen talált példa: USB Logger) is teszt célokra, megpróbálhatod azzal kifürkészni, hogyan is dolgozhat az a joystick, de elleszel vele egy darabig, még ha egy joystick 3 tengelye + pár gombja nem is a világ legbonyolultabb eszköze.

És ugye biztos nem értettem félre, hogy Joystick-et szeretnél kezelni és nem egy AIM-9 Sidewinder-t célpontra irányítani?
(#) gyoran válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Hajjaj, eszerint ez nem nyitott forráskódú....
De igen, kb erre gondoltam.
Nagyon bosszantott, hogy az a kis appcopter az IOS következő verziójától már nem támogatott. Viszont az IR kódját valaki szépen visszafejtette, ez gyönyörű feladat egy PIC-nek.
Már csak valahogy meg kellene neki mondani, mit csináljon (három tengely + gáz azt hiszem)
Hát akkor hagyom a társadalmat még érni rá...
Annyira elvetemült meg mégsem vagyok, hogy potikból csináljak.

Amire Te gondolsz azt én Tomahawkkal oldom meg.
Vettem az Obiban.
Szép piros feje és fanyele van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2017
(#) pajti2 válasza gyoran hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Szerintem nem csak usb-s joystick-ok vannak, hanem game portosak is, és azokat egy kicsit könnyebb lekövetni, hogyan dolgoznak - szimplán analóg poticsúszka van bekötve a csatlakozójukra. Mondjuk szétszeded, megnézed, mekkora potik vannak benne, hogyan vannak bekötve, és utána A/D-vel eljátszadozol velük. Ha jól értettem, neked csak a kezelhető mechanikára van szükséged, a hozzá tartozó vezérlést már megoldod magad. Ha csak a mechanika kell, arra kaphatsz készen megoldást nagyon egyszerűt is. Vagy például nézd meg ezt az ebay cuccot, közvetlenül hozzáférhető poti lábakkal: 1pc 4-axis Joystick Potentiometer JH-D400X-R4 10K 4D with Button Joystick (hirtelen ezt dobta google 4-axis joystick-re).
(#) gyoran válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Köszönöm a tippet, a baj az, hogy 4-5 éve pont egy gameportosat dobtam ki
Nem vagyok 100-as az biztos.
Majd keresek valamit.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2017
(#) icserny válasza gyoran hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de az USB joystick nagy valószínűséggel szabványos HID eszköz, amely az USB.org honlapról letölthető dokumentumok szerint kommunikál. Az USB Logger vagy más, hasonló szoftverrel az üzenetcsomagok fülöncsíphetők és elemezhetők.

A Microchip MLA-ban célszerű utána nézni PIC mintaprogramoknak. Ha esetleg nincs USB Host Joystick mintapélda, akkor a Microchip fórumán van egy régi leírás, hogy az MLA USB Host Mouse mintapéldából Joystick fogadó alkalmazást fabrikálni.
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 25, 2017 /
 
Üdv Mindenkinek!
Elnézést, hogy lényegében kezdőként a nagyok csoportjába írok, csak gondolom, itt olyanok vannak, akik nem akadnak meg "piszlicsáré" problémákon.
Először kérdezem, hogy használ-e valaki linux alatt MPLAB X-et és XC32-t?
Két éve még tudtam működő rendszert telepíteni, akkor is linux alatt, most meg nem akar összejönni sehogy. A linux annyiban változott, hogy 32 helyett 64 bites változat fut. Le lehet tölteni a régi változatokat is, ha valaki linux alatt használja, és minden OK neki, írja meg legyen szíves, melyik verzió fut nála.
Lenovo T400 notebook, Kubuntu 14.04 LTS 64 bites.
Köszi előre is, ha valaki tud segíteni!
(#) icserny válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Homályos emlékeim szerint volt valami gond a 64 bites rendszereken (a telepítő 32 bites könyvtárakat hiányolt). Végül megoldódott, de az MPLAB X-et nem használtam, letöröltem.

Már nem tudom ellenőrizni, hogy ezt a leírást követtem-e, vagy mást, de nézd meg, hátha segít!
(#) tomi52 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
A plib.h hivatkozik egy rakás további "h"-ra, amit most külön lehet letölteni. Az aktuális xc32 1.43-as, a letölthető library 1.40-es. Ezek egy alkönyvtárral beljebb vannak, mint a plib.h. Viszont a plib által Include-al behívott "h", továbbit hívna azonos könyvtárból, de ott is alkönyvtárral, tehát nem találja. Bele tudnék javítani, csak vajon akkor hol lenne a vége?
(#) icserny válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Az első kérdésedből úgy tűnt, hogy az MPLAB X telepítése okozott gondot. Ha azon már túl vagy, akkor az előző válaszom sztornó. A plib.h-hez viszont nem tudok hozzászólni.
Mindenesetre az érthető, hogy két évvel korábbi kiadású Peripheral Library nem klappol a mostani fordítóhoz, mert ahhoz az MPLAB Harmony PLIB-et ajánlják .

A Microchip mindent elkövet, hogy elriassza és a konkurenciához kényszerítse a fejlesztőket...
(#) pajti2 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Próbálj meg utána nézni doksikban, hogy időrendben milyen verziójú összetevők passzoltak össze, hogyan volt az időrendi fejlesztésük, és tekerd vissza az idő kerekét lépésenként. Valami majd csak akad, ami fodítani is tud. Ha mégsem, akkor csak nagyon távoli workaroundot tudok javasolni: a leguccsó mplab, c32, régebbi verziójú mla-k próba projectjei, és azok libjei továbbra is dolgoznak 32mx795-ig bezárólag. Ha feladatod van, amit bármi áron meg kell csinálnod úgy, hogy utána nyugodtan szeretnél aludni, akkor pontosan azt javaslom, hogy harmony, xc-k, mplabx, 32mk/mm/mz kuka minden. Ja igen, a Linux is kuka, kelleni fog egy Windows 7. Bocsi
(#) Lucifer válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Használjuk a cégnél, nálam az általad megadott környezetben (KUbuntu 14.04 64 bit), a többiek OSX-en. A build szerveren is ugyanez a konfig van. A plib deprecated ez alapján az 1.32-ben volt utoljára támogatott.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) tomi52 válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Kb 2 éve ment rendesen, akkor ment a MPIDE is. Azt is "sikeresen" továbbfejlesztették, így most az sem megy. Ami helyette van, az Arduinó környezetbe beépített, szintén zűrös.

Csak jegeltem a témát, és most szeretném megint elővenni. Sajnos nem emlékszem, akkor épp milyen verziók voltak az érvényesek. Közben lett "új" gépem, ez már csak 9 éves, és erre 64 bites linuxot tettem. De sajnos a mostani verziókkal a 32 bitesen is gond van, kipróbáltam a régi gépemen. (Sajnos a régi konfig már nem volt rajta.)

Ami meg a window$t érinti, köszönöm, nem kérek belőle. Igencsak utáltam már mielőtt nyögdíjas lettem, és muszáj volt használnom. Azóta ahogy mondani szokták, bottal sem piszkálom meg, ennek pedig már 7 éve. Elegem lett már a hülyeségeiből is, és nincs kedvem - se pénzem - minden új verziónál izmosabb gépet venni.
(#) Wezuv válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Fura, hogy nem megy, mert alapjában a NetBeans-re épül az egész (ezért ilyen vacak (Java)). Windows alatt mindig működött, legyen az XP, W7, W8, W10. Linuxot itthon nem használok, de Neked lehet, hogy Java környezet telepítési problémáid vannak, mert nem a Microchip fejleszti a NetBeanst, ők csak alkalmazzák, így fura, hogy az alap progam se fut.
Azt hozzá kell tenni, hogy ez a Java-szutyok rengeteg szégyenteljes hibával terheli a fejlesztő rendszert, ami szerintem megengedhetetlen lenne egy ilyen cégnek! Ha átírnák az egészet HTML5-re, akkor azonnal megoldódna egy rakat probléma. Rengeteget szívok az USB drivereivel, jelen esetben egy ICD3 driverét kell időnként leszedni, visszatenni és ebben nem a windows a hibás, hanem a (Javas) Switch segédprogram szerintem. Szóval én a Javat telepítgetném a verziókat váltva, hátha az egyikkel elindul.
(#) tomi52 válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Este már nem néztem a fórumot.
Szeretném megkérdezni, hogy melyik komponensből melyik verziót használjátok?
(#) tomi52 válasza Wezuv hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Kissé sok mindent írtam egy hozzászólásba, csak már tele a .... hogy nem tudok összehozni egy működő fejlesztő környezetet.

Akkor sorjában:

1. MPLAB X - xc32 működik, csak a library-kel van gondom, nem találja az include amit kéne. Odáig rendben, hogy régi projektet nem tud fordítani, mert megváltozott a library-k felépítése. De új projektben sem akar működni, valamit nyilván rosszul csinálok. A Harmony-ban sem megy (nekem) a pin-ek beállítása.

2. Volt valamikor egy mpIDE, ami egy Arduinó "klon" volt pic32-es chipKIT panelekre. Valami változott a környezetben, valami frissülés, mert csináltam egy 32 bites linuxot, és abban sem megy, a régi verzió sem (még megvolt egy mentésben).

3. Az mpIDE most olyan, hogy beépül az Arduino IDE-be. Részben működik, részben nem. Teljesen fura, az általam írt forrástól függ, hogy megmarad-e a kapcsolat a számítógép és a pic32-es panel közt, vagy sem.
(#) Wezuv válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
X-ben és harmony-ben tudnék segíteni, a másikat nem ismerem. Végül melyiket szeretnéd használni?
(#) Lucifer válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Holnap megnézem neked a verziókat (többfélét is használunk), 1.32 előtti tuti van mert plibet használunk az egyik bootloaderben.
(#) Lucifer válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Idézet:
„1. MPLAB X - xc32 működik, csak a library-kel van gondom, nem találja az include amit kéne. Odáig rendben, hogy régi projektet nem tud fordítani, mert megváltozott a library-k felépítése. De új projektben sem akar működni, valamit nyilván rosszul csinálok. A Harmony-ban sem megy (nekem) a pin-ek beállítása.”


Tedd fel ide a fordítási kimenetet.
(#) pajti2 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Félre ne értsd, nem kívánok ide hozni Windows kontra Linux hitvitát. Zajlik a háttérben egy üzleti háború: Microchip kontra saját piaca. Az a történet azt ígéri meg, hogy ha a marketing fegyverek tűzvonalába lépsz, kapni fogsz belőlük hideget rendesen, és nem lesz túl jó érzés az sem. A te szavaiddal élve, hülyeséget fognak kényszeríteni mindenhova, és az összes választásod, hogy mennyit szeretnél lenyelni belőle. Én körbe néztem az üzleti világukban, ahol most az a csata zajlik, felmértem, hogyan lehet a kötelező hülyeség legnagyobb részét elkerülni, és arra adtam tippet. A döntés természetesen mindenkinek szabadon a szívügye. Tanácsért jöttél, ennyivel tudtam segíteni a kérdésben.
(#) Hp41C hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
(#) tomi52 válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
OK! Én a DOS-ra telepített 3.0-ás verziótól az XP-ig használtam, és meguntam. Azt hallottam, hogy a 7-es véletlenül jóra sikeredett, de nem óhajtok visszatérni.
Nekem a gép frissítés azt jelenti, hogy veszek valami hiányos, jó pár éves gépet, és felbővítem, rendbeszedem. A mostani nekem legújabb gépem is 9 éves (kb. 2 éve vettem). Erre nem lehet erőforrás zabáló rendszereket tenni.

Igen, tanácsért jöttem, és remélem össze is jön majd valami használható rendszer. Kb. 2 éve foglalkoztam ezzel a témával (akkor is kezdőként), de akkor működtek a fejlesztő környezetek. A mostani verziókkal meg nem boldogulok, szeretném megtudni, mi a hiba, hogy lehet elhárítani. Sajnos vannak olyan teendőim, ami miatt nem tudok mindig a hobbival foglalkozni.
(#) tomi52 válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Megvárom a válaszod miből, melyik verzió van nálatok, aztán majd utána felteszem a kimenetet, ha továbbra is hiba van.
(#) Wezuv válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Igazából sokmindenről esett itt szó, csak a lényegről nem. Nem tudom, legalább is nem tiszta, hogy most milyen rendszert akarsz használni. MPLAB X-et Harmony-vel, vagy mást? Fut-e az MPLAB X csak nem tudod használni valami okból vagy a harmony-t nem tudod működésre bírni vele? Kérlek segíts át ezen a káoszon!
(#) pajti2 válasza tomi52 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Az mplabx és környezete valójában pontosan az a teljesítmény zabálás, amit elkerülni szándékozol. Ha mplab sem kell, csak egy c fordító, az talán futna linux alól windows emulátorral is - ki kell próbálni. De akkor felejtős a grafikus környezet, és a c++ is, mint ahogy az újabb pic-ek is. A gép pontos paraméterein pedig azért vakarom a buksit, mert 64 bitet írtál, de 9 évvel ezelőtt a 64 bit még vadiújnak számított, és sokkal inkább ilyen 32 bites 2-4 magos proci 2-4 giga rammal volt a jellemzőbb környezet. Akkoriban még az XP világa volt, ami nem volt annyira erőforrás zabáló, és egy 3-4 gigás winyó partíción a pic fejlesztői környezettel együtt elfér a projectjeiddel együtt. Feltelepülés után valami 1.6 gigától 2.5 gigáig foglal (driverek), ha jól emlékszem, és utána még amit ráraksz (böngésző, és társai).
(#) Hp41C válasza pajti2 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Az XC8, XC16, XC32 fordítóknak van Linux -os, OSX -es változata.
(#) tomi52 hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Nem akarok több hozzászólást írni, megpróbálok egyben válaszolni. Elnézést, hogy feltehetően hosszú lesz, csak legyen már tiszta víz a pohárban.

Az előzmény: ez előtt 2015-ben foglalkoztam pic32-vel, aztán jegeltem a dolgot, egyrészt mert elakadtam, másrészt adódtak egyéb teendőim is. (Web oldal készítés családtagok kisvállalkozásának, és van egy akadozó építkezésem is, ha épp van rá némi keret, akkor építek tovább.)
Akkor először az mpIDE környezettel kezdtem (Aki nem ismeri, olyan, mint az Arduino IDE, csak pic32-es procikra.), egy chiKIT DP32-es klónt raktam össze. Először az I2C kapcsolatnál akadtam el, mint jóval később kiderült, én voltam a ludas, elsiklottam a felhúzó ellenállás lehetséges értéke felett. Akkor próbáltam átmenni az MPLAB X alá, de ott már bizonyos értelemben a LED villogtatásnál elakadtam. Konkrétan azon, hogy nem működött olyan lábon, amin az mpIDE alatt minden gond nélkül ment. Elég nyilvánvaló volt, hogy ez valami programozási gond lehet, az adott lábon valamit még be kéne állítani, csak vajon mit? Próbálkoztam itteni fórumokon, nem tudtak válaszolni, úgy éreztem, nem nagyon használ még senki pic32-t. Próbálkoztam a chipCAD-nél, de elhalt a dolog. Az angol (nem)tudásom meg nem alkalmas arra, hogy angol nyelvű fórumokra menjek. (Olvasni még csak-csak, főleg mióta van gugli fordító.)

Most szeretnék már végre belemerülni a pic32 progizásba, csak most meg nem sikerül összehoznom egy működő fejlesztő rendszert.
- Az mpIDE változott, az Arduino rendszert kell felbővíteni. Működik is, meg nem is. Ledet tudok villogtatni, de ha a környezet soros monitorát szeretném használni, behal, egy futás, vagy feltöltés után eltűnik a ttyACM, és nem tudom előpiszkálni csak gép újraindítással. Sajnos a gugli sem segített. Két év alatt rengeteg frissítés volt, hogy a miatt, vagy a 64 bites linux miatt, a régi önálló mpIDE nem megy.

- MPLAB X - xc32 - Harmony. Gondoltam, csinálok egy LED villogtatást Harmony-val, de a pinek beállításának semmi hatását nem látom. A tippem, hogy én csinálok valamit rosszul, de azért azt sem zárom ki, hogy valamit a telepítésnél böktem el. Igazából a Harmony segítségével csak azt szerettem volna megnézni, hogyan kell beállítani a lábakat.
De ha "gyalog" módszerrel szeretnék menni, akkor meg a library-kel van problémám, az include-ok kicsit megbotlanak a saját lábukba. Annyit már elárultatok, hogy változott a library-k felépítése, ez magyarázat, miért nem tudom futtatni a régi projektet. De új projektel sem megy.

Most várom Lucifer fórumtárstól, hogy megírja, náluk ebben a környezetben melyik verziók vannak felpakolva, összerakom azt, aztán meglátjuk.

Én egyet szeretnék végre elérni, hogy progit tudjak írni, és ne az IDE-kel küszködjek.

Utoljára a "miért ez az oprendszerről". Az általam használt linuxnál, Kubuntu, már az a "faramuci" helyzet is előfordult, hogy az újabb, szebb, többet tudó verzió kicsit gyorsabb volt az előzőnél, ugyan azon a gépen. Én nem futtattam teszteket, de olvastam, és tapasztalat is, hogy kb. egyforma sebességgel megy a 32 és a 64 bites változat, már ha a gép alkalmas a 64 bitesre is. És szükségem volt csak 64 bites változatban létező programra, ezért a váltás.
Következő: »»   1250 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem