Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   440 / 577
(#) nyikolaj válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 24, 2017 1 / 3
 
Nem lehetne, hogy abbahagyod a ruszkizást, meg a kommunistázást? Hányingerem van ettől!
Ezt a szépmultú témát így szétoffolni...!
Nem olvassa egy moderátor sem, ezt sok maszlagot?
(#) bbb válasza nyikolaj hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Szia!

Ha moderálási javaslatod van, akkor a hozzászólás jobb felső sarkában lévő lefele mutató nyilacskára kattintva tudsz szólni a modiknak. Nem feltétlen olvasnak mindig minden topikot és simán át tud siklani a szemük egy-egy oda nem illő hozzászólás felett.
(#) oregtamas0202 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Üdvözlöm Ferenc!
Sajnos nincs .
Csak ezeket találtam, meg egy komplett 140 gépet.
Üdv: Öreg Tom

DSCF0014.JPG
    
(#) Ferenc 47 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Köszönöm szépen! Nem gond, mert arra gondoltam, hogy egy donort lenne célszerű beszerezni, és akkor ez is megoldódna. Egyenlőre nem sürgős. Majd körül nézek a börzén is. Egyébként a 145-ös mechanikája tökéletesen működik Üdv. Ferenc
(#) Gobe54 válasza nyikolaj hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Egy kérdés: Mi okozza azt, hogy némely szöveg sokkal halványabb a megszokottnál, akár egy hozzászóláson belül is? (lásd nyikolaj beírását)
Bocsi nyikolaj, a kérdés nem hozzád szól, csak példának használtam a hozzászólásodat.
(#) cua válasza Gobe54 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
A hozzaszolast (vagy egy reszet) 'OFF'-nak jelolod alul, a beviteli mezo alatt, a formazo menu segitsegevel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) Gobe54 válasza cua hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Köszönöm szépen.
jelige: jó restaurátor is holtig tanul.
(#) hobbyjani hozzászólása Ápr 25, 2017 / 1
 
Végűl szereztem én is egy valódi orosz magnót én is,az a baj,hogy szörnyen össze van karcolva,az oldalsó fákat,még újra tudnám fabrikálni,de az előlap szörnyű,másképpen a magnó működik,szeretnék érdeklődni,ha van valakinek egy előlapja a Majak 205-öshöz,megy a 203-tól is,vagy egy nemműködő készülék,vagy roncs
(#) Ferenc 47 válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Köszönöm a segítségedet, lehet, hogy igénybe fogom venni! Jelenleg megpróbálok egy donort szerezni, mivel a csövek is hiányoznak, és így két probléma is megoldódik. A köztünk lévő távolságot a posta tudja áthidalni, alkalom adtán megbeszéljük! Üdv. Ferenc
(#) bbb válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Szia!

Az előlapja egy fémlemez? Én lehet, hogy inkább úgy csinálnám a helyedben, hogy megrajzolnám újra az egészet, majd átlátszó öntapadós fóliára kinyomtatnám, a fémről lecsiszolnám a mostani festéket és végül szépen ráragasztanám a nyomatot. De lehet próbálkozni UV-re kötő festékkel is, maszkolással, hátha sikerül (ezt még én is ki akarom próbálni fekete alapon fehér felirat készítésére)...
(#) kristikoma válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Ok, többit privátban!
(#) Qju hozzászólása Ápr 26, 2017 / 1
 
Tiszteletem!
Egy kép többet mond száz szónál.
(#) hobbyjani válasza bbb hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Köszi a segitséget,de ez csak úgy menne,ha kapnák egy jó előlapot és leszkennelném,egy másik megoldás még az volna,hogy én készitjem el valamilyen programon [korell,photoshop],vagy egyszerüen lefesteni az egészet feketére,felirzatozás nélkül
(#) kristikoma válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Az a baj, hogy ez a magnó(se) volt forgalomban nálunk. Csak valamelyik Kashtan. Mivel a szülőhazája a volt SZU, ezért náluk keresnék bármilyen alkatrészt(ottani apróhirdetési oldalakon). Vagy rokon, ismerős segíthet.
(#) bbb válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Ezért mondtam, hogy újra megrajzolnám. Szkennelés után berakod a vektoros programba háttérként (ezt a mostanit, alapnak ez is elég), majd mehet az egész újra megrajzolása. Pár hozzászólással visszább egy szkóppal játszottam el ugyanezt (sajnos a végeredményt azóta se láttam).
(#) gkari válasza Qju hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Én is kaptam tőle utángyártott skálaüveget , tökéletes volt, az ára is baráti.
(#) hobbyjani válasza bbb hozzászólására (») Ápr 26, 2017 /
 
Rájöttem,hogy Romániában kell keresni roncsokat,ott rengeteget importáltak belőle,a legnépszerűbb orsós magnó volt a Kashtan mellett,és kaptam is Brassóban egy 203-ast majdnem vadi új állapotban,10000 forintér,a gond csak az,hogy kapjak egy havert,aki arra felé jár és eltudná hozni nekem.Láttam még egy Bukaresti srácot,akinen mindenféle új alkatrésze van hozzá eladó,pl vadi új fejek stb.
(#) fgyj hozzászólása Ápr 28, 2017 / 1
 
Segítséget kérek még egyszer a Néprádió jó ismerőitől. A két UCH-val szerelt készülékem többszöri feltérképezése után megrajzoltam a kapcsolását (mellékelt fotók, bekeretezve az eltérések a közismert alapkapcsolástól). A teljesen tönkrement 50+50-es elkó helyére 47+47 került. Most a brumm minimális, a Kossuth és a Petőfi nagyon halkan (majd egyre halkulóan) szól 4-5 m-nyi antennával (80, ill. 15 km-re vannak az adók). Az UBL-re HF jelet adva egy zsebrádióból nagyon szép, telt hangon erősít, a hangerő stabil.
A fotón bejelölt feszültségeket mértem. Innentől már elfogy a kevéske "tudományom". Mi lehet az oka a túl magas és túl alacsony értékeknek? Egy igazi hozzáértő fáradna még egy ilyen állapotú rádióval? (A dobozt már kicsinosítottam.)
(#) kristikoma válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 28, 2017 / 1
 
A + tápágban levő 3,3kOhm nem meleg? Ne bekapcsolt állapotban fogdosd! Illetve ránéznék a 0,1µF-os kondira is, lehet az vezet át. Ha ezek sem, akkor csőhiba. Valami nagyon lehúzza az anódfeszt. 21mA nagyon soknak tűnik a két UCH-ra. Egyátalán csoda, hogy 60V anódfeszültséggel beindul az oszcillátor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
(#) Janó bácsi válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 28, 2017 / 2
 
Ezeknek a készülékeknek a leggyakoribb típus-hibája, hogy a KF-ek ben levő 100 pf-csillám kondik szakadtak, vagy megváltozott az értékük. Óvatosan húzd le a serleget (az elsőről) és cseréld ki kerámia kondira mind a kettőt. Ha már úgy is szabadon van a tekercs, kissé melegítsd fel a méhviaszt, és mozgasd meg a vasmagokat, hogy hangolni lehessen. Vigyázva, mert könnyen törik! A második KF-et ki kell forrasztani, mert máshogy nem lehet leszedni a serleget, az eljárás ugyan az. És utána be kellene hangolni, ha lehet szignállal. Persze nem biztos hogy ez a baja, de ez szokott lenni leggyakrabban.
(#) gkari válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 28, 2017 / 1
 
Az UBL anódfeszeje meg túl sok, a vez.rácson megvan a -3V? Nézd meg a hangerőpotira menő 10nF-ot, meg a 470pF-t, (+ a 100nF a tápágban) ha ezek még eredetiek, biztos, hogy szivárognak. Lehet kuka a UBL katódkomplexum 50µF-ja is. A két elelnállat között -6V kell legyen. Janó bácsi tippje is jó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Ápr 28, 2017 / 1
 
Azt írta, hogy a végfok jó, kívülről meghajtva. Előbb van a hiba.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
A szignál feltétlenül szükséges a hiba elháritásához,jó oda az a két tranisztoros is amit felraktam az előbbi oldalakon
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Tisztelt mindenki. Ha valakinek volna megépíthető wobbleres! szignál rajza, AM, FM. 120MHz-ig vagy eladó készüléke, azt nagyon megköszönném. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) Kera_Will válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Neked erre lenne szükséged: TR-0734 / R076
HT 100kHz - 120 MHz AM/FM signal és belső sweep is
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
(#) nbela válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Janó bácsi! Végre van érdeklődő FM szinál és voblerrel kapcsolatban. Már régóta próbálkozom
az építéssel, de 50-60MHz felett nem boldogultam, pedig az NE602 és MC1648 IC-ket 200MHz-ig ajánlják. Most SMD alkatrészekkel próbálkozom, valamint egy sávos /80-150MHz/, azaz átkapcsoló és hosszú vezetékezés nélküli oszcillátor kialakitásával próbálkozom. Rendeltem Kínából MC100EL1648 IC-t, ez 1100MHz-ig jó, remélem, hogy ezzel egy régi álmom megvalósul.
Üdv.: Nagy Béla

signal generator


signal generator 2


vobler generator
(#) Janó bácsi válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Köszönöm az ötletet, ilyen HTSZ-es már volt, de sajnos nem vált be. A szintézeres dogok csak nehézségekkel használhatók, ugyanis ha a rádió KF-jei el vannak hangolva, nagyon nehézkes a "rákeresés". Mivel a régi készülékek gyakran nagyon félre vannak hangolva, ahány tekercs, annyi felé, ezért ezzel nem lehetett normálisan dolgozni. Van a Philips-nek, forgó kondival folyamatosan hangolható, a rádiókhoz hasonló vízszintes skálás wobbleres szignálja, legutoljára az ebyen találkoztam vele, de sajnos lecsúsztam róla.
(#) Janó bácsi válasza nbela hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Köszönöm a rajzokat, szignálom van kettő is, engem a wobbler érdekelne, csak sajnos az is 2 MHz nél indul, ami az alsó AM sávokra nem használható.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
Közben megtaláltam a Philips képét
(#) Kera_Will válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Pedig abban van saját sweepje is ami az alsó 2 3 bnc-n keresztül szkópra kötve mát ott a wobblered is ... lovas markerrel tekereghetsz rajta le s fel annak a frekvenciáját pedig leolvashatod a kijelzőn... nem értem mért nem volt jó?!
KF elején bemész a woblerrel a végén meg diódával indikálsz vagy jobb mérőfejjel.
Nekem jól bevált RF méréskor.
Ez nem szintézeres a HT hanem analóg kevergetős van benne 4 db mc1496 szorzó áramkör ezekkel keverik ki a 2 sávot 12/120 MHz között... csak a hangolása van "digitális/analóg" csinálva (igen kissé trükkös) mintavevő tartó áramkör van benne.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2017
Következő: »»   440 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem