Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)
 
Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 97
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
A kellően vastag alatt milyen vastagságban kellene gondolkodnom. A legkönnyebben beszerezhető számomra a vörösréz villanyszerelő huzal, amiből akár 250mm2-est is tudok szerezni , de ezt már túlzásnak érzem.
Ami még eszembe jutott és van is itthon az 8mm átmérőjű tömör alumínium villámhárító drót. Könnyen alakítható, vágható és ekkora méretben megtartja a saját súlyát, nem fog lekonyulni.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
A hídágak ellenállásai vagy 75 / 50 legyen .
Attól függ milyen impedanciát akarsz mérni ... vagy átkell számolni egyikből a másikba ... mert az 50/75 arány miatt az swr nem lesz jobb(mert ekkora hibáról indul eleve) mint 1:1,5 ha jól rémlik ... 100 ohmra 1:2 rémlik ... ... (ezért van hogy a jobb hídas swr mérőknek referencia és mérő csatija is van (ref re megy az etalon 50/75/x ohm) a másikra a mérendő ismeretlen)
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Köszönöm.
(#) elektroncso válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Szerintem én is ezzel fogok kezdeni.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Az Pont jó lesz 8mm rúd anyag arra menetet is vághatsz már öntartó ... verebet elbírja ... libát már nem ...
(#) Firefighter1 válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Sziasztok!
Akkor csak jol tippeltem hogy egy egyszerűbb antennaanalizátorz lehet ugy csinálni hogy egy jelgenerátorral rezegtetem az antennát, egy swr mérővel meg figyelem hogy hol a leg alacsonyabb az érték!
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Nem is rossz ötlet! A 8mm Al drótra bizony rá lehet vágni a menetet, egy titka van, hogy bőségesen kell olajozni a menetvágót, mert máskülönben tördeli, keni csak az anyagot. Kenéssel viszont tökéletes lesz a menetprofil. Mindegy mivel kenjük, használtam már WD40-et, motorolajat, tök mindegy, csak tartalmazzon valamilyen olajat.
(#) pucuka válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Lehetni lehet, csak mivel egy SWR mérő elég érzéketlen, combos meghajtó generátort kell használni. Az meg nemkívánt nagyságú jelet sugároz.
A hídnál sokkal kisebb jelekkel elvégezhető a mérés, az érzékeny vevő S mérőjét használva.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Zajgenerátorral hajtva a hídat zajminimumot keresni a vevővel .
Zajgenerátor 3 4 db nagyfrekis tranzisztoros földelt emmiteres erősítőláncból építhető ahol az első zajdiódaként van bekötve.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Azt is lehet. Csak egy dolgot nem lehet, tartósan nagyszintű jelet sugározni a mérendő antennával.
Pontosabban azt is lehet, ha van rá engedélyed.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
(#) _BiG_ válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Az alumíniumot petróleummal kenjed, sűrű olaj nem jó!
(#) Moderátor hozzászólása Máj 16, 2017
 
Hűtőgéppel kapcsolatos hozzászólás áthelyezve ide.
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 5, 2017 /
 
Sziasztok!
Ismeri valaki az Orbitron pluginjait?
hogy kommunikálnak azok a forgatoval?
Valahogy egyszerűen le kellene forditanom egy PIC-nek
(#) elektroncso hozzászólása Júl 8, 2017 /
 
Sziasztok.
Folytattam a vevőépítést. Összeszereltem az RF fokozatot aminek rajzát Novak fórumtár töltötte fel ide a fórumba. Ez volt a kiindulási alap. Tavasszal a lomtalanításon találtam egy RFT modulrendszerű tévét, a vevő KF illetve HF fokozatnak az ebben talált hangfokozat képezi az alapját. Az RF fokozat SA612-vel épül fel, ő a helyi oszcillátor és a keverő. A bemeneti erősítő egy dual gates BF996 SMD MOS-FET-el van felépítve. A kapacitás dióda szintén SMD, BBY40-es. Egyenlőre az oszcillátort hangoltam be körül-belülre, a további hangoláshoz kell építenem egy egyszerű FM modulált 137MHz-es RF generátort, így be tudom állítani a vevőt akkor is amikor nincs felettem a műhold (már majdnem kész van, még egy kicsit faragni kell rajta). A RF bemeneti előerősítő nincs még behangolva. Sajnos a vobbulátorom ezen a frekvencián nem működik. De rakok össze egy zajgenerátort és figyelem a kimenetet spektrumanalizátorral. De az is lehet, hogy megvobbulálom a megépítendő RF generátort.
Teszek fel pár képet. Az elsőn és a másodikon a RF fokozat látható, a harmadikon a KF illetve HF fokozat. A negyedik képen pedig az SA612 4. lábám mért spektrumkép rövidrezárt vevőbemenet esetén. A rövidrezárás a 2. képen látszik is.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 8, 2017 /
 
Folytattam a kísérletezést. Összehuzaloztam a modulokat és kipróbáltam a vevőt. Szépen veszi a kis FM modulált generátor jeleit. Mivel még a bemeneti szűrők nincsenek behangolva majdnem az egész vételi tartományban hallani a jeleit, de már szól a rádió.
Az Orbitron szerint holnap reggel 6:51-kor lesz NOAA15 áthaladás, megpróbálom elcsípni, még egyenlőre az EWE antennámmal, mivel a kereszt dipól még nincs kész (holnap fogom befejezni), kép sem lesz, még nincs kiépítve a HF kommunikáció a PC felé.
Az első képen az összedrótozott modulok vannak, a másodikon a FM modulált vackar-oszcillátor. Ez még a vobbulátor fejlesztése közben készült.
(#) pucuka válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 8, 2017 /
 
Nagyon szépen megcsináltad
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Szia!
Nyugodtan berakhatsz még egy KF-fokozatot a tuner és a TBA120 közé, akár egy másik TBA120-al, csak tekercsek nélkül. Egyébkén gratulálok az összeállításhoz!
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Nagyon fain lett. Ami nekem bevált az egy BF199 kerámia szűrővel, illetve BF981 a bemenő fokozaton. Jó kísérletezést!
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Az a csodálatos nyári szünet

Várjuk a cikket, ha készen van

Elkezdtél már komolyan angolul tanulni?
(#) nazoga hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Szervusztok,
Milyen keverést használtatok felsőt (fk=fo-fi) vagy alsót (fk= fi-fo) az egyszer illetve a kétszer transzponált vevőknél, vagy teljesen mindegy melyiket használjuk a vevőknél ?
(#) pucuka válasza nazoga hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Általában a felső keverés a jobb, nagyobb szelektivitás érhető el. De minden esetben vizsgálni kell, hogy a tükör szelektivitás mekkora, és a tükör frekvenciára esik-e nagyobb térerősséggel vehető adó. Nem szerencsés, ha a tükörfrekvencia műsorszóró sávba esik, bár sokszor elkerülhetetlen.
Kettős, vagy többszörös keverésnél is érvényes az eljárás, de mindíg figyelemmel kell lenni a keverésből származó belső intermodulációs (másod, harmad rendű) termékek helyére, és szintjére.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Kettős keverést akkor célszerű használni, ha széles sávban kell hangolni, és a tükörfrekvencia is a vételi sávba esik. Ilyenkor jön, a 21,4, 45, 75 MHz -es KF, ezekre beszerezhető keverőkvarc, és szűrőkészlet is. Persze a kettős keverésnek vannak előnyei is, érzékeny vevőt lehet készíteni, és egy KF frekvencián nem kell olyan nagyon nagyot erősíteni, kisebb a gerjedésveszély, egyszerűbb lehet az árnyékolás is.
(#) nazoga hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
A hangfrekvenciás jel frekvencia spektrumára milyen hatással van az alsó illeteve a felső keverés ? Számit ez valahol a vevő oldalon ?
(#) pucuka válasza nazoga hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Steril körülmények között nincs. A baj az, hogy a zavarjelek is beleszámítanak a jel/zaj viszonyba.
(#) gtk hozzászólása Júl 30, 2017 /
 
Hat a tapasztalataim alapjan ma mar nem SA612-vel es BF996-al csinalnam az egeszet. Eloerositonek nagyobb aramu fet vagy bjt javasolt, elso keveronek szinten valami DBM rendesen meghajtva, az RF bemenetet meg jol szurni minel keskenyebb savban.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2017 /
 
Nagyobb áram, nagyobb zaj. Nem feltétlen a legjobb megoldás. A legjobb, ha a bemenetet zajra (zaj ellenállásra) illesztjük. Nagyobb frekvenciákon ez amúgy is szinte automatikusan jön. Ezért is látható bemeneti fokozatokban elég sokszor bjt, bár újabb GaAs fetek sem rosszak főleg a több GHz -es tartományokban.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2017 /
 
A BF-t sokszor leulteti valami zavar, ezt tobbszor tapasztaltam. Poor IIP3.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 30, 2018 / 1
 
Sziasztok.
Pár hónap csúszással, de elkészült a keresztdipólom végre. Még pár apróság hátravan (pl. burkolnom kell a közepét, hogy ne kapjon esőt) de már ki lehet próbálni. A húsvéti szünetben ideiglenesen felkerül az oszlopra kb. 6 méter magasra. De már épül az új 8 méteres torony annak ez lesz az első lakója.
Vélemény? Mit rontottam el?
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 / 1
 
Befejeztem az illesztőtagot. A fehérek 75Ω-os koax kábelek a fekete 50Ω-os. A rádió felé menő kábel 75Ω-os koax. A sarokban a magányos forrfül ahol a fehér és a fekete meleg ere be van forrasztva azon csak rögzítve van az a pont, hogy ne lógjon.
Szerintetek jó lesz?
Tudom, hogy a textil bakelit nem a legjobb RF szigetelő, de ez volt itthon megfelelően vastag.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A lényeget meg lefelejtettem, ez alapján a leírás alapján készült: CROSSED DIPOLE ANTENNA FOR SATELLITE RECEPTION. Annyi a különbség, hogy a dipól teljes fesztávja 110cm, egy elem 54cm és a kettő közti távolság 1,5cm.
Tényleg ha már itt tartunk egy "emeletes" keresztdipólnak mi előnye van a hagyományoshoz képest? Megérné elkészíteni még egyet és a linken látható módon egymás fölé tenni?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
Következő: »»   94 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem