Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   147 / 163
(#) tothbela válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Igazad van. Olyan ez most, mintha egy szerzetesnek kellene újraéleszteni egy eszméletlen állapotban lévő lányt. Se a melle, se a szája, és még oda se nézhet.
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Nem csak nekem működik ám a kereső. A nevet én adtam neki, tulajdonképpen 400W-ra modoltam a VF2-t, ami nálam kb. +/-92V tápfeszről megy, így zenével hajtva közel 450W jön ki belőle 8 ohmra. Amolyan egyszerű és olcsó bulierősítőnek szántam, amit teljesített is már több esetben. A rajz mellett ott van a nyák fóliarajzolata, meg a késztermék fényképe is, persze kicsinyítve.

GF400_t.JPG
    
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Én a konkrét példányra gondoltam. Az nem kérdés hogy az eredeti működőképes, de már eddig is kiderült, hogy vannak eltérések. A megépített példányt kellene látni.
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2017 / 1
 
Az MJE340-et max 14 mA-rel tudja hajtani az OPA. Ez 330 ohmon 4,62 V, ehhez még hozzá jön két dióda, legfeljebb 5,8...6V fesz jut a FET-ek nyitására és az áramfigyelő ellenállásokra összesen. Az IRFP-k tipikusan kb. 5 V-ot igényelnek a nyitáshoz, az áramfigyelő ellenállásokon esik 0,5V, így tipikusan még van egy icipici tartalék, de ha kicsit nagyobb nyitófeszültségű FET-et sikerül beszerezni, és valaki nagyobb áramot szeretne, akkor már nem.

A negatív oldalon rosszabb a helyzet, mert a poti beállítás függvényében még kisebb az MJE350-en folyó áram.

Én lejjebb vinném (osztóval) az MJE-k bázisfeszültségét, és az emitter ellenállásukat annyival hogy ismét beállítható legyen a megfelelő nyugalmi áram. Ettől megnőne a max kivezérlés mellett kialakuló, FET-eket vezérlő fesz.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2017
(#) Ge Lee válasza Pafi hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Igen, erre írtam a kollégának amiket írtam, összességében csak 8 ohmos (vagy nagyobb) terheléssel jó ez a végfok ebben a formában ahogy van. Akkoriban hozzá is akartam nyúlni, TL431-es tranyós szinteltoló a stabilabb nyugalmi áram érdekében ahogy KD csinálta, meg nagyobb meghajtóáram a párhuzamos fetek eredő gate töltése miatt, de aztán jött a pwm, így ez már nem érdekelt.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Mennyire lehet elterni a javasolt tapfeszultsegtol?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Felfelé addig ahol kb. az enyém is megy, olyan +/-92-94V-ig, lefelé meg akár +/-25V-ig is, csak ott már nem sok értelme van a 4 pár fetnek, meg magának a kapcsolásnak se.
Volt ebből nekem 200W körüli változatom 2 pár fettel, meg 300W körüli 3 pár fettel. Talán utóbbit érdemes csinálni, mert a 300W és a 400W között fülre kb. semmi különbség nincs, vagyis nem fogod hangosabbnak hallani.
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Jó hát nyilván nem ez a korszerű megoldás bulivégfoknak, már 2000-ben sem volt az, de ha ilyen sok amatőrt érdekel, akkor plusz két ellenállást és egy kis átméretezést megérhet.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Akkor végül is elég rugalmas. Ez jó hír.

Nem tudom valamiért visszakeresni, de úgy tűnt, hogy van aki élesztett panelt készít itt akár értékesítésre is.
Ezzel kapcsolatban van aki magára ismer?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Volt régebben valaki aki rendre után építette a dolgaimat, még az apróban is árulta őket. Én nem szoktam, mert nem keresnék rajta annyit hogy nekem az megérje. Éppen azért osztom meg, vagy írok cikket belőle, hogy ne nekem kelljen sorozatban gyártani, hanem a delikvens el tudja (ha tudja) otthon készíteni magának. Természetesen a megosztás, vagy a cikkírás még annyira sem éri meg...
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Helló!
Ma próbálkoztam a +/-61V 2 végtranzisztoros GF verziómmal. Csatolom a szkóp képeket. 8Ohmmal szépen működik. Ennek ellenére van egy kis törés a szinuszban. Viszont amint 4Ohm a műterhelés teljesen megzavarodik a panel. Torzul a hang , még a trafó szekundere is rezonál az egészben. Függetlenül a nyugalmi áram mennyiségétől. Használhatatlan 4Ohmon.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Néhány hozzászólással feljebb Pafi leírta szakszerűen hogy miért. Azt már az elején is írtam, de akkoriban külön is leírtam, hogy ez a végfok 8 ohmra készült. Meg azt is, hogy ha nem IR logós feteket teszel bele, azzal gondok lesznek. Nagyon rég volt már, így nem emlékszem konkrétumokra, de más gyártótól származó fetekkel még a 8 ohmos teljes kivezérlés is néha necces volt. Csináld meg amit Pafi írt, 2 ellenállás pluszban az egész, meg esetleg még a diódákkal soros ellenállásokon (330 és 360ohm) kell jusztírozni.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Rendben köszönöm próbálkozni fogok.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
A 8Ohmon keletkező törésre azért kíváncsi lennék, hogy mi okozza. Ez normális ilyen körülmények között?
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2017
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 16, 2017 /
 
Nem. A 8 ohmmal rendesen kellene működnie.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Mi okozhat ilyet?
(#) tothbela válasza frissadam hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Ahhoz, hogy kiderüljön hogy tényleg az áram fogy-e el, meg kellene nézni nagyobb terhelő impedanciával. Például a 8 meg a 4 Ohm sorosan. Ha jó, akkor lehet tunningolni a Pafi elvei alapján. Azt is meg lehet nézni, hogy a TL071 kimenetén milyen a jelalak. Bár a katalógus 40 mA körül írja a kimeneti zárlatot áramot, de más gyártó eltérhet ettől. Nem ok nélkül ragaszkodnak a diyerek az eredeti alkatrészekhez.

Jó lenne látni, hogy jelenleg hogy néz ki a kapcsolás. Ezt már korábban is említettem. Egy utolsó ellenállás megváltoztatása is kihat a működésre.
(#) tothbela válasza Pafi hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Azt a fél voltot meg lehetne spórolni (ha már ennyire ki van élezve), ha a 330 ohmok hideg lábát nem a tápsínekre, hanem valamelyik fet, célszerűen az "áramfigyelt" fet source elektródájára kötnénk.
(#) Pafi válasza tothbela hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Igaz, és talán ez a legegyszerűbb átalakítás. Érdemes megpróbálni!
(#) Pafi válasza frissadam hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Úgy általában sokminden, pl. gerjedés, rossz bekötés, rossz alkatrész, hidegforrasztás, ónpaca, stb... Konkrétan ebben az esetben nehéz megmondani hogy éppen mi, részben azért mert a jelalakjaidhoz nem tartozik egyenként komment, nem lehet tudni hogy mit változtattál a különböző ábrák között (kivéve a frekvenciát ami szerencsére látszik), részben pedig azért mert a szkópodat (és a használt mérőfejet) sem ismerjük, így nem zárható ki a gerjedés, ami egyébként minden további hibakeresés előfeltétele. A jelalakok nem tiszták, nem egyértelműek. A mérési elrendezést nem láttuk. Csak találgatni tudunk. Személyesen valószínűleg kb. 15 perc alatt meglenne a hiba oka, 5-10 célirányos mérésből, de így távolról 100-szor lassabb minden. Személyesen azzal kezdenénk, hogy ránéznénk az egész összeállításra. Itt ez még nem volt lehetséges.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2017 /
 
Ertem. Kisse bizonytalan vagyok egy ilyen epiteseben, fet-el meg nem epitettem. Hogy latod, sima tranzisztorral meg lehetne epiteni? Vagy epithetem fet-el? Azert van szivas vele igy a forumot olvasva.
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Júl 18, 2017 /
 
Miért ne lehetne, mutatok rá egy gyári, meg egy akármilyen példát, de valamelyik Castone is ilyen. Nekem nem volt szívás, összeraktam, teszteltem, működik azóta is. De itt pont az volt a lényeg, hogy ne tranyós legyen hanem fetes, mert egyrészt jóval olcsóbb volt a FET a tranyónál, másrészt nem volt hamis. Mellesleg akkoriban ez volt az egyetlen olyan kapcsolási elrendezés, amiben ezeknek a kapcsolófeteknek nem volt "karcos" hangja a tranyók hangjához képest.

Illetve ezek a tranyós megoldások mégsem olyanok, mert nem kollektor hanem emitterkimenetűek.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2017
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 18, 2017 /
 
Azért ugye az sem volt utolsó indok, hogy a beszerezhető bipoláris tranzisztorok 30V felett nem igazán voltak terhelhetők. Gondolok itt a másodfajú letörésre. Ez pedig nagyon megnehezítette a nem otthoni hifizés szintű teljesítményerősítő építést. Már a Quadok is pusztulgattak miatta. A mosfetek pedig nem szenvedtek ilyesmitől. Szerencsére ma már vannak jó bipoláris tranyók.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Amit fentebb mutattal 400w-os vegfok, kozepen a homerseklet figyelo dioda van?
A masik kerdesem hogy stabilla lehet tenni 4 ohm-ra? Ehhez mit kell tenni?
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Linkelhettél vagy csatolhattál volna valamit,mert akkor legalább tudnám hogy miről van szó. 400W-os rajzot egyet csatoltam a VF2 modom rajzát, de abban nincs középen dióda. A két két soros dióda némi hőkompenzálást végez, az áramkorlátban lévők meg csak benne maradtak, azok igazából nem kellenek oda. A maradék kettő meg zéner, az IC tápágában.
A 4 ohmra szükséges módosítások lényegét Pafi leírta fentebb. Nyilván a tápfeszt is csökkenteni kell, hogy 4 ohmon is 400W körül adódjon a kivehető teljesítmény.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ez lenne az:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2085309.html#2085309
Mi van kozepen a bordara ragasztva?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Az MJE-kkel soros 4db dióda.
(#) alex0 válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Az eredeti leírás pedig itt van.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 4, 2017 /
 
Valami csavaros diodaval/diodakkal nem lehet kivaltani?
Ezt a ragasztasos megoldast nem erzem magamenak
(#) Naszrai hozzászólása Szept 4, 2017 /
 
Atgondolva ennek a 400w-os verzionak a megepiteset, az alabbiakban kernek toletek segitseget:
-Elmeletileg igen, de gyakorlatilag stabilla teheto 4 ohmra? Azert kerdezem, mert 8 ohmos hangszorot akasztanek ra, de adott esetben 8 ohm ala is mehet bizonyos frekvenciakon az impedancia menete. 4 ohm ala velhetoen nem menne. Tehat ha 4 ohmon stabil es ki is vezerelheto, akkor 8 ohmon garantalt a stabilitas.
- Ebben van rovidzar vedelem? Vagyis aramkorlat?
A felhasznalasra kerulo fet-ek mennyire nehezen hozzaferhetoek? Hamisitjak oket vagy konnyen lehet eredetit venni?
-Milyen buktatok vannnak az epitest, elesztest tekintve?
-Felcsavarozhato dioda pl Mur860 jo lenne a bordara?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
Következő: »»   147 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem