Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   113 / 274
(#) tdi75 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Szia! Tök jó lett az a forgó.
Te hány menetet tekertél induktivitásnak mekkora és átmérőjű a csévetest?

Én tegnap gondoltam hogy építek egy forgót a detektoroshoz, de annyira girbe-gurbára sikerültek a fegyverzetek, hogy mindig összeért mindennel. Lehet hogy kétoldalas nyáklapból fogom kivágni. Tengelynek 3mm menetes szárat gondoltam.

Üdv Bence
(#) fecameca hozzászólása Aug 15, 2017 / 2
 
Sziasztok! Befejeztem a kísérleteimet az orosz szinkronoszcillátoros vevővel. Általam nem várt, de talán nem is olyan meglepő végeredménnyel. Beigazolódott már megint az a szinte már szállóigévé vált mondás:
Idézet:
„A legjobb antennaerősítő a jó antenna”
Miután már 2 előerősítő fokozattal egyre rosszabb lett, elkezdtem magát az oszcillátort alakítgatni, cserélgetni a 10 pF kondenzátort, és változtatni a 100 ohmos emitter ellenállás értékét. Egyszer csak, hogy, hogy nem, elhallgatott. Elkezdtem méregetni. Kiderült, hogy a Ni-MH cellám lemerült, azért nem szólt a rádióm, biztosan valami zárlatot csináltam, ahogyan benne matattam. De ahogy tovább méregettem benne, immár új elemmel, kiderült, ha az oszcillátor tranzisztor emitterén méregetek, akkor különösen hangos, és erős lesz a vétel. Kiderült, hogy a mérőzsinór antennaként funkcionált ottan. A végső megoldás pedig az lett, hogy el lett távolítva minden előerősítő, és 10pF kondenzátorokon keresztül csatlakozik egy félhullámú nyitott dipol antenna a tranzisztor bázis és emitterre. Azt hiszem, most már elmosódott a két elv közti különbség, mivel az emitterről az antenna körre kijutó jel szuperrregeneratív hatást produkál, így a rezgés valószínűleg a két rezgőkör között ingázik, a szinkrodin és a szupreg vevő összemosódik, és most már nagyon hangosan szól, és nem anyira kényes az elmozdulásokra sem. Előnye viszont a szuperregeneratív vevőkkel szemben, hogy üres járásban nem zajong, hanem csendben van még mindig. Kissé félrehangolt állásban viszont egész alacsony frekvenciájú gerjedés hallható a hallgatóban, ami a rezgőkörök hangolgatásával viszont kiküszöbölhető. Máskor annál a másik rádiónál, amelyikben a tekercs zárja rövidre a két tranzisztor bázis-kollektorát, ugyanerre jutottam. (Semmi erősítő, csak két ágú dipol antenna segít rajta a legtöbbet) Csak amannál a két rövidre zárt tranzisztor semmit nem erősít, csak rezeg, az egy IC-s végfokozattal is halkabb, mint emez a 3 tranzisztoros hangfrekvenciás erősítővel, 1,5 Voltról. Ennél az orosz eredetű kis rádiónál a tranzisztor nem csak rezeg, hanem jócskán fel is erősíti a jelet.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) Robin2 hozzászólása Aug 15, 2017 / 1
 
Épített vagy találkozott valaki "nestel audionnal"?

images.png
    
(#) hobbyjani válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 1
 
Megadyn vevőnek is hivják,a kristályrádió és a visszacsatolt audion kombinációja.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017

megadyne.jpg
    
(#) Robin2 válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Mi a célja a plusz diódának?
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 1
 
100V kerül az ember füléhez.. akkoriban még volt ilyen..

Volt olyan (csöves) rádióm amiben a 220V~ dugó egyik vége direktben ment a rádió fémházára, a másik az egyenirányító felé, földelés nem volt. Ha nem megfelelő polaritással lett bedugva a konnektorba akkor könnyen ledöntött a lábamról.
(#) elektroncso válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 1
 
Azért az nem olyan biztos, régen meglehetősen vegyes volt az elektromos hálózat, helyenként volt IT is, aminél ilyen gond nincs. A volt Szovjetúnió területén is hasonló rendszer volt, ezért lehetett náluk eladni azt ami nálunk a TN-C illetve TN-S (helyenként TT) rendszerben életveszélyes. Persze egy házi barkács készüléknél nem biztos, hogy ez az ok.
(#) Doky586 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Gyári volt, de azóta se láttam olyat, nem lehetett MO-on emiatt népszerű, valószínű még a 60-as évek elején (vagy még régebben) vehették a szüleim, de még gyerekkoromban megszabadultunk tőle.. (pontosabban felboncolhattam)
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) hobbyjani válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
A csöves tévéknél,egy pár orosz példány kivételével,mind igy volt megoldva a táp,az anódfeszültség direkt a 220 voltbol,mikor tévéket javitottam mindig a fázisceruza velem volt,másképpen elszálltam volna a mennyországba.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Szerintem benéztél valamit...
Hol volt akkor még áram
Szerintem telepes cuccok ezek, de nem értek hozzá
Vagy anódpótló
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) fecameca válasza Robin2 hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Visszamentünk 1933-ba. Akkor nem épít senki semmit?
(#) Robin2 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 17, 2017 / 1
 
Az időutazás alapja egy amerikai csőkészlet, amit szeretnék felhasználni. Sok egyszerű csöves audion rajzát átbogarásztam, de erre a "megoldásra" most találtam rá. Sok rajzot és információt nem találtam erről a kapcsolástechnikáról, ezért gondoltam, hogy rákérdezek a öreg rádiós rókáktól.
Én ezt építeném, bár tudom, hogy ez neked túl csöves
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
(#) tomi52 hozzászólása Aug 19, 2017 / 4
 
FM vevő - kicsit másképp.

Ez az első "deszkamodell", nem tökéletes. Kétféle IC-t használó modullal is játszogattam: TEA5767, RDA5708M.
Lehetne tisztább a hangja, lehet, ez csak a pókhálós "szerelés" miatt van. Kellene nyákot csinálni hozzá, de még más kísérlet folyik előtte: más microcontrollert szeretnék használni, annak a tanulási folyamata zajlik. Az RDS információk vétele, vagy feldolgozása (?) sem tökéletes.

A kép magyarázata:
1. számítógép hangszóró, egyelőre erősítő még nincs a deszkamodellen
2. 4x20 karakteres LCD
3. 5 és 3,3 V-ot előállító (USB-ről vagy 7-17 V-os tápról) modul
4. 3,5 jack aljzat. Mindkét fajta "rádió" meg tud hajtani egy min. 32 ohmos fejhallgatót, vagy erősítőt. Az "RDA" IC-s hangerő szabályzást is tud 16 lépésben + a semmi (ezen kívül mute, ami mind a kettőben van).
5. Összetett modul. Van rajta egy 4 kByte-os írható, nem felejtő memória (EEPROM), egy RTC (óra modul) kikapcsolt állapotra elemmel, mint a képen is látható. Sajnos nem túl pontos, de van más, többet tudó típusom is, csak azt még nem piszkáltam. És van rajta még egy hőmérő is.
6. microcontroller. Aki nem ismerné a technológiát: lényegében egy kis számítógép, persze nem az internetezésre használt értelemben.
7. billentyűzet. A-D-ig még nem is használom őket, részben ezért is a microcontroller váltás, mert az itt használtba már nem sokkal nagyobb program férne be.
8. TEA5767 chipes rádió modulok, kétféle. Nem bizonyultak egyforma minőségűnek, pedig az IC ugyan az a típus. Először ezekkel játszottam, de a következő jobb, többet tud.
9. RDA5708M chipes rádió modul. Ez tud többet. Fentebb már említettem, hogy szabályozható a hangkimet szintje, és ez tudja dekódolni az RDS információkat is. Jelen összeállításban és vételi környezetben valamivel jobb is a hangja.
10. Ez csak 8 ellenállás és kapcsoló, IC lábak nyugalmi helyzetben tápra húzására. Na ez nem gyári panel.

Végül egy kis videó.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) fecameca válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Lett megoldás: Ezt találtam:Zspostbox.ru_kiegészítés. Mellékelem hozzá a rajzot. Ez a 100 kiloohmmal előfeszített dióda és az elkó rajta valamiféle limitálást végez. Megszűntek a torzítások az adóállomások oldalain, és megszűnt az elmozdításra történő torzítás is. Mivel az antennaerősítő csak rontott rajta, gondolom, valamiféle gerjedés, vagy keresztmoduláció okozta a gondokat. Egyébként nem kellene ezt a rádiót lesöpörni az asztalról, mert minden adót vesz, amit a gyári szupervevők, sőt még azt sem veszi észre, hogy nálunk a Kossuth adó térereje valamivel kevesebb, mint a Petőfié. Nem mondhatnám el ugyanezt a szuperregeneratív rádiókról, mert azok eleve csak AM-et vesznek, az FM nem ilyen tiszta, nem beszélve arról, milyen idegfeszítően zajolnak, miközben ez hangolás közben teljesen csendben van.

radio.jpg
    
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Az érdekes része a cikknek,hogy lehet tranzisztort használni varicap helyett,dioda ami ma már az is hiánycikk lett
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Azt tudtad, hogy zéner dióda helyett is lehet használni tranzisztor E-B diódáját? Ki kell mérni egyenként, mert 3V, és 12 V közt bármekkora lehet a zéner feszültség. (Egy tápegységgel, és egy sorba kötött ellenállással, és multiméterrel.) Hanem a cikkben szereplő sztereó vevő is fura. FM_PLL cikk Abban az időben az oroszok ilyen poláris modulációval kísérleteztek? (Mert itt szó sincsen 19kHz pilot, és 38 kHz sztereó segédvivő jelről.) Ennek megfelelően a sztereó vétel elég primitív eszközökkel megoldható lett volna, csakhogy minálunk nem ezt vezették be. Szerintem az így varicapként használt tranzisztoroknak is jó nagy lehet a szórása. Úgy kell a jót egy marék tranzisztorból kiválogatni?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2017
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Az oroszoknál elvben szabvány volt(de lehet hogy még most is) a polármodulációs sztereó sugárzás. A két nyelvű tv hanggal magyarázták. Persze máshol, így nálunk is jó volt a multiplexes sztereó átvitel. A kettő meg nem kompatibilis egymással.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Idézet:
„3V, és 12 V”

?? A BE dióda zárófeszültsége 5 V körül van, ha ennél nagyobb feszültséget adsz rá, tönkremegy.
Minden diódának záróirányban van kapacitása, csak általában kicsi. Az is baj szokott lenni, hogy a jósági tényezője viszont kicsi, és terheli a rezgőkört. Zénert is lehet használni varikap helyett, jó nagy kapacitása is van, csak annak is a Q -jával van baj.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
9 Voltig már biztosan használtam (Anno a '70-es években). Különben is csak szükségmegoldás, kár pazarolni rá a szót. Inkább érdekelne engem az, találtam itthon egy S042E jelű áramkört 10 lábú, fémházas kivitelben. Fel lehet azt még bármire is használni?
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Az ugyanaz, mint az S042, csak TO100 tokozásban.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Azok a sokszor emlegetett NE602 és NE612-k is valami ilyesmik lehetnek? Még gondolkozom rajta, felhasználjam-e valamire? Amúgy köszönöm a PDF-et, ebben látom zárójelben ott a másik fajta lábkiosztás, amit én találtam, azon csak a műanyag tokozású volt.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Az NE(SA)602, és 612 között frekvencia sávban van különbség, és az S042 -höz képest van bennük oszcillátor is. Kifejezetten rádiótelefonok bemeneti fokozataihoz fejlesztették ki.
Szedd elő az adatlapjaikat. (NXP)
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2017 / 1
 
S042-vel csak ezt az egyetlen rádió rajzot találtam. Esetleg valami direct conversion receiver kapcsolás ugyanezzel engem jobban érdekelne, de olyanban az NE 602-s változatokat is csak AM-re találtam. Esetleg olyankor mi van, ha ott, ahol a 10,7 MHZ jön ki belőle HF erősítőt teszek, és a két rezgőkört pedig azonos frekvenciára hangolom? Persze, ha nem működőképes a dolog, egy 10,7 MHz KF erősítővel utólag is kiegészíthetem.

vhf-radio.jpg
    
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2017 / 1
 
Ez olyan egyszerűnek tűnik. Csak nekem nincsen N602-m, és 88-108 MHz-es sávra akarnám. És természetesen FM-et tudna demodulálni?
(#) sany válasza fecameca hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Esetleg ez.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
FM -et nem olyan könnyű demodulálni, mint az AM -et. Ha az FM -et koincidencia demodulátorral demodulálod, akkor az is lehetséges.
Egy szorzó áramkörrel, (mint az S042) lehet keverni, de lehet szorzó demodulátort (koincidencia) is készíteni. (ahogy a TV hangfrekis modulján is láthatod) De ez két különböző áramkör.
Az egyikkel előállítasz egy értelmes KF frekvenciát, (lehetőleg olyat, amire van szűrőkészlet, amelynek a sávszélessége passzol) a másikkal pedig demodulálod.
FM jel demodulálási lehetőségei.
AM -nél annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy a szorzó áramkör kimeneti spektrumában megjelenik az alapsávi jel is, ami szűrővel leválasztható. Ezért lehet ilyen moduláció vételére szinkrodin vevőt alkalmazni. Az FM -nél fázis érzékeny demodulálást kell alkalmazni.
A csatolt képeden egy koincidencia demodulátor látható. Az érzékenysége olyan, amilyen, határolás nincs.
Ha jó, zavarmentes FM vevőt akarsz építeni, akkor a keveréseken kívül gondoskodni kell a vett jel határolásáról, hogy a zavarokat okozó AM jelek el legyenek távolítva. Erre a célra vannak az FM KF IC -k, amik a KF -re lekevert jelet limitálják, és többnyire koincidencia demodulátorral demodulálják is.
Ezért eléggé fából vaskarika az AM/FM kombinált IC, mert az az AM miatt nem limitál, és ezért az FM nem tud zavarmentes lenni.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2017
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ez a rajz nem fog valami jól működni,a TBA 120 és a tuner közé kell egy tranzisztoros fokozat,másképpen nagyon érzéketlen lesz a vevő,meg kell a kerámia szűrő is.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Idézet:
„Miután igen lineáris karakterisztikájú VCO áramkörök készíthetők, a PLL egyik fő előnye a nagy demodulálási linearitás...”
Ez az, ami miatt még mindig kínlódok a V.Poljakov féle PLL rádióval. Nagyon szép tiszta hangja tud lenni, amikor épp nem torzít. Az viszont elég gyakran előfordul nála. Nemcsak antenna elmozdulásra, hanem ezt a diódás-elkós kiegészítést követően most már a tranzisztor bázisköri 100 kiloohm változtatására 1, illetve a munkaponti ellenállást változtatva, attól függően több másodpercenként pulzálva hangolódott el, és torzított. De a cikkben is eredetileg két szembe fordított dióda kell. Nem is tudom, miért változott azután egy diódára, és az elő is van feszítve nyitó irányban a bázisköri 100 kohmos ellenálláson keresztül. Ilyenkor begerjed, lemeríti az elkót, abbahagyja, pulzál. Kicseréltem a dolgot úgy, hogy az elkó sorban a két szembe diódával az E-B közt van, a 100 kiloohm visszakerült az eredeti helyére, azaz most már csak 82 k, mert 100-al nem megy a sáv alja. Igen, először örültem neki, hogy van S042 a fiókomban, de már elbizonytalanodtam. Ezek szerint csak tunert tudnék építeni vele, ami nem biztos, hogy jobb, mint egy csak tranzisztoros. A PLL FM demodulátort meg felejtsem el úgy ahogy van? Mert ahhoz egy spéci kizárólag e célra tervezett áramkör kellene, aminek egyelőre még a típusát sem ismerem? Sany, amit te posztoltál az ugyanaz, mint amit én felraktam, csak azon rajta van a hangfrekis vége, egyébként az is ugyanaz a 10,7 MHz-es vevő NE602-vel (Sem AM vevőt nem akarok építeni, sem NE602-t venni.)
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
(#) Feri007 válasza fecameca hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Valahol elvesztettem a fonalat: milyen célból szeretnél vevőt készíteni?
Hobbi esetben, igen, ezt nehéz sokszor megfogalmazni, de érdemes!
Mert aztán aszerint lehet kapcsolást keresni, tervezni, módosítani.
(#) fecameca válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Valami kevés elemmel, igen csekély fogyasztással, de nagyon szép tisztán szóljon fülhallgatóval, ágyban hallgatható kis rádió főleg zenehallgatás céljára FM-en. (De ha találnék valami PLL FM demodulátort, esetleg átalakítanám a már meglévő valamelyik gyári sztereó rádiómat olyanra, de ez csak álom marad.)
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
Következő: »»   113 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem