Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   165 / 216
(#) Naszrai válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
A fél tápfeszültség is jó, 30,5V tápfeszültségnél 15.2 és 15.3V.

Egy tesztet még végrehajtok:
Ha az áram kevés, akkor ha 7,5 helyett 15 Ohm-al terhelem be, és ekkor meg kell ugrania a kimenő torzításmentes feszültség értéknek. Na mindjárt megmérem.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
(#) reloop válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Mivel megoldottad a kimenő jel hangkártyára csatolását (remélhetőleg túlfeszültségvédelemmel kiegészítve), tölts le egy oszcilloszkóp programot és azzal nézd meg mikor következik be a szinuszos jel határolása. Sokkal tanulságosabb a kivezérelhetőség szempontjából.
(#) Naszrai válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Ez tényleg jó ötlet.
Letöltöttem a Soundcard scope nevűt.
Eredmény: 30.5V, 0.9 A:
15 ohm:10Vrms-ig nem vágott a jel.(feszültségkorlát?)
7,5 ohm: 7,2Vrms-ig nem vágott a jel.(áramkorlát?)
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
(#) jethro hozzászólása Szept 19, 2017 /
 
Sziasztok.
22V táp esetén mekkora a nyugalmi áram?
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2017
(#) reloop válasza jethro hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
Szia! Az ugye világos, hogy a hangsugárzó impedanciájának ismerete nélkül nem lehet meghatározni.
Itt a képlet.
Itt a magyarázat.
(#) jethro válasza reloop hozzászólására (») Szept 19, 2017 /
 
Köszi.
Holnap megnézem.
(#) Naszrai válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretném a gondolataimat leírni, melyek az utóbbi napokban csapongtak a fejemben, zenehallgatás közben.

Félve merem leírni, de azt hiszem ezen erősítő "fejlesztésének" (más talán úgy hívja szerencsétlenkedés) a végére értem.
Vannak olyan pontok, melyek a tervezésnél eldőlnek és később csak erőn felüli áttervezéssel lehetne az adott konstrukciós hibát megoldani.(Mire gondolok? A hűtésre. Miért raktam hűtőbordát egy dobozon belülre. Még ha nagyon szellősre perforált a teteje és alja...(Tudom a választ, azért mert így illik a többi erősítőim sorába. De ez meg hőelvezetés szempontjából nem jó. Jajj ezek a hibásan eldöntött kompromisszumok.)
Előnyeként értékelem, hogy szép a hangja. A többi nem is lényeges. Ezért épít valaki ilyet.
Hátrányként, hogy eldurrant pedig én megtiltottam neki
Viccet félretéve, ahhoz hogy beférjek a biztonságos üzemeltetés tartományába, meg kellett elégednem a pillanatnyilag 0.9A-os áramkorláttal.
A Sors fura fintora, hogy most nem a hűtés hanem az új trafó a keresztmetszet. Melegszik ha beterhelem.
De a lényeg:
Ez nem egy hangosításra szánt erősítő, és a hangfalaim elég érzékenyek.
4W-al 104dB-es hangnyomást tud 1 hangfalam és ebből van kettő, tehát 106-107dB-t tud 2x4W-al.
A lényeg lényege: a fentiekből könnyen kimatekozható, hogy a szobába én 1w alatti teljesítménnyel hallgatok zenét. És ez az igazi feloldozás.
Lényegtelen számomra hogy 5 vagy 10W-ot tud, mert csak az első wattot hallgatom

Köszönöm MINDENKInek a segítséget, sokat tanultam tőletek.
Egyelőre ez a projekt most pihen a rajta történő élvezetes zenehallgatás miatt. Ha valami elszáll vagy tuningolási hajlamom előjön, akkor jelentkezek.

Meg aztán megjött pár rendelt cuccom(pl.
OPA 1612 ), kezdődik a következő építés.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Cinema válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Az derült ki számomra ebből, hogy kevés lett a tápegység teljesítménye, ezért lett "gyenge" a kapott mérési eredmény.
Ezek után már mindegy, hogy milyen extra minőségű alkatrészek kerültek bele a végfokba, a gyenge táp lerontja az egész eredő minőséget.
-
A teljes teljesítmény-tartományt kihasználod a dinamikai csúcsokban, de ez nem feltűnő, csak kevés.
-
A következő projektet már körültekintőbben csináld.


Üdv!
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 / 1
 
Szentatyám, mit szólnál egy igazi különlegességnek? Shugden A21, a világ első kereskedelmi forgalomba került A osztályú erősítőlye. Már 60 éves, és még mindíg gyártják! Öreg audiofileknek párás lesz a szemük, ha csak a nevet meghallják. Megvan a kapcsolási rajza, alkatrészlistálya. A paneltervvel szenvedek éppen. Gondolj bele, politúrozott fa káva, üveg előlap, csodás vintage megjelenés. A dolog szépséghibálya, hogy csak az eredeti félvezetőkkel hozza a világklasszis hangját (bdy38, bfy56, bc109-108). Itt megélhetnéd forrófejűségedet is, mert a tranyókat min. 80C fokon kell járatni. Bedobozolom a JLH mat, és nekiesek a Shugdennek. Nem érdekel?
(#) Naszrai válasza Cinema hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
250VA. Terhelesen 22V valto. Uresjarati 26.5V. Az elozo meg 400VA volt es 29V valto, beterhelve 2x1.5A-al egyeniranyitva 38V egyen fesz volt csak azzal tul nagy volt a feszultseg miatt a hotermeles.. Megtehetnem hogy meg egy ilyen 250VA trafot berakok es csatornankent egyet epitsek de minek? Ezt is kis kimeno teljesitmenyen hallgatom a nagy erzekenysegu hangfalak okan.
Illetve velemenyem szerint ennel az A osztalynal "nincs" olyan hogy dinamikai csucs. Ez a tapegyseg szamara olyan hogy mindig kozel teljes teljesitmenyt vesz fel.
Egy AB osztalyban mas lenne a helyzet.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Naszrai válasza mikldesign hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
En a Nelson Pass F5-ben gondolkoztam masodik A osztalynak, de ettol sem zarkozok el. Igazabol most nagyobb teljesitmenyek fele kacsintgatok bömböltetés celjabol:
- hidalt LM3886 specialis megoldassal DC csatolva +-36V-al
- Vagy VF6 IRF240-9240-el, +-72V-al.
(#) Orbán József válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Akkor a minőséggel nem lesz további problémád.
Ajánlom akkor még a kínai bömböldét.
Még az utca túloldalán is megsiratják.
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Hát a Shugden A21 az 2X30Watt tiszta A osztályban. Azt írták róla nano, hogy olyan forró a hűtőborda, mint a purgatórium kapujának kilincse. A Shugden cég az 1968 ban eladott termékeit a mai napig szervizeli, elsősorban erősebb hűtőbordát tesznek a végfoktranyók alá. Azért is izgat ez az erős0tő, mert a külföldi, angol és spaniel oldalakat olvasva, mindenki arról beszél, hogy ellentétben más erősítőkkel, ez egyáltalán nem tűri a moddingolást, a tranyócseréket. Ahogy elnéztem, ellenállásokat pl. már 68 ban is military minőséget használtak, ugyanez igaz a kondenzátorokra is. Többen írták pl. hogy az első szériából vásárolt erősítők kondenzátorai pl. a mai napig hibátlan állapotban vannak, viszont act is olvastam, sokan panaszkodtak rá, hogy komoly égési sérüléseket okozott nekik az erősítő, amikor a bordák mögött matattak.
(#) Naszrai válasza mikldesign hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Kicsit itt ott utana olvastam. Nem olyan veszes a helyzet, a gyarto is csinalt az elmult 50 evben 2 faceliftet-modifikalast. Az egyik eppen a felvezetok csereje volt.
Jokat irnak rola, akar erdemes is lehet egy megepitesre.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 20, 2017 1 /
 
Igen, igazad van, de minden modositás magát a kapcsolást is érintette, az is változott. Engem igazából a JLH nál az zavar kicsit, hogy mindenféle félvezetővel, tápegységgel, nyák tervvel készítik, és hányszor olvasni, hogy kicsit módosítottam itt ott. A Sugdennél viszont eddig mindenki azt írta, hogy a reszelgetés hatására csak rosszabb lett a cucc. Most azt kutatom a neten, hogy az eredeti mark.2 es nyák megvan esetleg valahol.
A Sugden A21 3000 eeuro körül mozog, és teszteken 10000 Euros vasakkal ütköztetik. Nem szokott pironkodni.
(#) jimmi12 hozzászólása Szept 21, 2017 /
 
Sziasztok!
Nálam is tervben van egy JLH építése, viszont (bár lehet nem az téma) kíváncsi lennék ki milyen hangfalakkal hallgatja ill. mit ajánlana hozzá? Nekem jelenleg Orion HS280-am van, én személy szerint meg vagyok elégedve a hangjával, de biztosan akadna valami jobban hozzá illő is.
Üdv.: Imi
(#) Naszrai válasza jimmi12 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Azt hiszem az JLH egy olyan erősítő, ami a hangfalak egy jó oldalát mutatja meg. Ami esetleg érdekes lehet, az a hangfalad MINIMUM impedanciája, ha ismert. Ebből lehetne következtetni hogy mekkora minimum nyugalmi áram szükséges.
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 21, 2017 / 4
 
Én HS280 as hangfalat hallgatok a JLH val, igaz, a HIFI Magazin által leközölt keresztváltó módosítással. Ezek a hangfalak már ide s tova 25 éve vannak a tulajdonomban, és a moddingot is akkor hajtottam végre rajta, de már nem emlékszem, hogy mi is történt akkor, csak arra emlékszem, hogy a HI FI magazin volt a forrás. Pár erősítő hajtotta már ezeket a 8 Ohmos boxokat, Texas, Quad, STK077 Orion, a nagy fajta, és most ez. De egyet tudok: Olyan barátságos, részletgazdag, és főleg mélyekben is gazdag hangzásvilágot a JLH n kívül egyetlen erősítő sem produkált. Őszintén szólva, soha nem gondoltam, hogy ezek a hangfalak ilyen hangzásvilágra képesek. Engem abszolút nem érdekel a minimum impedancia, és neked is ezt ajánlom, ne foglalkozz ezzel. Építsd meg az erősítődet a lehető leggondosabban, állítsd be ahogyan kell, és ha bejön Hood mester áramkörének minősége, dőlj hátra, élvezd a zenét és felejtsd el azt, hogy jajj, most esetleg nem jó az impedanciamenet, uramisten, a torzítás a hőfok, egyebek optimumon vannak-e, mert elveszik a zene élvezetét. Megsúgom, nem lesz optimális impedanciamenet, torzítási minimum, és egyebek. De ha folyton ezen agyalsz, sosem fogsz megelégedett lenni. Amióta megépítettem, beszabályoztam, nekem úgy megy. Le...arom, mi mennyi, hány watt, hány%. Egyet tudok: eddig ez a legszebb hangú erősítő az életemben, amit építettem. A többi nem számít.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
(#) jethro hozzászólása Szept 29, 2017 /
 
Sziasztok.
Lehet,hogy 22v táp és 4ohm hangszóró esetén 1,8A körül alakul a nyugalmi áram, vagy elszámoltam valamit?
(#) reloop válasza jethro hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Szia! Az általam ajánlott képlettel 1,96 A jön ki, de ettől az 1,8 A egyáltalán nem áll távol.
(#) jethro válasza reloop hozzászólására (») Szept 29, 2017 /
 
Igen azért írtam,hogy körül mert tegnap számoltam.
(#) mikldesign hozzászólása Okt 7, 2017 / 1
 
Készül a bedobozolás, de olyan lassan mint a lucaszéke.Többféle designt kipróbáltam, végül Cirokl mester kis Hiragáját látva mondtam, ez az ez kell nekem. Remélem nem licenszdíjas forma.
(#) Alkotó válasza mikldesign hozzászólására (») Okt 7, 2017 / 1
 
Függőleges, toronyszerű elrendezést is javaslom megfontolni. Nekem nagyon jók a tapasztalataim vele.
(#) mikldesign válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Eredetileg azt terveztem, álló ház formát, mint mondjuk egz pc ház. De az előlapi alu nem volt elég hozzá, ezért más megoldást kerestem. Aztán megláttam a Nagra erősítőt, és ihletért Cirokl fHiraga erősítőjét vettem alapul.
(#) pjg hozzászólása Okt 17, 2017 /
 
(#) ibizefrenki válasza Zsinor hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Szia! Előfokról tudnál néhány gondolatot mondani? Kapcsrajz vagy esetleg myákrajz? Lay-ben
(#) jimmi12 hozzászólása Nov 3, 2017 /
 
Sziasztok,

Idő és alkatrészek hiányában rendeltem egy ilyen kit-et kínai barátainktól:JLH 1969
Nos a csomag megérkezett, de sajnos a 2sk5200-helyett TIP41B-k vannak benne. Próbaképpen ezzel rakom össze, aztán meglátjuk...
A fiókban találtam 2db trafót, a típusszám alapján nem tudtam beazonosítani, de mérés alapján a 2 zöld vezeték között üresjáratban 28V, a két piros között 12V váltó mérhető (a zöld vastagabb vezetékkel van tekerve). Ezek jók lennének a JLH-hoz?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Szia! A TIP141 darlington tranzisztor. Ha nincs átdolgozva hozzá a kapcsolás, akkor végzetesen nagy áram fog rajtuk folyni. Adtak rajzot a KIT-hez?
(#) reloop válasza jimmi12 hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
TIP41-gyel, 12 VAC szekunderű trafóval magam is használom, teljesen rendben működik.
(#) jimmi12 válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2017 /
 
Szia, TIP41-es tranzisztorok,rajzot nem adtak hozzá. Amennyiben jól értelmezem a trafón levő feliratot (45/90W) akkor a vezetékek átmérője alapján a 28V AC-n lehet a 90W, én erről hajtanám.Valószínűleg kelleni fog hozzá valami áteresztős táp, mert a 28VAC egyenirányítva és pufferelve már sok lesz neki.
Következő: »»   165 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem