Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   272 / 372
(#) Massawa válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

A velem folytatott vita helyett mutass már be egy ilyen (hasonlo) táblát a te 3 fázisu motorodra.
Itt minden világos, minden lépés a motor bizonyos elfordulásának felel meg. ( adva a motor konstrukciojával - a legprimitivebb esetben 4 kivezetésü motornál). A mindenféle mikrostep stb csak ezután jön.
Mutass be ugyan táblát a te megoldásodra, hogy végre már megtudjuk, hogyan kell egy 3 fázisu léptetö motort vagy BLDC motort meghajtani.
Ennyi

IMG_2723.PNG

(#) benko_balazs hozzászólása Okt 15, 2017 /

Úgy látom hogy még mindig nem értitek, hogy háromfázisú léptetőmotorról beszélek és nem háromfázisú BLDC motorról. Aki nem tudná a hasonlóság csak annyi, hogy mind a kettő három tekercset (vagy három tekerccsoportot) tartalmaz. A külömbség pedig az, hogy a legegyszerübb BLDC motor egy lépésre 60 fokot fordul, míg egy 1,2 fokos háromfázisú léptetőmotor egy lépésre 1.2 fokot fordul. Ennél egyszerübben nem tudom leírni. Ellenben pontosan azt mondom , hogy egy BLDC motorvezérlővel működtethető.

Értjük, csak nem látunk töled a vitán kivül semmit.
Mutasd be hogyan kell azt a 3 tekercset vezérelni, hogy müködjön a motor.
(#) benko_balazs válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Azért a dolog egy kicsit összetettebb, mint a léptetőmotornál, itt van a egy diagramm ami szemlélteti a működését
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Akit érdekel a téma,itt tud olvasni még róla.

A mellékelt linken látható, hogy milyen motort szeretnék vezérelni.

A következő linken látható egy visszacsatolásos 3 fázisú vezérlő. Úgy gondolom, hogy meg lehet csinálni egy hasonló teljesítményűt a BEMF figyelésével (+ egy egyszerű jeladó, nem egy 1000 lépéses, hanem pl hall szenzor vagy szenzorok, amivel korrigálni lehet a BEMF jelet)

Én is kikerestem Neked a jelakokat a 3 fázisu léptetö motorra, ami amint láthatod minden csak nem szinusz, és a 3 fázist neked kell extrán kialakitani a Step/Dir jelböl, ami szintén megoldhato konvencionális logikai áramkörökkel vagy procival.
Ráadásul ahogy most utánnaolvastam a finomabb motorok is csak 3,75 fokos lépést tudnak ( a kétfázisuakbol én a 0,9 fokosat is gyakran használom).
Szoval egy sereg izzadás után el lehet jutni a 2 fázisu motor szintjére, és csak nagyon különleges feladatokra érdemes ilyet használni ( nagy nyomtatokban szokott lenni meg orvosi berendezésekben).
(#) benko_balazs válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2017 1 / 1

Ha megnézed a linket amit küldtem, hasonló trapéz formája van mint amit te linkeltél. Végre egy közös pont, amiben egyetértünk. Ellenben ez az áramforma csak az egyszerűbb vezérlőkre jellemző. Ugyanakkor, a mikrolépéses léptetőmotor vezérlésnél, szerinted mihez közelít az áramforma (Hát nem a szinuszhoz? Csak kérdezem). Amúgy mit gondolsz mivel foglalkozom ( orvosi berendezésekkel ) Ezt nem akartam nagyon hangsúlyozni, nem azért vagyok itt, hanem meghallgatni mások véleményét is. A véleményeket meghallgatom, de a kioktatást nem szeretem.

Sehol nem közelit a szinuszhoz ( mert a szinusz a BLDC motorra kell, s nem a 3 fázisú léptetö motorra), mert mikrostepnél is éppenolyan digitális szintek mennek a tekercsekre, mint alapjáratban, ( amit te itt "majdnem" szinusznak nézel az csak a szkop X tengely nagyitása) csak más algoritmus szerint - azaz a 3 lépés helyett 6 lépés lesz és soha sem lesz olyan állapot, hogy egy tekercsen nem lesz semilyen vezérlöjel ( ami az alapvezérlésnél elöfordul).

Ez valószínű a kotángensre hasonlít
(#) guliver83 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Biztos, hogy érdemes lenne egy visszacsatolás a motorra, de érdemes e vele foglalkozni az itt a kérdés?
(#) guliver83 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Valamilyen szintem megpróbál korrigálni, vagy azonnal le is tilt ha sok a hiba.
Mindenképp van előnye a visszacsatolásnak !
(#) guliver83 hozzászólása Okt 15, 2017 /

Csak megjegyezném, mi értelme van ilyen léptetőmotorokkal szenvedni akkor inkább DC szervó vezérlést kell csinálni, már ha valaki ennyire ért a programozáshoz stb.

Én a Gizikéröl, te meg a gözekéröl csevegsz.
Nézd meg annak a képnek az alját. Az a fekete jel felel meg a stepnek, azaz az adott pillanatban a tekercsen csak az a szegmens van ami megfelel annak a jel egy periodusának ( egy függöleges oszlop). Azaz pl a 3. lépésben a kék tekercsen kb fél feszültség van de nem szinusz. Ha igy lépteted akkor lassan változnak a feszültségek a tekercsen, de sehol sem lesz szinusz, legfeljebb igy megrajzolva. Mi van akkor ha megszünik a jel a 3. lépés után ( a kép tetején vannak a lépések)? Milyen szintek maradnak a tekercseken? A szinusz jel csak gyakorlatilag folyamatos fordulatnál állna össze, ami a CNC gépre nem jellemzö.
Sajnos nem tudom jobban megvágni, de igy is talán láthatod, hogy mi van egyenként a 3.,4. meg az 5. lépésben motor 2 tekercsén.

IMG_2726.PNG

(#) dB_Thunder válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Pont ezen az állásponton vagyok én is!
Azért használunk léptecst mert nem akarunk költeni az enkóderre, meg drága hajtásra.
Ha már költünk ezekre, akkor még olcsóbb, erősebb, gyorsabb motorral szórakoznék, és az nem a léptecs...
(#) benko_balazs válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Szia, én is ezt mondom, mindenképpen van előnye a visszacsatolásnak. A DC szervo azért nem tetszik mert PID-t kell beállítani. Lasubb folyamatra csináltam (Fűtésvezérlés) de motorra még nem. A szénkefék sem tetszenek. A step-dir léptetőmotor vezérlés egyszerű. Ezt kellene egy kicsit feltuningolni a lépésvesztés korrigálásával. Ez egy arduino nano-val simán megoldható szerintem. Ha x lépéskülömbséget észlel, hozzáad x lépést. Tehát a step-dir-ből lesz step+x -dir.
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

hát pont ez az hogy én sem akarok drága enkóderre, meg drága hajtásra költeni, hanem én akarom megcsinálni a töredékéből.
(#) guliver83 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Pedig sokkal jobb választás lenne egy DC szervó.

Nekem van olyan léptetőmotorom, hogy tekercs áramból tudja a lépésvesztést!
Ne kérdezzétek, hogy hogyan.
Nincs rajta encoder !
(#) benko_balazs válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Hát pont ezt magyarázom, a BEMF-ből tudja.
(#) dB_Thunder válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Akkor hajrá!!
Ez tipikus ezért is megdugom az elefántot, még akkor is ha nincs ki lefogja, hozzáállás.
Illetve akkor is Trabiból akarok Ferrarit faragni, amikor 5 forinttal többért már majdnem Ferrarit kapni.
Az a baj, hogy sok az időd...
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Szerinted a hobbicnc nem arról szól hogy megcsinálod abból amid van. Azt meg csak én tudom, hogy mennyire "sok" az időm, de azért a hobbimra áldozok, szerintem te is. Inkább a mechanikára áldozok többet, ugyanis nem hiszem, hogy mindenhonnan lebontott, kopott alkatrészekből lehet pontos gépet építeni.

Nicsak most meg henteregnek körülötted a 3 fázisu léptetömotorok???

véletlenül, igen.

Van egy pár darab (pontosabban 5 drb.) Igaz kissé nagyok (Nema34, de sebaj, mindenki olyan kalappal köszön amilyen van neki)
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) ktamas66 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

A tekercs áram figyelésből meg lehet állapítani, ha a motor megáll, de abból pontos információkat szerezni a pozíció hibára, szerintem nem egyszerű. Így a hibát tudod detektálni, de korrigálni már más kérdés.
(#) Pafi válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

A vezérlés által kiadott elfordulás alfa1, az érzékelt 0, hiba=-alfa1.

A mezőorientált hajtások alapja a park vektoros leírás.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2017
(#) ktamas66 válasza Pafi hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Olyat nem csináltam, de úgy tudom a motor indítás ott is előre megadott gyorsulás alapján történik, a BEMF alapján történő szabályozás csak a minimális fordulat elérése után lép be.

Program.jpg

(#) Pafi válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 16, 2017 /

Lehet a BEFM alapján történő érzékeléshez szükséges fordulatszám olyan kicsi, és a gyorsulás olyan nagy, hogy egy fél lépés sem telik el addig ameddig az érzékelés lezajlik. Akkor lehet gond, ha valaki mikrolépéseket akar ilyen módon detektálni. Nyilván arra nem alkalmas.
(#) Mc Elek hozzászólása Okt 17, 2017 /

Maró motort de milyet? Max 20 rugóért. Vannak ugye a kínai megoldások kb. ennyi pénzért: Kínai Ebay 400w ER11 PWM Vagy Makita 3709
vagy Kínai felső maró 850W. Gondolom a kézi felső maróknak a nagy ford.szám miatt "szép" fütyülős hangja van, meg nem tudom hogy az nem baj-e hogy ilyen magas a fordulatszám? ( Nem fog-e égetni, olvasztani ) Mach3-al szeretném használni. Teljesen amatőr vagyok meg a gép is az lesz. Láttam már maró gépet de tapasztalat 0. Ezt vegyük figyelembe. Köszönöm!
Következő: »»   272 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem