Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 104
(#) DkGrinder válasza yager01 hozzászólására (») Okt 21, 2017 /
 
Szia! elég egy 5 fok ráhagyás, a szivattyú gépkönyvben benne van a padlófűtés karakterisztika választó. Állítsd "Állandó nyomáskülönbség "-re
(#) yager01 válasza DkGrinder hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
WILO Star-RS 25/6 szivattyúm van ami eléggé régi modell. Erre vonatkozóan "Állítsd Állandó nyomáskülönbség-re" nem találtam semmit

Műszaki leírás

Az viszont megütötte a szemem, hogy vannak már jóval korszerűbb szivattyúk is amikkel éves szinten sok ezer FT megspórolható.

"2012 év végén a WILO RS 25/6 fűtési szivattyúk gyártása megszűnt.
Helyét a korszerűbb WILO YONOS PICO 25/1-6 fűtési szivattyú vette át.

Az új nagy hatásfokú villanymotorral szerelt YONOS PICO 25/1-6 szivattyúval éves szinten akár több mint 10.000,-Ft/szivattyú villamosenergia költség megtakaritás érhető el!
"


Ez mennyire marketing duma? Érdemes lehet korszerűsíteni? Két szivattyú van a rendszeremben ami kapásból legalább 70e Ft beruházás lenne. Érdemes, vagy inkább addig kell hajtani a régieket amíg ki nem purcannak?
(#) DkGrinder válasza yager01 hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Az én véleményem szerint inkább marketing. Talán akkor spórolnál vele 10 000-t ha 24 órában menne egész évben, bár szerintem akkor se.
Fogyasszon a szivattyúd most 60 W-ot.
Menjen napi 24 órát.
1kwh kb Br. 35 Ft
Az napi 1.440 KWh
Az havi 43 KWh
Az havi 1500 Ft.
Legyen a fűtés idény 6 hónap
Az 9072 Ft /év
Minden vastagon számolva
Ebből ha 10 000-t megspórolsz megfagysz
(#) Kalo hozzászólása Okt 25, 2017 /
 
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kikérni az alábbi rendszer összeállításához.
Főbb adatok a jelenlegi állapotról:
- Földszint (nappali&konyha&étkező+nyitottlépcsőfel+fűrdő+wc): 42m2 padlófütés 4 körös átf.mérős osztóval, +Radiátor: 1db 600x1200 22k / fürdő 1db tör.szár. 600x1120
- Tetőtér (3xszoba+fürdő++nyitottlépcsőle): 42m2 padlófütés 4 körös átf.mérős osztóval, +Radiátor: fürdő tör.szár. 600x1740
(Radiátorok: csőgerinc 22-es rézcső, bekötés 18-as rézcső / padlócső: Rehau Rautherm 17x2)
- (földszinten lépcső alatt) Edilkamin Charme 14(+2)kW pellet kandalló (teljesítmény minimumra visszavéve ...) (tágulási tartály kb. 7liter)
- Van 2db WILO NYL 40-15 4508515 szivattyúm a padló és radiátor köröknek.

Itt tartok most...
A (fórumot és más forrásokat átböngészve a ) csatolt kép megfelelhet nekem is, mit gondoltok?

Amit beépítenék:
-80/50 3/4" hidrováltó
-Flamco smart 3/4" a visszatérő ágba a hidrováltó és kandalló közé. (vagy mást ajánlanátok, esetleg olcsóbbat?)
- Esbe BRH-896 35-60 (vagy mást ajánlanátok, esetleg olcsóbbat?)
- Kell-e plus tágulási tartály+bizt.szelp, vagy a kandallóba beépített 7 liter elég?

A házban mindenhol járólap van, ezért elvileg elég lett volna szerintem a padlófűtés, de a pellet kandalló miatt kb. 3kW -nyi radiátort kellett utólag beépítenem. Kérdésem, hogy ajánljátok a fentiek szerint összekötni a rendszert? Ha nem , hogyan lehetne jobban összehozni?

Előre is köszi ...
Kalo
(#) JZoli válasza Kalo hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
A rajzodon 3 keringető szivattyú van, a leírásodban meg kettőt említesz, Tehát a rendszered nem teljesen olyan mint a rajzon? A rajz egy korrekt rendszert ábrázol az jó lenne. A 4-es számú szelep kazánvédő szelep lenne? Az is hasznos a kátrányosodás miatt. Ennek a vezérlése elég bonyolult lesz, vagy húzós áron lehet beszerezni.
(#) Kalo válasza JZoli hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Egy keringetöt a kandalló gyárilag tartalmaz! Lásd mellékelt kép.
Én kazánvédöt nem terveztem, csak a hidrováltó utáni rész lenne számomra érdekes, habár nem lenne rossz, mivel valószínüleg sokszor alacsony höfokról kell majd a rendszert-házat a kandallónak felfütenie. (Ez egy hétvégi ház, a rendszer fagyállóval lesz feltöltve.)
A vezérlést pedig relékkel és termosztátokkal szeretném megoldani, de ezzel a résszel még nem volt idöm foglalkozni... .
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2017

Charme.jpg
    
(#) JZoli válasza Kalo hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Igazából, ha "kézzel" állítod a hőfokokat akkor a sima termosztátok is megfelelőek lesznek. Hétvégi házba meg nem is biztos, hogy ennél bonyolultabb rendszert érdemes kiépíteni, esetleg egy távbekapcsolási lehetőség jó lehet, mert akkor meleg házba érkezhettek, ha a kandallónak van automata begyújtási funkciója, de ez már szinte utópia!
(#) Kalo válasza JZoli hozzászólására (») Okt 26, 2017 /
 
Igen valami ilyesmi, nem túlbonyolított rendszer kellene..
Tudnál esetleg támpontot adni, hova milyen termosztát kellene és azzal mit vezéreljek, tiltsak, inditsak? Ez a részt még nem igazán látom át!
(Eddig csak sima radiátoros rendszerrel volt dolgom ami vegyes és gázkazánra van kötve, plusz egy 300l bojler. )
(#) yager01 hozzászólása Dec 22, 2017 /
 
Üdv. Szerintetek normális ahogy a kazánom a HMV-et csinalja ? Nem.irkálok hanem inkább csináltam egy videót amiben látszik a kínlódása.Legalábbis szerintem kínlódás, mert nem így kéne működnie.

Video klikk ide
(#) yager01 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Mi ez a csend a fórumon?
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
Szia! Messze vagyok a látnoki képességektől de egy kicsit többet is közölhettél volna kazánról. Talán ha INNEN kezdve olvasod a fórumot, találsz valami hasznosat is.
(#) KissAttila válasza KissAttila hozzászólására (») Jan 11, 2018 /
 
Üdvözlök mindenkit az Új Évben,
Ez a rendszer egy padlófűtés.
Kérdésem az lenne, hogy jól van kialakítva? Még ilyent sehol nem láttam.
(#) szucs_g válasza KissAttila hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Jómagam épp mostanság gondolkodom fűtéskorszerűsítésen, padlófűtést tervezek a szobákba.
Itt találtam az osztókról információt:
Csollák Osztók

Ehhez nem kell hőcserélő, keverőszeleppel működik s hozza létre a megfelelő hőmérsékletű vizet.
(#) szucs_g hozzászólása Feb 3, 2018 /
 
Kérdésem lenne a következő: Szeretnék padló és mennyezetfűtést. A házunk adottságai lehetővé teszik utólagos beépítésüket. Úgy gondoltam, hogy a jelenlegi gázkazánnal egy puffertartály vizét melegíteném fel s ebből kapna a rendszer meleg vizet. Később ehhez a puffertartályhoz lehetne más hőforrást is telepíteni (hőszivattyú).
Érdekelne, hogy milyen szabályzást igényel egy ilyen rendszer? A puffertartályban a vizet adott hőfokon kell tartani. A puffertartályban lévő termosztát elégséges a kazán indításához? Milyen termosztátot érdemes használni? Vagy vezérlőt?

Köszönöm.
(#) erbe válasza szucs_g hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Gázkazánnal nem kell puffertartály. Ha kondenzációs a kazán, semmi más nem kell hozzá, csak ami amúgy is van a fűtésrendszerben. Ha a padlófűtés mellett radiátorok is mennek, akkor kell hozzá keverőszelep, de akkor veszítesz a kondenzációs kazán hatékonyságából.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) hacsahu hozzászólása Feb 5, 2018 /
 
Kedves Fórumozók,
Sajnos időhiány miatt nem tudok foglalkozni a saját ügyemmel, ezért tanácsot kérnék aki tud meglévő fűtési rendszer beszabályozásában segíteni személyesen. SD Isotwin f24e kazánról lenne szó. Korábban már képeket is töltöttem ide fel. Maga a rendszer elég egyszerű többen írtátok, hogy egy-két szabályozót stb. be lehetne iktatni a rendszerbe. Azóta annyi történt, hogy a két fűtési kör közötti hőcserélő meg lett 180 fokban fordítva. Így már érezhetően több hő kerül le a padlókörbe, de még mindig csak a radiátoros kör hőleadóinak leszabályozásával (radiátor termosztát) tudom hosszabb munkára kényszeríteni a kazánt, hogy a padlókör több hőt vonjon el. Alapvetően működőképes a dolog, de a radiátoraim (valószínűleg a termosztát) elég hangosan üzemel (kattognak) amennyiben működik a lefojtás és mintha a kazán turbó ventilátora is bezajol (ezt mondjuk nem értem) hosszabb hasonló üzem közeben. Furcsa mód minden zaj elmúlik amint a radiátor termosztátok teljesen nyitva vannak. Szóval elsődlegesen személyes megkeresést szeretnék, mert alapvetően nem értek ezekhez a dolgokhoz, de nem is akarok bármilyen jött ment valakivel dolgozni. Köszönöm.
(#) JZoli válasza hacsahu hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
Ha személyes segítséget szeretnél, akkor jó lenne tudni, hogy egyáltalán merre laktok. Ezután jöhet bármilyen egyeztetés (Te mennél, az illető menjen, stb). lakhely ismerete nélkül nehéz lesz a további egyeztetés.
(#) VIM válasza hacsahu hozzászólására (») Feb 5, 2018 /
 
Szia! Emlékeztetőül, hogy innen kezdődött erről a problémáról a párbeszéd. Csak a feléig olvastam vissza a történteket de már akkoriban is látszottak a hiányosságok amiket le is írtak a hozzászólásokban, erre most csak annyi történt, hogy 180 fokkal meg lett fordítva a hőcserélő. Értem én, hogy nincs időd a problémával foglalkozni de szerinted melyik szaki fog más szaki után dolgozni és mind az megéri e majd neki? Nem beszélve arról, hogy ha találsz is szakit az mit fog javasolni a meglévő rendszeredre és az majd Neked tetszeni fog e és az mibe fog fájni? Szerintem ennek a felállásnak ami Neked meg van építve csak annyi a hiányossága, hogy a cső keresztmetszetekre nem figyeltek oda illetve azok csatlakozóinak fittingjei NEM azzal a keresztmetszettel csatlakoznak a hőcserélőhöz amilyennel kellene. Nem a hőcserélő menetes csatlakozója adja a fitting csatlakozó hollander méretét, hanem a szükséges csőátmérőhöz tartozóé amivel oda kell csatlakozni, arra az átmérőre! A hőcserélő primer oldala a kisebb átmérőjű, nagyobb ellenállású oldal és a rendszerben ellenáramban kell bekötni a kazán és a padlóköri szivattyúkat egymáshoz képest. A csőtermosztátot ami a padlóköri szivattyút kapcsolja, azt az iszapleválasztó előtti függőleges szakaszra lehet tenni és kapillárcsöveset kell, NEM bimetálosat alkalmazni. Hajrá.
(#) szucs_g válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Nem kondenzációs. VUI HU 282-7 R3. Pár éves, jól müködö modell. Késöbb szeretnék höszivattyúra váltani, ez a kazán maradna vésztartaléknak ill. amíg müködik a melegvizet adná. Még így sem jó az elgondolásom?
(#) zoszka válasza KissAttila hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Teljesen gyári.
(#) KissAttila válasza zoszka hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Akkor ez azt jelenti, hogy jó szakik.
(#) Tiluka hozzászólása Márc 5, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Adott egy 180 nm lakóház Hajdu kondenzációs kazánnal padló és radiátor fűtéssel. A két fűtési kőr külön termosztátokkal szabályozható, keringető szivattyúra és relékre kötve. A szobákban radiátor termofejes csapokkal, a nappali, konyha részen padló fűtés 5 db kis méretű radiátorral kiegészítve. Mellékelem a képeket a fűtőséi rendszerről. (korábban volt benne egy hidrováltó, ami kiszerelésre került)

A problémám a következő képen alakult. A mi hőérzetünk kevés volt a 21 C fok feljebb lett állítva a szobai radiátorok termosztátja. De ennek ellenére nem bírta megemelni a szoba hőfokát a rendszerben csak 40 -42 C víz volt maximum a kazán hiába volt 55 vagy 60 fokra állítva. Ahogy néztem és szabályozva voltak a radiátorok termofejes csapjai a hidrováltóban inkább visszafordult a víz a kazán felé (amennyiben nem ment a padlófűtés) így az túlfűtötte magát és leállt.

Kivettem a rendszerből a hidrováltót azóta a radiátoros kőr tökéletesen működik. Tökéletesen megy a padló is, de csak külön külön. És ebben kérném a segítségeteket. Amennyiben egyszerre megy a két fűtés csak langyosak a radiátorok és a padló sem olyan mint amilyen melegnek kellene lennie. A elmenő ágak a kazánnal rendesen melegek, a visszatérő ág pedig lényegesen hidegebb olyan mintha nem forogna rendesen a víz a rendszerben, vagy mintha nem bírná a keringtető húzni megfelelően.

A rendszer tiszta nyáron volt átmosva, hőképekkel ellenőrizve.



Ez még az első fűtési idényünk a házzal mert tavaly nyáron lett vásárolva.


Tanácsok?


Köszönöm!
(#) zolika60 válasza Tiluka hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Nem vagyok szaki, de az az érzésem a két rendszer együttes fűtéséhez kicsi a kazánod.
(#) ezermester1 válasza Tiluka hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Helló! A kazánba van szivattyú? Milyen teljesítményű a kazán? Mekkora a szivattyúk szállítási teljesítménye?
(#) Tiluka válasza ezermester1 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Hello!
A kazánban van egy gyári Wilo, maga a kazán 24 Kw-os számok szerint bőven elegendő a teljesítménye. A szivattyúk szállítási teljesítménye padlófűtés+kiegészítő radiáttor 2 db HALM 3,8m3/h (darabonként), a radiátoros fűtési Biral 8m3/h.
(#) VIM válasza Tiluka hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szia! Az a flexibilis átkötés 28mm-ről 22mm alá lett szűkítve. Kicsit sokat vágtál le a teljesítmény szállítási keresztmetszetből. A mágnesszelep az mi célt szolgál ott a mofém csap után és a középső szivattyú a termofej mellett?
(#) Tiluka válasza VIM hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szia!
A mágnesszelep a padló fűtés termosztátjára van kötve. Ha indul a termosztát, indítja a keringtetőt valamint kinyitja a mágnesszelep. Így ha megy a radiátoros kör, de a padló nem, tud arra áramolni a víz.
(#) Hutty válasza Tiluka hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Két rendszert keversz.
1. Padlófűtés. Nagy hőleadó felület, nagy mennyiségű víz, alacsony ( max. 40 fok ) hőfok.
2. Radiátor. Kisebb felület, kevés víz, magas hőfok.
Mikor a padlófűtés megy, alacsony a visszatérő, ezt a kazán nem képes többel, csak mondjuk 20 fokkal emelni. Ez előre menőben a padlófűtésnek még jó, de a radiátornak csak langyos. És ameddig megy a padlófűtés, addig ez van.

És az áramlásról: a padlófűtés nagy ellenállású, a radiátor kis ellenállású. A radiátoros körön ha gyors az áramlás, mert a szivattyú nagy hozamra van állítva, gyorsan megfordul a víz és melegen jön vissza a kazánba. Ettől hamar eléri a beállított hőfokot, kikapcsol.


A padlófűtésbe egyenesen megy be a kazánvíz, vagy leszabályozod valahogy?
(#) Tiluka válasza Hutty hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szia!
Köszönöm a hozzászólásodat.
Igen a kazánból egyenesen megy a padló körébe, egy termofejes bypass ág szabályozza a vízhőfokot de szerintem inkább egy keverőszelep kellene a bypass ágba.
(#) gulyi88 válasza Tiluka hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szia! hogy működik ez a keverés? Szerintem hibás.
A termoszelepnek a megnesszelep után kellene lennie a betáp ágban, és a mostani helyén meg egy fix folytásnak kellene lenni (golyóscsap).
Következő: »»   68 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem