Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   121 / 191
(#) Ge Lee válasza vzoole hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Azon a képen ha a fűtőszál az ellenállás akkor az a C1 és a C2 pontok közé kapcsolódik, a hőelem pedig a C1 és a C3 pontok közé. Tehát a C1 a közös (negatív) pont, ehhez képest kapja a C2 a fűtőfeszültséget a C3-on pedig jön ki a hőelem pozitív feszültsége, azaz használható bármelyik közönséges szabályozóval AC és DC feszről egyaránt. Ha mégsem így van, akkor nem tud rajzolni aki ezt rajzolta.
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Közben rájöttem hogy az az egyszerű rajz tulajdonképpen egyfajta oszcillátor. Bekapcsol a fűtés, de mivel bekapcsoláskor a tápfesz kiakasztja a műveleti erősítőt ezért rögtön ki is kapcsol. Amikor kikapcsolt, a hőelem feszültsége lesz az IC bemenetén, és ha azon nincs elegendő fesz akkor újra bekapcsol a fűtés, és ez ismétlődik egészen addig amíg a hőelem feszültsége el nem éri az adott értéket.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Félreérted. vzoole két külön dologról beszélt. A képen látható típusról és arról, ami neki van. Utóbbiban csak két aktív pont található, a harmadik, külső fém rész nincs összeköttetésben sem a fűtőbetéttel, sem a hőelemmel.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Nem értem félre, szó szerint ezt írta:
Idézet:
„JBC, Hakko, Pace, Weller 3 csatlakozós egybeépített pákahegyei mind ugyanúgy működnek...”
Azaz vagy mégsem, vagy rossz a rajz. Az mindenesetre elég érdekes hogy "állítólag" elég sokan használják ezt a pákát (meg a JBC-t is), érdemi infót mégsem tud adni senki egy nyamvadt hegy bekötéséről, beszélnek összevissza. Vagy nem építettek hozzá szabályozót hanem készen vették és fogalmuk sincs hogy az hogy működik.
Mindegy mert lesz T12 meg JBC hegyem is nemsokára úgyhogy majd kiderül, de épp a szabályozó építést szerettem volna elkerülni, abból nem akarok másikat mint a meglévő, mert ez mindenféle pákához jó volt eddig.
(#) Johnny0004 válasza alex0 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Jó rosszul fogalmaztam akkor nincs párhuzamosan, hanem a GND pontjuk azonos és külön vannak kivezetve, így értettem. A lényeg egy kivezetés GND (hőelem fűtőszál közös pontja, másik a hőelem pozitív, harmadik a fűtőszál pozitív.
Ge Lee: AC-ről nem működhet pont ezért, mert közös a GND pontja a hőelemnek és a fűtőbetétnek.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
A JBC-ről keresgélve is egymásnak ellentmondó infókat találtam a neten, de ha az a kép szerint van bekötve, azaz van egy gnd amihez képest kap egy fűtést és jön ki a másikon a hőelem feszültsége, akkor de, pont emiatt működhet AC-ról, ugyanis ugyanígy működik a solomonom is meg az összes többi, azzal a különbséggel hogy azoknál nem a fűtőbetétben hanem a szabályozóban van összekötve a gnd. A gnd-hez képest áll elő a hőelem feszültsége a szabályozó számára, és a gnd-hez képest kapcsolgathatsz bármit a fűtőszálra, akár DC-t egy fettel, vagy akár AC-t optotriakkal. A szabályozó ugyanebből az AC-ból táplálkozik de csak egyutas egyenirányítással, így az AC egyik fele közös lehet a gnd-vel, ahogy a mostani szabályozómban is közös. És ha a kép szerinti a JBC bekötése akkor az egy az egyben működni fog róla.
(#) alex0 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Ha külön ki van vezetve az egyik vége a hőelemnek, akkor mehet váltóról is a fűtés. Feltétel a vezérlés külön táplálása, vagyis külön tekercs a trafón.
(#) Ge Lee válasza alex0 hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Az sem feltétel, épp az előbb írtam le hogy miért nem. Tehát nem kell külön tekercs sem.
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2017 /
 
Oké én négyutas egyenirányításra gondoltam, mert PIC-kel építettem az eddigieket és volt már eldurranás az egyutas egyenirányítás miatt, így azt töröltem, meg nem túl jó a lüktető egyenfesz. Nálam teljesen független az AC a DC-től.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2017
(#) vzoole válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Idézet:
„Ha mégsem így van, akkor nem tud rajzolni aki ezt rajzolta.”
A rajzot én készítettem és helyes, de igaz, hogy egyszerűsítve van.
Ezért itt egy új, ami részletesebb.

Idézet:
„sokan használják ezt a pákát (meg a JBC-t is), érdemi infót mégsem tud adni senki egy nyamvadt hegy bekötéséről, beszélnek összevissza.”
Ezért írom most le (újra).

JBC, Hakko, Pace, Weller 3 csatlakozós egybeépített pákahegyei mind ugyanúgy működnek.
(Nem a felépítésük azonos, hanem a működésük.)
Az alábbi képen egy JBC pákát hajtottam Hakko állomással, és jól láthatóan csak 2 vezeték csatlakozik.

Ugyan azon a két vezetéken megy a fűtés (AC vagy DC mindegy) és a hőmérés is.
A hőelem sorosan van a fűtőbetéttel. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bele tettek még egy hőelemet is, hanem a CN3 odavezetés és a fűtőbetét csatlakozása hoz létre egy hőelemet (TC1).
Ugye a hőelem úgy jön létre, hogy megfelelő anyagokat/ötvözeteket kötsz össze.

A harmadik vezeték csak az ESD földelésre van kialakítva.
A JBC-nél a CN1 és a CN3 össze van kötve a hegyen belül, ami egy újabb (felesleges) hőelemet (TC2) hoz létre, és ezért gondolják sokan, hogy a CN1 a közös pont. De ez egy hibás megközelítés... szívesen megmérném egy ilyen DIY vezérlővel a pákahegyen a feszültséget.
(#) Ge Lee válasza vzoole hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Erre voltam kíváncsi. Ebből már látom hogy a hakko és a JBC sem lesz nálam befutó, keresgélek tovább. Van vagy 5 pákatrafóm de azok egyikével sem tudok 24V DC-t csinálni. Meg DC-vel egyébként sem akarok pákát fűteni, főleg nem a JBC-t ami felvenne 10A-t, kellene egy nagy puffer, meg jó nagy veszteség lenne a graetz-en és a feten is.
Mindenesetre nem teljesen volt normális aki ezt így kitalálta, megspórolt vele 1 szál drótot (illetve azt sem mert az ESD-nek mégiscsak ott van), cserébe lehet agyonbonyolítani a szabályozót...
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Teljesen egyetértek. Nálam továbbra is WSP80 a befutó, gyors, és jó. Persze nem olyan olcsó, de még mindig lehet kifogni betétet, és hozzá venni nyelet az olcsóbb, persze kábel is kell, de jó páka.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
A WSP80 az nálam nem lehetne befutó, azzal semmivel sem lennék előrébb. A WP80 az még esetleg, de annak az áráért majdnem kapok 2db Ersa-t, és az tényleg olyan amilyen nekem kell, kicsi, 80W, 2 szál a fűtés, 2 szál a hőelem és 1 szál az ESD, nem kell hozzá másik szabályozót fabrikálnom. Elindultam az Ersa-tól, leírtam egy jó nagy kört és vissza is értem hozzá. A fűtőbetét és a hegyek is bőven a megfizethető kategóriában vannak, a hegyek bevonata ráadásul az eddig látottak közül nekem a legjobbnak tűnik (nem ma kezdte a cég). Olvastam régebben egy blogbejegyzést valahol, ahol felsorakoztatták az összes neves márkát, és azt tesztelték hogy melyikkel volt könnyebb a többrétegű nyákon dolgozni. Az Ersára szavazott a többség, szóval meg is rendeltem.
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ersa áráért kapsz WSP-t is, és miért WP szinte ugyanaz, mint a WSP? Vagy lemaradtam valamiről?
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ennyiért nem kapsz wsp80-at, ami nekem nem is kellene ezért. Hosszú a fűtőbetét, azaz nagy a távolság a kéz és a hegy vége között, ugyanúgy kényelmetlen dolgozni vele, nem vagy vele előrébb mint egy solomonnal ha beleteszed a weller hegyet. Most hogy nézem a WP80 több is mint a duplája az Ersa árának, a WSP-t meg itt már nem is forgalmazzák.
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Értem, ahogy érzed. Ez a "nagy" távolság mizéria kicsit olyan hisztisnek tünik.
Pákát nem így kell vásárolni, mármint ha ugye hobbi célra kell, de ezt már leírtam párszor nekem a WSP vadi újba nem volt 15-be, viszont ez az Ersa tényleg nem rossz ár. Tetszik, hogy 80W, de túl rövid a feje.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2017
(#) ftirius válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Sziasztok!
Nem akarok beleszólni, csak épp nemrég láttam: Link
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Amíg drótokat forrasztgatsz addig kb. mindegy hogy mivel csinálod, de amikor napi szinten SMD-t kell nagyító alatt akkor már nagyon nem mindegy. Egy ismerősömnek volt WSP80-ja és egy Metcal pákája is, ebben ég és föld volt a különbség a kettő között utóbbi javára. Na ezért kell hogy rövid legyen.
(#) Ge Lee válasza ftirius hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Nem olvasol figyelmesen. Nekem az annyiért sem kell...
(#) Johnny0004 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ez szubjektív, smd-t is forrasztok nem csak drótokat, valamikor kamera alatt, mondjuk nem reggeltől estig. Ez a te döntésed. Ez az Ersa akkor hőelemes, és külön ki van mindene vezetve?
(#) kleinie hozzászólása Dec 28, 2017 /
 
Nem olyan rég valaki említette, hogy a régi cseh forrasztópisztolyt lehet még kapni, de sehol nem találom meg a hozzászólást. Valaki ki tudna segíteni?
(#) Ge Lee válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Ez kicsit sem szubjektív, de mindegy. A pico fűtőbetétje ami ugye elvileg évekig elmegy, ennél csak a hegyeket kell cserélni, nem kell a hegyet fűtőbetétestől kihúzgálni egy hegycserénél (meg megvenni vele együtt) mint a JBC-nél vagy a hakkonál. Van hozzá 5mm-es véső alakú hegy is, azzal meg a 80W-tal akár a csatornát is meg lehet forrasztani. Ja és a fűtőbetét elvileg 3,4 ohm, tehát ha hálózattól távol mondjuk egy parkolóban kell éppen az autó 12V-os akksijáról forrasztani akkor az sem akadály. Szóval ha valamelyik, akkor ez a páka tényleg univerzális.
(#) Massawa válasza kleinie hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Csehországban meg Szlovákiában minden alkatrészboltban 2 kivitelben és sok szinben.....
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Nem tudom, én vettem nagyon régen egy ERSA állomást ( nem olcsot), de nagyon elégedetlen voltam vele és el is adtam. Akkor össze sem lehetett hasonlitani egy Wellerrel - sem a kattogossal sem az elektronikus vezérlésüvel ( az utobbi jo 40 év után dobta be a törülközöt).. Az ERSA szinte mindig feketére égett ( hiába állitottam alacsonyabb hömérsékletet). Azota nagy ivben kerülöm azt a márkát.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Most (megint) jól megaszontad, gyorsan le is mondom a rendelést...
(#) Bakman válasza vzoole hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Most mértem ki több JBC C245-ös pákahegyet, egyértelműen használva van mindhárom érintkező.

JBC-C245.jpg
    
(#) Johnny0004 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Na hoppá akkor mégis igazam volt látatlanban is. Akkor így egyszerű a szabályzó.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2017
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Az jó... Akkor még mindig ott tartunk hogy van két egymásnak teljesen ellentmondó állítás. De mindegy is, JBC-m már úgysem lesz, lesz Ersa, a hegyek egy része már meg is jött (a páka még nem mert az messziről jön). Volt már néhány fajta hegy a kezemben, de ilyen jó minőségű bevonatot szemre még nem láttam, ez mellett a weller is elbújhat. És a többi páka hegyével ellentétben ennek csak a hegy csúcsában van vas, a hővezető hüvely nem mágneses, az valami más anyagból van, gondolom jobb hővezetőből. Erről ennyit, majd kiderül hogy milyen, de rosszat még sehol nem olvastam róla.

Ersa.JPG
    
(#) kleinie hozzászólása Dec 28, 2017 /
 
Gondoltam egyet, körülnézek pákahegy fronton. Az Aoyue Int 3210 állomásomhoz alapból egy T-B, sima kúpos hegyet adtak. Ez mindenre jó, pl. szememet kiszúrni, csak forrasztani nem. Ha minden igaz, ez a Hakko 900M sorozatával kompatibilis, amit elvileg leváltott a T18-as sorozat. Hát nem egyszerű ilyen hegyet felhajtani, találtam egy Hakko-s EU-s boltot, 2 hegy együtt 3200 Ft, mire idehozzák 6000 Ft lesz. Nincs itthon valami bolt, ahol árulnak ilyen, vagy ezzel kompatibilis hegyet?
Én voltam a balga, mikor megrendeltem az állomást, akkor kellett volna pár rendes hegyet bedobni mellé. Így külön nem nagyon éri meg hegyet venni hozzá, drágább a szállítás, mint a hegy.
(#) Johnny0004 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Még sem így van, hanem ahogy vzolee írta, legalábbis ez a videó szerint. Link.
Következő: »»   121 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem