Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   226 / 244
(#) Linegekko válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Elhiszem de subládánál? Egy 2 utas széles sávú sugárzónál biztosan minden számít, nekem is guberálni kellett mire olyan hangszórót ami jól belepasszol a topládába a keresztezési freki miatt, nem szeretem ha eltűnnek hangszerek.
De a Subládánál az a 100hz átfogásnál is ennyire lényeges? A kérdésem az hogy lehet e egyáltalán 15" hanszóróval olyan reflex hangládát építeni ami felveszi a versenyt egy 12" Bandpassal?
Szóval foglalkozzak vele vagy ez még senkinek sem sikerült félmillió alatt?
(#) ozpecs válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Komolyat is vehetsz aktívat 300 alatt
(#) pinyó39 válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Építs tölcsért, tedd kerekekre vegyél egy kistehert és megoldódott a probléma. Vagy veszel két autos Magnat bandpasst azok mostanság úgyis olcsók teknót nyomhatsz vele napestig.
(#) Linegekko válasza pinyó39 hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Szia. Ez most gúny?

Főleg Rock&Roll megy, persze elektro zene is szóba jön néha. Ami nekem a lényeg hogy könnyen hordozható legyen személyautóval is. 4 topláda meg egy mély még befér az erősítők mellé.
Ha "profibb" cuccal nem lehet megoldani akkor jó az olcsó vicces cucc, a lényeg hogy működjön és lehessen hurcibálni. Ezek szerint a profi papírszélű cuccok nagyok és drágák, és ugyan azt tudja a kicsi olcsó autós cucc. Ez elkeserítő. De legalább megéri. Azt hittem van tapasztalat ilyen témában.
(#) ozpecs válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Soha nem fogja ugyanazt tudni, az autosok nagyon rossz hatásfokuak általában, és a felépítésből adódóan kicsit mélyebbre mennek nagyon egyenetlen frekiátvitel mellett erősen rezonánsak áltatában. A PA az átalában sokkal jobb hatásfokú (kb 6-8dB ) különbség van de akár több is lehet, viszont nehezen megy le frekiben 40-50Hz alá, ami csak részben gáz, mert a nem elektronikus zenében nagyon ritka 40 Hz alatt bármi is (kivétel a zongora legmélyebb hangja, meg a templomi orgona) elektronikus zenében vannak bőven 30 Hz-s hangok is, de minek
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
(#) Linegekko válasza ozpecs hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
A hatásfoka tényleg rosszabb. A Szivacsszélű duplatekercses 2x4 Ohm és kell is neki a PPA400 mind két oldala 80% ra tekerve 0db-lel meghajtva. A Behringer papír szélűnek egy csatorna fel hangerőn bőven elég és hangos annyira. Viszont attól hogy érzékenyebb csak a meghajtása lett egyszerűbb, koncertnél gondlom ez számít, nem mindegy hány és mekkora végfog kell hozzá.
De most nekem ez nem gond. Az hogy egyenetlen a freki átvitel ez már bajos, ezzel nem foglalkoztam. Köszönöm a felvetést! Nincs mérő mikim itthon, de sanszos szerintem is mert hang generátorral amikor tekergettem hullámzó volt az hangerő. Sajnos a másikat nem próbáltam ki de kifogom. Szóval ha nem akarok nagy és drága ládát akkor vegyek kis bandpasst, mert lineáris normális PA cuccal csak nagy méretben lehetséges. A Behringeremet meg beteszem majd egy top-ba, ekkorám még úgy sem volt. Amúgy nagyon szép hangja van, a fender hez meg a Sal hoz viszonyítva.
(#) ozpecs válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
A bandpass frekiátvitelét se árt tudni, nem véletlen, hogy általában 40-110Hz-ig szokták pl használni rendesen aktív váltóval pl 24 dB-s váltással..
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
(#) zotya1983 válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
50 HZ től indul egy nagyobb méretű 15" os duplás bandpass és megoldódik minden problémád...
Elektronikus zenét,house, és sláger (hit house) zenét is játszom és nem hiányzott semmi szub szekcióban mikor ilyen ládát alkalmaztam....
Sajnos kompromisszum nélkül nincs a hangosítás sem, vagy kisebb bandpasst építesz/veszel de akkor felületet kell növelj mert kevés lesz elveszik... Ergó 2X fordulsz személyautóval..
Vagy odateszel 1 tisztességes nagyobb ládát,de akkor nem egyedül pakolsz mert rövid távon megtapasztalod azt hogy mi a gerincsérv, vagy a hátfájdalom, etc etc..
(#) pinyó39 válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 26, 2017 /
 
Ez a valóság, semmi vicc vagy gúny, csak régebbi generációhoz tartozom nem sokat irogatok. 50 -100 fős buli hangosítását sokféle módon megoldhatod, feljebb mâr mindenképpen csak PA rendszerben gondolkozz, főleg ha hosszútávra rendelkeznél be. Az autos dolgokat sem nézem le kisebb bulikon (vettem magamnak autoba olyan subot hogy sok olcsóbb hasznâltauto megirigyelné az árât), van ellenpélda is rengeteg ócska "hangosítâsra" szánt cuccot adnak el a neten (is).
(#) Linegekko válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat Neked is is mindenkinek!

A Mostani Reflex ládám 25Kg, kb ez a súly még szóba jöhet autóba beemelésnél, efelett már nekem 2 emberes.
Építeni szeretnék ládát, keresek Bandpass terveket és jövőre levágatom hozzá az anyagot. Egyenlőre 1db egyforma 15" hangszóróm van azzal tudom kipróbálni de ha beválik akkor kap 2 egyformát. Csak már nagyon mellényúlni nem szeretnék. Itt nézelődöm:
Hangláda tervek
Van sok 2 hangszórós Bandpass ami megvalósíthatónak tűnik. Bár 1db hangszóróval a legtöbb ki se próbálható mert látják egymást a hangszórók.
Nekem külsőre a hibridek között a Beyma SB15 tetszik de az gondolom felejtős mert tölcséres.
Mindenesetre köszönöm az infót!
(#) Linegekko válasza pinyó39 hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Valószínű hogy én a PA cuccok aljával találkoztam csak. És emiatt is lepett meg hogy a 12" autós cucc, épített dobozba ekkorát robbantott. (Persze rendesen túl volt már hajtva) Eddig számomra a PA címkés cuccok voltak a csúcs. De ezek szerint nagyon nem mindegy az árkategória.
Nem tervezem hogy 50-60 főnél nagyobb táncos bulit szerveznék, e felett már jöjjön valaki hangosítani én meg inkább jól érezném magam.
Szóval kis helységben pl 100-300m2 klubteremben szinte mindegy mivel hangosítok lehet gumiperemes is meg bandpass meg olcsó PA nak mondott cuccok csak hosszútávon működjön, és valódi PA meg ami efelett van m2-ben és a szabadtéri, oda meg már kellenek a Beyma és társai igazi hangszórók, és a sok emberes méretű láda. Legalábbis ezt szűrtem le. Az autós 12" hosszútávon kicsi lenne mert padlóig volt küldve, nyilván ahelyett kell építenem egy 15"-sat vagy duplát. Innen meg már csak a Topládákon múlik hogy bírják-e.
Köszönöm a válaszaid!
(#) ozpecs válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Azért a 100 és a 300 nm között nagy a különbség, 300nm-re már azért elég rendesen lehet kipakolni cuccot az egy kulturház méret oda mi PA-ból 4 db 18-as mélyet (bass reflex ) és minimum 4 topot szoktunk kitenni 2x2000 és 2x1000 W erősítővel legalább
(#) Cinema válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Nem tudom, mi a hosszútávú célod, de ha Budapesten laksz, vagy a közelében, Én javasolnám, hogy jelentkezz be a Garry-hez és végezz el egy hangosítós tanfolyamot. Ott sok mindent megtanítanak, megmutatnak, gyakoroltatnak, sok kérdésedre kapsz szakemberektől választ.
Mi innen csak toszigálni próbálunk a helyes irányba.
-
Azok a szedett-vedett hangszórók pedig eladandók és helyettük, egy gyártó termékeivel érdemes építkezni. Nyilván pénz kérdése is ez az egész, de Te döntesz.

Üdv!
(#) habazutty válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Nyugi!

Szép lassan összejönnek a tapasztalatok és kialakul benned is a mit-mivel-hogyan hármas. Ehhez idő kell és rengeteg szívás.
Csak egy ötlet: amerre laksz (merre is?) biztosan vannak "kölcsönzősök", akiktől lehet hangtechnikát bérelni. Tudom, hogy pénzbe kerül, viszont így estéről estére meg tudsz ismerkedni néhány gyártó termékével, különböző kialakításokkal. Ha csak egy pár mélyládát bérelsz, biztosan nem olyan horribilis összeg. Talán inkább ez, mint találomra kétes hangszórókból barkácsolni valamit.

Ha már mindenképp Te szeretnéd a meglévő hangszóróval elkészíteni a ládát, akkor javaslom, hogy fülelj meg egy "kopogós" "W" tölcsért. Még az aránylag szállítható kategóriába tartozik a tölcséresek előnyeivel. Pl.: W mélyláda

A börzén néha meglepően korrekt áron vannak "megunt" minőségi hangsugárzók.

Nem tudom ezeket láttad-e már, de ha nem, akkor légyszíves olvasgasd őket át. Könnyebb lesz segíteni is. Hermann János írásai (Garry)

Szerintem.
(#) Linegekko válasza Cinema hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Nincsenek hosszútávú céljaim a hangosítás területén. Hetente egyszer kétszer hangosítok konferenciákat stb telepített rendszeren, de kb ennyi kapcsolatom van hangosítással. A keverőpultokat elég jól ismerem volt már 7-8 biztos a kezem alatt a 20 év alatt mióta élősszőr pulthoz engedtek. De ezek 100V os rendszerek itt csak a beszédhang érthetősége és a bemutatók grafikonok bejátszásokra kell figyelni. Vagy a díjátadón videókat bejátszásokat. Meg 1.5 évig egy Miskolci Rádiónak készítettem hangfelvételeket, rögzítettem műsorokat heti 1 nap . Szóval volt házi "Studiom" Stúdió mikikkel stb.. Szóval a kompresszor, limiter, parametrikus szabályzó stb.. ismerős tudom használni. De hangosítást telepíteni főleg ilyen hangátviteli igények mellett mindig más teremben nem egyszerű. Itthon a lakásba a fendereket használom és a Reflex elrendezésű ládát Itthon minden szuper sok is , elviszem nagyobb helyre és kevés. Lezsibbadtam amikor az autós bandpass lenyomta a mélyládámat. Mivel ezzel pénzt nem keresek sok pénzt nem szeretnék benne tartani, csak amennyi még nem fáj.
Ha komolyabb céljaim lennének biztos beneveznék egy tanfolyamra. Köszön az ötletet!
(#) zotya1983 válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
A terem akkusztika ismerős kell legyen. "Bandpass" jellegzetessége hogy bármit lenyom ha az nem a terembe való és esetleg még kioltás is van dögivel Sebaj phase invert gomb benyom és volt baj nincs baj.
(#) Linegekko válasza habazutty hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Hát van "szívás" nem is baj, mert mindent így tanul meg az ember. Csak már azért pánikaltom mert az ismerőseim nem tudtak mit mondani, nincs tapasztalat sehol. Csak annyi hogy nagyot vegyek és drágát. De még ha ennél nincs is jobb tanács legalább érteni szeretném. emiatt is szeretnék építeni hogy értsem. A Topokat is eddig építettem, sokat próbálkoztam aztán megértettem hogy ez nem egy egyedül és vettem gyárit. De meg kellett látnom hogy miért érdemes megvenni készen. A mély szekciót nem gondoltam ennyire érzékeny témakörnek.
A kölcsönzős ötlet nagyon jó és abszolult használható. Pont azon agyaltam de. hogy hogyan lehetne meg hallgatni mi a különbség hangba a Reflex, a Bandpass és a Tölcséres között, és ez módszer látszik a jó ötletnek.
Ránéztem az oldalra amit linkeltél van érdekes benne, köszönöm!
(#) habazutty válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Ha Miskolc (én is itten vagyok...), akkor Norbert hang és fény, ha még létezik (bérlés szempontjából) Elwood hangosítás. Már befejezte. EAW cucca volt meg előtte Porkoláb és építettek. Viszont van két bandája amivel sokat játszanak, szerintem nem zavarna el egy-két szakmai kérdéssel. A faluban, amelyikben lakom szintén van egy úr, Ő vette meg Nemes Lacibácsi cuccát, amivel Republicot hangosított jópár évig.
Tiszaújba vannak a High End-es fiatal srácok.
Az újabb csapatokat nem ismerem csak szoktam látni a matricázott autókat a rendezvényeken.

Volt osztálytársam is elég jól beleártotta magát. Igaz már rég nem beszéltem vele, de utánanézhetek.

A börzén szokott hírdetni egy sajószentpéteri srác. Szép ládákat épít és jó árban adja tovább. Olyan próbálgatós fajtának nézem. Néhány sör mellett egy kis hallgatózás beleférhet.

Szerintem van azért a környéken tapasztalat. Viszont a sajátot semmi sem pótolja. gitárt is úgy választassz, hogy kézbe veszed, behangolod és megpengeted.

Mindez persze csak ötlet.
(#) Linegekko válasza habazutty hozzászólására (») Dec 27, 2017 /
 
Köszi az ötletet! Ilyenekre nem is gondoltam, kár hogy nem arra fele vagyok, egy próbát megért volna. Pesten meg a környéken készítettem hanganyagokat, meg rögzítettem megszólalásokat, és küldtem nekik adásra.
Szerintem is a saját tapasztalat a legjobb. Elég sok minden szubjektív ebben a szakmába is.
(#) Cinema válasza Linegekko hozzászólására (») Dec 28, 2017 /
 
Akkor ne foglalkozz mélyebben a témával.
Keress valamilyen "Line-Array" rendszert, azok elég jók, jól telepíthetők, nem túl nagy méretűek.
Ahogy itt már ajánlotta valaki, keress meg egy céget, ahonnan lehet bérelni, akár helyszínre szállítással együtt a cuccot. (- és csak öltöny-nyakkendőben jelensz meg, mikor a cucc már a helyén van és bedugod a pendrive-ot és már szól minden. Álom, álom, édes álom.....)

-
Keverőről jut eszembe, keresek olyan hangkeverőt, aminek vannak csatornánkénti kimenetei.
Tudsz esetleg ilyesmit ajánlani? - 4mikrofon bemenet és összesen 12 csatorna maximum.

Üdv!
(#) Mathyas hozzászólása Jan 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Van kettő darab ilyen típusú erősítőm, amit újonnan vettem.
Viszont amit nem figyeltem, hogy a ventilátorok már a bekapcsolás pillanatában teljes gázzal mennek.
Olvastam a gyári katalógust és az szerepel benne, hogy a hűtése automatikusan változó sebességű.
De ez nem változik, bekapcsolom és süvít.
(#) ozpecs válasza Mathyas hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Folyamatosan teljes sebességgel megy a ventillátor? mert nagyon gyakori az a megoldás, hogy bekapcsoláskor teljes sebességgel indul és utána lejjebb veszi ha nem kell a teljes.
(#) CIROKL válasza Mathyas hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nincs benne semmi ami szabàlyoznà a ventilàtort ,egyszerüen direktben megy .
(#) Mathyas válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Igen, csutkán megy már a bekapcsolás után és nem esik vissza.
Ide kattintva, látható egy videó, amit az imént csináltam.
(#) misi93 hozzászólása Jan 3, 2018 /
 
Sziasztok! Boldog Új Évet Mindenkinek
Végfokot szeretnék venni, kicsit utánna olvastam, hogy milyet érdemes, olcsót nem szabad, használtan olcsóbban kijössz, kínait semmiképp nem... ilyenek.
Kérdésem az , hogy a Siva ppa800 és ugyan ez az erősítő csak mosfetes változata miben különbözik melyik a jobb (hülye kérdés mosfet van benne, de mégis?)
illetve melyik márkájú végfokot érdemes venni használtan (ami megbízható és jó?)
Siva, Castone, Ágota, T-amp 1050 ( elvileg tápja gyenge), Zecht?! ezek közül vagy más megbízható márkát használtan kb 50 ezer forintig és teljesítménye 8 ohmon azért legyen 200-250 Watt minimum.
Köszönöm szépen a segítségeket.

Szerk.: Még azt is olvastam valahol, hogy jobb a Siva mint a Castone
(#) Cinema válasza misi93 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
FET-es végfokot nem vennék használtan.
Talán valamelyik Castone belefér a keretbe, de mindenképpen próba, meghallgatás után döntsd el mit veszel.

BUÉK!

Üdv!
(#) Ge Lee válasza misi93 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Akik ezeket a típusokat használják azok a felsoroltak közül a Sivát mondanák, én személy szerint nem sokat ismerek belőlük így nem tudok nyilatkozni. De egy olyan végfok ami tud 200W körül 8 ohmon és a dupláját 4 ohmon bőven kijön 50-ből használtan, de talán még 30-ból is. Javítottam egyszer egy RX800-at az kb. ez a kategória, azt ha jól emlékszem 25-ért vette a gazdája.
(#) habazutty válasza misi93 hozzászólására (») Jan 3, 2018 / 1
 
Szia!

Szerintem:
Castone-t, ha lehet, akkor ne. Igaz, hogy a SIVA, az ÁGOTA, meg a CASTONE egy tőről fakad, mert, ha minden igaz BEAG-os mérnökök voltak, de megbízhatóságban inkább SIVA meg ÁGOTA.
SIVA-ból A PPA-k 2-Ohm stabilak és talán szebb a hangjuk, DE! Attól, hogy PPA van ráírva még nem biztos, hogy az, mert annó elvileg azzal a dobozzal rakták össze ami volt. Ezt már több heyről hallottam. Lehet, hogy úrbán legenda.
A börzén YAMAHA P sorozat is elő szokott fordulni 50 körül. A ZECK Champ meg a PT széria szintén kiváló. A CREST AUDIO CPX is felbukkan néha megfizethető áron (bár a Crest alap szériája), a CROWN XLS szintén zenész.
Pici helyen elfér a digi Garry Powercube (Powersoft beltartalommal), bár ezt csak érintőleg hallottam, nem szokták bántani (lehet, hogy kiszalad a keretből).
A T.amp régebbi szériákat szintén dícsérték (nem az "E" sorozatot).

A Silverblade végfokokat Ágota János fia csinálja, kvázi az Ágota erősítők utódja. Ebből is láttam most kettőt, ráadásul az egyik belefér a keretbe.

Bármit is választassz a vásárláskor hajtsátok meg rendesen. Ha nincs az eladónál hangdoboz, akkor vigyél egyet, ha lehet. 1600-as SIVA égett le teszt közben amit az ismerősöm meg akart venni. Némelyikük már simán túl van a 20 éven.

Szolgáltatásokban lehet eltérés (csatlakozók, limiter, beépített cross, fordulatszám szabályzott venti, védelmek), de csodát azért nem kell várni.

Nekem SIVA PPA800 és Zeck Champ 350 van. Szerintem egyik sem ér már 50 ezret.
(#) habazutty válasza Cinema hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Szia!

Csak érdeklődésképp: miért nem vennél FET-es végfokot? Szerintem a java része a felsőbb teljesítménytartományban már bő tíz éve is FET-es volt.
(#) Cinema válasza habazutty hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Nem tetszik a hangjuk.
Soroljam tovább?

Üdv!
Következő: »»   226 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem