Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   704 / 778
(#) Zsiroskenyer válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Erre nem gondoltam, ha hazaérek, megmérem a visszacsatoló tekercs feszültségét. Valószínű ez lesz a probléma oka, de ha mégsem, akkor megpróbálom légréses trafóval is.
Köszi!
(#) latyakosa válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Kicsit off, de remélem nem probléma. Ha nagyobb a bemenő feszültség ingadozás pl 15-60V DC a primer oldalon, PFC-t érdemes előre tenni a flyback elé ?
(#) ferci válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Már mindenre kaptál választ, de azért ezt könnyen leellenőrizheted, miért van ( vagy volt ):
"... oké, csak az a baj, hogyha a BC212 teljesen zárva van.." - akkor van teljesen zárva, ha az optó tranyója totál ki van nyitva és söntöli a BC b-e átmenetet ( vagy egy kis zárlat ugyanott ).
Az okokat megkeresni már gyerekjáték.
(#) Skori válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
DC esetében értelmetlen PFC-ről beszélni (persze akkor, ha tudjuk mi az a PFC áramkör). A flyback-nak pedig pont az az egyik jó tulajdonsága, hogy széles bementi feszültség tartományban tud jól működni. Pl. az itthon található kapcsolóüzemű 12V-os dugasztápjaim (ami szintén flyback) már DC 40V-ról is elindulnak, és utána a feszültséget csökkentve DC 25V-ról is még működnek.
(#) latyakosa válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
A primer oldali visszacsatolás méretezése miatt érdekelt volna a Zsiroskenyér fórumtárs által is felemlegetett kapcsolás esete, hogy elinduljon kis feszültségen is, de 60V esetében se lépje túl a BE átmenet 5-7V-s küszöb értékét.

A pfc egyik következménye, a primer konverzió szabályozott minimális ingadozású betápról üzemel.
De lehet csak én kombinálom túl.
(#) Zsiroskenyer válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Végre sikerült működésre bírni az áramkörömet.
A ferrit gyűrűvel tényleg nem nagyon akart menni, lecseréltem egy PC tápból bontott E magos trafóra, aminek a magjában gyárilag van 0,5mm légrés. Hosszas kísérletezés után arra jutottam, hogy a primrer tekercseknél 28+3 menet a legjobb. A TL431 megkapta az 1k-s ellenállást, most már viszonylag stabilan jár, 100mA-es terhelésig szépen tartja az 5V-ot.
Viszont a bemeneti feszre még elég érzékeny: 5V-os(USB) bemenetnél 4,95-5,05V között van a kimenet, de ha 12V-ot adok rá, akkor a kimenet felmegy 7,3V-ra terheléstől függetlenül, ami nem túl egészséges a PIC számára, amit táplálni fog.
(#) Zsiroskenyer hozzászólása Jan 16, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!

Úgy tűnik elkészült a végleges kapcsolásom, a tápfesz érzékenységet is sikerült megoldani, most már 30V-ig stabil. A hatásfoka sajnos nem a legjobb, de most nem is ez volt a cél.
Felrakom a kész kapcsolást, hátha valakinek még jól fog jönni.

Köszönöm mindenkinek, aki segített.
(#) Skori válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
A BD241 helyett esetleg meg lehetne próbálni más (gyorsabb és kis maradékfeszültségű) tranzisztorral. Most, hogy működik, a 4,7nF-ot próbáltad variálni? A hatásfokra lenne még más ötlet is - de ha már kész és nem kísérletezel, akkor örülünk, hogy működik.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2018
(#) Zsiroskenyer válasza Skori hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A 4,7nF-ot is próbáltam variálni, de így a legjobb, mert ha kisebbet teszek be, akkor csökken a max. kimenő teljesítmény, ha nagyobbat, akkor meg a bemenő feszre érzékenyebb.
A hatásfok itt most nem kritikus, mert vagy hálózati trafóról fog menni, vagy USB-ről, csak a stabil kimenő fesz volt a lényeg, mert egy PIC-et fog ellátni, az meg kényes a tápfeszre.
Egyébként kb. 50-60% környékén van a hatásfoka, nekem ez már megfelel.
Majd lehet hogy még finomítgatom, de egyelőre már ezzel is meg vagyok elégedve.

Egyébként ez a kis áramkör a technikusi vizsgamunkám része lesz, ami egy audio spektrum analizátor. Van benne egy rakás műveleti erősítő is, azoknak kell a -5V, de az nem fontos, hogy stabil legyen.
(#) frissadam hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
Sziasztok.

Van egy itt a fórumon cikként közölt tápegységem. A problémám az lenne a táppal, hogy 160W kimenő teljesítmény hatására a 2A biztosítékot leveri. Miközben ugyan ezzel a terheléssel egy sima trafó simán működik ugyan erről a biztosítékról. Elvileg a ZVS95% hatásfokkal működik. A képen láthatóan toroid transzformátorral van szerelve. A kérdésem az lenne hogy egy ZVS tápegység miként tud működni toroid transzformátorral?

Primer induktivitás=2,12mH
Szekunder 2*0,135mH
Teljes szekunder 0,524 mH

Köszi a segítséget!

Bővebben: Link

K_tap.jpg
    
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A ZVS az sehogy sem fog működni gyűrűmaggal mert a ZVS üzemhez nagyobb mágnesezőáram kell, azaz kell a vasba légrés, amit a gyűrűbe nem tudsz tenni.
Ha az a 2A-es bizti a primer oldalon van azzal elvileg bekapcsolni sem lehet, mert a kondi töltődésekor már akkora áram folyik hogy ki fog olvadni, talán még akkor is ha van ott NTC.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget. Milyen vassal tudnám ezt a tápot normális működésre bírni? A cikkben szerepel szórt és mágnesező induktivitás. Mi a különbség a kettő között?

Igen induláskor le szokta csapni elsőre a biztosítékot.

A tápot készen vettem a cikk szerzőjétől. Miért tett bele olyan vasat amivel nem működik rendesen a táp?

ferrit
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Hogy miért azt tőle kellene megkérdezni. A linkelt ferrit biztosan nem lesz jó, mivel az AL értéke alapján légréses, ami azt jelenti hogy sokkal nagyobb légrés van benne mint ami szükséges lenne. Légrés nélküli E mag kell, amibe aztán kísérletileg kell beállítani a szükséges légrés mértékét. A szórt és a mágnesező induktivitásról hirtelen elég annyit tudni, hogy míg előbbi értéke sorba, addig utóbbié párhuzamosan kapcsolódik a primerrel. Ezekről a dolgokról, illetve a ZCS és a ZVS közötti különbségről rengeteget olvashatsz a topikban, és lorylaci cikkei között is.
Érdemesebb az előbbiben gondolkodni, mert sokkal kevesebb buktatója van, bővebb ismeretanyag sem szükségeltetik hozzá, és bármilyen trafóval működik. Ugyan nagyobb helyet foglal, de a szórási induktivitást is célszerűbb egy külső induktivitással nem pedig a trafóban kialakítani. Nem kell kísérletezgetni a tekercseléssel mert a külső induktivitással szinte bármekkora érték beállítható, ha megfelel kész trafó (pl. PC táp tarfó) azzal is elkészíthető, illetve nem fognak gondot okozni a szórótrafó körül szétszóródó mágneses erővonalak sem.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Köszönöm. Olvasok folyamatosan a témában.

Soros induktivitást nem igazán értem. Párhuzamos ok. Ráteszem az L mérőt és megméri párhuzamosan a primerrel. De sorossal nem értem.

Ferrit AL értékét hogy határozom meg? Megmérem a tekercs párhuzamos induktivitását vassal és nélküle? Az értékből hogy jön ki a ferrit értéke?
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Kerestem egy E ferritet itthon. Összerakva 4,3mH , vas nélkül 0,335 mH az induktivitása. A vas anyaga N27. A cikk szerint 435uH a mágnesező induktivitás. Ezek szerint a trafóm mért értékének a tizede lenne szükséges és ezt állítom be a légréssel? Ha ez mind így van , hogyan s ilyen dróttal lenne érdemes megtekercselni?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A soros az amit a primer "lát" amikor a szekundert rövidrezárod, megmérni is így tudod. A mag AL értéke n2=L/AL azaz az induktivitás osztva az AL értékkel megadja a menetszám négyzetét amiből aztán gyököt vonsz. Feltekersz a magra mondjuk 10-20 menetet, összerakod szorosan a magot és megméred az induktivitását. A kapott értékből pedig ki tudod számolni az AL-t ami most kb. lényegtelen ha mint írod N27-es a mag és tuti hogy nincs benne légrés.
A szórás zömében a primer és a szekunder tekercsek csatolásától (egymástól való távolságuktól) függ. A mágnesezési induktivitás értékét pedig a légrés növelésével tudod beállítani, papír vagy ragasztószalag csíkokat rakosgatsz bele.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Rendben köszönöm sokat segítettél. A vason van 2mm légrés gyárilag. 0,24uH jött ki a vasra. Ez reális?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
A cikkben 435uH mágnesező induktivitás van írva. Rövidre zártam a kiforrasztott toroid trafó szekunderét és így 510uH lett az értéke. Most ha így a szórásit mérem (ha jól értem?) rövidzárral akkor a toroid mag nem jó? Kellene bele légrés? Ez okozhatja a rossz hatásfokot? A mágnesezési induktivitása így 5x nagyobb. Kérdés hogy egyáltalán honnan tudom hogy mennyinek kellene lennie?
(#) Ge Lee hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
A vasnak nincs olyan mennyisége hogy uH, az a tekercsnek, az induktivitásnak van. A gyűrűn nem nagyon tudok elképzelni 510uH szórást mert az nagyon sok, bár gyűrűből nem csináltam még szórótrafót. Már leírtam hogy olyan vasmag amiben gyárilag légrés van az nem lesz jó.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Rendben. Ez az AL érték akkor 0,2 Tesla?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Nem. A Tesla az a mágneses indukció mértéke, az AL meg az adott vasra jellemző induktivitási tényező, állandó, vagy együttható, ami azt mutatja meg, hogy mekkora induktivitása van az adott vasmagnak ha 1 menetet rátekerünk. Az előbb félreérthető voltam mert ennek az értéke is H-ben azaz nH-ben van megadva, hiszen induktivitás.
Ha tegyük fel 2000 a vasmag AL értéke akkor az azt jelenti, hogy 10 menetet rátekerve 0,2mH lesz az induktivitás. N2=L/AL, vagyis 200000nH / 2000 = 102 az L és az AL értéke nH-ben szerepel a képletben.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Köszönöm!

A tápegység helyes működésének elérésben tudnál segíteni? Hol kezdjem a dolgot?
(#) szendi001 válasza Zsiroskenyer hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Tetszik a rajz! Én kipróbálom, köszi a szkennt!
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ott kezd hogy mutatsz róla valami rajzot, bekötöd leválasztótrafó után hogy tudj méregetni szkóppal (már ha van), meg a leírásodból az sem derül ki hogy most akkor a primer vagy a szekunder biztit lövöldözi-e el, és az sem hogy működött-e valaha normálisan, vagy eleve így kaptad.
(#) Zsarka hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Ehhez szeretnék készíteni egy tápot . Helyszűke miatt használhatnák e EI 28 as magot ?? pl ilyet ??
(#) latyakosa válasza Zsarka hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Melyik tápegységet akarod megépíteni ?
Bár 24V-ra olcsó laptop táp is felhúzható ...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) Zsarka válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Ir 2153 ic-m ,irf 840-em van bontott pc alkatrészek , az hogy melyik az a kérdés
(#) latyakosa válasza Zsarka hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
(#) Zsarka válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Köszi, ez tetszik is , máris nekilátok .
(#) dbalazs hozzászólása Jan 20, 2018 /
 
Sziasztok!

A mellékelt rajznak álltam neki a mai nap folyamán.
Ez egy ATX-e tápegység minimális kialakításban.

Elindul működik, semmi csattanás!
Teszt a melléket rajz alapján lett összerakva!
Egyenlőre a főtrafó szekundert oldalt még nem építettem ki.
A multiméterrel a nyers AC-t mértem az elméleti 5v-os ágon....
Gyári bontatlan ATX trafó használva. Ott 16,9v-ot mérek.
Ez ebben az esetben normális?

Amit még megfigyeltem, hogy a nagy trafó enyhén langyos!
Pedig semmi terhelés nincsen rajta.
A meghajtó tranzisztorok hidegek (MJE13007).

A TL494-et külön hajtom 12v-al labortápról.
Szkóppal nézve a kimeneteken 70KHz.

A lényeg az lenne, hogy nekem kellene egy stabil 12v nagyobb árammal!!!
Ez a rajz szerintetek mennyire "opcionális" az-az használható.

A TL494 Pin1-es lábát hogyan kellene pontosan bekötnöm?

Előre is köszönöm a segítőszándékú hozzászólásokat.

Alap.jpg
    
Következő: »»   704 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem