Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   503 / 562
(#) granpa válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 24, 2018 / 1
 
Lestél? Van még. Küldök Alkotónak, ha nem lelne.
Lemeztest is jó, mint az előző ábra mutatja. (Phile80)
(#) _BiG_ válasza granpa hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Á, csak úgy ismerlek, hogy szinte mindened van, csak épp kőbaltát nem ástunk elő a pincédből
Köszönöm, hogy segítesz Alkotónak
(#) Chipmunk1960 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Szia, Igazad van, ez a tökéletes megoldás, hozzáállás, de otthonra tudod, mikor nem kell Coded minőség, s nem esik szét az már "tökéletes" főleg, ha keveset kell köszörülni utána. Azért lementetten, amit Írtál!
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Köszönöm a lehetőséget, de a látottak alapján, jó eséllyel meg fogom tudni oldani önállóan. Ha mégis elakadok jelentkezem.
Mindenkihez szóló kérdés: Van jelentősége melyik polaritást szakítom meg az induktivitással? Lényegesen kényelmesebb lenne ha a "csipeszes" (test) oldalra tudnám tenni.
(#) Chipmunk1960 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Szerintem nincs, mert hiszen a polaritást is váltogatod a hegesztés függvényében, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) mpisti válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Jellemzően a test kivezetés elé szokták tenni a fojtót, de szerintem mindegy. Ahova könnyebb betenni.
(#) Tubi56 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2018 1 /
 
Nos nem vagyok olyan nagyon büszke a hegesztő minősítéseimre, jobban lennék arra, ha vezérigazgató lehettem volna! De te nagyon tudatlan vagy ebben a témában.
Körözni most is csak azt mondom, hogy a bűnözőket kell. Aki ilyeneket mondott neked vagy ilyeneket írt az olyan messze van a hegesztéstől mint kalapos paraszt az istentől kedves barátom. Még Co hegesztésnél is pozitívről hegesztünk. Bázikus elektródánál kötelező a pozitív pólus. Ritkább esetben gyököt szoktunk hegeszteni negatívpolaritásról is, de ez már szakma. Rutilos pálcánál pozitív vagy negatívról is hegeszthetünk, mert az iparban nem nagyon használjuk ezt az elektróda típust a salak és gázzárvány veszélye és a kevésbé mély beolvadása miatt. AWI nál negatív polaritásról hegesztünk. Tetszik vagy nem nem is tudnál másképp.
Hegeszteni pedig ívvel a pozitív polaritásáról kell, ha tetszik ha nem. Kérdezd csak meg édesapádat Ő jobban tudja mint te meglátod. legalábbis nálam, nálunk akiknek ez a szakmájuk osszák a véleményem. Én még csak 1973 óta hegesztgetek erőműben. Biztos te tudod jobban az én szakmámat. Aztán nekem mutogathatsz irodalmakat. Kérdezz nálad okosabb embereket akik hegesztők. Aztán lehet elnézést kérni. Puszi.
(#) Tubi56 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2018 2 /
 
Idézet:
„Ugyanott tanítják ahol a többi dolgot, ezt azért nem tudom csatolni mert nem lett elmentve. Szóval az öregemnek is van minősített hegesztő vizsgája nem csak neked, és neki már a vizsga előtt elmondták azt amire én is, meg úgy általában mindenki itt a környéken magától is rájött, hogy nem csak a hegesztés folyamata lesz könnyebb ha az elektródát nem ide oda rángatjuk hanem apró köröket rajzolunk vele, hanem maga a varrat is szebb lesz.”

Nekem nem elmondták, hanem megtanultam ez a különbség. Nem rángatjuk nem körözünk ez nem körözött. Ekkora baromságot meg soha életemben még nem hallottam, de a kollégáim sem, még most is ezen röhögnek és köröznek a kezükkel.
Nagyon szégyellem magam a hozzá nem értésem miatt. Bocsáss meg!
***
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Ge Lee válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 25, 2018 / 2
 
Az a helyzet hogy szégyellheted is. Minősített hegesztők tananyagából lettek a képek kiollózva. Nézd csak a módoknál a C ábrát! Illetve megnézheted a polaritást is, mert azt is olyan jól tudod! ***
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) Alkotó válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
A képeken lévők elektródák egyáltalán nem az otthon általánosan használtak közül való, hanem kimondottan speciálisak.
(#) Tubi56 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Tévedés az OK55 bázikus elektróda sima szénacélokhoz való. szögvas, zártszelvény, csövek stb. A fox DMO is, annyi külömbséggel, hogy ebben már van molibdén is ötvözőként és drága.
Minőségi szénacél csövek stb hegesztéséhez
Tehát a hegesztők ilyeneket, de legalább OK55-öt használnak otthon is. Nekem sem véletlen vannak itthon.
Amivel a kezdők hegesztgetnek azok rutilos bevonatuak, de ezt is leírtam a korábbi hsz ben.
Csak belém kötött egy illető.
(#) Alkotó válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Azt nem tudom a hegesztők mit használnak otthon, de a hegesztéstechnikai szaküzletben ha elektródát kérsz otthonra akkor ER23-at vagy ha az ESAB-ot kedveled, akkor ok46.16-ot fognak adni. Ezek egymásba jól átjárható típusok, és mi amatőrök ezt tekintjük alaptípusnak.
Ha van ilyened, akkor annak a dobozán megnéznéd van-e polaritás megjelölés? Most már kíváncsi vagyok rá, mert az irodalom valóban negatív elektródát ajánl otthoni barkácsoláshoz (meg még sok máshová is) vagy akár váltakozó feszültséget. Mivel én ezt nem tudtam eddig, így több 10 éve pozitív elektródával hegesztettem általában és jól működött a dolog. Tegnap a galériahegesztésnél megfordítottam, és így is prímán működik. Van némi eltérés, de egyáltalán nem drámai, és könnyen ráállt a kezem az új polaritás viszonyra.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Azt még azért jegyezzük meg, hogy otthoni használatra azért (is) javasolják a boltban pl. az általad említett OK 46.16-os elektródát, mert az jó egyszerű hegesztő trafóhoz is. A Tubi56 által mutatott elektródák egyenáramhoz valók. Nem mellékesen pl. a bázikus elektróda egy kezdőnek inkább bosszúságot okoz, mint sikerélményt. A kérdésedre a válasz: A dobozon lévő jelölés szerint mindegy a polaritás, illetve váltóárammal is használható. (Ha nem baj, nem fényképezem le a dobozt.)
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
(#) Alkotó válasza vision61 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Elfogadok minden okosságot, mert kizárólag sok éves rutinom van, de semmi elméleti képzésem hozzá.
A váltóáram, mint indok nem igazán jó a részedről, mert az ok55.00 is használható váltakozó feszültségről (mellékeltem).

ok_5500.pdf
    
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Idézet:
„A váltóáram, mint indok nem igazán jó a részedről,”

Rosszul fogalmaztam, ez igaz, de nézd meg a szükséges feszültséget is. A forgalomban lévő kis barkács trafókkal emiatt felejtős.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
(#) Phile80 hozzászólása Jan 25, 2018 /
 
Csak érdekesség képpen...Ennél a rutilos elektródánál például felirat szerint az elektróda a negatív, DC-, fordított polaritásnál ragadni is szokott, bár vannak olyan gépek amik simán begyújtják, de a ráírt polaritással lényegesen könnyebb ívet fogni.
(#) Moderátor hozzászólása Jan 26, 2018
 
A személyeskedést legyetek szívesek sürgősen befejezni!
(#) Tubi56 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Szerintem meg nem lehet az OK55.00 val váltóáramról hegeszteni még akkor sem, ha itt azt írták ez valami tévedés lehet. Csak ki kell próbálni. A dobozára sincs ilyesmi írva csak egyenáram+(=+) van rajta jelölésként. Ha tudná a váltót az is rajta lenne. Ez ilyen elírás lehet mint a következő linken levő OK48.00 ez is bázikus bevonatú mégis fent bázikusnak írták alul meg rutilosnak.
http://hegesztestechnika.net/ESAB-OK-48-00-elektroda---25-mm
(#) Tubi56 válasza vision61 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
A bázikus elektródákat csak azért említettem meg korábban, mert itt egyenáramú gépeket építenek a szakik és a jobb minőségi hegesztésekhez bizony bázikus elektróda kell.
Azért ajánlanak rutilos elektródákat a boltokban, mert tudják, hogy nem gyakorlott hegesztőnek kell és valószínű, hogy váltóáramú trafója van az illetőnek. Aki jártasabb ebben attól nem kérdeznek. Ő mondja meg, hogy mit kér. Tisztában van azzal, hogy mit akar hegeszteni és mivel. Ez olyan mint a festés, ha én akarok festeni megkérdezem milyen festéket használjak. A festő meg megmondja milyen festéket kér.
(#) Alkotó válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Ebben én nem tudok állást foglalni. Az adatlapon egyértelműen ez van.
(#) Tubi56 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 26, 2018 1 /
 
A polaritás ábrád rutilos elektródára vonatkozik, ahol egyen és váltóáramról is hegeszthető azért van negatívon az elektróda, mert ennél az elektródánál mindegy.
Az elektróda vezetési rajzok meg nem valósak hiszen nem 3 dimenziós rajzok a valóságban ez úgy fest, hogy gyöksoron kezdesz bemész aztán kitöltöd az egyik oldalt átmész a másik oldalra azt is kitöltöd majd be mész vissza a gyöksorra és így tovább. Ebben semmilyen kör mozgás nincs. Nem is lehet. Az A egyenes varratot jelöl.
B C D gyökre hegesztést jelöl takaró varrattal. Ennél vannak bonyolultabbak is mikor több sorral töltünk fel egy varratot. Gyök-Töltő vagy töltők és a takaró. Haránt hegesztésnél a takaró is több soros lehet. Az anyag vastagságától függ. Az E F ábráknál pedig a gyököt is egyszerre készítjük a takaró vagy töltő varrattal, ebben sincs kör mozgás. Nem hiszem, hogy találsz olyan hegesztőt aki körözve hegeszt. Ki nevetne. Csak érdeklődj. Apukádnak tudnia kell, ha minősített hegesztő ne szégyeld meg kérdezni tőle.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Ma már lényegesen mélyebben belemerültem a hegesztésbe. Én totál dilettáns vagyok ebben, de ez az inverter -és gondolom a többi is ilyen- elképesztően nagyon jó. Konkrétan újra értékeltem a hegesztést. Máshová került a magamtól elvárt szint.
ER23-as jelzésű, 2,5 mm vastag elektródával hegesztettem 3 mm vastag zártszelvényeket nagy számban és változatos szögekben. Ehhez a gépem kijelzője szerint 76 A-re állítottam az áramerősséget, ami ideálisnak bizonyult.
Vélhetően a profik megfanyalogják az én minőségemet, de nagyon örülök az inverternek, sokkal korábban kellett volna megvennem.

Két gondom azért van a géppel. Egyszer van rajta egy olyan led, aminek fényereje vetekszik az ív fényességével. Aki ebbe belenéz, annak percekre beleég a sárga foltjába a látvány.
Másik észrevételem a munkakábel hossza. Ez nem éri át az én asztalomat, tehát nem tudom vele "behegeszteni" a teljes asztalfelületet. Van annak valamilyen ellenjavallata, hogy megtoldjam a kábelt egy azonos keresztmetszetű 2 m-es darabbal?
(#) Tubi56 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
A varrataid nem rosszak szebb mint amit ez előtt láttunk. A pikkelyeket jól látni a második képen, ha egy kicsit azonosabb sebességgel csinálod még szebb lesz. A hegesztés végére a végkráterre tegyél még egy picit. Nézd meg mennyire hegesztetted át és a szerint állítsd be az áramot. A munka kábelt megtoldhatod dinse csatlakozóval vagy érdemesebb venni 4m-es 16-os hegesztő kábelt és arra átszerelni a csatlakozót és a fogót.
(#) Alkotó válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Az erkölcstelen ha szemes sarut teszek a kábelek végére, összecsavarozom őket, és ráhúzok egy-két zsugorcsövet?
A rövidebb darab végéről benézve néhány helyen látszik egy kis kidudorodás a varatok alatt. Ezt én éppen jó beolvadási mélységnek gondolom.
Az apró felületi kagylósságot, illetve a kezdő dudort szinte elég a flex-koronggal megérinteni, és máris kész a csiszolás. A korábbihoz képest szinte megtizedelődött a varatok köszörülési ideje. A nagytrafómmal azért kellett 'kenegetni" a pálcával jobbra balra, hogy ne égjen/lyukadjon ki az anyag. Tulajdonképpen szétszórtam a többlethőt a környező anyagba. Ehhez elment egy csomó idő, egy csomó fölösleges elektróda, és sokkal-sokkal több idő a varatköszörülésre. Ezek most mind megváltoztak.
(#) Tubi56 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Én nem tenném, de ha nem dolgozol vele olyan sokat megfelelhet jól szigetelve! A kábelek összekapcsolása hegesztéstechnikai boltokban kapható dinse csatlakozó párral kb 1000ft jobb lehet.
(#) szekimilu hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Sziasztok, műterhelés ügyben szeretnék segítséget kérni mivel oldjam meg ? Van nálam 2 inverteres gép amik elkészültek, de szeretném műterheléssel is lepróbálni ! Köszönöm a segítségetek előre is !
(#) Chipmunk1960 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
A "lepke-csiszolóval" szebb eredményt kapsz, mint kővel.
(#) Chipmunk1960 válasza szekimilu hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
2-5m 5-ös gömbvas huzal. Attól függ, hány a -es a gép.
(#) Chipmunk1960 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Szia, Elfelejtettem a számát, melyik az a pálca amelyikkel kemény élvarratot lehet hegeszteni pld markolókanálra, körömre?
(#) szekimilu hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
100-160 amperral szeretném terhelni !
Következő: »»   503 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem