Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   289 / 372
(#) atus1981 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Hali!
Csak az orsót és az anyát kaptad azért az árért, vagy két végcsapágyat is házzal?
Köszi
(#) KBal76 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Én már vettem tőle többször is, cakk-pakk mindenestül annyi mint hirdeti, szép munka.
(#) Zozi85 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Ne haragudj, de a kérdés sem teljesen korrekt. Az emelkedés nem csak a motortól függ. Nem mindegy a mozgatott tömeg, és persze a mire akarod használni. Nem a sebesség a fontos, hanem a gyorsulás. Hatalmas sebességre fel lehet gyorsulni ha van elég út, de mivel a munkatér korlátos jó dinamika kell. Léptetőnél közelíthetsz a max fordulatból (kb 300rpm), ha nem egy extrém vastag orsód van. Az 5 mm emelkedés elég gyakori mert beszerezhető, és nem kell túl sokat gondolkozni, van benne tartalék.

Ha pedig nagyon precíz akarsz lenni, akkor kellenek a gép adatai, az elvárt sebesség és pontosság is, és lehet áttételezni is kell mert nincs az optimális orsó elérhető áron.
(#) atus1981 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 13, 2018 /

Előzményt nézve nem lehet, hogy nekem címezted?
(#) kaqkk válasza atus1981 hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1

A link alatt pontos árakat találsz (és ha elolvasod láthatod hogy anyával végcsapággyal kompletten adja)
(#) guliver83 válasza l48 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Nálad azért van forgács bővel!
Havi szinten többet termelsz mint más egy hónap alatt !
(#) Pali79 válasza guliver83 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Idézet:
„Havi szinten többet termelsz mint más egy hónap alatt !”
Hát ezen besírtam.
(#) guliver83 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 14, 2018 /

Utólag én is!
(#) 06smici hozzászólása Jan 27, 2018 /

Sziasztok!
Az alábbi tengelyeket/vezetékeket valaki próbálta már? Elég olcsók, így kételkedek kicsit a minőségükben. Pláne hogy amelyiken egy alu profilelemből van kialakítva a szán, az már a képen is ferdének tűnik...
Viszont nekem csak pozícionáláshoz kéne, gyakorlatilag csak a szán súlyét kellene cipelnie. De ezt jó lenne 0.1mm-es pontossággal, kotyogás nélkül. Ezeket a követelményeket teljesíthetik?
Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza 06smici hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

A három linken 3 totál különböző dolog van. Most akkor melyiket szeretnéd?
(#) Temela válasza 06smici hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Sorrendben visszafelé a linkek 1. 2. 3. - helyezés - pontosság és jóság tekintetében. Kompromisszumot kell kötnöd a pénztárcáddal és az igényeddel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) Medve válasza 06smici hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Szia. Én próbáltam már a harmadikat, követelményeidet minden további nélkül teljesítik.
(#) Firefighter1 válasza 06smici hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Szia!

A harmadikról linkeltem be egy videót kb pár oldallal feljebb! Ahol egy Hobbista végez vele méréseket! Alig tudta "megtekerni" elég biztató!
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 28, 2018 /

Sziasztok! Fólia vágására lenne szükségem A4 vagy A3 méretben. Eddig a cnc-men csináltam, de nagyon lefoglalja a gépet és sokszor kell átállnom. Arra gondoltam csinálnék egy önálló fóliavágót. Valaki tud valami nagyon egyszerű mechanikát? A kés nem túl nehéz, így nagy súlyt nem kell cipelnie, extra nagy pontosság sem kell 0,5mm-es elegendő. Milyen konstrukció lenne hardverben, meghajtó áramkörökben a legegyszerűbb szerintetek? Most van egy félig kész mechanikám, még a Baumaxból maradt alu sínek stb. sima 8mm-es menetes szárakkal, 0,5Nm-es motorokkal. Lehet, hogy ez lesz, bár anno nagyon tanulmánynak épült. Ezt megspékelném egy Arduinós meghajtóval, mert ugyanazt kell mindig reprodukálnom főleg. Konkrétan a képen szereplő ragacsokat csinálnám vele.
(#) wbt válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Ha A4-nél kisebb a terület, akkor: mi kukáztunk egy síkplottert (bár dobplotterrel is működik) és bele az önbeállós kés (HPGL-t mind tud, CorelDraw meg tud generálni olyat). De nagyon régen (nem röhög!!!) az első plotterem a "rajzolóTV-ből" készült, kb 7" átmérő, mechanika adott, az asztalt emelte egy relé Mocskosul nagy balhé volt belőle, mert az aranyport 1 hónapig takarította a család...
(#) kameleon2 válasza wbt hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

A "Magicseszkaja tablicska"-ra gondoltál? Azaz ilyenre? Nem röhögök mert minden ötlet jó lehet, kérdés a damilos mechanika mit bír? Síkplotter is érdekes lehet, de én nem férek hozzá ilyenekhez sajnos.
(#) 06smici válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, akkor a 3. linken lévő felé indulok el.
Tegnap éjjel találtam még a 2. képen lévőből még olcsóbban (2/3 áron), abból rendeltem is be, max ha nem lesz jó kitalálok rá valami más alkalmazást. Ha van akit érdekl, akkor megírom majd a tapasztalataimat róla.
(#) wbt válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Igen ilyen volt, hogy én mit agyaltam, hogyan lehet ez húrozva...
Az alakot elnézve szerintem a stancolással járnál a legjobban. 2-3000Ft-ért megcsinálják a szerszámot a nyomdában és már csak egy gumikalapács vagy satu kell, egyszerre (bár nem tudom, milyen anyag) akár 10-et is kinyomhatsz. (már persze, ha nem egyedi 1db-os mintáid vannak)
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Keress meg privátban, lehet, hogy tudok segiteni...
(#) kameleon2 válasza wbt hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Szia! Próbálkoztam a stancolással - majdnem sírtam dühömben. 25.000Ft-ért készítettek egy csak egyenes pengékből álló stanc szerszámot, aminek 2mm-es pontossága-pontatlansága volt. Mindez nagyon gagyin belevájva egy rétegelt lemezbe. A vége kuka lett. Azóta valahogy megingott a bizalmam a stanc szerszámokban. A cnc szépen megcsinálja most is. Csak annyi a nyűgöm, hogy ha éppen a műanyag előlapokat csinálom - közben nem tudok vágni is. Igazából egymás utáni folyamatokról van szó, mert ha kész a műanyag előlap fúrása, marása, utána kell rátennem a kétoldalas ragacsot. Most lesíkolok egy 2cm-es rózsaszín hungarocellt, ráteszek egy nem tapadó felületű anyagot amire ráfektetem az 50mm széles 150mm hosszú kétoldalas ragasztósíkot, a kés kivágja és miután a nem tapadó felületről leválasztom, egyből átragasztom a műanyagra és így rajta marad az egyik ragacs védőfóliája. Ara gondoltam, hogy valamelyik 3D nyomtató XY vázára tenném fel a plotterkést, vagy egy olcsó lézeres mechanikára. A fogasszíjjas technológia bőven elég lenne szerintem, mert alig van erőhatás. Inkább a sebesség lenne érdekes, de a ragacs miatt nyilván annak is lesz egy optimuma.
(#) Temela válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Nem tudom milyen a gép igény, de pl A3(A4)a-as tintasugaras nyomtatók fejszánjai lehet megfelelnének a mechanikához Külön kiszerelhetőek általában, egyben vannak, könnyű lemezvázon. Igaz azok dc motorral vannak általában szerelve, de könnyen tehetsz helyette léptető motort is. Ez csak ötlet.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018

Ohhh. Igaz jópár éve dolgoztam nyomdában, de akkor aránylag olcsó volt és CNC lemezhajlítóval csinálták nekünk a szerszámokat. Az is igaz, hogy ha olcsón meg kell oldani a dolgot, akkor a Temela által javasolt nyomtatómechanikából hipp-hopp tudsz csinálni dobplottert (csak talán plusz leszorító görgőt érdemes még rátenni. (mert kellett nekem elajándékozgatni a plottereket...most milyen hasznos lenne Neked) Lézerrel ezt nem lehet vágni? (már hogy meggyullad-e vagy ragad/folyik mindenhova)
(#) kameleon2 válasza Temela hozzászólására (») Jan 29, 2018 /

Alapvetően mondasz valamit. Már csak olyan nyomtatót kellene találnom, aminek egyenes a lapútja. Talán az Epsonok...

Lézer sajnos nem jó - igen éppen a ragacs miatt. A kés tökéletesen bevált, csak más mechanikát szeretnék alá.

Nemrégen kukáztam ki több R265-öst, azoknál van egyenes út (DVD nyomtatáshoz). Innen vitték el, lehet hogy adnak egyet belőle játszani.

Időközben találtam itthon egy hp5p szkennert, az is jó lehet.
(#) engineerman hozzászólása Feb 1, 2018 /

Üdv az uraknak

Lenne valakinek pár darab 30x30-as installációs profilhoz való horonyanya és a képen látható kötőelem? Egyik kedves barátom rendelt külföldről, de elszámolta magát és 3 - 3 darab híja van hogy készre szerelje a gépe mechanikáját. A képen épp a 40x40-es van, de ugyan ez kellene 30x30-ashoz
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) oxygen hozzászólása Feb 8, 2018 /

Sziasztok

Ugyan nem házi, de gyári cnc témát nem találtam. Erről és a hasonló cnc-kről van-e valakinek véleménye? Alu, plexi, abs, fa marásra, fúrás-faragásra és gravírozásra kellene.
(#) sastas01 válasza oxygen hozzászólására (») Feb 8, 2018 /

Műanyagokkal és fával megbírkózik, de kell hozzá elszívás. Aluban is elvan szép lassan. Nézz róla YT videókat(6040 CNC néven van egy csomó). Ott meglátod mire képes.
(#) oxygen válasza sastas01 hozzászólására (») Feb 8, 2018 /

Nézegettem a videókat, a sebesség nem számít, ráérek . Azért ha valakinek van ilyen gépe esetleg, érdekelne a véleménye.
Következő: »»   289 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem