Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   78 / 106
(#) Bakman válasza Cinema hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„Sokkal komolyabb műszerekkel sem lehet teljes bizonyosságot elérni”
Ebben az esetben mindegy is, nem?
(#) Firefighter1 hozzászólása Jan 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Az alább csatolt kapcsolást megépítettem dugdosósba!
A bemenetére egy Hakko 907-es klone páka kerül nyugalmi allapotban 50 Ohm körül van 400 fokon 130 Ohm környékén van az ellenállása!
Az erősítő kimenete egy PIC re kerül lehetőleg szeretném 0-5 volt között mérni de.....
Mi alapján tudom a műveleti erősítő ellenallásait számolni? most a 10k-s poti teljesen felcsavarva ad nyugalmi állapotba 1.6-1.9 voltot.

A 2.2 k-s ellenállást kicserélve 820 Ohm osra ez leesett 0.7 voltra, de a tetejét még nem tudtam megmérni, nem kapcsoltam rá fűtést!

Na meg aztán nembiztos hogy találgatással lenne a legjobb megállapítanom a megfelelő ellenállásértékeket!

Gondolom van erre valami képlet!

Tudnátok segíteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018

sensor.jpg
    
(#) aranyef válasza Cinema hozzászólására (») Jan 31, 2018 /
 
Készítettem egy fotót.
Jobbról vannak az OPA2134-ek - a hasuk teljesen üres illetve a "BB" jelzés némelyiken különválik egy karaktertávolságnyit. Az is látható hogy kiforrasztott darabok.
Balra pedig kettő darab bizonyosan eredeti ICL7660 (HeStore-os)

IMG_0452.JPG
    
(#) proli007 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jan 31, 2018 / 1
 
Hello!
- Alapvetően a szükséges erősítést szeretnéd megtudni, a visszacsatolás mértéke ez után számítható. Az erősítés Au=Uki/Ube (Természetesen ez feszültség változásokra is igaz, Au=dUki/dUbe)
- A kimenti feszültséget meghatároztad, 0..5V. Tehát Uki=5V.
- A bementi feszültséget is meg kell határozni. Mivel itt ellenállás változás van," árammal kell ellátni" a mérendő ellenállást, hogy feszültséget kapjunk. A kapcsolásban ezt a célt szolgálja a 10kohm. Tudható, hogy 400 fokon az érzékelő ellenállása 130ohm. Így ez a 10kohm-al egy feszültségosztót alkot és az osztás számítható. Osztó kimenti feszültsége 130ohm-nál
Uki=R1/(R1+R2)*Ube. Itt az Uki= az osztó kimenti feszültségével, R1 az érzékelő ellenállása, R2 a 10kohm, Ube pedig az 5V tápfesz..
Tehát: Uki=130/(130+10000)*5=64,1mV
- Az erősítő kimenetének 5V-ot kell szolgáltatnia 64,1mV bementi jel esetén. Az erősítés így Au=5V/64,1mV=78. A visszcsatoló hálózatot ez szerint kell méretezni.
- Nem invertáló erősítő erősítése, a visszacsatoló ellenállások aránya plusz 1-el egyenlő. Ha a visszacsatolás ellenállásait R4-és R3-nak vesszük, akkor Au=1+(R4/R3) Mivel tudjuk, hogy az erősítésnek 78-szorosnak kell lenni, így a két ellenállás aránya 1:77-szeres. Ha a visszacsatolás alsó tagját (R3) önkényesen 100ohm-ra választjuk, akkor a felső tagjának (R4) 7,7kohm értékűnek kell lenni a 78-szoros erősítéshez.
- Természetesen ha az erősítést be szeretnénk állítani, vagy mint jelenleg nem szabványos értékre esik az R4, akkor vagy az R3-at módosítjuk, vagy az R4-et egy ellenállás és egy trimmerpoti soros ellenállásából is kialakítható. Pld. 6,8kohm és egy 2kohm trimmer. Ekkor az erősítés beállítható, Au=1+(6,8k/100)=69 és Au=1+(8,8k/100)=89 között. A 78 valahol a trimmer közép beállításnál lesz.

És akkor a gondok..
- Az LM358 kimenti feszültsége 5V tápfesz esetén, maximum 3,6V. Tehát vagy egy Rail-to-Rail erősítőt választunk, vag megelégszünk a 0..3,6V változással, és ehez számoljuk az erősítést.
- A "nyugalmi állapot", az gyakorlatilag kb. 20 fok szoba hőmérsékletet jelent. Az érzékelő ellenállása nem fog nulla fokon nulla ohm-ot adni. Tehát a hőfok változás 20..400 fok lesz, és 20 fokon is ki kell számítani a bementi feszültséget. Vagy is nem fog nullától indulni a kimenti feszültség. Ha megelégszünk 3,33V kimenti feszültséggel, akkor Au=3,3V/64,1mV=52-szeres erősítésre kell számítani. Tehát egy 100ohm/5,1k megfelelő lehet.

Remélhetőleg így már tisztább a helyzet. De hogy lásd is miről van szó, le is szimuláltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2018

Hakko-1.png
    
(#) zombee hozzászólása Feb 6, 2018 /
 
Sziasztok!

Szeretnék mV-os tartományban (~100mV) mérni egy (potenciálisan) nagyfeszültségű (AC 400V) vonalon. Ha valakit érdekel: motorindító relé kontaktellenállás vizsgálata éles üzemben.

Az elvárt pontosság (+/- 2mV) miatt lényegében kizárt, hogy 1:100 osztóval leosztom és utána felerősítem, anélkül is kell egy kb. 8-10-szeres erősítés. A rendszer sajátossága, hogy a mérendő relé (pontosabban az őt vezérlő automatika) mérés közben is tudja oldani a kört, ráengedve a nagyfeszt az érzékeny műszer (RMS-->DC, majd ADC konverter) bemenetére. Természetesen a nagyfeszt soha nem kell kimérni.

Én olyan megoldásra gondolok, hogy nagy (100kOhm) ellenállást és egy alacsony ofszet+bias (pl. OP97) műveleti erősítőt használok, mint "front-end impedanciaillesztő". És egy kicsi, pár nF kondi a bemenet és a föld közé. Az OP97 károsodás nélkül megenged +/- 10mA áramot a bemenetén. Külső, "szembefordított" zener-párral nem egészíteném ki, mert a diódák szivárgóárama nagyságrendekkel nagyobb mint az OP97 bias árama. Vélemény?
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
A nagy közösmódusú jel miatt igen megnehezítődik a dolgod, ha galvanikus leválasztás nélkül akarod megoldani!
Szerintem ne is gondolkodj ezen, inkább egy kis leválasztó trafót használj, így van realitása a dolognak.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
A trafó sajnos megzavarná a motorelektronikát. Egyébként multiméterrel is működik a dolog, biztos abban is van valami nagyellenállású bemeneti fokozat. Csak néharitkán "lefagy".
Persze nekem "élő közvetítés" kell, nagy mintavételi rátával. Az ADC utáni rész le lesz választva.
Egy REED-relé pár is be fog segíteni, akkor kapcsol amikor az optós rész már nem jelez (<20V).
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2018
(#) pbalazs válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Konkréten nem néztem utána, csak pár ötlet:
- Szabad az egész mérő cuccot felemelni 400V-ra? Aztán majd később leválasztod, amikor már értelmes jeled van.
- Ha leosztod a közösmódusú jelet, akkor sem kell 100-zal osztanod, elegendő kb. 10-20-szal, az már kezelhető tartomány, és ha kalibrálod az osztókat, nem is veszítesz semmit. Aztán egy OPA 100-120dB CMRR-rel...
- Tietze-Schenk-könyvet nézted már? Hátha van benne okosság.
- ha jól emlékszem, a 3 műveleti erősítős kapcsolás épp ilyesmire való, de utána kell nézni.
- van ún. isolation amplifier, sosem használtam, de valami ilyesmire való, nézz utána
- A Texas/Analog!Maxim oldalán kell legyen valami appnote.
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Vegyél kész DC-DC leválasztó tápot ami átvisz 5V-tápot.
Fogj egy bármilyen egyszerű uP-t akár lehetne még arduino is vagy valami jobb pl STM32. Bemeneték kiépítsz egy nagyimpedanciás fokozatot műveletivel shotty + trancienc dióda védelemmel ami majd rámegy a uPC ADC bemenetére. A mért adatot pedig soros kommunikáción optokapuval oda küldöd ahova szeretnéd az optó és a DC_DC miatt lesz egy frankó potenciálfüggetlen mérőfokozatod. Nem tűnik túl nagy feladatnak.
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 6, 2018 /
 
Egy pár VA-es trafó milyen módon zavarná meg azt ? Ez csak arra kell, hogy leválaszd a közös módú zavart a hasznos jelről. Kombinálhatod némi soros R-el is, és ha elég nagy impedanciával fogadod szekunder oldalon, az egész cucc a primer oldalon is alig fog terhelni, elég nagyimpedanciás maradhat.

Multiméter alatt elemes eszközt értesz ? Nos, azzal csak ez a trafós szerkezet lesz kb ekvivalens, vagy csinálsz egy lebegő tápot a mérőerősítőnek, ADC-nek, és azt próbálod opto-s leválasztással a másik oldalra juttatni...
(#) zombee válasza pbalazs hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Konkrétan két vezeték között (L1-T1) lesz a 400V, és ha kapcsol a relé, csak kb. 40-80mV. Ez utóbbit kell jól kimérni. Az osztó azért lenne nagy, mert az OPA feszültségtartománya +/- 15V, a 400V-os AC jelnél a csúcs +/- 565V!!! Oké, nem 100, de egy "kezelhető" bemenethez kb. 40-es osztás kell. A méréshez az eredetit még fel kell szorozni kb. 8-al, végeredmény x200 erősítő ami nem lesz túl pontos. Oké, van 60V-os (+/-30V) OPA is alacsony bias-al (OPA551), de az arányokon lényegesen ez se változtat. azzal 200 helyett 100-as erősítő kell...

Egyedül a "bemeneti fokozat" rész amit (még) nem tudok, a többit (pl. DC/DC, leválasztás) megoldom. Az isolation amplifier-t (pl. MAX565 vagy AMC1200) rákenhetem a hajamra, ha a bemeneti oldalon ezek sem szeretik a nagyobb feszt, ráadásul lerontják a pontosságot.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
A bemeneti fokozat tápja eleve lebegő.
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Valamit félreértesz!! A lebegő táp attól lebegő, hogy elvileg nem sok köze van a földedhez! Ekkor ugye bemeneti oldalon _nincs_ közös módusú feszültség(vagyis csak nagyon csekély), csak hasznos jel.
A tiéd nem lebeg, ezért van a problémád is...
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Nem értem a problémádat. Csupán elegendően nagy bemenőellenállást kell a műveleti bemeneteire rakni Ezért kell nagy bemenő impedanciájú opamp. Ha a kapcsolód nyitva van és nagy a bemenő feszültség akkor egyrészt a tranziens dióda megfogja egy szintnél másrészt egy további ellenállással és shotthy diódákkal egyszerűen a tápba vezetet azt a picike áramot ami a túlfesz miatt megemelné a bemeneteken a feszt.
(#) zombee válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Ezt már értem, valóban félreértettem. Az a baj hogy ha az erősítő tápja lebeg, akkor annak
kimenete lesz az, ami az addigi földhöz képest magas lesz és akkor a fene megette az egészet.
Persze itt a föld(nullavezető) sehol sem szerepel, ez konkrétan a fázisvezetékkel lesz -majdnem-
egyenpotenciálon, kivéve ha menet közben kiold a mérendő relé...
(#) zombee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Köszönöm. Ez volt az első ötletem, de ezt többen is leszólták. A táp felé vezető diódát épp kihagytam a szivárgóáram miatt.
(#) cimopata válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Többiekkel ne foglalkozz. Beszélnek össze vissza. Használj BAT54-et meg pl MCP6022-t + pár voltos tranziens diódákat. Én STM32-ket használok és pl ha az elején rövidrezárva kalibrálsz elmentheted az offset feszt és a korrekciót bele kalkulálhatod így még egy kaki műveleti erősítő is elég szépen mér milivoltokat. Ha mindkét oldalon kialakítasz uPC-t akkor a szekunder oldalon a uPC-ból akkár előállíthatsz 50%-os PWM jelet amit egy pici 10V-os félhíddal kis 10mm-es ferrit magon (TME-nél már 50ft-ért is van) átvihetsz annyi powert amennyi a primeren kelleni fog.

A kettőt pedig összekötheted valamilyen 50ft-os optokapuval. Nem is kell RX elég csak a TX csatorna.
(#) zombee válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Köszönöm, valami ilyesmire gondoltam, csak jobb ha rákérdezek. Egy kicsit komolyabb cucc lenne, mintsem az optókon, erősítőn vagy a mérő rész tápellátásán spóroljak. Utóbbit trafókkal oldom meg, a "kocka" DC konverter nekem egy kicsit zajos. AC feszt kell mérni/illeszteni. De most, hogy említed az MCP6022-t, nem is tűnik hülyeségnek, mert lesz ott +/- 2.5V is: az LTC1968 (RMS to DC) ezt kéri. A bias árama meg 30pA, ami engedne nagyobb előtéteket is, de a Schottky (pl. BAT54) szivárgó árama miatt necces lenne.

Az (adatátviteli) optók 6N137 lesznek, nekem biztonságosabbnak tűnik mint az ADUM1401. A hibajelző optó 6N139, ez a fajta kb. 150-200uA LED-áram mellett is jelez, de elbír 10-20mA-t is (a megszólalási áram 100-szorosát) mindenféle külső segítség nélkül. Egyébként ezért is használják (ipari áramkörökben) ezt a típust nullátmenet detektálásra. A képen egy "sima" AC detektor van, 16V-240V közötti tartományban jelez.

A képet azért (is) csatoltam, mert azt tervezem hogy a graetz két pontja között (2.2nF kondi kapcsain) mérek. Ott soha nem megy 3V fölé a feszkó, és méréskor -elvileg- nem zavar be a kb. 100mV-os feszültség miatt. Csak készülni akarok arra is, hogy ha elszáll az optó vagy a graetz, a mérő akkor se menjen szét.

6N139.png
    
(#) sdrlab válasza zombee hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Így van!
Ezért volt a folytatásban az, hogy az ADC is ott van, azon a tápon, és a digitális mért jelet már optón keresztül viszed át a földelt oldalra, ahol a feldolgozás zajlik!
Ez a legegyszerűbb, garantáltan működő és biztonságos módja ennek...
A trafós is jó, mert egyszerű...de ahhoz trafó is kell, bár 50Hz-en, alul gerjesztve bármelyik megteszi nagyjából.
(#) sdrlab válasza cimopata hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Idézet:
„Többiekkel ne foglalkozz. Beszélnek össze vissza”

Vegyél vissza ebből az arcból! Más is van itt rajtad kívül, aki ért az elektronikához!
(#) tbarath hozzászólása Márc 6, 2018 /
 
Sziasztok,

Megnéztem az NE5534 adatlapját, és láttam 3 lábat: a balance, comp/bal és comp lábakkal "External offset voltage adjustment" és "External frequency compensation" állítható - amivel én nem feltétlenül szeretnék foglalkozni.

Ezt írja: "These operational amplifiers are compensated internally for a gain equal to or greater than three. Optimization of the frequency response for various applications can be obtained by use of an external compensation capacitor between COMP and COMP/BAL."

Tehát ha jól értem, akkor nem kell ezzel szórakoznom, mert a gain >3 lesz.

Valamint: "The input offset voltage of operational amplifiers (op amps) arises from unavoidable mismatches... The input offset pins allow the designer to adjust for these mismatches by external circuitry."

Tehát ha jól értem, akkor ezt se kell megcsinálnom, ha megfelel az adatlapon szereplő max 4 mV (tpikusan 0,5 mV) offszet.

Jól gondolom?
Ha igen, akkor a lábakkal mi legyen? Hagyjam szabadon?

Köszi,
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Márc 6, 2018 / 1
 
Szia! Természetesen szabadon hagyhatók, a dual tokozású NE5532-nél ki sincsenek vezetve.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Márc 6, 2018 / 1
 
Ha nem akarsz foglalkozni vele, hagyd szabadon.
A két bal, és bal comp láb közé akkor kell állítási lehetőség, ha az erősítő egyenfeszültséget is erősít, ill olyan kis jelet kívánsz erősíteni, amikor már szükséges a offset feszültség kiegyenlítése.
A comp láb egy visszacsatoló kondenzátor, amire akkor van szükség, ha az áramkör lehető legnagyobb erősítését a legnagyobb sávszélesség mellett kívánod használni. Többnyire nyílthurkú erősítés pl. komparátorként használva. Ilyenkor ha nem csatolsz vissza frekvenciától függően, akkor gerjedhet.
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
Pont ellenkezőleg, nagy erősítéseknél nem fog begerjedni alapban sem - hacsak külön nem gondoskodsz erről -, ellenben 3 alatti erősítésnél megteheti, mert nem ilyen kis erősítéshez(=nagy sávszélesség) kompenzálták belsőleg!
(#) tbarath válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2018 /
 
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. Én is tudom, hogy dual opamp esetén nem szokás kivezetni, de azért gondoltam rákérdezek.
(#) atiber hozzászólása Márc 20, 2018 / 1
 
Üdv Mindenkinek! Konkrétan nem tudom, hogy mi a szokás ilyenkor..Egy fórumtárs keresett egy kapcsolási rajzot, felrakom ide - az is lehet, hogy valahol itt leltem meg anno' én is - használja más is akinek szüksége van ilyen kapcsolásra...
(#) Bakman válasza atiber hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Hiányoznak a kicsatoló kondenzátorok.
(#) tbarath válasza Bakman hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Ha ez preamp, márpediga neve alapján az, akkor szerintem azért hagyhatta el, mert a következő erősítőfokozat azzal fog kezdődni.
(#) Bakman válasza tbarath hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Valóban, a kép címét nem néztem.
(#) Tomi94 hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Sziasztok!
DC-DC konverter szabályozót készítenék egyetemi projekt keretében, a végső cél majd egy közel 8 kW-os eszköz szabályozása (akkumulátortöltőként). Első közelítésben, a szoftveres részek fejlesztéséhez egy jóval kisebb teljesítményű modellt készítek, ami csak néhány amperes kimenetű. Ebből kiindulva nem akartunk LEM áramváltót venni ehhez is (mint ami a nagyban lesz, és amit egy másik vezérlővel kipróbálva, szép sima jelet ad), hanem egyszerű sönt ellenállásokkal terveztem az árammérést.

Ehhez terveztem egy egyszerű műveleti erősítős mérőerősítőt (MCP6002 IC van beépítve), ami összerakva úgy működik ugyan, ahogy kell (erősítés, fázisfordítás terén), de borzasztó zajt visz be a rendszerbe. Mivel a 'CMP1_be' pontra analóg komparátor kapcsolódik, ez teljesen meghülyíti az áramszabályozást. Próbáltam az erősítő tápfeszültségre, sőt a bemeneti lábakra is kerámia kondikat tenni, de a tüskéket nem vágják le, csak elrontják a háromszög jellegű jelalakot.

Van erre jó megoldás, hogy viszonylag kevéssé legyen zajos a mérés(nek így nem igazán nevezhető egység), vagy ez teljesen rossz megközelítés? (Magán az ellenálláson még nincs ilyen tüske, azt is kimértem. Utána, az erősítéskor keletkezik.)
Következő: »»   78 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem