Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   70 / 74
(#) Alkotó válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ne gondold túl a dolgot. A gyári készülékek szinte mindig tudják amit a gyártó megad rájuk. Hosszabb távon persze lehet jelentősége minden apróságnak, de ezek közül aligha érdemes kiragadni egyet.
Sokkal inkább azt lenne célszerű átgondolni, valóban egy "trafós" berendezéssel éred-e el legjobban a célodat. Manapság az inverteres gépek kisebbek, könnyebbek, jobban szabályozhatóak, olcsóbbak, és a velük való hegesztés is szebb, könnyebb, jobban kézben tartható.
(#) mpisti válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ahol mezei szigetelőszalagot használnak tekercslekötő helyett a tekercsvégek rögzítésére,ott a több más, élettartamot befolyásoló anyaggal is spóroltak. Hajdanán a hegesztőgépeknél a sorok közé szigetelőlemezt tettek, sohasem fordult elő a pályafutásom során hogy ezeknél menetzárlat lett volna(leselejtezésük után ezekből készült a legtöbb házi készítésű hegesztőgép). Ellenben ahol az összes primert és szekundert feldobták a csévére, ott néhány -(esetleg 10) év elteltével "beütött a ménkü" a menetek közé akár fémpor, akár megcsapolás trehány kivitelezése következtében kialakult zárlat formájában. Sajnos ez igaz a 400-600A-es gépekre is, mivel ott is tesznek a minőségi kivitelezésre. Egyetlen gyártó sem akar örök életű gépet csinálni, teljen le a 12 hónap garancia,aztán semmiféle kötelezettségük nincs a térítéses alkatrész utánpótláson kívül.
Egyetlen dolog szól ma a hagyományos gépek mellett,ez pedig az egyszerű javíthatóság. Amíg egy inverteres géphez kell némi szakértelem és műszerezettség, addig ezeket a gépeket egy kéziműszer és próbalámpa segítségével egy villanyszerelő könnyedén megjavítja-ha van hozzá némi érzéke.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Teljesen mindegy. Hozzám hoztak már nagyobb nevű gyártó Co trafóját is menetzárlat miatt, annak a kivitele is ugyanolyan siralmas volt mint amit itthon készítenek. Szóval kicsit sem csodálkoztam rajta hogy menetzárlatos lett, inkább azon hogy hogy bírt ki néhány évet.
Csak halkan jegyzem meg, fogalmam sincs hogy egy ilyen trafó hogyan kerülhetett kereskedelmi forgalomba, ugyanis konkrétan életveszélyes. A fehér kettős nyíllal jelölt helyen (de máshol is) kb. egy primer huzal vastagságnyi, azaz 2-3mm-nél biztosan nem több távolság van a primer és a szekunder huzal között. Köztük "rálátás" van, azaz nincs semmi csak a levegő. Ha oda folyamatosan rakódik a kosz, meg lesz ott némi pára, és esetleg valahogy megsérül a huzalok lakkrétege (mondjuk fémszilánktól vagy csak x év múlva lepattog mert elöregedett), akkor simán átvezethet, és agyoncsapja a használóját.
Ha netán úgy döntesz hogy megveszed, akkor vegyél kimondottan szigetelő lakkot, és fújd be körben azokat a részeket alaposan. Az egy valamirevaló minőség ellenőrzésen még mindig megbukna, de nagyobb biztonsággal használhatod, feléve hogy nem lesz az izzás közelébe hevítve a huzal.

tr_p_sz.jpg
    
(#) pisti35 hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Légyeszi segítsetek, a két gép közül melyiket válasszam? Ezt a 2.-at jobbnak gondoltam. Vagy tudnátok ajánlani valami jó trafósat.
(#) pisti35 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ha a 2. gépet választom akkor ezt a szigetelést meg kell oldanom. Tudom hogy szigetelő lakot írtál, de esetleg parkettalak nem lenne jó?
(#) pisti35 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Csak műhelyben lenne a gép, úgyhogy maradok a trafósnál.
(#) pisti35 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Itt a visszább lévő oldalon, van feltéve egy hetra. Régi békebeli db-nak néz ki, de az is elég hanyagul van megtekerve. Vagy azok csak ilyen házi barkács gépeknek készültek, és azért ilyenek.
(#) pisti35 hozzászólása Feb 16, 2018 /
 
A boltokban még arra sincs lehetőség, hogy kipróbáljuk a gépet, nemhogy levenni az oldalát és belenézni. Úgy kell a netről összeguberálni képeket a gépekről, a belső kép meg nagyon ritka. Talán ha a gyártótól veszi az ember, ott lehet próbálni, és belekukkantani. De ha valami kételyed van a géppel kapcsolatban, úgy is meggyőznek hogy az övék a legjobb a piacon. Az én szakértelmem meg annyi, hogy felismerem a gép belsejében hogy mi-micsoda. Ezért is zargatlak titeket, hogy mi lenne a jó megoldás.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) pisti35 hozzászólása Feb 16, 2018 /
 
Még találtam egy gépet, árban ez a legdrágább. Sajnos maga a trafóról nincs nagyobb képem. Erről mi lenne a véleményetek? Vagy a 3 gép közül, melyik lenne a jobb választás?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Én inkább a használtak között nézelődnék. Azt ki tudod próbálni, látod hogy mennyire van megkímélve vagy leharcolva, és ami a leglényegesebb, látod hogy egyáltalán lehet-e vele normálisan dolgozni. Nem csak az autókra, hanem minden műszaki dologra igaz az a mondás, hogy minél újabb annál sz@rabb. Amikor legutóbb tekercselőnél jártam huzalért, ő azt mondta hogy ezekkel már nem is foglalkozik, mert manapság már nagyon silány minőségű hegesztőket készítenek. Nem akartam elhinni neki amikor azt mondta, hogy a mai hegesztőkben olyan vastag a szekunder huzal mint amilyen a régiekben a primer volt.
Amivel dolgozgattak már néhány évet az biztos hogy nem lehet rossz, mert bírta.
(#) pisti35 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Értelek, nézegetem akkor folyamatosan, a használt oldalakat is.
Pedig ezeket a gépeket amiket kigyűjtöttem, itthon gyártják. És a 80-90es évek óta a piacon vannak. Az 1 gépet kb,150-160ezerért. 2.-at 120-130ért. 3.-at 150-160ért tudnám megvenni. (Ezek kb, árak)
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Azok az elkók amik a képeken vannak, még csavaros mivoltuk ellenére sem oda valók, nem ekkora áramokra lettek tervezve. A 150-nek a harmadáért kapsz használtat, és a képeken lévőtől jobbat. Amelyiknek minden alkatrészével spóroltak azzal már lehet hogy új korától szenvedni fogsz, és oda fogsz jutni hogy mindent ki fogsz benne cserélni hogy használható legyen. Olvass utána, akár itt a Co-s topikban is, rengeteg ilyen írást fogsz találni. A régiekben egyedül a trafóval lehet gond, de ha normálisan csinálták meg akkor azzal sincs, csak a kopó alkatrészekkel.
Inverterrel ugyanez a helyzet, én azért csináltam magamnak sajátot mert így jóval olcsóbb volt, meg meg tudom javítani ha netán gond lenne vele. A gyári invertert nem mertem megvenni, a drágábbat se, meg azt egyébként sem akartam volna. Volt kollégám vett egy méregdrága márkás kombi gépet, kb. 3 hetet használta és megállt benne az inverter... Vett inverteres plazmavágót is, az már kibírt fél évet is.
(#) erbe válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Ez már első pillantásra is borzalmas, meg ne vedd! Ahol ekkora szabad helyet hagynak a vasmagban, ott valami komoly probléma volt a tervezésnél vagy a gyártásnál. Vagy nem azt kapták, amit beleterveztek, vagy túl sokat spóroltak ki belőle.
Végignéztem a 3 képed, mind ócska bóvli. Még azt se nagyon hiszem el, hogy itthon készül. Az első elég robusztus, az utolsóban meg ismerősnek tűnik a mágneskapcsoló, a középsőben meg csak a hézag (sok üres hely) az ismerős.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) pisti35 válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Pedig az első, és az utolsó gép, a két legnagyobb hazai hegesztőgépgyártó 1fázisú gépei. Mind a ketten exportálnak külföldre, és gyártanak komoly sinergikus gépeket is. A középső gépet egy maszek gyártja, de a 90-es évek óta a pályán vannak. De lehet az egyfázisú, gépeiket nem csinálják meg normálisan.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) erbe válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Attól még lehet bóvli kinézetük. Biztos eltanulták a kínaiaktól.
Az első néz ki a "legbizalomgerjesztőbben". Szépen hangzik.
Korábban többször is volt itt szó róla, hogy a legnagyobb hazai gyártók is már Kínában gyártatnak több eszközt, saját emblémával.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Idézet:
„Pedig az első, és az utolsó gép, a két legnagyobb hazai hegesztőgépgyártó 1fázisú gépei.”
Ez ma, illetve az utóbbi kb. 15-20 évben már az égvilágon semmit nem jelent. Már a Japánok sem csinálnak közel sem olyan minőségű műszaki eszközöket mint amilyeneket a 80-as 90-es években csináltak. Globálisan lett más az üzletpolitika.
Van autógyártásban, minőség ellenőrzésben dolgozó mérnök haverom, hanyatt dobnád magad ha hallanád amiket mesél...
(#) kowi hozzászólása Máj 20, 2018 /
 
Sziasztok. Hetra 230V ha jól tévedek 100A-os hegesztő trafójában mi a bimetál értéke?
(#) fastaction hozzászólása Szept 13, 2018 /
 
Sziasztok!
Van itthon egy megjavított Hetra 100/160-am (is) , amit szeretnék feltuningolni . Csak a 230 Voltról használnám , mert bőven elég . A szekunder oldala lett újra tekertetve . Ide fogok tenni 70 C fokos alapban zárt hőkapcsolót és kap egy eredeti ventilátort is . A tíz amperes hőkioldó mennyire fogja tolerálni a néha 10 - 14 A-es áramfelvételt ? A másik gépemben lévő sem hiszem , hogy nagyobb értékű lenne , pedig 40 éve használjuk , használom . Mágneskapcsoló sincsen benne . Van még ezekben a gépekben lehetőség , olcsók és jók ! Persze használtan .
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Gyárilag 130 fokos hőkapcsoló van benne. Sokszor még a 16A-es C megszakítót is leveri. 2,5-es pálcával simán felvesz 18-20A-t.
(#) fastaction válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Szia ! És hány Amperes ?
(#) Phile80 válasza fastaction hozzászólására (») Szept 14, 2018 / 1
 
Bimetal 16A
(#) Atis41 hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Tiszteletem mindenkinek!!

Azt szeretném kérdezni hogy 15x3 milliméteres zománcozott fazon huzalt hogy lehet ki egyenesíteni?
Mert fel van tekerve még pedig nem lapjára hanem az élére spirálisan,1 elektromágnes volt.
Válaszokat tanácsokat előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ha az újrafelhasználás okán szeretnéd kiegyenesíteni akkor felejtsd el, nem lehet anélkül, hogy a lakk (csúfnevén zománc) ne szenvedne valamilyen károsodást. Le biztos nem fog pattogni róla, de az is biztos, hogy a szigetelési tulajdonságai nagyban fognak romlani.
(#) Atis41 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ez természetes bandázsszalaggal gondoltam betekerni utána a tekercs elkészítése után lakozni .
Arra keresem a választ hogy ki egyenesítésekor nem fog -e eldeformálódni ? Ezzel meg akadályozva a tekercselést.
(#) erbe válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Vidd a méhecskéknek és keress másikat!
Élére tekert fazonhuzal legfeljebb beolvasztani jó.
(#) granpa válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Síkban van tekerve? Fényképet, méretezéssel tegyél fel.
(#) fastaction válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Viszont , ha sikerrel jársz , akkor valami hőálló anyaggal szigeteld le . Például kapton szalaggal .
(#) Gafly válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Mekkora, hány menet, stb.?
(#) Atis41 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Magassága 72 milliméter széllessége 72 milliméter belsőátmérő 42 milliméter 19 menet Súlya 1375 gramm . Válaszokat előre is köszönöm.
(#) granpa válasza Atis41 hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Keresztmetszetre jó; menetszámra, átmérőre kevés.
Kilágyítva, kiegyengetve, darabolva, párhuzamosítva, teflonszalaggal újraszigetelve, ponthegesztőhöz kiváló.
Következő: »»   70 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem