Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1466 / 1670
(#) mhatalyak válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Köszönöm! Nem az, ebben a fórumban találtam képkeresöben 200w 4ohm néven. Ez csak a sub. Van 2db bose studiocraft220 egy bose center és két hátsó hangszóró, harman/kardon erösítöröl. Nem rosszaz szól!!!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Márc 10, 2018 / 5
 
Sziasztok!
A nemrég bemutatott csillagászati távcső projektem újabb eleme készült el, egy telrad kereső. Az elektronika nem túl bonyolult, egy led a fényforrás, aminek fényereje egy (kapcsolós) potméterrel szabályozható. Az áramforrás egy 9V-os elem. Ami jelentősebb benne, az az optika. A gyűjtőlencse fókuszpontjában egy koncentrikus körökkel ellátott maszk van, amit a led világít meg. A fénysugarak egy tükrön keresztül jutnak a lencsére, ami párhuzamosítja a sugarakat, így egy a végtelenbe fókuszált köröket kapunk. A lencséről a fénysugár egy 45°-ban megdöntött tiszta akril lemezre kerül, ami ismét megtöri 90°-ba a fényt.
Nagy előnye a normál, lencsés keresőkhöz képest, hogy jóval kényelmesebb a használata, illetve független a betekintés irányától. Hátránya, hogy nem nagyít, így a halványabb objektumok nehezebben találhatók meg vele. A fényerőszabályzás segít abban, hogy változó fényviszonyok mellett is használható legyen anélkül, hogy elnyomná a keresendő objektum fényét.
A burkolat egy 40x40x2-es alumínium zártszelvény lett, minden más alkatrész 12mm vastag PVC lemezből lett cnc-vel kimarva. A gyűjtőlencse egy gyerek távcsőből származik. A külső felületű tükörért nagy köszönet Tubeamp fórumtársnak!
A gyári telrad-okhoz képest méretben kisebb, mégis ugyanakkora "látómezőt" sikerült kihozni belőle. A gyáriakon a tükröt lehet állítani, ezen viszont az akril lap 3 csavarjával lehet párhuzamosítani a tubussal. Egyelőre minden alkatrész a maga eredeti színét viseli, a festésen még gondolkodom. Ezen kívül helyet hagytam egy fűtőellenállásnak is, amivel az esetleges párásodást meg lehet szüntetni.
(#) KBal76 válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
A sok újrahasznosítás miatt tetszik a projekt! A sárgaréz hasáb a borda és a végfok között mi célt szolgál? Ha jól tudom még az alu-nál is rosszabb a hôvezetési képessége, tehát nem szerencsés hûtôbordakénti alkalmazásban.
(#) Gafly válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
A Head Up Display mindig is egy misztérium volt a számomra
Ha nagyon ráérsz, akkor teszel fel egy vázlatot az optikáról?
(#) mhatalyak válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 11, 2018 / 1
 
Pont a hirtelen keletkező hő elvezetése a lényeg, én is így tudtam... Neten találtam táblázatot(nem egyet) amely szerint jobb a hővezető képessége, mint az alunak, pl.: számítógépekben is van rézmagos alu hűtő, illetve full réz hűtő és ezek mind-mind jobbak. Egyébként az újra hasznosításról annyit, hogy 3 délutánomba került, meg kb. 3ezer Ft-ba, a többi mind itthon fellelt dolog!

Szerk.: Egyébként én úgy tanultam(villanyszerelő), hogy ami az áramot is kisebb ellenállással vezeti, az a hőt is!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) rolie válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 11, 2018 / 4
 
Szia! Ne keverd össze a sárga- és vörösrezet, nagyon különböző tulajdonságokkal bírnak. Előbbi egy ötvözet (réz és cink), elektromos és hővezetés szempontból is rosszabb a (vörös)réznél, de még az alumíniumnál is. A réz és rézmagos hűtőknél a vörösrezet használják.

Hővezetési tényező (W/(m·K)):
Réz 401
Alumínium 237
Sárgaréz 120

Fajlagos ellenállás (Ohm·m):
Réz 1.7 x 10^-8
Alumínium 2.8 x 10^-8
Sárgaréz ~0.6 - 0.9 x 10^-7
(#) Keresztes Vitéz válasza Gafly hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
Szia! Sokféle telrad, vagy más néven reflex kereső létezik, az általam megépített gyári megfelelőjének itt találod a felépítését:

http://www.scopestuff.com/ss_telr4.gif
(#) Gafly válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Márc 11, 2018 /
 
Köszönöm szépen
(#) mhatalyak válasza rolie hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Igaz, ennek jobban utána nézhettem volna, viszont nagy felület lévén egész jól hűti a tranyókat. Max, ha leég utána át szerelem, de már nem kínlódok vele. Köszönöm a segítséget!
(#) atiber hozzászólása Márc 12, 2018 / 4
 
Egy kis 'gyakorlás', illetve ráirt típus szerint (R210) nehezen beazonosítható végfok IC tesztelésére. A gyanúm TBA810 'klón' volt...ráhibáztam. A biztonság kedvéért azért összedobtam egy TDA2003-s végfokozatot is...A projekt még folytatódik, ha kész jönnek a további fotók is...
(#) erbe válasza atiber hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
R210 NDK IC. Ha jól emlékszek, kisebb teljesítményűnek jelölték, mint a TBA810. 5W-os.
(#) kalmi.kalmi válasza erbe hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
A TBA 810-nek akkora az alapzaja mint egy Sokol-rádiónak ! Nekem örökké gerjedt ! És az a rengeteg kondi ami köré kellett, már-már egy erdő volt. A TDA 2003 egy másik kategória, 10-ből 10 pont .
(#) Hp41C válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Akkor gerjedt, ha a csavaros hűtőfül nem jól csatlakozott a földre.
(#) pjg válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
S 1000Hz alatt kb 45%-os a torzítása.
(#) kalmi.kalmi válasza pjg hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Ez volt a 80-as évek végfoka.
(#) pjg válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
A Videoton Apolló rádiója. Nagyon jó RF, csapnivaló végfokkal.
(#) atiber válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Háát...nem tudom... Nálam most pont más volt a tapasztalatom a két típussal. Az R210 IC-nek minimális az áramfelvétele, abszolút csendes bemeneti jel nélkül, gerjedést nem tapasztaltam, nem melegszik, azt kis hűtőzászlót is alig langyosítja fel, folyamatos üzemeltetés után. A TDA2003 az alapból gerjedt valami magasabb frekvencián, emiatt elkezdte kivezérlés nélkül is felfűteni az alu hűtést, így elkezdett emelkedni a nyugalmi áram felvétele és az alapzaja is...Be kellett tennem a 470 mikrós visszacsatoló kondenzátor mellé még azt az ellenállás-kondenzátor párost is, illetve valószínűleg a hűtőfelületet is meg kell növelnem még.
(#) Gabó hozzászólása Márc 14, 2018 / 8
 
Neten kutakodva találtam egy IV-6os nixie órát arduinóval. Meg is építettem. Panelt gyártattam.
Arduino uno kompatibilis, bár én nanoval fogom használni.
Sajnos megával nem működik.
Élesztésnél volt egy kis gubanc, mert az egyik tranzisztor hibás volt, ezért az első cső minden szegmense világított.
Ha kötünk rá DS18B20 hőmérő szenzort, a hőfokot is kiírja.
Esetleg ha érdekel valakit panel hozzá, keressen meg nyugodtan. Van még 6 db
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) don_peter válasza Gabó hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szép.. Gratulálok.. PCBWAY?
(#) Gabó válasza don_peter hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Köszi! JLCPCB-tól volt rendelve a nyák. Kb 2hét szállítással gyártással.
(#) Seton válasza Gabó hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szép munka! Mindig is tetszettek ezek a Nixies órák.
Esetleg valaki tud olyan csövet ajánlani, ami jó sokáig bírja, és esetleg jól is néz ki? Hallottam, hogy van olyan típus, ami azért nem bír sokat...
(#) gernerakos válasza Seton hozzászólására (») Márc 14, 2018 1 / 5
 
Nevezzük nevén a gyereket, ez VFD kijelző, nem nixie. Más a működési elve, más a kinézete, stb...
(#) elektroncso válasza Seton hozzászólására (») Márc 14, 2018 / 5
 
A nixie meg a VFD elég jól bírja a hosszútávú üzemet. Aminek "rövid" az élete az a numitron (de azért ennek sem éppen rövid), cserébe talán az egyik leghangulatosabb. Persze kinek mi tetszik. A nixie pirosas-narancssárga fénnyel világít, a VFD kékes-zöld fénnyel a numitron meg szintén barátságos narancssárgás fénnyel világít. A nixie gázkisüléses elvű, pont mint a glimmlámpák, a VFD-ben speciális fluoreszkáló bevonat adja ki a fényt, a numitron meg kicsi izzószálakból van, pont mint a hagyományos izzók. Aztán persze még sokféle van pl. pixie cső, katódsugárcső stb.
(#) Bluger hozzászólása Márc 15, 2018 / 6
 
Sziasztok
Én is mutatok pár dolgot hátha valakinek adok némi ötletet.
1. páromnak csináltam plexi meg led szalagok segítségével, egy kis marás, megvílágítás és kész is. Sajnos nem sikerült tökéletes (karcmentes) plexitet szereznem.
2. 2x10 w-os erősítő bluetooth modullal, beépítet 12v-os tápegységgel. Szó szerint minden mm ki van használva, mert egybeérnek az alkatrészek (persze azért elszigeteltem). Persze a hangulat világítás nem maradhatott el .
3. Egy bluetooth-os kis hangfal ami 2x10w tud, két szélen passzív membránnal jobb basszusért ami halható is volt, megspékelve egy kis hangulat világításal. 4000mah akkukkal (3s2p) balancerrel szerelve, hátul feszültség mérővel amit gombnyomásra mutatta az értéket.
(#) Bluger hozzászólása Márc 15, 2018 / 5
 
Még egy pár dolog.
4. Végtelenítet tükör, ami 12v-al és távirányítóval üzemelt egy RGB-s szalagot.
5. Végül az utolsó ami eddig készült. Másik erősítő ami 2x20w-ot tud leadni a tápegység miatt de 2x50-t tudna. Ugyan úgy bluetooth modullal, egy feszültség csökkentővel ami a modult meg az alsó led sornak add kraftot.
A 2x10w-os tápegység meg a tükör már elkelt itt a HE-n, a bluetooth hangfalt meg a főnököm vette meg . Már készülök egy 2.1est csinálni meg még egy szabályozható tápegységet.
(#) exabit hozzászólása Márc 16, 2018 / 13
 
Egy hő-, relatív páratartalom- és légnyomásmérőt készítettem. Arduino alapokon van így sok hozzáadott elektronikai érték nincs benne, de jó szórakozás volt leprogramozni a funkciókat. A hőmérő szenzort, egy LM35-öt száműznöm kellett (az elektronika melegedése miatt 1,2oC-al magasabb értéket mutatott mint a valós szobahő) a D-SUB csati házába de még ott is melegedett (0,6 oC-ot) úgy hogy az a programban korrigálva van. Mivel a relatív páratartalom nagyon függ a hőmérséklettől (1 fok akár +/- 5%-ot is jelenthet) ezért az is korrigálva van, a már korrigált hőmérséklettel. Szeretem ha valami pontosan mér. A helyi időjárás előrejelzéséhez a légnyomás trendet az utolsó 3 órára számolja számolja fél óránként, illetve az utolsó 10 ill. 20 óra értékeit mutatja oszlopgrafikonon is egy a karakteres kijelző szerény lehetőségei mellett.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) zosza18 válasza exabit hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szia!
A kijelzőt honnan szerezted be? Bocsi hogy nem ide tartozik, de nagyon megtetszett.
(#) exabit válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
EAW162-X3LW Nagyon drága, viszont olvashatóságban, betekintési szögben kitűnő. Eredetileg nem ilyet raktam bele, azért is maradt benne a kontraszt poti.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) eSDi válasza exabit hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Chipcad-nál és TME-nél van más gyártótól származó. A zöldessárga nagyon jó áron van.
(#) golem hozzászólása Márc 17, 2018 / 2
 
Sziasztok!
Mainap alkotása reklám tábla ledesitése neon cső volt benne.
Következő: »»   1466 / 1670
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem