Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   142 / 166
(#) KBal76 válasza airwalker hozzászólására (») Márc 11, 2018 /

Annyi minden ismeretlen hogy csak tippelni lehet távolról:
A léptetômotor (és a rákapcsolt orsó) saját rezonancia-frekvenciáját pont eléri, ezt a fordulatot kellene elkerülnöd (vagy finomítanod pl. mikrolépésekkel). Vagy ha mikrolépésekkel is ez van, lehet azon a ponton szorul a szán vagy valami (vagy túl nagy az elôtolás), és épp lépést téveszt, ezért kattog-rázkódik. Ha gyorsmenetben (megmunkálás nélkül) csinálja akkor lehet a sebesség túl sok, illetve a motor áram azon a sebességen kevés (alacsony a rendszer tápfeszültség, pl. csak 12V). A motor indukciója miatt nagyobb sebességen már nem tud elég áramot áthajtani a vezérlô.
(#) zolikatona08 hozzászólása Márc 18, 2018 /

Üdv.
Elkezdtem foglalkozni az lpt porttal és léptetőmotorokat szeretnék majd vezérelni vele.
Ehhez találtam is egy jó leírást:LINK
(Az 1.0-át szeretném megcsinálni)
És amikor szedtem össze az alkatrészeket akkor akadt egy problémám...
A tápegységbe nem tudom milyen kondik kellenek illetve nem tudom milyen relék kellenek.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Bakman válasza zolikatona08 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Ott van a kapcsolási rajz is. A relék 12 V-os behúzótekerccsel bírnak.
(#) eSDi válasza zolikatona08 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Arra majd figyelj, hogy Win10-es PC-n ez nem fog menni. Nem engedi az OS a közvetlen/teljes hozzáférést a porthoz az IO.dll számára. WinXP amivel még küzdelem nélkül elmegy.
(#) zolikatona08 válasza eSDi hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Linuxal csinálom
(#) zolikatona08 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

És milyen kondik kellenek?(A tápegység részhez)
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) eSDi válasza zolikatona08 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Akkor no problem.

C1: 220 µF, C2: 330 nF, C3: 100 nF. Utóbbi kettőnél a rajzon 220 nF van. Azokkal is működik, a stabilizátor IC adatlapja javasolja a 330 nF - 100 nF értékeket. Az is igaz, hogy 9 V~ bemenő feszültségnél a 7812 kimenetén nem lesz 12 V, csak kevesebb. Mondjuk a bemenetén sem.

És lenne még egy hülye kérdésem...
Melyiket:
Link
vagy:
Link

A C1 az nem 2200?

9 V~ egyenirányítás és pufferelés után kb. 11,5 - 11,7 V lesz [9 * 1.41 - 1] (ezért butaság a 7812 stab. IC), a kisebb feszültségű is megfelel.

a 9v~ ne foglalkozunk 12v lesz rajta

a nyákot szerkesztettem is

Ebben az esetben a 7812-es stabilizátor IC is felesleges, ugyanis annak kb. 14,5 - 15 V bemenő feszültség kell, hogy a kimeneten stabil legyen a 12 V.
(#) Kera_Will válasza zolikatona08 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Miért akarsz relékkel feleslegesen csattogni?
Léptető motornak nem az kell.
Ha jót akarsz akkor optocsatolókkal válaszd el a külvilágtól az LPT Portot.
Bármilyen bajtól megóvja a pc portját.
Rövidzárlat, idegen feszültség visszajutása ..stb.
(#) tiggersoft válasza zolikatona08 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /

Léptető motorokat vezérelni relékkel? Elég lassú és költséges megoldás...
Erre a célra vannak kimondottan ezekhez a motorokhoz való cél IC-k. Step/Dir rendszerű, LPT kimenet spórolósabb megoldások. 1-2 relé árából kapsz egy TB6560-as komplett vezérlőt kínából...
(#) fege hozzászólása Márc 25, 2018 /

Sziasztok

Következő kérdésem lenne: van-e valakinek tapasztalata az alábbi vezérlővel kapcsolatban Link. Esetleg egy magyar leírás hozzá ?
Ehhez a motorhoz szeretném használni: Link.
(#) Pali79 válasza fege hozzászólására (») Márc 25, 2018 /

Nem hinném, hogy hobbiban valaki használna egy 25.000.-Ft-os vezérlőt ami csak 1 motort tud mozgatni. Pontosan mi lenne a célod ezzel? Lehet tudnánk tanácsolni kézenfekvőbb megoldást.

Szerk: átnéztem a leírását, ehhez még fog kelleni egy motorvezérlő, közvetlenül nem köthető rá a motor.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
(#) fege válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Jó reggelt

Azért gondoltam erre a megoldásra mert egy "kész " valami. Összekötöm, bekapcsolom és megy.
A feladat a következő: kör alakú hegesztési varratokat kell készíteni. Itt jött képbe a léptetőmotor.
Azzal lenne a munkadarab forgatva. Mivel építgetni, meg programozgatni sajna se időm se tudásom, ezért kértem az egybegyűltek szíves véleményét, tanácsát ez ügyben.
De bármi épkézláb ötletre nyitott vagyok

Ja igen , és még annyit, hogy két ilyen eszközre van szükség, azaz két masinát kell csinálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2018
(#) Bakman válasza fege hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Szerintem jobb lenne erre egy normál villanymotor, áttétellel. Igaz, a fordulatszámszabályzás kicsit trükkösebb.
(#) Pali79 válasza fege hozzászólására (») Márc 26, 2018 /

Át kell gondolni, hogy kell-e a léptetős meghajtás adta szabályozási lehetőség. Ha csak a lassú forgás a cél akkor szerintem is jobb egy egy sima motor. Akár egy 3 fázisú frekiváltóval.
(#) fege válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 27, 2018 /

Jó reggelt

A kivitelezni kívánt feladat a következő: a munkadarab súlya kb. 1-1,5 kg, csapágyakon forog tehát csak gördülési ellenállás van.
Egy indítójellel kezdünk, akkor még adott ideig áll a motor max 1 sec....majd kezdődik a forgás.
A forgás mindig néhány fokkal több mint egy teljes kör, hogy teljesen lezárt legyen a varrat.
A hegesztés befejeztével vissza kell állnia a kör végére. Tehát ha mondjuk 10 fokkal lépted túl a 360 fokot akkor 10 fok hátra, és vár a következő indítójelre.
Ami lényeges , hogy a forgás sebességét a percenkénti 1-től 10-ig finoman lehessen változtatni.
Erre azért van szükség , mert különböző átmérőknél , változik a kerületi sebesség, ha ugyanazon a fordulaton menne a masina.
Nos a fentiek figyelembe vételével esett a választásom a léptetőmotorra, és ezért próbálok ezen a vonalon megoldást keresni.

Nagyvonalakban ennyi
(#) Bakman válasza fege hozzászólására (») Márc 27, 2018 /

Ebben az esetben valóban léptetőmotor a jó megoldás de a motort relékkel nem lehet ésszerűen vezérelni.
(#) fege válasza Bakman hozzászólására (») Márc 27, 2018 /

Szia

Bennem a relés vezérlés fel sem merült. Éppen ezért kérdeztem rá egy kész vezérlőre, mint lehetséges megoldásra Link és ezt a motort gondoltam hozzá Link.
Pali79 említette korábban, hogy ehhez még kell egy motorvezérlő cucc. Ha esetleg arra lehetne tippet kapni ?
Vagy ha van egyszerűbb, jobb megoldás kérlek ne fogd vissza magad
(#) pipi válasza fege hozzászólására (») Márc 27, 2018 /

Hali!
Elég speciális feladat, mielőtt megveszed ezt a vezérlőt, alaposan körbe kell járni ennél a vezérlőnél mit jelent a programozhatósága, megvalósítható-e vele a feladat, fel tudjátok-e programozni...
(#) Bakman válasza fege hozzászólására (») Márc 27, 2018 /

Elnézést, összekevertem a hozzászólásokat.

Egyszerűbb? Ez nézőpont kérdése. Én keresnék egy megfelelő léptetőmotort és építenék hozzá egy vezérlést, kontrollerrel, éppen olyanra, amilyen nekem kell. Az ilyen speciális feladatokra általában nincs kész megoldás, lévén nincs piaca. A többit pipi leírta.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Ápr 12, 2018 /

Sziasztok! Arra gondoltam cserélném a RAMPS 1.4-ben az A4988 léptetőmotor vezérlőket DRV8825-re. Mi a véleményetek? Valakinek tapasztalata van ezekkel kapcsolatban? Vagy esetleg melyik léptető lehet a legjobb.
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /

Egy másik fórumon csinált egy srác tesztet. A DRV rosszabbul szerepelt mint az A4988. A digitális vezérlők sokkal jobban muzsikálnak, de az nem egy kategória ezekkel. Szerintem ebben a méretben csak ez a két alternatíva van. A kérdés az hogy mit vársz a cserétől, mivel nem vagy elégedett?
(#) t4nt1zjeee válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /

Igazából nincs bajom az A4988-al sem. Csak hátha a 1/32 lépés miatt jobb lenne a DRV már csak a pontosság miatt. :/
(#) Pali79 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /

Attól nem lesz pontosabb, max a felbontása lehet nagyobb. A kérdés, hogy szükséges-e? Milyen a hajtásláncod a léptető után?
Következő: »»   142 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem