Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   193 / 238
(#) black1989 hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Üdv!

Ez életképes lehet ez a kapcsi ? Multisimben szimulálva oszcival mérve a kimenetet vészesen esik a kimeneti fesz , de nő az egyen fesz! Van videó is a működéséről , de feleslegesen nem szeretném megépíteni ezt is! Előre köszönöm a segítségeket!
(#) patkany hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem rég rendeltem egy SURE WONDOM APM IRS2092-vel épített d-osztályú erősítőt.
Az üzemi fesz +/-40V-tól +/-55V-ig van megadva.
Kérdésem, a következő: +/-40V alatt el sem indúl? 2x36V-tal meg tudom táplálni. Vagy próbáljam ki?
(#) patkany válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Ez az erősítő elvileg egy 2x125W / 8ohm teljesítményű, de itt már 10% a torzítása. Elogadható torzítása (THD <1%) 90W körül van. Én harmad ennyit akarok kinyerni belőlle.
Ezeknél a digitális cuccoknál is úgy van, mint az analógnál, hogy alacsonyab feszültségen gyengébben muzsikál, vagy a megadott 40V alatt el sem indúl?
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Amellett hogy alapvető bajok vannak vele, szerintem hibás is a rajz. Ha az OC láb a referencián van akkor ellenütemben megy a két kimenet, ehhez képest meg össze vannak kötve...
(#) Ge Lee válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Ezt csak az adott nyák gyártója tudná megmondani. Meg kell nézni az IC adatlapját, abban minden benne van. Mennie kell alacsonyabb tápról is, az más kérdés hogy ehhez kell-e valamit módosítani az adott nyákon.
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Én próbáltam több IRS2092-es modult is alacsonyabb feszről járatni mint a megadott. (Az eltérés 2-6V volt oldalanként.) Én is hasonló cipőben jártam anno, mert a tápom 50V-os volt a modulok meg 55-től voltak hirdetve, de letettem az IRS-ről már rég...
Alapvetően elindultak, üzemeltek is, de ahogy Ge Lee is írta, nagyban függ a modultól.
Szerintem próbáld ki simán, nekem nem volt gond. Ha megoldható műterheléssel és szkóppal, ne egyből hangfalon...
Működhet is meg nem is.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) Karesz 50 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A kimeneti szűrőkondi nem 470 nF-os?
(#) TheEngineer válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Melyik? A cikkben lévő?
A nyákot úgy csináltam, hogy 1-től 3,3 mikróig minden beférjen.
Az első subhoz lesz, így a szűrőt átvariáltam.
(#) Karesz 50 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
És mekkora fojtó induktivitást számoltál ilyen nagy kapacitású szűrőkondihoz?
(#) TheEngineer válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Szükség úgy hozza, hogy 15u körül lesz. A sub 2 ohm-os, így kell a nagy áramú tekercs.
Csatolom a szimulációt a cikkben ajánlott 30uH / 1µF kombinációval összevetve.

szurok.png
    
(#) Karesz 50 válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
A 15uH/1µF kombináció jónak tűnik, de ha belerajzolok 1mH cséveinduktivitást akkor már jelentős kiemelése lesz. Nem kötekedni akarok, még akár jó is lehet. Ki kell próbálni.
(#) patkany válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Köszönöm Neked is és Ge Lee-nek is.
Szkópom az sajna nincs;de vannak feláldozható hangszóróim, ha netán valami nem jól alakulna.
Meglehet, hogy a 8 ohm 125W-hoz tartozik az 55V.
Ha szabad érdeklődnöm, miért tettél le az IRS-ről?
Nézegettem, létezik belőle kismillió fajta.
Volt rá pénzem, kíváncsiságból vettem meg. Nem tudom mi várható el minőségileg tőle?! Egyszer rendeltem már egy olcsó, pár ezer Ft-os d-osztályú ketyerét, de borzalmasan szólt! Idegesítő volt. Lassan 3 hónapja rakosgatom, mert nincs hozzá tápom. Egy hozzá való torroid 15 ezer Ft, plusz egy esztétikus doboz hozzá, máris közel 40 ezer Ft-ba van. De a sz@r hangja van, fölöslegesen öltem bele pénzt. Ennyiért meg már nagyon jó neves, használt hifi erősítőt lehet kapni!
Kipróbálom, és majd elválik, megszólal-e!
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nagyon szívesen.
Próbáld ki, hallgasd meg, ha megéri meghagyod, ha nem, akkor:
Én nyugodt szívvel ajánlanám a cikkben taglalt erősítőt simán után építésre. Sokan megcsinálták, senkinek nem volt számottevő problémája vele, ha jól tudom.

De kisebb ügyeskedéssel (az előfok tápját előállító kör cseréjével, erősítés átállításával) sokszor lejjebb lehet vinni a minimális feszt így ha tetszik a hangja és csak nem lenne elég stabil az IRS alacsonyabb feszről, még menthető a dolog, úgy ahogy Ge Lee is ajánlotta.
Az IRS hangja simán idegesített... Raplis vagyok a minőségre. Nem szerettem a hangját. A szűrő utáni visszacsatolás nagyon sok különbséget jelent. Legalább is az én szubjektív megítélésem szerint.
Scope nélkül azonban bajos bármi nemű kapcsolóüzemű motyóval babrálni.

Sok sikert! HA van még valami, írj, megpróbálok válaszolni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) TheEngineer válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Igazad van, ismerem a problémát, de az én esetemben ez nem okoz gondot, lévén 200Hz-ig megy majd. Mindazon által nagyra értékelem az óva intést.

A motiváció az volt a nyák tervezésénél, hogy maradjon elég univerzális. Már a lehetőségekhez mérten, ezért van hely a 37,5-ös és a 27,5-ös kondinak is. Lehet még egyel kisebb kondinak is teszek fel furatot a véglegesen. Addig nem akarom véglegesnek hívni, míg így ki nem próbáltam, mert ez az első ilyen típusú UcD nyákom, noha jó pár kapcsolóüzemű nyák van már mögöttem.
Ha van még bármi nemű meglátásod, szívesen veszem!
(#) patkany válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nagyon laikus vagyok ebben témában, de keresgéltem kicsit. meglepően jól dokumentált ketyere!
Egyik ilyen oldal maga a forgalmazó. Itt mégy szkóp és hő képpeket is közöl! Szóval nem árúlnak zsákbamacskát. Mint írtam már, kismillió változat létezik evvel a fetvezérlővel megépített erősítőből. Létezik mono egy paneles kivitelben is. Ez a kivitel elég korrektnek tűnik az anyagok tekintetében is. Robosztus, masszív, furatszerelt fazék magos induktivitás a végén a szűrőnek.
Igen, olvasgattam, hogy a vége a lelke ezeknek a d-osztályú ketyeréknek, a szűrő és a visszacsatolás milyensége borzasztóan kihat az egészre, ahogy írtad Te is. Olvastam egy cikket evvel kapcsolatban, meg találtam ezt blogot, amiben megemlíti a kapcsoló freki állítását is, és ahogy rámértem a potira, ezen a nyákon már a megfelelő értéken van, illetve összevetve a kapcsolást a cikkben írottakkal, úgy néz ki, hogy minden meg van ami kell.
Olvastam, hogy ezeknél az erősítőknél nem mindegy a terhelő impedancia sem, mert rögtön megváltozik a kimeneti szűrő karakterisztikája, ha nem a javasolt értékkel van terhelve.
Nos, elég lutri, úgy érzem, hogy zsákba macskát vettem! Már csak az a kérdés, hogy össze-vissza karmol és egy életre rossz élményem lesz vele kapcsolatban, vagy édesen dorombolni fog nekem, és egy életre beleszeretek.
Erre a cikkre gondoltál?
(#) ozpecs válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Ez a cég nem a legolcsóbb viszont ha igaz jobb minőségű termékeket is csinál, nem az alja. Az IRS végfok meg nem annyira rossz, az LS15, LS20-ast amik többé kevésbbé gyári applikációk nem szidják annyira . Nagyon fejlódik ez a technika ha tetszik egyeseknek ha nem. Analógban is vannak gagyik
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Szerintem nem vettél zsákbamacskát. A Sure korrektül szereli a cuccait! Talán az egyik legjobb amit beszerezhet ezen a téren az ember.
Ezek alapján én sokkal bizakodóbb mernék lenni a helyedben.
A tápfesz lehet kritikus, de ha nem megy úgy ahogy van, keresünk majd valami megoldást.

Nem tartom valószínűnek, hogy bármilyen bajt okozna a túl alacsony tápfesz, elvileg az IC túl alacsony fesz ellen védett...
Próbáld kiókumlálni a nyákon hogy állítja elő az alacsonyabb tápfeszt és rajzold le, vagy csinálj jó minőségű fotót a nyákról (mindkét oldalról) és hátha látjuk, hogy mi újság...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Mar*a vagyok... Megnéztem a linket jobban, ott a rajz.
Ha ez a verzió van Neked is, ennek első ránézésre mennie kellene 36V szimetrikus tápról is szerintem.

A terhelésnek valóban komoly hatása van a kimeneti szűrő karakterisztikájára. De ez általában nem okoz számottevő problémát. Maximum ki kell cserélni a kondit. De ezen a hídon akkor menjünk át, ha már oda értünk.

...és az előbbire még: Igen erre a cikkre gondoltam.

A 2x36V-os tápod trafós vagy kapcsi?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) patkany válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Hajlamos vagyok minden sz@rt megrendelni, puszta kíváncsiságból. De nekemöez az adóm. Nem dohányzom, nem alkoholizálok, nekem ez a szenvedélyem. De erre odafigyeltem, körül néztem előtte. Egy hónapig nézelődtem. Tudatosan rendeltem ekkora teljesít, mert tisztában vagyok vele, hogy a marketingnek áldoznak, és osztani kell! Az a kb. 100W 4 ohmon, 70W 8 ohmon, elképzelésem szerint kivehető belölle, minden dúrvább hiba nélkül. Viszont bőven több így,is, mint amit a hangdobozom bír! De előre gondolva, ha nagyobb teljesítményűt akarok, ne keljen váltani erősítőt is.
Sajnos a régi, rossz erősítős tapasztalat belém égett. Félve vettem ma ellö, hogy bedobozoljam! Talán szándékosan kerültem a beüzemelést, félve a csalódástól... Viszont az informáltsága a készüléknek biztat. A honlapon felsorolja az előforduló alkalmazásokat, és épület gépszet (hangosítás) is palettán van. És ha már az ipar használja, csak nem lehet rossz.
Hangját illetőleg, lelkem mélyén előre lépést várok az eddigiekhez mérten. Ha volt normális erősítőm, hangdobozom nem volt. Most egy Thonet & Wander Hock (ami egy TDA7265 által hajtott aktív doboz) közép mélyeit pakoltam át egy Videoton DB348 dobozba, lezártam, kitömtem, de egy vacak RFT SV3000-rel hajtok, amiben szintén egy TDA2020 van, egy dc vezérelt bemenet és hangszin szabályzóval. Ennek előtte egy TDA2030-cas 5.1 erősítőm volt, úgyszintén aktív (sub), de vacak hangsugárzókkal.
Előtte egy TDA7294-gyel próbálkoztam és egy,régi Tesla hangdobozokkal. Ezekhez vagyok szocializálódva.

Kapcsi táp, ilyenek vannak 36 és 24 voltosban, 2-2db. Még ezekből kell "szimmetrikus" tápot csinálnom.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2018
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Megépítettem , de úgyszintén ugyan az a probléma mint a másikkal , hogy nagyobb hangerőn torzít , a melegedése az tetszik , hűtés nélkül is lehet hallgatni , épp hogy csak langyosak a fetek!
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Sziasztok. Újra itt. Még mindig ugyan az a gond a végfokkal,szól de pattog közben alacsony hangerőn, viszont nagy hangerő mellet viszonylag normálisan működik. Ez az induktivitás hibája lehet? Nem sikerült a legjobban. Az induktivitás lehet zárt gyűrűből is ha megfelelő az értéke? Segítség kéne mert egy hónapja majd nemhogy csak áll a project.
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Persze hogy torzít, a 494 nem erre való, a holtideje is jó nagy, és ugye az égvilágon semmilyen visszacsatolás sincs benne.
(#) patkany hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Nos a próba meg volt, bedobozolva a készülék, tápok parametrizálva, de azt erősítő meg sem nyekken!!
A képen a hűtőborda felső oldalánál jobbról van egy led. annak üzem közben világítnia kellene, de nempilácsol. Tehát az erősítő nem indul be!
Most a következők az eshetőségek:
- Tápokat átakalítani úgy, hogy kivehető legyen belőlük legalább 45-50V (megvallom jobban vonz, egy 3 000Ft panel "szétbarmolása, mint egy 10 000Ft-osé)
- Magát a fetmeghajtó körét megpiszkálni, hogy menjen 2x36V-ról
- Építeni neki egy normális tápot, (de nem tudom, hogy a meglévő trafóim mekkora feszt adnak le)

erősíő.jpg
    
(#) Primary válasza patkany hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Mik a tapasztalataid ezzel táppanellel?
(#) patkany válasza Primary hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Semmi, még eddig csak bekapcsolásig, kapocs fesz mérésig jutottam velük, még nem használtam egyet sem.
Beazonosítható alkatrészekből van építve. Üzem biztosságát, zavar szórását, rövidzár védelmét, terhelhatőségét nem ismetem. Van 24V-ban is. Összeszerelésre, kialakításra korrektnek tűnik!
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Sajnálom hogy nem megy egyből, de nézd a jó oldalát: Most kezdődik a matiné.
Egyet értek Veled, jobb lenne a tápokat megpróbálni kicsit feljebb piszkálni.
Nem ismerem ezeket a dögöket... Kemény kapcsolók, rezgők, nagyjából mit látsz? Legalább a vezérlő IC típusát jó lenne tudni, hogy tudjunk valamit ajánlani.
Lehet hogy simán 2 ellenállás cserével feljebb lehet húzni kicsit a kimenő feszt.

@ szikorapéter: Nem ismerem sajnos a projektedet. Ha ide szúrsz pár hozzászólásodra mutató linket, szívesen ránézek, ha tudok mondok valamit.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
(#) patkany válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Táp dolog most a legkisebb bajom!
Van egy analóg trafóm, nem rég vettem erre a célra, (de van vagy 3kg, jobb szeretnék valami SMPS tápot hozzá, de az most ráér) azzal próbáltam ki. Van 2*48V, azzal el is indúlt, de bajok vannak!!
Féloldala megy csak az erősítőnek, az egyik oldal nagy teljesítményen szólal csak meg, de akkor is recseg csak, és a recsegés ütemére villog a ledje.
Először 100 ohm 0,25W ellenálláson keresztül próbáltam indítani, de meglepő módon nem indult el! Ezek szerint a nyugalmi árama nagyobb mint 0,5A. De ez még nem lenne gond.
A baj nem jár egyedül, marha nagy az erősítése, torzítás nélkül nem hogy a 125W, de még a 90 sem jön ki belőle. Nagyon hamar túl vezérli a telefon fülhallgató kimenete. Bár erről szó esik a linkelt blogban. Gondolom a fet meghajtó megy, mert akkor nem szólna egyáltalán az az oldal.
Elképzelésem sincs mi baja lehetett, mert antistatikus zacskóban tároltam, igyekeztem nem nagyon fogdosni, vagy lehetőleg nem az IC-ét, vagy feteket.
Próbálnék videót is mutatni róla, de minden webes lejátszó elforgatja a képet.
Itt
a videó is róla.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
(#) latyakosa válasza TheEngineer hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Flyback tápok
(#) patkany hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Őtletek, mi lehet baja?

Néztem kettős fetet, elérhető hazai forgalmazásban és nem is drága, kb. 500Ft. Megérné a próbát a csere... És akkor menne 2x35V-ról.
Az eredeti IRFI4019H-117P amivel 45-55V-ig írja az erősítő adatlapja. Ha kicserélem IRFI4212H-117P-re, akkor azzal 30-40V-ig menne elvileg. Erre meg már van SMPS trafóm.
Kérdéses, kellene-e mást hozzá alakítani, állítani, vagy elég lenne csak a sima csere?
(#) TheEngineer válasza patkany hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Hát a jelenséggel még nem találkoztam, hátha Valaki más tud majd mit mondani érdemben.
A szimpla FET csere szerintem nem elég, de az előtt én inkább visszavenném az erősítést valami értelmesebb szintre. Másfelől a megelőző ötleted nem volt rossz a tápok alakítgatásával. Az általad linkelt BLOG-ban szépen leírják, hogy hogy érdemes csinálni az erősítés beállítását.
Multimétered sincs, hogy legalább az áramokat lássuk nagyjából? Műszer nélkül nagyon nehéz hibát keresni...
Idézet:
„torzítás nélkül nem hogy a 125W, de még a 90 sem jön ki belőle”

Műszer nélkül ezt hogy mérted meg?

Idézet:
„Ha kicserélem IRFI4212H-117P-re, akkor azzal 30-40V-ig menne elvileg. Erre meg már van SMPS trafóm.”

Ezt pedig honnan jön? Ha a BLOG-ról, akkor ez nem igazán a helyzet. A kapcsolási rajzon összes piros csillaggal jelölt alkatrész más és más a különféle verziókban.

Minden szempontból jobban járnál szerintem egy hozzá illő feszültségű tápegységgel, de ehhez nyilván először mindkét oldalnak mennie kéne szépen.

@ latyakosa:
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
Következő: »»   193 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem