Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion Orister 1015
 
Témaindító: Resident, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 13
(#) didyman válasza probert69 hozzászólására (») Júl 26, 2016 / 1
 
Nyugodtan használj BC546/7/8 típust.
(#) probert69 válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Köszönöm a választ. Lesz rajta lemezjátszó.
(#) probert69 válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Köszönöm, és a Bc307b helyett?
(#) didyman válasza probert69 hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
BC556, 557. Az előzőhöz visszakanyarodva, ha ezek a tranzisztorok kisjelű fokozatok, bemenet környéki eszközök, akkor inkább a kiszajú BC549, 550, illetve PNP-ből az 559, 560 párt célszerű.
(#) BODHEAD válasza BODHEAD hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Szia! mind a kettő végtranyó elszált plusz a t 6-os bc238.Nagyon elkapkodtam az élesztést.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) probert69 válasza atiber hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
mekkora elkókat tettél a tápba? az a két darab egyforma kapacitású?
(#) probert69 válasza didyman hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
A végfokban az összes tranzisztor és az elkók, no meg a potméterek cserélve lettek. Lekötöttem az előlapi fejhallgató csatlakozást és a két szélső hangfalkimenetet a hozzájuk kötött ellenállásokkal együtt. Mi lehet az oka, hogy 3 perc üzem után alacsony hangerőnél leveri a 2A-es biztosítékot? Semmi nem száll el azon kívül. A trimmer potikon mit kéne helyesen beállítanom?
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) probert69 hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Sziasztok! A végfokban az összes tranzisztor és az elkók, no meg a potméterek cserélve lettek. Lekötöttem az előlapi fejhallgató csatlakozást és a két szélső hangfalkimenetet a hozzájuk kötött ellenállásokkal együtt. Mi lehet az oka, hogy 3 perc üzem után alacsony hangerőnél leveri a 2A-es biztosítékot? Semmi nem száll el azon kívül. A trimmer potikon mit kéne helyesen beállítanom?
(#) probert69 válasza probert69 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Megoldottam, a hangszórókimeneteket rossz helyre forrasztottam, az elkók elé. ÁÁÁÁ. de két-három percig úgy is bírta... Viszont most szépen muzsikál!!
(#) kristikoma hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Sziasztok! Nem csak Oristernél, hanem más készülékeknél is belefutottam az alábbi problémába. Miután kiszedtem a loudness RC alkatrészeit, a balansz egyrészt nem a fizikai középállásban van, másrészt alacsony hangerőnél nehéz beállítani. Mi a megoldás?
(#) CHZ válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Szia!
Ellenállást ne vedd ki, csak a kondikat, ellenállás legyen rákötve ami eredetileg is benne volt.
(#) kristikoma válasza CHZ hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Köszi, visszarakom az ellenállásokat!
(#) kristikoma válasza CHZ hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Valóban elég volt az ellenállásokat visszatenni. De ami nem volt elsőre egyértelmű, hogy az ellenállással sorbakötött kondenzátor helyére rövidzár kell(azaz C8 és C108 helyett).
(#) CHZ válasza kristikoma hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
De rájöttél, így van jól...
(#) HiFiofMEV hozzászólása Máj 9, 2018 2 /
 
Helló,helló Újra Itt vagyok...... Hmmm,hmmm.....hááát ,hogy is kezdjem hísz valahogy nem működik az oldal.....HiFi vagyok a Commodore Plus/4 szekcióból (HiFiofTLT)! Nagyon,nagyon régi ORISTER (Anno1979) tulajdonos voltam! Szakmám,hobbim az erősítők építése..... Annó (1975) AD161/162 HIFIerősítők.....későbbik BD249/250/2N3055/BD130 QUAD405erősítők.......A-osztályú EL84erősítők.......2000ezres 2*25W/OTL 6H13C erősítők(RCA-1954).......HIRAGA-2*20W-erősítők(24V/1.5A)......szóval van kis tapasztalatom az erősítők építésében....persze belekóstoltam a Commodore világban is.....Plus/4-re SID-audio kártya....EPROMégető.....4-bites digitalizáló.....demók és programok.DE....de.... nagyon szerettem az ORISTER hangját......javítottam és gyártottam is egypárat......persze a modifikációkat én is elvégeztem a HIFI-Magazin(Anno) szerint......zárójelben elmondanám ('80-as években az ORTOFON-Margitsziget-Havannabár-meghallgatásán ÉN is ott voltam)........ szeretnék néhány gondolatot és persze véleményt mondani a fórum elolvasása után.....most.....2018-ban is. Remélem még olvassa ezt az oldalt pár ORISTER rajongó.....(esetleg építők vagy MODIFIKÁCIÓKRA éhes tulajdonosok) mert még tartogatnék néhány IGAZI,IZGALMAS dolgot számukra a JÖVŐRE nézve!!!! Még visszatérek!!!
(#) Alkotó válasza HiFiofMEV hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Az utolsó mondat számomra fenyegetés.
Ebből az irásből hiányzik a közölni való gondolat. Nem szól semmiről, kivéve a végén a fenyegetést.
Azt javaslom célszerű sorrendet, hogy először szülessen meg az értelmes gondolat, aztán legyen közlési szándék, ezután keresd meg a hozzá illő helyes mondatszerkezeteket, és csak ha mindez megvan, akkor lépj a nyilvánosság elé.
(#) kristikoma válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Nekem is az egész értelmetlen, ahogy van. Se füle, se farka a mondanivalójának. Már ha van/volt egyátalán. Azzal a sok, felesleges nagybetűvel se tudok mit kezdeni, mintha ordibálna.
(#) HiFiofMEV hozzászólása Máj 10, 2018 /
 
Helló,helló Újra Itt vagyok.....tehát köszöntem ha beléptem egy virtuális ajtón! JÓ,újra él ez az oldal,rég volt már 2017.Sajnos úgy érzem félre lettem értve,ez csak egyszerű bemutatkozás lett volna.Bocsi!Csak a jóindulat szólt belőlem! Az elmúlt időkben a class-D erősítőket kezdtem boncolgatni a TEXAS TPA3116D2 IC-vel kapcsolatban (2x30W).Tesztelésre megrendeltem egy ilyen kész panelt,a katalógusa átnézése,a fórumok ajánlása után a kritikus tekercsek,kondenzátorok(bemeneti-puffer) cseréje után már tisztességesen zenélt.Itt jön amiről végül is beszélni szeretnék! Mielőtt elkezdtem volna a class-D-vel foglalkozni,átnéztem a '60-'70-'80-as évek erősítői kapcsolási technikáikat.Rátaláltam az ITT Schaub-Lorenz Stereo 5500 HIFI Cassette 1973-as szerviz doksira.Hát egy kicsit meglepődve tapasztaltam,hogy NAGY a hasonlóság az ORISTER kapcsolási rajzával(RIAA-hangszínszabályozó-végfok),csak kicsit módosítva,persze csak takarékosság szellemében.Az igaz,a tranzisztoros munkapont beállítás (a végfok nyugalmi árama) nekem is tetszik,de a végfok védelmét kivették belőle.Ez a régi berendezés a maga idejében nagyon JÓ paraméterekkel rendelkezett(Service-manual-elektrotanya).Úgy érzem ha "másolók" több eredetit hagytak volna meg,egy igazi kis erősítőt kaptunk volna kezünkbe anno 1979-ben és most nem kéne modifikálnunk 2018-ban. Nem akarom a tervezőket megbántani,DE a hasonlóság szembetűnő!Ez egy vélemény.Szerintem ha valaki az eredeti rajz szerint modifikálja egy nagyon jó erősítőt nyer (a nyák felhasználható)!Hát ennyit szerettem volna mondani.Köszönet akik elolvassák!
(#) kristikoma válasza HiFiofMEV hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Szerintem mindent a helyén kell kezelni. Az Oristert 1975-76 körül kezdték gyártani. A cél egy olcsó erősítő lehetett, ami a HiFi szabványt már megütötte. Ez végül összejött. Koppinthatták az említett ITT készülékről, de biztos volt más gyártónak is hasonló kapcsolású integrált erősítője. Lehet módosítani, mint ahogy a néhai HFM is megtette(Harmincezer Orister), de nekik sem volt céljuk a teljes áttervezés, csak az általános minőségjavítás, ami nem okoz jelentős többletköltséget. Aztán hogy ki, mit módosít, magánügy. Amit jónak lát. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a másolás-koppintás dolog nem egészen úgy működött, mint manapság. A tervező helyében milyen konstrukciót adtál volna ki abban a korban?
(#) gzu válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Annak idején hallgattam Oristert, HS20-as Orion dobozzal. Jó páros volt szerintem
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2018
(#) kristikoma válasza gzu hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Van nekem is, VT Minimax 3 van jelenleg rákötve. Tudom, hogy nem high-end, átlag igényeknek megfelelő.
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 13, 2018 /
 
Sziasztok. Büszke tulaja lettem egy ilyen Orister 1015-ös végfoknak ami érdekes hibákat produkál.... először is: bekapcsolom de van hogy random eltűnik a tápfesz, ütögetésre visszajön, de nem mindig. Szépen szól kb egy percig utána az egyik oldal tűz forró a a másik oldal jég hideg és ugyan úgy dolgozik, a forró oldal recseg. Ebben már voltak végek cserélve valaki 249C-re cserélte a végfok tranzisztorait. Az egyik végfokban (ami forrósodik) a hűtőbordára hajtott tranzisztor nincs a hűtőbordán (gondolom emiatt forr fel).
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
A tápegység panelt forraszd át. A végfok panelen ajánlott cserélni a trimmereket, majd újra beállítani. Utóbbi műveletre pár oldallal visszább van leírás. A tranzisztorokat nem árt ellenőrizni, de a végtranyoknak kell csak a hűtőborda.
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Akkor itt nincs olyan tranzisztor a végfok két teljesítmény tranyóján kívül aminek érinteni kéne a hűtőbordát?
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Bizony, nincs. A helye sincs meg.
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Orister 1015
Forró oldalon a nyugalmi áram beállító trimmert tessék megszakérteni. Ha nem érintkezik a csúszka, akkor egekbe szökik a nyugalmi áram...
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2018
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Máj 13, 2018 /
 
Köszönöm, átnézem , kicserélem a potmétereket ,beállítom majd írok.
(#) vacziferi hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Sziasztok

Ennél az erősítőnél a mikrofont az 1-es és 2-es pontra kell kötni? Melyik bemenetre érdemes csatlakoztatni?

Felújítást vállal valaki? Megéri valamennyire? A vsúszópotikat kell cserélni meg átnézni.
(#) kristikoma válasza vacziferi hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Nincs mikrofon bemenete.
(#) Pioneer válasza vacziferi hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Ha a 3 (magnó, rádió, kristály hangszedő) nagyszintű bemenet bármelyikénél az 1Mohm-os ellenállást kicseréled 0ohm-osra, akkor használhatod mikrofon bemenetként a 2-es 3-as (baloldal), illetve 2-es 5-ös (jobboldal) pontokon.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2018
Következő: »»   11 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem