Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 27
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Bilincs?
(#) Cocos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
+ bilics
(#) ronin75 hozzászólása Máj 12, 2018 /
 
Sziasztok.
Ugyen nem medencefütés, de talán elfér itt. Villanybojler vizét szeretném ilyen módon melegíteni (120l).
- Mennyi csőhossz lenne hozzá megfelelő, 16mm-es. (Tudom, minnél több, annál jobb )
- A bojlerbe a rézspirálhoz, hogyan-mivel lehet az összekötést megcsinálni? (Valamilyen lágy rézcső tekercsre gondoltam)
- Érdemes-e szakaszos áramoltatásban gondolkodni (egy adagnyi melegvíz, várni míg lehül a spirálban, majd ujabb adag)
(#) nedudgi válasza ronin75 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Folyamatos üzemben több hőt lehet begyűjteni, szakaszosan üzemeltetve melegebb vizet kapsz.
A különböző anyagú, méretű csövek összekötésére a menetes kötés a legelterjedtebb.
Magyarországon, nyáron, folyamatos keringetéssel LPE20 cső 80m hosszon óránként 300 liter átfolyással 3-6°K lesz melegebb. Ennél többet nem tudok tippelni.
(#) ronin75 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Köszönöm.
(#) Cocos hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Mi a véleményetek? A szivattyú indulását szabályozhatnám egy ilyen termosztáttal? A csőspirálba kötném.Ha hideg idő, vagy eső lenne akkor nem menne a szivattyú. Tudom, hogy említve lett a hőfokkül. kapcs. de az még nem játszik, ez viszont lenne induláskor.
Mindenképpen kellene valami, mert pl. ma reggel szakadt az eső, aztán pár órára kisütött a nap.
(#) Cocos hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Lehet a rendszerben (méretileg) 1/2"-os idomokat használni?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Az LPE csövek átmérőjét metrikus rendszerben, milliméterben mérik. A collos méreteket menetes csatlakozókra alkalmazzák. Léteznek átalakítók, közbenső idomok, 1/2", 3/4", 1", 5/4", 6/4" stb. az LPE rendszer tokos csatlakozójával, esetleg több lépésben.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Ha tudod, hány fokra fog melegedni a víz, akkor talán elképzelhető.
(#) Cocos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Arra gondoltam,hogy-mivel a 1/2" olcsóbb ill. van ami van itthon-azt használnám. De nem tudom,hogy hatásfok,működés szempontjából nem okoz-e problémát,hogy a 20-as LPE fél coll-ra van szűkítve?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Nagy valószínűséggel igen.
(#) Cocos hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Márhogy probléma lesz? Jobb lenne a 3/4"?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 16, 2018 /
 
Elvesztettem a fonalat. Milyen csőből, mit akarsz készíteni?
(#) Cocos hozzászólása Máj 16, 2018 /
 
))
Csak a 20-as LPE "rendszerbe" tettem volna 1/2"-os idomokat amire pl. 1/2"-os visszacsapót illesztettem volna. De nem tudtam, hogy a 20mm átmérőjű lpe leszűkítése gondot jelentett volna vagy sem. De inkább vettem 3/4"-os idomokat a biztonság kedvéért. Így ez már nem kérdés. Köszi!!
De ha már írok, lehet érdekel valakit egy olcsó távolról vezérelhető rendszer.
12-13 USD egy wifi-t használó kapcsoló, amibe csatlakoztatható egy vízhőmérő. Egy telefonos app segítségével meg lehet nézni,hogy hány fokos a víz a csőspirálban. Ha elég meleg, akkor egy kattintással el lehet indítani a szivattyút. Ez lehet manuálisan, vagy beprogramozva is,mint egy termosztát.
(#) Cocos hozzászólása Máj 20, 2018 /
 
Kész lett a rendszer. Köszönöm Nedudgi segítségét. Most tesztelem.A 23 fokos bemenőből folyamatos keringtetéssel 26 os víz jön ki. 10 perces állás után 30 feletti. A szivattyút is tanulom,mert 9 fokozata van és nem tudom mi a legjobb. Sajna van kis szivárgásom-ez miatt kis levegősödés-de elfogyott a teflonszalagom és minden zárva. Majd kedden.Köszi még1x.
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Véleményt kérnék!Sajnos folyamatos a levegősödés.A szívó oldal kb.25 cm-re van a medencétől és átlátszó cső. Ott nincs levegp.A szivattyú után a nyomü oldalon van visszacsapó szelep.Minden xsatlakozót újrahőztam és tömítettem.Teljes llgtelenítés után (hálózatról) remekül szuperál. Ha este lekapcsolom a reggeli indításkor újra tele van levegővel.Nem értem.A kifolyó is műszaki cső ott sem látok semmi levegőt visszamenni.Tipp?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
A nyomó oldalon levő szelep felesleges. Elég a szivattyú előtti.
A tömítettségről hálózati nyomással a bemenő végen tudsz meggyyőződni. Megküldöd a csapról, és nyomás alatt tartod a rendszert. Ahol tömítetlenség van, ott csöpögni, spriccelni fog. LPE idomok esetén gond lehet a többször újrakötött csatlakozással, ilyenkor le kell vágni egy centit a csőből.
Levegősödést okozhat, ha szakaszosan járatod a keringetőt. Fontos, hogy kimenő ág is folyamatosan víz alatt legyen, bár ez működés közben, járó szivattyúmotor mellett nem okoz gondot.
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
A szívóágból biztos nem levegősödik,mert az látszana a csőben.A kifolyón szintén-és víz alatt van. Folyamatos a járatás-amikor megy.Elvileg nem marad más mint a csatlakozók.Nem?
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
A bemenő végen a kifolyó oldalt érted?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Bemenő a szívóoldal. Mivel a nyomóágba tettél egy visszacsapót (miért?), onnan nem tudsz nyomáspróbát végezni. Milyen csatlakozók?
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Még 1 kérdés!Nem nyomja szét a rendszert a hálózati nyomás?
(#) Cocos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Az idomokra gondoltam.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Nem tudom. Nem látom, mit csináltál, de - gondolom - slagon keresztül nyomod. Az előtt meg van egy csap, amivel beállíthatsz egy elfogadható nyomást.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Így már értem. Azért tettem visszacsapót a sziv. után a nyomóba,mert a sziv. egy aknában van kb.90 cm mélyen. Elég kicsi a hely (tele a medence gépészetével) és könnyebben tudom a sziv. ki-és betenni, ha le tudom választani a rendszerről anélkül,hogy a tetőn levő spirálokból lefolyna a víz.
Egyébként-igen-slagról nyomom. A szívó ágra egy locsoló gyorscsatit rakok, és arra pattintom fel a slagot. Gyönyörűen át is nyomta.Hagytam jó sokáig,hogy minden levegő kimenjen belőle. A víz alatt szedtem le a slagot,hogy ne levegősödhessen vissza. Elindítottam a keringtetőt, ami szépen vitte a vizet semmi buborékkal és melegített a spirál. Azután leállítottam, és a másnapi indításkor már tele volt levegővel. De annyira, hogy a szivattyú alig nyomta. Nagyobb fokozatra kellett állítanom, hogy szépen vigye. De hallani a tetőn ahogy kluttyog a levegős víz. Legjobban ott hallani, ahol a tetőre menő ágakat 2 könyökkel kötöttem a spirálokhoz menő csövekre. Remélem a rajzon érthető.

3539_001.jpg
    
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Vagy levegőt szív, vagy valamelyik kötés a hunyó. A nyomáspróba megmutatja, hol a gond.
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Megcsináltam a próbát. 2 helyen csepegett. Kicseréltem bilincses rögzítésre mindent. Amikor a hálózatról újra töltöttem amit már említettem könyököknél a visszatérőben megint egy légdugó lett. A hálózati nyomás sem vitte ki. Visszaoldottam a kötést lehúztam a csövet akkor szépen nyomta. Amint visszatettem újra kluttyogás.Utána a szivattyút bekapcsoltam-miután 15 -20 percig slagról ment,és kissé lazítva a bilincsen kiengedtem a levegőt. Most nem hallom a hangot. Kiváncsi vagyok holnap ha újraindítom mit fog csinálni.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Ilyen kötésű idomokat használtál?
(#) Cocos hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Menetes kötésűt,de mivel mindíg csepegett simán rátettem a menetes szorító helyett a bilincset.Alapból a bordás idomot akartam bilinccsel,de ebben a rohadt városban sehol nincs. A webshop meg annyiért szállította volna a pár darabot,hogy nem érte meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
(#) Cocos hozzászólása Máj 24, 2018 /
 
Hát el vagyok keseredve! Tegnap minden jó,ma ugyan az a gond indításkor. A szivattyú a legkiaebb fojozaton el sem tudta indítani. Nagyobb fokozaton igen,de tele levegővel megint az egész. Nem értem.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Az LPE csövekhez való kötések kialakításuk miatt nem eresztenek, ha eléggé meg vannak húzva. Ehhez az kell, hogy merőlegesen, egyenesen vágd le a csövek végét. Ha ilyenkor megroppan, ellapul, akkor keletkezhet egy apró rés, ami tömítetlenséget okozhat - reggelig kelezkezhet egy légzsáák, pláne ferde tetőre szerelve. Megnézted a linket, hogy milyen kötőidomokról beszélek?
A bilincs nem jó, mert nem a megfelelő helyen szorít. A bordás idom gumi csövekhez való. Nekem nyolc éve panaszmentesen tömít jó pár tucat kúpos LPE idom.
Mivel nem adtad meg az adatlapodon az irányítószámot, nem tudhatom, melyik városra gondolsz.
Következő: »»   14 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem