Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   101 / 126
(#) tbarath válasza SMartin_HU hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Esetleg Conrad-nál is szét lehet nézni
(#) SMartin_HU válasza Gafly hozzászólására (») Máj 21, 2018 1 /
 
Csúnyán benéztem... örülök, hogy nem lett baj belőle.

Köszönöm a tippet
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2018
(#) SMartin_HU válasza tbarath hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Köszi a tippet
(#) usane hozzászólása Aug 1, 2018 /
 
Üdv!

Ha az Uni-t 139-et űberelni akarom akkor mit javasolnátok?

Mondjuk olyan 20000Ft-on belül van ami jobban megérné?
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2018
(#) tbarath válasza usane hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Az UT139C a saját kategóriájában egy elég jó ár/érték arányú multi. Nyilván nem egy Fluke, Agilent vagy Gossen, de az nem is ez az árkategória.
De 20k alatt már elég sok multit megkapsz, ennyiért akár már a Conrad-nál is lehet jókat venni, pedig az minden csak nem olcsó. Pl. ott a VC175, a maga kategóriájában nem rossz, és árban kb. ugyanaz.

Az én tippem: ami 20k alatt jobban megéri mint _egy_ UT139C, az egy UT139C (vagy valami hasonló) _ÉS_ egy másik multi, pl. egy AN8008. Mert ugye így tudod egymáshoz is kalibrálni őket, szóval ha az egyik elhülyül azt kiszúrhatod. És két multi kell ha pl. áramot és feszültséget is kell egyszerre mérned, vagy épp egy áramkörben feszültséget több helyen. Ha az egyik tud pl. hőmérsékletet mérni és a másikban van valami alat fv generátor, akkor pláne jól jársz.
(#) usane válasza tbarath hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Van már egy régebbi Maxvell-em, feszméréshez jó az, de áramot már nem jól már, túl lett terhelve és nem csak a bizti ment ki benne. Majd egyszer megnézem ha annyi időm lesz amennyi nincs. Viszont egy AN8008-at lehet, hogy rendelek az UT mellé. Fluke nekem nem éri meg 3x annyiért mint ez csak a márka miatt. A kérdés a tudásra vonatkozott. Ha több kell akkor majd nézek valami jobbat. Akkor egyenlőre maradok ennél. Köszi.
(#) tbarath válasza usane hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Ami Fluke csak 3x ennyi, az a kínai belpiacos Fluke, amit elvileg nem is lehetne Kínán kívül forgalmazni ha jól tudom. Egy "normális" Fluke 10x ennyi...
(#) usane hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Üdv!

Új kérdés.
A UNI-T 139c-nél az, hogy mV tartományban szalad negatív irányba szép lassan ha nincs rákapcsolva feszültség az normális? A MASTECH-em 200mV tartományban nem csinál ilyet. Meg kb 10mV-ot ugrál mérés közben, igaz a labortápom kimenetét mértem vele. Majd megnézem akksin mit mutat csak ahhoz össze kell dobnom egy osztót, arra meg most nincs időm. Ja és ezt auto vagy DC módban, ha AC-re kapcsolom akkor marad 0-n.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2018
(#) Csupasz hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Találkozott, vagy ismeri valaki az ANENG Q1 multimétert. Valami tapasztalat esetleg?
https://www.ebay.com/itm/ANENG-Q1-True-RMS-Digital-Multimeter-Butto...785046
(#) tbarath válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Dave tesztelte: Bővebben: Link.
Ha jól emlékszem nem igazán "thumbs up" a konklúziója. Én inkább vennék egy 8008-at mint ezt, szerintem nem ér 1,5x annyit - de lehet hogy egy Ft-tal se.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) pipi válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Hali! Pont ilyesmit kerestem a múltkor, de nem találtam, aztán vettem yaxley-st. de utálom ezeket a tekerőseket, hamar tönkremennek.
Volt egy hasonló nyomógombosom, az kb 15 évet kibírt, nemrég ment tönkre.
Most 2 multit használok, az egyiket feszmérésben, a másikat ohm mérésben, és így nem kell tekergetni
(#) fkorneli hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Kedves Fórumtagok!

Multiméter beszerzés előtt állok, amihez egy kis segítséget kérnék. Építőipari laborba kellene egy számítógépes adatgyűjtésre is alakalmas készülék, amivel lehet hőmérsékletet is mérni és TRMS. Az előírányzott keret netto 25 000 Ft.
Van komplex adatgyűjtő rendszerünk, de ha már egyszer multiméter beszerzés van, akkor olyat vennénk ami egyszerű adat-idősor mérések elvégzésére alkalmas.
Amit mérnénk vele - KUEBLER - Incremental Encoder - az típustól függően 0-10V DC, 4-20mA (DC), 0-10kohm kimenettel rendelkezik, ezen felül hőmérséklet mérés lenne.

UNI-T multiméterek néztem, de a usb, a hőmérsékletmérés és TRMS együtt sehogy nem fér bele a keretbe (a drágábbak pontosságára pedig nincs szükség). Keztdem örülni az UT 109-nek, de sajnos a kézikönyve szerint 15 perc után automaikusan kikapcsol, amit nem is lehet állítani és így az adatgyűjtésre nem igazán használható.

Szóval, ha van valakinek ötlete olyan multiméterre, ami TRMS, USB-s, hőmérős és az automata kikapcsolás funkció állítható az jelezze felém
(#) tbarath válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Szia,

A kézi multiméterek elemesek, és az elem kímélése miatt van bennük ez a kikapcsolás. Hogy ez nem kikapcsolható, hát az érdekes. UT139C-re ezt találtam: "Under power-off status, press on SELECT and power on, the buzzer wil make 5 sounds to remind that the the auto power-off has been cancelled. Restarting the instrument after power-off will recover the auto power-off function."
Itt írták (Link), tényleg benne van a manual 15. oldalán. Mondjuk a 139C pont nem USB-s, de lehet hogy más multijuknál is működik ez.

Vagy ha van 230-ra lehetőség, akkor asztali multi irányba is érdemes lehet elindulni, bár itt a 25k korlátoz erősen. Ez pl. (Link) jó is lehetne, ezen is kikapcsolható, de ez 46k...
A használt multi gondolom kiesik, mint ahogy a barkácsolás is (a 0-10 V, 4-20 mA és 0-10 kOhm mérése szerintem egy mikrokontrollerrel is simán megoldható).

Szerk: a hőméréstől nem kell elájulni, ezek jellemzően egy k típusú hőelem kimenetét mérik, az pedig 41 mikroVolt/Celsius feszültséget ad le a mérőpont és a hidegpont hőmérsékletétől függően. Ezt szokták kompenzálni a multiban levő hőmérő szenzorral (ott a hidegpont ugye). Szóval hőmérsékletet mérhetsz erre "nem képes" multival is, ha veszel párszáz Ft-ért egy hőelemet, aztán a PC-re rögzített logot majd úgy konverálod ahogy akarod. Vagy akár egy szimpatikus NTC vagy PTC ellenállását is mérheted. Ha helyszíni kijelzés is kell, akkor vegyél aprópénzért egy olyan DT830 multi(nak látszó tárgya)t, amihez van hőelem, és ezt használd csak erre. Vagy PC-ről is mérhetsz hőmérsékletet, egy Dallas DS18B20-at egy USBserial adapterrel közvetlenül is tudsz használni.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) abcdabcd válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 10, 2018 / 1
 
Szia! Például az Uni-t UT-61B-ben és az UT-61C-ben van hőmérsékletmérés és kábellel a számítógépre tudsz adatot gyűjteni vele, azt nézd meg, hogy ahonnan veszed soros vagy usb-s kábel jár-e hozzá, neten ahogy nézem lehet venni külön csak usb-s kábelt, ami állítólag jó a 61-es szériához is pl: Bővebben: Link

Árban a multikat nem néztem most meg, meg főleg nem tudjuk, hogy itthoni vagy netes vásárlásban gondolkodsz, de árkategóriában szerintem nagyjából az a nagyságrend mindkettő, amire gondoltál.
(#) Kovidivi válasza tbarath hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Nálam pont nem működik a kézikönyvben leírt módszer. Automatikusan kikapcsol a multi, bármit csinálok... Uni-T 136C.
(#) fkorneli hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat!

A beszerzéshez belföldi Magyar számla kell nettó 25.000, ebay kilőve . A 61C és D multimétereket néztem én is, de itt szakadt el a cérna, a C nem TRMS, a D nem tud hőmérsékletet, ami pedig tudja mindkettőt az UT 109 (nem 139) az pedig 15 perc után kikapcsol. .... "" marketing""
Ha mindenre szükséged van végy egy kategórával drágábbat
Voltcraft 870-el volt jó tapasztalat, de ez túl drága és a teljesítmény mérésre nincs szükség.
A TRMS szükségességét nem tudom megitélni, mindenhol olvasom, hogy a jelenlegi hálózati rendszerekben a nem ohmos fogyasztók miatt ez szükséges. Szóval jó lenne, mert ilyen eszközt ritkán szerzünk be, de hálózatban nem fogunk nyulkálni és a méréseknél is általában egyen áramot használunk.
A hőmérsékletmérést is le lehet választani, de ehhez ragaszkodnak a kollégák. Ilyenkor mindig az van, hogy ami nekünk elektronika felé érdeklődőknek egyszerű, az az én "cementes" szakmámban bonyolult, és a ha szétcsúszik, ha sorba kell kötni, stb.. akkor már baj van. Köszönöm az ötleteket.
(#) abcdabcd válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Na igen, a trms képességet nem figyeltem az ajánláskor, viszont most megnézve a 61b az trms is és hőmérős is. Egyenáramnál is számít a trms, ha nem konstans vagy nem nagyon lassan változó az érték, amit mérsz. Ami még kérdés, hogy milyen jelet mérnétek, milyen a sávszélessége, mert pl a 61b azt írják, 400Hz-ig mér. Egy többszöennyibe kerülő meg akár 100kHz-ig is, kérdés, mire lenne szükségetek...
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) tbarath válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Ha nem felejtem el egyszer kipróbálom a 139-cel, aztán beszámolok róla.
(#) tbarath válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 3
 
No offense, de kivillant nálam a "welcome to Magyarország" lámpa. Mert ugye:
1. legyen a(z olcsó) könyvelőnek egyszerű lekönyvelni, tehát csak magyar számla, ez a legfontosabb kritérium,
2. mellette megy fillérszaporítás, mert ugye van már ami megfelel, de annak a tudásából van amit nem használnátok ki mindent, _tehát az biztosan_ drága,
3. ezért meghúzunk hasra ütve egy szép számot max. árnak (-18k nettó), és hogy ez mennyire reális az nem érdekel senkit,
4. és odaadjuk egy kollegának feladatként hogy találjon ilyet, amivel eltölt órákat-napokat, miközben simán lehet hogy csak a bérköltségén bőven elbukjuk azt, amit "megspóroltunk",
5. és mindez lehetőleg valamilyen kritikus feladathoz fogjuk majd használni, ahol elég egy kicsi elkeffentés aztán nagyságrenddel nagyobb a veszteség, mint amit korábban gondosan megspóroltunk...

És innen szép nyerni, mert ha valami hiba lesz akkor nyilván az ócsítást megkapó kollega lesz ezért a felelős, és ő lesz fegyelmileg lapátra téve...
(#) fkorneli válasza tbarath hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Abszolút igazad van, ez szomorú.
Tehát van egy induló egység még árbevétel nélkül, ahol sok műszert, eszközt kell beszerezni. A régi használt, hiányos géparkot pedig kiegészíteni, javítani kell. Mindez rengeteg költség és valahol határt kell szabni (van az ideális kiépítésre kalkuláció (többlépcsős), csak nincs aki finanszírozza).

A kolléga, aki ilyen multimétert keres, szeretne felelős döntést hozni és ezért pontosít:

Tehát:
egyenfeszültség mérés, egyenáram mérés kell, ami jó ha TRMS (megint megnéztem a UT61B-t de a párducos boltban lévő táblázat szerint és az előlapi cimkéje alapján nem TRMS), mindez adatgyűjtéssel.

Korábban úgy kalibráltuk az ilyen útadót, hogy egy nagyméretű tolómérőre felerősítettük és a tolómérő pofái közé betettük a hiteles hosszúságmérő hasábokat. Ennél a műveletnél az utolsó digitek mászkálása rontotta a leolvashatóságot és az ismételhetőséget, ebből kiindulva mondtam, azt hogy az extra felbontás nem sokat ad (sajnos az útadó karakterisztikája sem lináris és soha sem egy stabil érték).
Van még csúszó érintkezős ellenállás kimenetű jeladónk is az precízebb, de a mérhető hosszúság töredéke a köteles útadóénak.

Teljesítménymérést pedig soha nem használtunk, tök jó, de minek. A jó tapasztalat pedig egy pályázati finanszírozású projektnél volt, ahol ezek az induló költségek finanszírozva voltak, lehetett nagyot lépni (az egy másik cég, másik egysége).

Mindezen tapasztalatok alapján mondtam első körben hogy az 50 000 Ft-os. kategória túlzás, főleg úgy, hogy most rengeteg költség számlát kell átverni a rendszeren bevétel nélkül.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) proba válasza tbarath hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Próbáltam működik, nem kapcsol ki, (UT139c) de mindennapi használatra nem életszagú. ( bár adatgyűjtésre jó lehet ) A multiméteres hőmérőt viszont nem erőltetném, legalábbis az én műszerem 2-3 fokot téved. Lehet hogy hitelesíthető, de akkor is rossz ómen.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) szapcsika válasza pipi hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Ezt mondjuk műszere válogatja, szerintem így sommásan kijelenteni, hogy a tekerős *** (rossz), nem teljesen fedi a valóságot.
Nekem van 30 éves tekerős napi használatban, és tökéletesen működik. Persze, az nem a 8 dollár postával együtt kategória. Sajnos igaz az, hogy nagy a minőségi szórás a mai eszközök között.

Ejnye!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) szapcsika válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
Pár dolgot azért hozzátennék. Mennyire van szükség hitelesíthetőségre valamint milyen a szervizigény. Ha jól értem ti itt valamit kalibráltok a műszerrel. Itt nagyon nem mindegy, hogy az eredménynek valóban hitelesnek kell lennie, vagy csak saját célra használjátok az eredményt. Persze szinte minden mai multiméter hozza a pontossági specifikációját, legalább is, amikor kikerül a gyárból, de ha bármikor is akár iso9000 akár más ügyben papírt kell adnod róla, hogy a mérés valóban hiteles, akkor célszerű olyan eszközben gondlokodni, aminek megvan ez a háttere. Persze bármit el lehet küldeni kalibrálásra, csak kérdés, érdemes-e.
Másrészt, mi történik, ha meghibásodik a műszer? Tudod-e szervizeltetni (valszeg persze a max 25 ezrest olcsóbb kidobni), de adott esetben sok múlhat azon, hogy van-e gyors szerviz, csere, stb.
De mivel nem igazán írtál sem a konkrét ponotssági igényekről, sem az üzleti igényekről, ezért nem tudom, lehet, hogy valóban megfelel neked az UT valami, de javaslom érdemes ezt a nézöpontot is átgondolni.
(#) abcdabcd válasza fkorneli hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Igen tényleg, igazad van, én eredetileg a gyártó saját weboldalán néztem, ott truerms-nek írják, viszont a letölthető részletes használatijában sem az.
(#) usane válasza proba hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Igen annál működik. Mikor megvettem kipróbáltam anno. Viszont ha ilyened van akkor egy kérdés.
Erre tudsz nekem válaszolni? Nálad is így működik?
(#) Kovidivi válasza proba hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Ok, köszi. Sajnos az én 136C-mnél nagykodhatok bármit, mindig pittyeg. Sebaj, megszoktam már. Csak akkor ne lenne benne a manual-ban, hogy ki lehet kapcsolni...
(#) proba válasza usane hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
mV/sec mértékben. vezetékkel gyorsabb.Rövidzárra nulla.Sípolás állásban van egy elősípolás, ami meg engem bosszant.
(#) tbarath válasza proba hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Nálam is elmászik mV állásban a 139C ha nincs rákötve semmi
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
De ez nem jelent problémát. Mivel nagy a belső ellenállása a környezeti zavarokat összeszedi (főleg ha a mérőzsinórok is rá vannak kötve). Ha összezárt kapcsokkal beáll nullára akkor a műszer rendben van, az üresen tapasztalt mászkálás a méréskor nem fog hibát okozni. Ez a jelenség még a felsőbb kategóriás multiknál is jelentkezik. Pl. az én Keysight U1253B multimon is rohangálnak a számok attól függően, hogy hol van a műszer, de még a kezem közelsége is beleszól a "zavarmérésbe".
(#) usane válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ez nem összevissza rohangál, hanem negatív irányba megy folyamatosan, ha leteszed nyugiba. Viszont gondolom, hogy nem jelent gondot, csak az eddigi multijaim nem csinálták azért kérdeztem.
Következő: »»   101 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem