Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   482 / 577
(#) gkari válasza goreny hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Csak azért kérdeztem, mert arra gondoltam, hogy aki a hsz.-t írta, véletlenül tette ide.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Máj 19, 2018 /
 
Ha már meg vagyok szólítva: természetesen mindent fel lehet újítani, újra lehet gyártani, csak kérdés, hogy meg éri-e. Szerintem abból az összegből, ami ennek a a panelnak az újra építésére kellene fordítani, bőven lehet egy kevésbé hibás hasonló készüléket vásárolni a neten, ami egy egyszerű javítással helyre hozható.
(#) Gobe54 válasza benzinkutas111 hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Köszönöm a válaszod. Így én nem tudom használni, szívesen megválok tőle. A többit privátban.
(#) lajos1969 hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy pacsirta rádióhoz kellene nekem hangszóró szövet, hol tudnék ilyet szerezni? Vagy van valakinek aki tudna adni nekem?
Köszönöm.
(#) lajos1969 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Ilyesmi!
(#) Janó bácsi válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 24, 2018 / 1
 
Ilyen anyagot, már több mint 40 éve nem gyártanak, nem lehet kapni. Lehet azonban találni megközelítő kinézetű aranyszálakkal díszitett selymet, körül kell nézni méterárú boltokban, vagy turkálókban.
Leginkább sötétítő függönyök, asztal, ágy terítők, díszpárna huzatok, esetleg csicsás szoknyák között szokott lenni hasonló. Keresni kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2018
(#) HA5BRG hozzászólása Máj 24, 2018 /
 
Sziasztok,

Van egy régi műsorvevő, aminek a hangerőszabályozójára egy fiziológiai tag is rá van aggatva. Így nincsen túl szép hangja és ki akarom iktatni úgy, hogy a potinak meglegyen a logaritmikus érzése.

Tippem szerint a képen látható kondikat kell rövidre zárni, nevesítve: C3-at (10nF) és C4-et (47nF).

Amennyiben tévedek, minden javaslatot szívesen veszek!

est_pot.PNG
    
(#) Kera_Will válasza HA5BRG hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Nem egyszerűbb ha lekötöd az C tagokat a poti kivezetéseiről ? Jobb esetben már eleve B-s a poti. Ha meg A-s akkor nem lesz a fülünkkel arányos a szabályzás .
(#) HA5BRG válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Sajnos a potin nincs felirat és nagyon el van ásva. Két vezeték jön ki a zugból, ami egy panelre megy, ott vannak az adott R-C tagok. Leforrasztom a vezetéket és meglátjuk mi lesz
(#) kristikoma válasza HA5BRG hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
A C3 és C4 rövidre zárása rendben, a C10-et meg ki kell venni, ekkor már nem lesz benne a loudness. Persze ezt a másik oldalon is meg kell csinálni, úgy látom, sztereo készülék.
(#) HA5BRG válasza kristikoma hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Köszi. És valóban: sztereó készülék
(#) Fantasy válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
Üdv. Nekem is van egy Pacsirtám, kb 10 éve egy bútorszövet boltban sikerült megközelítőleg hasonlót találni rá, sajnos a gyári szövet valamiért nagyon csúnya volt, de a fakáva gyönyörű, karcmentes állapotban van, a politúr is hibátlan rajta. A mellékelt képen ő van.

DSCF1188.JPG
    
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 9, 2018 /
 
Egy segitséget kérek,tudom hogy itt vannak nagy mesterek akik jártasak a múzeális masinák restaurálásában,egy nagyváradi haveromnak van egy múzeális kincse,egy Philips EL6471 1000 wattos csöves erősitője,ez nem egy mai D osztályos erősitő amit fél kézzel felemelsz,hanem egy 500 kilós szörnyeteg,két nagytelyesitményű adótetródával működik 3200V 1A-es anódfeszültséggel, ami puskagolyó annak a fejébe aki véletlenűl hozzáér,a gond az hogy az egyenirányitás gazotronokkal van amik hibásak,nem tudom lehetne a gazotronokat diódákkal potólni,aki ezzel találkozott kérem segitsen nekem.
(#) kristikoma válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Mikrohullámú sütő diódája nem jó ide? Persze a feszültséget utólag rendesen beállítva. Igen, az ekkora nagyfeszültség nem játék. Legjobb lenne beszerezni az eredeti egyenirányítókat. Vagy ha van orosz megfelelője, az is jó lehet.
(#) hobbyjani válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Gazotron ma már nem létezik,és ha volna is valahol,6darab egy használt autó árában kerülne,az érdekelne,hány ampert bir a mikró diodája,azt tudom,hogy ott 2000 volt van,de az erősitő nagy áramot vesz fel és 3500 V,azt hiszem biztonságnak 3 dioda kell ide sorba kötve.
(#) hobbyjani hozzászólása Jún 9, 2018 /
 
A 3 fázisos eyenirányitás is nagyon érdekes,olyasmi mint az autódinamóban,igy nagyon sok diodára lesz szükség.
(#) kristikoma válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Találtam, ebből sok darabból elvileg megoldható.
Mikró sütő dióda
(#) hobbyjani válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Látom a dioda fél amperes,ha 12000 voltot kibir,akkor jó lesz fázisonként három párhuzamosan,a 2 mikrós szűrőkondi is zárlatos,a mikrójé nem jó oda mert csak 2,5 KV-os valami katonai adóé kellene ,kb 6KV-os,nem tudom honnan lehetne beszerezni.Lehet ,hogy a feszültség növekedthet de a QB3.5-750-es bir 4000 voltot is.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) Triger válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
1N4007. 1A/1kV. Soros, párhuzamos igény szerint. Ellenállásokkal az egyenletes feszültség elosztás érdekében.
(#) killbill válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Miert kell fazisonkent 3 dioda parhuzamosan? 1A teljes terhelesre van harom fazis, akkor 1/3A megy faizsonkent, nem? Diodakat amugy sem szokas parhuzamosan kotni, mert nem tudod garantalni az egyenletes arameloszlast a diodak szorasa miatt.
(#) kristikoma válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Itt is beállítanám a gyári feszültségeket, mint az alacsonyabb feszültséggel működő erősítőknél. Az rendben, hogy a végcsövek bírják, de más része nem biztos. A kondikat is több darabból össze lehet hozni, velük párhuzamos ellenállásokkal.
(#) hobbyjani válasza kristikoma hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Azt hiszem 12 db mikrós dioda elég lesz ,2x6 db ,a végcsövek nem hiszem,hogy telyes erőben többet vegyenk mint 1 ampert,aztán valami ellenálással megpróbálom csökkenteni az anódfeszültséget,sajnos az olyan magas,hogy egy pokolgép megsemmisitő tűzszerész munka lesz,nagyon oda kell figyelni,ilyen esetben az ember csak egyszer érinti meg az anódfeszt az életében.
(#) elektroncso válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Azért a 3,2kV nem olyan óriási feszültség, hogy kellő odafigyelés mellett ne lehessen méréseket végezni. Amire szükség van az egy jó nagyfeszültségű mérőszonda és fokozott figyelem.
Gondolj bele a vasúti felső vezetékben 25kV van és mégsem halnak halomra az emberek. Komoly odafigyelés kell.
A diódák párhuzamosításánál én lemérném a nyitófeszültségüket, mert ezek a mikrohullámú sütőbe való diódák legjobb tudomásom szerint több diódát tartalmaznak sorba kötve és nem párhuzamos üzemre vannak kitalálva így a paramétereikben komoly eltérés lehet.
A feszültség csökkentő ellenállás kiválasztásához jó volna tudni az eredeti egyenirányító belső ellenállását ezzel együtt a rajta eső feszültséget is és ezt kéne "leszimulálni" a pótolt táppal.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) hobbyjani válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Van minden ,mérőszonda is,egyébként még találkoztam ennél nagyobb feszültségekkel is,sőt voltam segéd villanyszerelő trafó állomásban is egy évig,ahol 110KV keringett,a helyzet tényleg az,hogy oda kell figyelni.Lehet,hogy végűl az 1N4007-es diodákat választom,sorba és párhuzamosan ellenálásokkal párhuzamositva,de láttam ennél jobbakat 1N5408,ezek 3 A-osak,gondolom minden fázisra 2x8 db sorba kötve.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) killbill válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Még mindíg nem értem, hogy miért akarsz 9A-es tápegységet építeni.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jún 10, 2018 /
 
Üdv mindenkinek. Ismét egy kis különlegességgel hozott össze a jó sorsom. Ez egy a háború körüli "törpe szuper". Egyenlőre a típus beazonosításával bajlódok, talán az Orion 411 lehet. Nincs nálam a doboza, valószínű megkapom azt is, ha megtalálják. Legalább is ez az ígéret. Elég ramaty állapotban van, hiányzik a hangszóró, a csövek, pot méter, skála, rozsdás a panel, stb. Valószínű lebontom az egészet, nincs sok értelme a javítgatásnak, egyszerűbb és gyorsabb újjá építeni. Majd írok róla.
(#) hobbyjani válasza killbill hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Ha a háznak dupla falat épitesz,akkor biztos nem dől össze,ha például földrengés lesz.Gondoly egy rövidzárlatra,azt is ki kell birják a diodák,ha túl kicsik,akkor a bizrositékkal együtt égnek el.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Én a 70-es években Olaszországban találkoztam hasonló nagy teljesítményű végfokkal. Bolognában egy sportcentrum több ezer fős szabadtéri színpadát kellett hangosítanom. A színpad szélén, takarásban állt egy ruhásszekrény nagyságú Marcóni végfok, erre kellett csatlakoztatnom a saját keverőnket, Revoxokat. De az erősítő sehogy sem akart bekapcsolódni, pedig már végig néztem a biztosítékokat is. Végül is elő keresték a helyi gondnok bácsit, aki semmit nem értett a híradás technikához, de annyit elmondott, hogy amíg nem nyitom meg az erősítő mellett levő vízcsapot, az addig nem fog bekapcsolni. Vagyis a "Marcóni" vízhűtéses volt. Nosza csap kinyítva, víz elindítva, és láss csodát a végfok elindult. Persze először csak a csőfűtések, aztán aztán az anód. További érdekesség volt még, hogy a színpad két oldalán levő hangszórók kónuszába beton lépcső vezetett, el lehet képzelni a méretüket. Régen volt.......
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Gyerekkoromban láttam még egy ilyen dinószauruszt Romániaban,ott még akkor létezett a vezetékes rádió,két hatalmas végfokkal volt a hálózat meghajtva,valami orosz GM100 triódákkal ,4 darab volt belőlük egy végfokban és 2000 wattos volt az erősitő.A két masina akkora nagy volt,hogy egy egész szobát elfoglalt,mikor bementél oda,rendesen hallottad a zenét a kimenő trafó zörgéséből.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018

GM 100.jpg
    
(#) miertcsak válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Szép estét Janó bá'!
Ehhez kell a mesteri hozzáértés! Várom a riportjaidat.
Üdvözlettel:
miertcsak
Következő: »»   482 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem