Fórum témák
» Több friss téma |
Így van több sebből vérzik azért kedvcsináló
![]() ![]() ![]()
Ezzel a táblázattal is leállnék vitatkozni...
A B-s kismegszakítókat nem véletlenül hívják vezeték védőnek is. Nézd meg a két típus karakterisztikáját.
Kissé elavult, de számolgatás nélkül jól használható.
Oldási sebességben van különbség. Ha nagyon akarjuk cifrázni akkor csak olvadót használjunk (gg,gl) Átütésben is jobb
![]()
Nem szakít az nullát, leszerelve alulról látható, hogy a nulla helyén csak átkötés van, de mindegy is. Attól a vezeték még rövid lesz.
Azt lehet ... de a magyarázó szöveget az A-B-C csoportokhoz a szerelési megoldásokkal és a veszteségi szorzókkal együtt már nem ollózom be. A lényeg, hogy a "rontó" szorzókkal számolva ott lesz az az érték a jobb szélen és nem felfelé kerekítünk.
![]()
A biztosítékok bal szélén levő fázist ( fázisokat ), ez 3 vezeték, de össze van kötve, párhuzamosítva, tehát valószínű csak 1 fázis van, ezt a Fi relé Fázis bemenetére.
A jobb oldalon levő nullát a FI-relé Nulla bemenetére. A Fi-relé kimenő fázisát kell elosztani az új kismegszakítók bemenetére. (4 db 6 A-es B, és 1 db 10 A-es B kismegszakítóra. Ha rászánod magad vezeték cserére, akkor tehetsz nagyobbat.) A FI-relé kimenő Nulláját a Nulla sínre. Ha a FI-relé leold, vagy fel sem tudod kapcsolni, akkor nincs rendben a hálózat, vagy valamelyik fogyasztó, meg kell keresni a hibát és kijavítani. De előbb-utóbb rájössz, hogy ezt vezeték csere nélkül nem úszod meg. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2018
Hozzá kell még tenni, hogy ezen táblázatok születésekor nem állt rendelkezésre szabványos 13A-es biztosító (kismegszakító). Ha nincs egyéb kizáró körülmény, háztartási szinten az 1,5mm2-es Cu biztosítható 13A-re.
Ez a táblázat - az utolsó oszlopát kivéve - a régi magyar szabványból való, ahelyett van új.
Az utolsó oszlop hatalmas marhaság, mert hogyan lehet a megengedett terhelés többféle, miközben a túláramvédelem meg egyféle. ![]()
Éppenséggel lehetne a nulla átvezetés helyén segédérintkező is, mert olyan is volt.
Na olyat meg én nem láttam, csak amiben átkötés volt.
![]()
Az egy akkora titok hogy szerintem csak nagyon kevés beavatott látott olyat...
Én például még nem.
Hát annyiban nincs igaza, hogy a segédérintkező terhelhetősége még a 6 A-t sem érte el. Látni én is csak egyszer láttam ilyent.
![]()
Nono ez abban az időben is másként működött. Amennyiben fázist és nullát is szakít tuti, hogy azonos a terhelhetősége a két pólusnak.
Én a szerelhetőséget látom benne, több módon lehetett bekötni, pl : akár csak egyik oldalról és a másik oldal csak rövid zár .
Itt egy bemutató videó róla, megnézhető a hátoldal is, 0,25 mp-nél.Bővebben: Link A bemutató videóban is 2 különböző bekötés látható. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2018
Lehet törölték vagy nem küldtem el... Kifejtenéd mi nem igaz?
Mi a nono? Te egy olyanról írtál, aminek a működésekor a nullát megszakító érintkezője is volt. Ilyen EB nem volt. Volt viszont olyan, aminek segjédérintkezője volt, az meg kifejezetten csak 2 A névleges terhelhetőséggel bírt. Bárhogy is nézem, pont ez lett leírva eddig is.
Elárulnád minek kellett egy kismegszakítóra olyan "segédérintkező" aminek a terhelhetősége kisebb mint a névleges terhelhetőség? Egy mágneskapcsolónál értem, de egy kismegszakítónál...
Pl távfelügyeletre visszajelzésre is alkalmas lehet. Különben nem láttam még ilyet.
A 60-as években? A 70-es évek elejétől már a Siemens licenc alapján gyártott kismegszakítókat forgalmazták.
Nem az én dolgom elárulni, de ha ez megnyugtat, az EB előtt volt ez a nagy billentyűs, az S12, már ezt is lehetett rendelni segédérintkezővel:
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2018
Pedig az iparban (bár nem túl gyakran) de használjuk. Egy rész ahogy Papo69 mondja távfelügyeletre, másrészt például ha egy rendszer főáramköri megszakítója kiold akkor a segédérintkezővel megszakítja a vezérlőfázist is ezzel azt is áramtalanítja. Van ahol ez fontos.
Az ilyen kicsiknél ritka, de nagyobb (mondjuk 1000A-es) főszekrényeknél már teljesen megszokott dolog a visszajelzés.
Kicsiknel is . nekem sms-t küld a PLC ha lemegy egy kismegszakító.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2018
Urak EBA-ról volt szó. Hatvanas évek. Nem PLC meg távfelügyelet stb.
Szia!
A jobb oldali kapcsokon csak átmegy az áram, az nincs megszakítva. Már ha ez volt a kérdésed.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |