Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   115 / 131
(#) Bakman válasza ktamas66 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Egyszerű PWM jelet vár a DIM bemenetén. Egy 10 W-os LED áramgenerátoros meghajtást igényel, ezt már nem olyan egyszerű kontrollerrel kivitelezni, kapcsolóüzemben.
(#) erbe válasza RoliNyh hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Kissé félreérted a dolgot. Arduinoval vezérelheted a PWM-et. A sönt adhatja a jelet az Arduinonak is, de mellette vezérlőjelet ad egy analóg korlátozásnak, pl. LM339 vagy LM311, ami gond esetén közbelép. Pl. ha éppen nem sikerült a kód az MCU-ban.
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 17, 2018 /
 
LM3404 van kéznél valakinek? Ki tudná próbálni, hogy a DIM bemenetre adott analóg jellel vezérelhető a fényerő? Tehát mondjuk egy potméter középső lábát rákötve, a két szélsőt pedig testre és tápfeszre kötve. Amúgy IGEN tudom, hogy digitális PWM bemenet, ne gyertek nekem ezzel. De láttam néhány olyan LED meghajtót (típusszámot nem tudnék mondani), aminek szintén digitális PWM fényerőszabályozó bemenete van, és mégis működik analóg módon is, tehát egy feszültségosztóval.
Szóval szeretném, ha kipróbálná valaki, nem csak találgatnánk. Köszöm...
(#) ktamas66 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Szerintem nem kell találgatni. Az adatlap szerint komparátor a bemenete, amivel ki-be lehet kapcsolni, ezért PWM-es. Pl. az MC2481 adatlapján ott van a grafikon az analóg feszültség - led áram összefüggésre.
(#) kbhuinfo hozzászólása Júl 25, 2018 /
 
Sziasztok! Akkumulátorról szeretnék hajtani raspberry-t, érdeklődnék, hogy mi a leghatékonyabb választás? Kis méret és súly előny, így az akksi típusa és a DC-DC átalakító hatásfoka a meghatározó. 7,4V-os 3000mAh akkukat néztem és egy 25V-5V buck convertert. Van jobb megoldás?
(#) pumukli40 hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
segitsegeteket kernem egy tiszta szinuszos inverterhez, 12vdc feszultsegbol 380vdc feszultseget előalito konverter kapcsolasi rajzot ami a fetek taplalja, mekkora teljesitmenyu kell legyen, 3000w inverterhez elore is koszonom
(#) granpa válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Azért >5 év alatt elsajátíthattad volna a szabályzatot. Nagybetűs mondatkezdés, írásjelek, helyesírás. Ez trehány írás; lehet, azért nem kaptál választ.
(#) Peter65 válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Szia!
3kW-os inverter már nem éppen hobbi szintű, így kiforrott kapcsolási rajzot is nehéz lesz találni még az egyes fokozatokhoz is. Másrészt a rajz önmagában nem elég, egy ilyen áramkör fizikai kialakítása, áramvezető sínek (több száz amperről van szó a 12V-os oldalon) elrendezése, a nyákok tervei ugyan olyan fontosak.
A második kérdésed nem teljesen világos. Mindegyik fokozatnak a kimeneti teljesítmény kell biztosítani, így a hatásfoktól eltekintve 3000W-t. Amit sejtek a kérdésed mögött, az az egyes alkatrészek méretezése. A kimenő fokozatnak nagyobb kell hogy legyen a típusteljesítménye, a szinuszos jel csúcsértékeinek biztosítása miatt, míg az első fokozatnál nincs erre szükség, mert a közbenső köri DC feszültség kondenzátorai magukra tudják venni a teljesítmény 100Hz-es lüktetését.
(#) ferci válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 25, 2018 / 1
 
Szerintem ez már nem hobbi szint, 12 V DC-ből végülis 4 kW, a hatásfokot is nézve...
Sacc 330 A bemenő áram? A többiről nem is beszélve.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Ekkorát szerintem ember nem csinált még 12V-ról, de talán még 24V-ról sem. Az 1-1,5kW-os is már 24V-ról van táplálva.
Ezt a szinuszos meg DC dolgot sem nagyon értem, minek a szinuszos inverter? Ha motort táplálni (mert máshoz nem kell), akkor sokkal egyszerűbb kisebb feszültségről működő kefés vagy BLDC motort használni.
(#) pumukli40 hozzászólása Aug 25, 2018 /
 
Szia Péter65
Előző kérdésemben nem jól fogalmaztam.
Van egy 3000W tiszta szinuszos inverter 12v működik,ami teljes hidkapcsolásal vannak a fet-ek, drain feszultseg DC380v, egy 60w 12vdc-380vdc konverterel betápláltam müködik, de nagyobb fogyasztot rákapcsolok az invertere nem birja a dc-dc konverter,mekkora teljesitményű dc-dc konvertere lenne szükségem,hogyan tudnám kiszámolni, ebben kérnék segitséget. Tiszta szinuszos inverter azért kell hogy müködjön a tv,hűtőszekrény stb.
1200A akkumulátorok áll rendelkezésemre amit 16 nappanel tőlt.
Ebben kérnék segÍtséget
Eőre is köszönöm a segitséget
(#) dB_Thunder válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Idézet:
„Előző kérdésemben nem jól fogalmaztam.”

Most sem! Én még mindig nem értem mi van...
De van lehetőséged az egész rendszert átalakítani nagyobb feszről való működésre!
Ez a 12v 3kW agyhalál! Akkora veszteségeket fog produkálni hogy az nevetséges!
Fel kell menni minimum 48 voltra, vagy ahogy kiadja az akkubank, napelemek.

Sejtésem:
A dc-dc-hesz nem kell szinuszos inverter, x voltból (ami minél több annál jobb)meg kell csinálni jó hatásfokkal a stabil 330-340 voltot. Ez bőven elég a 230AC-hoz.
Aztán kel csinálni egy hídkapcsolású erősítőt, ami a 340Vról megy, és 50 Hz jellel meghajtani...
Persze minden részegységnek tudnia kell a 3 kWattát!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2018
(#) cimopata válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 25, 2018 /
 
Sokkal megbízhatóbb lesz ha azt csinálod, hogy 36V vagy 48V ba kötöd a akkukat és szerzel egy 3kVA -es 1 v 2 szekunderes torroidot.
A 36V körbe pedig kialakítasz egy push-pull v teljeshíd fokozatot. Szimpla 1 fokozat 50Hz. teljesítményátvitellel. Ennél atombiztosabbat nem tudsz csinálni. Annyi hogy az 50hz- trafód ha nincs bontottan akkor drágább lesz újat venni mint nagyfrekis dc-dc-t építeni.

Én már megcsináltam egy meglévő teljeshidas 50V motorvezérlő progiját átírtam színuszos modulációra és a kimenetet rákötöttem egy 50Hz- trafóra. A 230v oldalon kis kondival somítottam olyan szép színusz lett hogy le a kalappal.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2018
(#) fang lee válasza pumukli40 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
nNeked ez kell: Bővebben: Link.
vVagy ez: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) dB_Thunder válasza fang lee hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
..valaki nyitva felejtette a kalicka ajtaját!

Nehezen hihető a 3kW, főleg folyamatos üzemben. Gagyik a betápcsatlakozók...
(#) pumukli40 hozzászólása Szept 30, 2018 /
 
Sziasztok
Épitettem egy 500w-os 12v-380v boost convertert,ami müködikis,csak az a problémám hogy 1500w
is megépitettem,úgyananyi teljesitményü fettel,bekapcsolásnál azonal tönkremegy a fett, a ferrit etd59,úgy gondolom hogy ferrit számitásnál van probléma,hogyan tudnám kiszámolni a huzal vastagságot a ferrit mag tekercselésnél,mekkora teljesitményü fettel kell meghajtani hogy 1500w,12v-rol 380v legyen a ferrit etd59.
Az inverter meghajtásához kell,500w-os konverterel meghajtottam a 3000w invertert de csak 500w ad le, ezért kell ekkora teljesitményü konverter.Valami képletet tudnátok adni vagy leirást miután ki tudnám számólni.
Előre is köszönöm a tudatlanságomat
(#) dB_Thunder válasza pumukli40 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Látom teljes az értetlenség!
Egy hónapja is pont ezen lovagoltál, mondtuk, hogy ne úgy csináld! Most meg csodálkozol, hogy kijött a füst!
Ja és még mindig nem tudsz magyarul, mert se eleje se vége a mondanivalódnak!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) Peter65 válasza pumukli40 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Szia!
Érdemi válaszhoz kellene a kapcsolási rajz, meg kép a megvalósításról, konstrukcióról.
Enélkül elvi válaszokat lehet adni, amikkel félő, hogy nem sokra fogsz menni;
Huzal átmérő; kiszámolod a huzal(ok)on átmenő áram effektív értékét, kiszámolod a huzal(ok) ellenállását, és ezekből kiszámolod az egyes tekercsek disszipációját. Ha nagy az átmérő akkor figyelembe kell venni a skin hatást. Visszafelé meghatározod a megengedhető veszteségi teljesítmény, az áram effektív alapján a megengedhető max. ellenállást, ezekből a huzalátmérőt.
A fet kiválasztása nagyon sok szempont alapján történik, a fet tönkremenetele is több mindentől lehet. Ha csak a veszteségeket tekintjük: a veszteség a kapcsolási és vezetési veszteségek összege. A kapcsolási veszteség nehezebben meghatározható, de ilyen teljesítményen illik úgynevezett lágykapcsolást tervezni (pl.: quasi rezonáns vagy rezonáns topológia), ami jelentősen mérsékli azt. A vezetési veszteség számítása hasonló, mint a tekercs esetében, mivel a fet bekapcsolt állapotában egy ellenállással modellezhető.
(#) Epu2 hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Üdv! VEttem egy, (valójában kettő), MT3608-2A stepup modult. Egy Li-po celláról kell 9V. Bekötés után, a kimeneten csak a bemeneti feszültség jelenik meg. Kuka, vagy van valami trükk? Akkumulátor 3,6V, tehát belefér a működési tartományba.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
A potival be kell állítani a feszültséget. Alapból talán 12V-ra van állítva, de nálad lehet más a helyzet. Azonnal tönkremegy a modul, ha a kimenő feszültség alacsonyabb, mint a bemenő. Egyébként 10W-ot tud átvinni, melegszik közben kicsit. Többet nem bír. Ha tönkremegy, akkor kilyukad az SMD IC. Egyébként nagyon érzékeny jószág, könnyen megdöglik.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2018
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Üdv! A bemenet 3,6V. Ha gyáriag 12V-ra van állítva, akkor valószínű egyáltalán nem megy. A második modul sem csinál semmit. Marad a barkácsművek. Max 50 mA kellene 9 V mellett előállítania. Nem nagy elvárás, gondoltam.
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
9V 50mA menne neki könnyedén. A bemenő feszültség lehet túl kevés neki, habár én is lithium-ion celláról használtam, és még a 10W kimenő sem okozott gondot neki (ez a max. határ). Nem tudom nálad miért nem működik. Főleg, hogy 2-ből 2 rossz... Vizsgáld meg kicsit a nyákot, ki van-e lyukadva az IC. Fene tudja. Nálam gyárilag sosem volt rossz, inkább tesztelés közben szállt el. Esetleg a poti nem kontaktol, habár akkor inkább maximális kimeneti feszültség lenne, és elszállna a túlfesztől az IC.
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Mivel a második modul is azt csinálta. BE 3,6V, ki 3,6V. Az IC nem lyukas. Mitöl is lenne, ha halott?
van két trimmerem.

Tudtok esetleg valami megoldást, kb 50 mA re. Egy Li-po cella és 9V. LCR-T4 testert hajtana. Gondoltam még a feszültség többszörözőre is, de 3V ot kellene többszörözni. A 3 V szaggatása nem egyszerű.
(#) latyakosa válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
MC34063 ? adatlapján a kapcsolás, weben találsz méretezőt. De mondok mást, 2 cella lipo és nem kell DC-DC hozzá szerintem.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2018
(#) dB_Thunder válasza Epu2 hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Javasolnám olyan tápot szerezz ami az akkut is figyeli töltés kisütés közben!
Lipó veszélyes lehet ha nem figyelnek rá!
(#) latyakosa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Csak akkor ha töltő/kisütő áram nem korlátozott megfelelően akkor kell félni tőle.
(#) dB_Thunder válasza latyakosa hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Meg a túlzott lemerítés, túltöltés..
(#) 1N4007 hozzászólása Okt 11, 2018 /
 
Nekem is van egy nagyon hasonló szivargyujtós töltőm mint amit itt szédszedtek Bővebben: Link. Át lehet ennek valahogy állítani a kimenetét? Szerintetek? Nekem 3,3Volt kéne. Köszi a segítséget.
(#) Inhouse válasza 1N4007 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Nem az a lényeg, hogy hasonló a kinézete, hanem, hogy mi van benne. A felhasznált StepDown IC adatlapja alapján szinte biztos, hogy értelmes határokon belül lehet.
(#) 1N4007 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szerintem az IC is ugyanilyen az enyémben. Egyébként honnan lehet ilyen adatlaphoz hozzájutni?
Következő: »»   115 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem