Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   75 / 199
(#) attika válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Jún 30, 2018 /
 
PTFE cső nincs benne megbarnulva/elégve?
(#) t4nt1zjeee válasza attika hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Nincs. Az is teljesen hibátlan. Sőt most cseréltem.
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Pedig ilyen a vége ha kihúzom a fejből. Hozzátenném ez HERTZ-es PLA 1,75mm átlátszó anyag. Most 260°C-on nyomtatom úgy néz ki most nem szorul a fejbe. :O Lehet, hogy rossz a fűtőpatron vagy a hőszenzor a fejbe és a 220°C nem 220°C hanem lehet, hogy csak 150°C??
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Ugyanezzel küzdöttem én is. Én kaptam személyes segítséget. Feltelepítettük a Repetier nevű programot, ahol szépen lehet állítani az extrudert. Majd be lett lőve a motor sebessége, a fúvóka méret, a hőmérséklet - amíg szépen el nem értük, hogy a szál folyamatosan és egyenletesen tudjon jönni a nozzle-ből. Majd le lett mérve 10cm a filamenten, megjelölve alkoholos filccel és kértünk a repetiertől egy 10cm-es adagolást. Amikor pont annyi fogy, mint amit beállítottál és nem kattog az extruder motorod - akkor van jól beállítva. Nekem a 10cm-t egyenletesen pókfonálban kinyomta hibátlanul. Azóta a száladagolás tökéletes. Sajnos ezt mindegyik nyersanyaggal és fúvókával érdemes eljátszani. El is tömődhetett a fúvókád. Nekem az volt a fő bak ilyenkor, hogy gyárilag belül 3mm-es volt a fúvóka és az azt összekötő cső, amibe egy teflonnak mondott gagyi anyag volt, ami megolvadt. Rendeltem belül 1,75-ös nozzle-kat. A csövet felfúrtam 4-esre hosszában, így bele illett a méterben kapható tefloncső. Így már végig 1,75-ös lett belül a járat a fúvókáig. Rengeteget javult a gép. Lehet készen is venni ilyen betétes csövecskét. Gyakorlatilag ugyanez. Ez a gép legérzékenyebb része. Azóta rendeltem precízebb fejet is, ami egészen más kialakítású, azok még nem jöttek meg, illetve komplett fúvóka szortimentet. Eredetileg 0,2-es fejjel kaptam a gépet. Kipróbáltam 0,1-essel - működik, de nem tetszik a végeredmény. Barátom0,4-essel szebbet tudott nyomtatni - meglepő módon. Ugyanis sok helyen írják, hogy a fúvókaméret csökkentése csak bosszúságot okoz, hiszen könnyebben eltömődik. Úgyis a húzott szálméret a mérvadó, így lehet vastagabb fúvókával egyenletesebb teljesítményt és szebb eredményt elérni.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Ez lemaradt.. Az adagoló motort hűteni kell és a fejet is folyamatosan. Ha a motor túlmelegszik - mint nálam, mivel egybe van a fejjel - akkor ugye veszít a mágnesességéből és az erejéből, azaz amiatt is kattoghat. Azaz több tényezős a dolog. Én egy egyszerű dobozfedelet vágtam ki ami vékony hullámkarton - ez lett a hőszigetelés - és folyamatosra állítottam a ventillátort a fejen. Már nem melegszik a motorom. Nem kattog - adagol rendesen. Nálad is - gondolom, amíg hideg volt a motor - dolgozott rendesen. Amikor felmelegedett - nem tudta adagolni a szálat - De ez tényleg több tényezős játék.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Nos nálam a motor külön van. Bovdenes adagolót használok. Tehát a fejtől messze van az extruder. Nem is ez a baj. Eddig minden hibátlanul ment. Fél tekercset elnyomtattam gond nélkül ebből az anyagból aminél most sz*rozik. A szál adagolást én úgy tudom, hogy az extruderből kijövő méret a mérvadó adagolásnál. Nem pedig ami a nozli-n kijön vékony kis szál. Az adagolás beállítási segédben is az 1,75mm-es szálat mérik adagolás szempontjából. Nem a 0,4mm-est. Másrészt én 1méteren állítottam be az adagolást mert mikor 10cm-en volt belőve akkor sokat csalt és rosz volt a minőség. 1m-en sokkal pontosabb. Így az MK8-as extruderrel és annak fogaskerekével az 1,75mm-es szál megfelelő adagolásához szükséges beállítás az 95,5 step/mm lett. Eddig mondom tökéletes volt. Most betettem ABS-t azzal sem kattog és tökéletesen nyomtat. Csak ez a HERZ-es ABS kalap sz*r, mert rétegeire bomlik nyomtatás után. Másrészt nincs is az a büdös ABS szaga. Jó nagy átb*s. Valószínűleg az anyag sz*r. Egyébként E3D V6 fejet használok 0,4mm-es nozlival ami szerintem a legjobb méret. Nagybátyám 0,5mm-es nozlit használ ami nekem már kicsit durvább anyagminőséget eredményez. A 0,4mm kicsit szebbet nyomtat. A 0,3mm meg már kicsi. Jah am Repetiert Host-ot használok. Szerintem az a legjobb program e téren. Saját Repetier firmwareval meg pláne.

Mod: Nyomatékosan kérjük, hogy a mocskos trágár beszédet hagyd a fórumon kívül. Köszönjük.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Most kissé levágtam az anyagból 1 métert. Nyomtattam hibátlanul több tárgyat is. Új nyomtatófej tartót csináltam. Aztán gondoltam kipróbálom a testing cilinderrel. Hát ez az amiről beszélek. Gondol egyet és nem jön anyag. De volt a rétegek közt is pár kattanás az extruder felől. De tovább ment. A végére meg ilyen lett...
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 1, 2018 /
 
Igen, a filament hosszát írtam - gondoltam - nem a kinyomott szál hosszát. Nálam a 10cm-es beállítás is pontos volt. Lehet az anyaggal gond - persze. Én eleve ABS-t nem is erőltetek ebbe a gépbe. Maradok a PLA-nál. Nekem elég.
(#) blaci válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Nekem az okozott hasonló problémát, hogy alapból magas sebesség gyorsulás éretekek voltak megadva az extruderhez. Folyamatos nyomtatásnál nem jelentkezett, csak ha ha bekapcsoltam a retraction-t.
(#) kameleon2 hozzászólása Júl 9, 2018 /
 
Tegnapi fejlemények, gondoltam megosztom. Végre kicsit beindult a 0,1 fej, szépen nyomtatott, majd - jól eldugult. Ki tudja az okát, de ez van. Lecseréltem 0,4mm-esre a nózit. Az eredmények a képeken. a kék színű még a 0,1-essel kínlódás eredménye volt. Sajna a mechanika is sokat rontott az összképen. A többi már 0,4-es. Soha nem gondoltam volna, hogy egy 32.000Ft-os nyomtatóval ilyet fogok printelni. Már az is csoda, hogy működik ennyiért. A 0.2-es nózi is el-eldugult, amivel a gép jött, de az első print nagyon szép lett. Talán a 0,3-as lenne jó optimum, de a 0,4-essel is elégedett vagyok. Szokás szerint képen csúnyább, meg hát telefonos képek.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) t4nt1zjeee válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Én is 0,4-est használok. A legjobb szerintem! 0,5 már nagy a 0,3 meg már kicsi. 0,4-essel Mekkora rétegvastagságba nyomtatsz? Én általában 0,2mm-el szoktam.
(#) Letiodj válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Nekem is ez volt a gondom, a forró és a hideg pont között nem volt elegendő a szigetelés, vagyis a filament deformálódott mielőtt a hotendbe ért volna. Csökkentettem a kettő közötti távolságot és cseréltem tefloncsövet, megoldódott a probléma. A visszahúzással is gondok voltak, túl sokat húzott vissza, az megnyúlt a fejben, megkeményedett, majd amikor akarta megint tolni már nem tudta, kattogott. Próbáld meg kikapcsolni a visszahúzást, vagy nagyon kicsi értékre állítani. Látom van hűtése a végterméknek, nem lehet, hogy amikor bekapcsol a propeller akkor annyira lehűti a fejet, hogy az már nem tudja tartani azt az értéket ami kell az olvadáshoz? (Most is ezzel küzdök, próbáltam azbeszt hálóval védeni a fejet de nem vált be, építek neki majd egy zárt tartót, úgy hogy csak a nozzle legyen kint.) Ha nem megy így sem akkor lehet a thermistor halt meg, és hamis értékeket ad.
(#) kameleon2 válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1
 
Szia! Ezt eltoltam egy előző beállításnál. A Nózi méretének a felére állítottam a rétegvastagságot és szétváltak a vékony részen a rétegek. Most 0,4mm a rétegvastagságom is és 1%-os(!) kitöltöttségű anyag is szilárd lett.
(#) kameleon2 válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Milyen a fej kialakítása a nyomtatódon? Nálam folyamatos hűtés van,, mert így gyorsan reagál a fej. A hűtés egyben az extruder motort is hűti, mivel az enyém egyben van. Ez a nyomiga
(#) Letiodj válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 1
 
Saját, házi készítésű, vízhűtéses, 0.4 mm nozzle, bowdenes kialakítású, az a bowden ami az extrudertől jön, lemegy egészen a nozzle menetes részéig. A forró pont egy alu henger, abban van egy kis 40w-os fűtőelem, a hidegvég egy nagyobb alu henger, az át van fúrva, menet van vágva bele, a vízjáratnak külön fúrtam egy másik lyukat, az vízszintesen halad el pont a teflon cső mellett úgy, hogy nem érintkeznek. Holnap készítek pár képet.
(#) gerleimarci válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 9, 2018 / 2
 
Vegyél ilyet, nekem bevált.
(#) t4nt1zjeee válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Magyarul azt akarod mondani, hogy távolabb kéne vinnem a fűtőblokkot a hűtőbordától? Hála égnek a hűtéssel nincsenek gondok mert a fej szád fokra pontosan tartja a belőtt 200-210-220°C Azzal nincs gond. Viszont nekem a távolság a kettő között ennyi.
(#) Letiodj válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Meg kell próbálni szigetelést tenni a kettő közé. Amikor nem nyomtat a gép akkor stabilan tartsa a hőmérsékletét a fej, de lehetséges, hogy amikor nyomtat, a kinyomtatott anyag megváltoztatja a levegő irányát, s ezzel lehűti a fejet.
(#) t4nt1zjeee válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
Nem tudom az is lehet. Bár a gép szerint nagyon pontos. Sosem megy 220°C alá. :/
(#) Kovidivi válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
"Sosem megy 220°C alá." - a hőmérséklet érzékelő NTC/PTC/szenzor hőmérséklete marad fix, hogy körülötte mi történik, csak saccolhatod.
(#) t4nt1zjeee válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 10, 2018 /
 
No igen. Ez is igaz. :/
(#) Letiodj hozzászólása Júl 11, 2018 / 1
 
Ma csináltam egy új fejet a gépnek, itt van pár kép.
(#) Letiodj hozzászólása Júl 16, 2018 /
 
Üdv ismét, üveglap felszerelésén gondolkodtam a napokban, ti hogyan oldottátok meg az üveglap felfogatását az asztalra? (fűtött asztal, 20x20-as). Próbáltam ragasztani, de a 3. nyomtatásnál már elengedte a ragasztó a üveget.
(#) attika válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Ilyennel szokták a nagyok is rögzíteni.
(#) remiasa válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Evvel ragaszd fel ez nem fogja elengedni, 3M 300LSE Double Sided SUPER STICKY HEAVY DUTY SHEET of ADHESIVE TAPE

s-l640.jpg
    
(#) HERC válasza remiasa hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Én biztos nem ragasztanám le. Iratcsipesszel meg leszedhető, mosható az üveg.
(#) kameleon2 válasza Letiodj hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Én megrendeltem a tapadásmentes fóliát, amit a posta sikeresen összegyűrt. Bedühödtem és körülnéztem itthon. Maradt még Avery lézerhez készült teljesen víztiszta, öntapadós fóliám A4 méretben. Mivel 210x297 az A4 így a 200x200-as lapra pont megteszi. Hőállósága 80 fok. Igaz egy tasak nem volt olcsó, de ez már megvan. Nem is gondoltam, hogy ennyire beválik. Tökéletesen sima a felület. Kapott 200Ft-os rózsaillatú hajlakkot és verhetetlen. A filament tökéletesen megtapad azonnal, a leválasztás is egyszerű. Igaz az alu képes a hő miatt deformálódni - emiatt szokták az üveglapot ajánlani. Emiatt nem volt még gondom. Úgy is mondhatnám, hogy ez kipipálva, mert a legtökéletesebb az eddigi módszerekhez képest amit láttam és amit próbáltam. Drágának tűnik, de 25 lap. Én egyet használok már jó ideje és nyoma sincs kopásnak, karistnak.
(#) remiasa válasza HERC hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Az ULTRABASE is ilyennel van ragasztva és le tudom mosni gond nélkül!
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) gerleimarci válasza remiasa hozzászólására (») Júl 17, 2018 / 1
 
Ő arra értte, hogy oda tudja vinni csaphoz és lemosni.
(#) remiasa válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 18, 2018 / 1
 
Minek, ott helyben le lehet törölni melegvizes ronygyal osz cső, minek hurcolászni?
A hajlakkot simán el lehet így távolítani!
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2018
Következő: »»   75 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem