Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   307 / 373
(#) nyekk válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Igen a görgök csapágyazottak.Viszont,ha ilyen görgő kialakításra gondolsz mint ami az első kép jobb oldalán látható,az felejtős.Akkora erővel kell ,összehúzni a négy görgőt,hogy a kocsinak,ne legyen oldalra kilengése,hogy pont ellenkező hatást értem el.Azaz alig lehetett a kocsikat mozgatni, a rudakon.Egyébként ez a kialakítás most nézem ,már a második verzió,először csak egyenes szögben esztergáltam bele a felfekvést,itt viszont már le vannak a szélek kerekítve a megfelelő rádiuszra,de így sem volt jó.A második képen lévő kialakításal vannak szerelve a kocsik jelenleg
(#) guliver83 válasza nyekk hozzászólására (») Jún 28, 2018 / 1
 
Ezek szerint van ennek a gépnek bőven gyenge pontja!
Ettől a görgős megoldástól, szerintem még a csapágyas megoldás is sokkal jobb.
Bővebben: Link
(#) nyekk válasza mex hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Azt hiszem, igen,100mm van a görgők között.Szíjhajtáson is gondolkodtam már ,viszont pont a kialakított görgős megoldás végett ,elég bika erős léptető motor kellene,ha csak eggyel hajtom meg,mint a két oldalt.Plusz a maró előtolása.
(#) nyekk válasza guliver83 hozzászólására (») Jún 28, 2018 /
 
Erről a csapágyas megoldásról,nem tudok véleményt mondani,nem próbáltam.
(#) SALáta válasza nyekk hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
100-150 N előtoló erő elég. Szíjnál sem lehetetlen elérni, mindenképp omega hajtást tennék, csőtengellyel össze tudod kötni, de ott is a lényeg a perdületi tömeg csökkentése. Persze a léptető motor karakterisztikája az sok mindent meghatároz.
Az én első gépem dobhajtóműves, az X tengelyt 1000 mm s² gyorsulás mellett 5000 mm/min el hajtja, a mozgatott tömeg kb 20 kg. Az Y is dobhajtóműves, ott egy 3.5 Nm motor van hasonló sebességen de a lineáris rész már csak egy írógép szánpár. Bár azok is bikák voltak anno. Nem kell fához nagy erő. Másra meg nem nagyon használható egy nulláról épült házi építésű gép.
(#) nyekk válasza SALáta hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Esetemben pont az volna a lényeg,hogy a kocsik oldal irányból is meglegyenek úgymond támasztva.Ezt viszont csak úgy tudom elérni,ha közvetlen a kocsik mellé rakom a t.menetes szárakat.Ezért nem jó ekkora kocsi távolságnál az egy t.menetes szár,mert a t. meneten lévő anya,vagy anyák ki milyen megoldást használ kell, hogy elviseljék ezt a csavaró erőt(meg persze a t.menetes szár),pont ez a görgős kialakítás végett,meg az oldal irányú megtámasztás hiánya miatt.Ezért írtam az elején "egy próbát megér".
(#) Temela válasza mex hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Bocs, de hányadost nem írtál. Azonban azt írtad a hibára, hogy tíz szerese lesz (vetítve).
(#) SALáta válasza nyekk hozzászólására (») Jún 29, 2018 /
 
Hasonló mint két talpas sín csak összefordítva az lenne neked jó. De bonyolult lenne elkészíteni. A sima LM guide kialakítás megoldás. Orsó tengely irányú erő felvételére-támaszásra- nem alkalmas. Kerülendő. Hidd el nagy ipari gépeken is az ágycsavarodás okoz ilyen feszülést. Na de hobbi. Sajnos az LM rendszer a fix pontokat kívánja, hegesztéssel a váz ugyan összerakható profin profi géppel szakembernek ám utómunkát kívánna mindenképp, ott meg van esélye a csavarodásnak. Sokkal több időd lenne a többi részére ha a sínt vennéd. Ugyan esztergával minden legyártható de azért ez megvehető tétel . A trapézorsó akár jó is lehet , picit lassít a surlódása miatt. Kínai feszítettlen golyósorsók mindenféle helyrelettek szanva. Ide is jó de kottyanása lesz. Ha trapézorsó akkor az anya ZX100-ZX 500 as műanyagból legyen, lehet hasítani is és feszessé tenni minimális kottyal. Vett c45 anyagú standard orsónál sem úszod meg az egyengetést, mángorolt golyósorsóba is szokott lenni. Az omega hajtás jó lehet megfelelően méretezve. És még van a dobhajtómű meg a fogaséc.
Ezt a kocsit amit gyártasz ha nem 3 d nyomtató a cél elfelejteném. Akár pomból is lehet a kerék nem kell annak acélból lennie. Ha az 5-17 tonnás kötélcsigába megfelel ebbe is jó. Ám mindig minden az alkotóra van bízva. Én most nem hazi gépet retrofittelek majd.
(#) msteve hozzászólása Júl 2, 2018 /
 
Ha valakit érdekel...
(#) Andrew-V hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Tiszteletem!

Ha a léptetőmotor szaggatottan/darabosan forog akkor az a grbl vezérlő beállításaiból lehet állítani (nem találtam melyik $ parancs) vagy inkább a panelen a jumperekkel állítsak be fél vagy negyed lépést..?
(#) Andrew-V hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
...illetve hiába teszem rá mind a 3 jumpert, amivel elvileg 1/16-od lépést adok meg, semmi nem változik. (V4-es, Arduino nano-s panel A4988 vezérlővel) A motor 4 eres - mindegy melyik irányba csatlakoztatom, ugyan az...

Ha van valahol valamilyen leírás a beállításról - azt is megköszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) juhasz10 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Először az áramot kellene beállítani, a 4988 panelon a kis potival. Aztán lehet a GRBL-t állítani. Max sebességeket, gyorsulást.
GRBL
(#) Pali79 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Nálam járt ilyen panelből ami gyárilag hibás volt. A mikrolépéseket állító jumperek a GND-re voltak vezetve, így hiába tettem fel vagy vettem le a jumpereket, nem változott semmi.
(#) Andrew-V válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
A vezérlő kis tekerőjét "fülre" beállítottam, az elvileg most jó.
Másik frimeware-vel és vezérlő programmal most egész elfogadható mozgást produkál. Még csak az egyik tengely van meg úgyhogy kísérletezni jó. Ahogy haladok a többi részével majd még finomítgatok...
(pici rajzoló - esetleg lézergravírozó gép lesz belőle - egyszer...)
(#) juhasz10 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Az sem mindegy melyik sendert használod.
candle régi
3dp burner
A candle is kinőtte ezt a betegséget, az 1.1.7 már jó, viszont sok másik még mindig nem tökéletes.
(#) MATA hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Üdv mesterek!
A következő gond adódott a NEMA23 típusú léptetőmotorok akadozva járnak mikor el indul a program elég furcsa hangot adnak ez mitől lehet? Köszönöm előre is!
(#) MATA hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Ilyen a meghajtó panel és a léptető motor!
A meghajtó típusa TB6560 driver board.
(#) sargarigo válasza MATA hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Szerintem lépés vesztés lehet a furcsa hang oka. Próbáld csak a motorokat beépítés nélkül, és ellenőrizd a tápot ami a kraftot adja nekik. Lehet hogy nem eléggé terhelhető. Lehet hogy vékony a vezeték. Lehet hogy túl gyors a kívánt sebesség, és nem képes ra. Elsőre ennnyi ötletem van.
(#) MATA válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszönöm a gyors reagálást ezeket ellenőrizzük amiket írtál!
(#) Andrew-V hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
juhasz10: köszi, még keresem a számomra megfelelő egyszerű vezérlőprogramot+frimeware-t.

Egy mechanikai dilemmában kérnék ötletelést, segítséget.
A kis barkács rajzoló szerkentyűm jelenlegi állapota van a két képen. Az X tengely OK, jól is mozog, viszi az egész felső részt szépen. Az Y tengelyt mozgató motor elhelyezésében van dilemmám:

-Vagy a végére teszem - ekkor lesz a legnagyobb a távolság, de a súly így azt a felét jobban húzza (nem tudom számít-e)
-vagy a közepére ahova eredetileg szántam, a két csúszka közé (és persze akkor az ellen oldali görgő kerül a végére) - de így veszítek kb 5-6 cm-t.

Ötlet?
(az első ilyen kütyüm, úgy nézzétek)
(#) Temela válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Szia!

Milyen vastagságú dologra rajzolsz? Az anyag vastagságnak megfelelően kell gondolkodnod az Y tengely mozgás igényében... - lehet nem is számít, hogy mennyit veszítesz a lehetséges mozgásból.
(#) juhasz10 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Az asztal fog mozogni mindkét irányban? Az nem szerencsés . De én középre tenném a motort így.
(#) Andrew-V hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
Nem, nem az asztal mozog. Asztal nincs is tulképp, hanem amire leteszem asztalt arra kerül az is amire rajzolni akarok... A "toll" mozog mindkét irányba a papír/"munkadarab" fölött.

Az alsó alumínium keret fix, azon mozog az egész fölső rész annak motorjával együtt (a kép szerint fel-le) -az az X tengely. Ami most a képen vízszintesen van az mozog (kép szerint) jobbra-balra, és a végére kerül (jobbra) majd a filctoll/toll esetleg lézer modul.
Az X tengely két bontott 6mm-es nyomtató tengely, azon csúszik 2-2 műanyag "betéttel" (falra szögelhető kábelrögzítő volt eredetileg)

Az Y tengely, két fióksínből áll. az nyúlik ki balra fixen, és jobbra mozgatható - annak végére kerül majd ami rajzol.

Azért nem akartam mozgatható asztalt, hogy nagy kiterjedésű dolgokra is lehessen rajzolni (pl műszerdoboz előlap) és a tárgyat ne kelljen mozgatni.
(#) Temela válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
- Tehát akkor jól értendő minimálisat mozog az Z tengely, (az előbbiben rosszul írtam) , az X-Y tengely mozgás tartományát hozzá kell mindenképp igazítanod a rajzolandó mérethez.
(#) juhasz10 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Akkor középre tedd a motort azt mondom. Ha végén lenne, nagy erőkar végén lóg, elég sokat tud mozdulni, fogja rángatni az egész gépet.
(#) guliver83 válasza Andrew-V hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Én is egy rajzológépet csináltam mostanában!
Egyenlőre ilyet rajzoltam vala, de még a tökéletes programmal küzdök!
(#) sargarigo válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Jópofa ez a cikkcakkozás! Meg is ebédeltél mire elkészült mi?
(#) guliver83 válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Ez volt az első teszt és elég lassan ment, de a gép nagyon gyors.
Kb 1 óra, de már nem tudom pontosan!
(#) Gafly válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Más, ha már itt vagy: 2018 találkozó? BURABU már nem Csepelen volt, CNC-s az lészen valahol?
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Idézet:
„Hobbi CNC Kiállítás és Börze Budapest 2018.

augusztus 18.
_________________________________________________________



cnc gépkiállítás, cnc alkatrész és szerszám börze,
hagyományos maró- és esztergagép tartozékok,

kéziszerszámok vására.
__________________________________________________________

__



A rendezvény helye:
Budafok-Tétény Általános Ipartestület Székház
1221 Budapest, Mária Terézia u. 60. sz.
https://tinyurl.hu/G7FT/
(nagyterem és zárt kerthelység, üdítő, kávé, büfé)
Campona Plázától kb 2 km,
vonattal érkezőknek 5 perc séta (Budafok Vasútállomás)
buszmegálló 1 perc séta: 33, 214, 213, 58, 141, 158, 250,

250B
Villamosmegálló 5 perc séta: 47, 56, 61
GPS: 47 25 24.5 N 19 2 26.9 E

..........................................................

.......
Programterv (nagy körvonalakban):
7.00 órától nyitás, bepakolás
8.00 órától látogatók fogadása (belépő 500 Ft)
15.30 órakor tombola (500 Ft)
közben ebéd 12.00 óra magassága
(marhagulyás, melyet Révész Ricsi fórumtársunk főz Kuktája

segítségével!)
Gépkiállítók díjazása.
17.00 óra zárás

_________________________________________________________

Már kevesebb mint két hét a taliig!

Kérem, hogy itt jelentkezzetek, ha gépet szeretnétek

kiállítani!
__________________________________________________________

_______________

Felajánlásokat szívesen fogadok a tombolára is!
Motoros: gravírtű, karcoló betét, léptető motor
Kristály Árpád: különféle marókat, léptető mocikat, és még egy

pár apróságot....tápok stb....
sufnituning: léptetőmotor, golyósorsó, lineár, sínek
Sanyi Bá: viszek valami meglepetést!
Polgárdi Balázs: UCR201 vezeték nélküli CNC kézivezérlő
LoneWolf: 1db LEICA vonal lézer szett 35.000.- Ft értékben
1db BOSCH akkus fúrógép szett 20.000.- Ft értékben



Támogatások:
Franczy: 5.000 Ft szervezésre OK
roland7: 5,000 Ft szervezésre OK
Varga István: 5.000 ft szervezésre
KoLa: 5.000 Ft szervezésre OK
svejk: 5.000 Ft szervezésre OK
Geszti Sándor: szervezésben segítség OK



__________________________________________________________

_______________


Kiállítói asztal ingyenes! (Csak 230V áll

rendelkezésünkre!!)
__________________________
GÉPKIÁLLÍTÓK:
-------------
janko: /retró gépet hoz
Motoros: /asztali vasvázas gravírgépet hoz
Sanyi Bá: /mini gravírgépet hoz










Biznisz asztal 5000ft/asztal / plusz asztal féláras!
Kérem, hogy asztalterítőről gondoskodjatok!
____________________________________________________
BIZNISZELŐK:
------------
bill........................2 asztal
kada.....................1 asztal
Kristály Árpád......2 asztal
Frédi....................2 asztal
Janicsek Tamás....2 asztal
D. Sándor.............1 asztal
stp........................2 asztal
Motoros................1 asztal
Sanyi Bá...............1 asztal
Csikarc.................1 asztal









Résztvevő cégek :
-----------------
Bánki - Sós / automatizálás és hajtástechnika!
Kauf-Fer Áruház / olajok, zsírok, emulziók forgácsoláshoz,

tisztítók és még 1000 féle más!
HEXAGRAV Kft. / cnc gépalkatrészek forgalmazása
PolgardiDesign / CNCdrive / képviselő: dezsoe (Szentkereszty Csaba)



FEJLESZTÉS ALATT


Ezúton köszönök minden eddigi segítséget!
__________________________________________________________

________________
__________________________________________________________

________________
Következő: »»   307 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem