Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp
 
Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   22 / 23
(#) Bubu54 válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Szia,

Igen egy házban van a 2 táp, jo is volt a tipp ugyanis meg leltem a hibát, a 2 tap közös hűtő bordán van és észre vettem, hogy en bolond sajnos teljesen a panelra engedtem ez által a 2 tap telifoldje össze zárt. Remélem, hogy ha meg szüntetem ezt a zárat akkor majd jó lesz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Üdv Bubu54
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Sziasztok!

Lenne egy érdekes jelenség az smps II tápommal, meg van egy éve már.
Az utóbbi időben teljesen véletlenszerűen csinálja azt hogy kikapcsolásnál leveri a megszakítót, nem teljesen értem hogy miért kikapcsolásnál van ez. Bekapcsoláshoz van lágy indító, de annak itt nem kellene szerepe legyen, értetlenül állok a dologhoz....
(#) Sinike válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Szia.
Én első körben a kapcsolóra gyanakszom, erős prill hatás...
(#) chopper800 hozzászólása Aug 17, 2018 /
 
Szerbusztok.
Egy olyan kérdésem lenne hogy a PA-Elektronika smps 1 labortápját építem jelenleg. Ami az előszabályzó NE555 ic tápfeszültségét elő állító Q12-es IRF530 helyett rakhatok e bele IRF5305 -öt??
( elnéztem a rendelést és irf530 helyett irf5305 rendeltem ). A választ előre is köszönöm.
Üdv.
(#) Kovidivi válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
N helyett P csatornásat ne rakj be. Keress, bonts valamiből FET-et. Biztosan van valami hulladék táp, amiből ki tudod szedni.
(#) chopper800 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
JÓ kérdést raktem fel... pedig néztem mindkettőt a hestore oldalán de nem szúrta ki a szemem hogy az egyik p a másik n csatornás. Végül-is ide jó lesz bármilyen N csatornás csak csak bírja azt a min 18V-ot nem?
Üdv.
(#) chopper800 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Egy IRF540 el is ki lehet pótolni, az is N csatornás. Nem?
Üdv.
(#) Kovidivi válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 17, 2018 / 1
 
Ha megnézed az adatlapot, láthatod te is, hogy igen.
(#) chopper800 hozzászólása Aug 18, 2018 /
 
Megépítettem PA-Elektronika smps 1 labortápot. A következő hiba jelenség van: a hétszegmenses ledkijelzők villognak, a 78L05 és79L05 melegszenek a 79L05 kimenete nincs -5V . A 7805 kimenete jó a 7812 kimenete nincs meg 12 volt és ingadozik is 7 9 volt között ingadozik a 7912 kimenete zajos ( oszcilloszkóppal mérem mert a multim tönkrement ) és itt is a 7912 nem 12 volt inkább csak 8. Gondolok arra hogy esetleg az Elektrolit kondik lehetnek rosszak? Vagy ez inkább zárlat jelenség vagy csupán mindkét feszültségszabályzó IC rossz.
Üdv.
(#) Kovidivi válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Ne alkatrészhibát keress, hanem összeépítési hiba, nyákzárlat, elcserélt alkatrészek, ilyenek. Ha valami tönkrement, az a hibás összeépítés miatt törtébt. A 78xx stabokban van túlmelegedés védelem, ezért mér 7-8V között ingadozó értéket. Raksz fel egy képet?
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
(#) chopper800 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Rakok fel ha megmondod hogy melyik részét fényképezzem. Mellékesen A hiba keresésén már dolgozom ferci segítsésgével most le lett választva a panelmérő tápellátása az IC 79L05 és 78L05 nem kap áramot érdekes módon stabilizálódott a 7812 és és a pufferkondik feszültsége. a 7912 az érdekes feszültséget mutat.
(#) Kovidivi válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Melyik rész? Bármelyik. Kíváncsi vagyok milyen minőségben raktad össze, a forrasztásaid milyenek.
(#) chopper800 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Tessék
(#) chopper800 válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
A mérések alapján a 79L05 sajnos kuka. És azt csak kedden tudom cserélni.
(#) chopper800 hozzászólása Aug 24, 2018 /
 
Szerbusztok. Haladtam a fentebb említett labortáppal. Zárlatot találtam ( kijavítottam ) illetve hibás feszstab IC is cserélve lett. A 7szegm. led kijelzők már nem villognak, a kimeneti feszültséget is jól mutatják, valamint a kimeneti áramot is ( még egy finom beállítás ráfér persze ). A 9-es illetve 6-os számot hibásan írják ki. A 9-es legalsó d. diódája nem világít illetve a 6-os legfelső avagy az a. dióda nem világít. Itt zárlat lehetséges vagy szakadás? ( mellékesen a többi számot hiba nélkül mutatja, de akkor azt a kettőt miért nem? ). Az áramgenerátor led világít folyamatosan. És egy észrevétel a 7812 Ic melegszik ( kapott hűtőbordát ). Mi a véleményetek a hibajelenségről? Hol lehet hiba? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
(#) ktamas66 válasza chopper800 hozzászólására (») Aug 24, 2018 / 1
 
A 74LS47 így írja ki, nézd meg az adatlapján.
(#) chopper800 válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 24, 2018 /
 
Köszönöm a választ. Akkor az nem is hiba. Már csak egy van hátra. Üdv.
(#) chopper800 hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Haladtam a fent említett labortáppal ismét. Mostmár a hitelesítésnél tartok. A jelenség a következő: A P1 trimmert hiába tekerem bármilyen irányban, nem áramgenerátoros lesz az üzemmód. Mellékesen én 30V ra állítottam a max kimeneti feszültséget P3 trimmerel mert nekem egy 24V-os max 4a terhelhetőségű transzformátorom van. Ebből is adódik hogy én csak max 4A terhelhetőségűre akarom állítani. Lehetséges hogy itt a hiba? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
(#) chopper800 hozzászólása Aug 31, 2018 /
 
A P1-es trimmer 220Kérték helyett csak 36,1K elenállást mérek. Normális ez?
Üdv.
(#) Sinus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit !

Elsősorban Ferkógyerekhez tenném fel kérdésem a HMI-s táppal kapcsolatban. Hogyan készült a négy kivezetéses sönt ellenállás (miből,mire,hányat...), s mivel mérted meg?
(#) Ferkógyerek válasza Sinus hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Szia!
Egy régi műszer huzalellenállásának kerámia csévéjére tekertem, egy szintén a műszerből származó vastagabb huzalellenállás darabot. Könnyű helyzetben vagyok, mert van 4 vezetékes milliohm mérő műszerem. Viszont könnyedén mérhető és számolható az ellenállás értéke egy áramgenerátorral és egy feszültségmérővel is. Az ellenállás abszolút pontossága nem annyira kritikus mint inkább a stabilitása. A végső beállítás elvégezhető egy a táppal sorba kötött ampermérővel és a P6 potméter állításával.
(#) Sinus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Akkor ugye az ellenallás megközelitő értéke 0.05 ohm, ahogy a rajzon is felvan tüntetve? Azért kérdem mert, gondolom bizonyos határokon kívül az áramméres nem lessz beállitható. Vagy tévedek?
(#) Ferkógyerek válasza Sinus hozzászólására (») Jan 10, 2019 / 1
 
Ahogy írod.
IC9-el 20x-os erősítés van megvalósítva, melyet a P6 potival +/- 5%-al állíthatunk.
Ha a sönt ellenállás értéke nem tér el 5%-nál jobban a névleges 0,05ohmos értéktől, akkor semmi gond. Viszont ha jobban eltérne, akkor az R36 növelésével illetve csökkentésével durvábban is befolyásolható az erősítés mértéke. Vagy pedig a sönt ellenálláson kell változtatni.
(#) ebyborz hozzászólása Jan 19, 2019 /
 
Üdvözlöm a forumozókat.
Megépítettem a pa elektronikás led kijelzős panelmérőt. Működik is, mér is. Azonban nem mindíg indul megbízhatóan az áramkör. Ezt úgy értem hogy hosszas kikapcsolás után jó méréshatárban indul. (De ez sincs mindíg így.) Viszont egymást követő ki-be kapcsolás után olyan mintha ötletszerűen indulna. Mindíg máshogy állítja be magát. Mintha nem tudná eldönteni milyen módot szeretnénk tőle. Igyekeztem rendessen értelmezni a kapcsolás működését de egyenlőre tanácstalan vagyok. Valaki találkozott ezzel a hibajelenséggel?
(#) Sinus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia Ferkógyerek !
Megépitettem a digitális részt, s a táp egy részét.
Működött a kijelzés, encoder stb..., de csak úgy, ha a PIC felöli RX vonalat 1oK ellenállással GND-re kötöttem. Ennek okára nem jöttem rá. Sajnos egy rossz mozdulattal, sikerült a HMI-t leégetnem. Itt ahol élek nemtudok ugyanilyen 3,5"-os HMI-t beszerezni, viszont találtam 3,2"-osat (NX4024T032). Használhatom e ?
(#) Ferkógyerek válasza Sinus hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Szia!
A 3,5"-os HMI nem helyettesíthető más méretűvel.
Nem lehetséges, hogy csak a 3,3V-os stabilizátor ment tönkre a kijelzőn?
(#) Sinus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Sajnos nem, az STM32 lett zárlatos, leforrasztottam, megszünt a zárlat.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Júl 25, 2019 /
 
Üdv!

Egy kis segítség kellene, régóta használom az smps II-t, én m@arha nagyfesz kísérleteket csináltam itthon és már én sem tudom hogy kapott a labortáp. Azóta sötétség, és az áramkorlát led világít, merre kezdjem vajon a keresgélést?
(#) Sanyesz5 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 25, 2019 / 1
 
Probéma megoldva
(#) dara válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 25, 2019 /
 
Ez a beszéd.Gondolom nekiálltál megjavítani.
Következő: »»   22 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu