Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra IC (RTC) használata PIC-kel
 
Témaindító: Csaplar, idő: Márc 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) otvenkilenc válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 17, 2018 / 1
 
Tudsz olcsó pici elektronmikroszkópot beszerezni?
(#) otvenkilenc válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
A Ricoh-nak elég ennyi, a beállításhoz, íráshoz, olvasáshoz.

INIT_RICOH:
I2CWrite SDA, SCL, $64, $F0, [$20] 'FORMATUM BEALLITASA
Return

I2CWrite SDA, SCL, $64, $0, [LCD_SEC, LCD_MIN, LCD_HOUR] 'IDO BEALLITASA
I2CRead SDA, SCL, $64, $0, [LCD_SEC, LCD_MIN, LCD_HOUR] 'IDO BEOLVASASA
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Szia, aminek a képe fent van a hozzászólásomban, az GPS és RTC alapú, működik nixis és ledes változatban is. Az RTC és DCF az meg az összes mule 2 - es verzió és más órák amik visszakereshetők a topikjaikban. GPS mellé nem biztos, hogy érdemes DCF dekódert tenni, de a net tele van olyan órával, ami ezt is, azt is tudja, mert a szoftvere fel van rá készítve és a felhasználó dönti el számára melyik az optimális.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) Moderátor hozzászólása Jún 18, 2018
 
Legyetek szívesek személyeskedés nélkül, szakmai alapon folytatni!
(#) usane válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
GPS nem lesz benne. Mint nondtam nem magamnak lesz és nem tudom hová teszik. Valamint ugyanezen okokból nem lesz WiFi sem (bár ez már minden lakásban szinte alap). Ezt nem lehet megérteni? Valamint nem akarom és nem is tudom 2-3 hetet figyelgetni és pontosítani mert nincs rá idő. A DCF meg elvégzi a beállítást. Annyi igaz, hogy az RTC nem kellene, de 300 forint már nem tétel ebben az órában, és akkor áramszünetre is biztosítva van ha pont nem tudna szinkronizálni a DCF az áram visszatértekor. Merthogy nem elemes lesz mivel a LED-eknek az nem elég. Az RTC-nek meg elég egy CR2032. Nincs rajta mit vitatkozni ha nem érted meg az okokat.
(#) Kovidivi válasza usane hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
2-3 hét helyett elég lenne 2-3 óra is, vagy 12 óra, ezzel már bőven pontos lesz az órád. Mire akarsz 2-3 hetet várni, amikor a környezet hőmérséklete sem fix 23.00fokC?
(#) usane válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Látom mindenki a részleteken szeret lovagolni. Rendben. Kalibbrálom mondjuk 12 óra alatt az RTC-t ahogy írtad. Odaadom a célszemélynek. Akkor tegyük fel a legextrémebb esetet. Mondjuk elmegy 2 hónapra nyaralni vagy dolgozni és kikapcsolja, mert mint mondtam sok LED sokat eszik. Valamint sikerült beletenni egy selejtes vagy már régóta a boltban tárolt elemet amiben alig volt szusz és a 2 hónap alatt lemerül. Visszajön és bekapcsolja. Hopp, na most vajon mennyi lehet az idő? Elfelejtette az időt. Sebaj, kalibrálva van, csak beállítja a pontos időt egy másik óráról és semmi gond. Hol is kell beállítani? Hoppá, nincs rajta gomb. Akkor most mi legyen?

Nem értem miért fáj az mindenkinek ha RTC mellett DCF is van benne? Tapasztalati tanácsokat kértem hogy mi szinkronizájon, GPS vagy DCF, és nem vitadélutánt, hogy minek ez meg minek az.

Köszönet a segítőknek.
(#) Csupasz válasza usane hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Én a GPS-t részesíteném előnyben. Könnyebben kapsz róla jelet, a DCF vétel sokszor elérhetetlen.
(#) otvenkilenc válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 19, 2018 / 1
 
Én a régi hagyományos kétcsengős ébresztőórát.
(#) ktamas66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
Ha csak a mutatott idő alapján szeretnéd pontosítani, annyit kell várni, amíg az eltérés mondjuk 10 másodperc lesz. Ehhez kalibrálva 10-szer pontosabb lesz. Ha 100 másodpercet eltérést vársz ki, még pontosabban tudod kalibrálni. Szoftveres kalibráció esetén.
(#) sooty válasza usane hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Mindamellett, hogy a ds3231 2pp pontosságra képes, az alapbeállítás dcf-fel vagy gps-sel automatikussá tehető. Ami gond lehet, ha rosszak az időjárási viszonyok a dcf jel nem mindig vehető megfelelően. Mivel 1 baud az adatátviteli sebessége minimum 2 perc mire le tud szinkronizálni ideális esetben. 1perc alatt rengeteg zavart összeszedhet és hiába vannak benne kontrol összegek, csak a hibát lehet megállapitani és dobni kell az egy perc adatát. Ha 2db vett időpont között csak 1perc az eltérés, akkor lehet frissíteni az rtc-ben lévő időt. Gps esetén ez a folyamat sokkal gyorsabb, néhány másodperc alatt több nmea mondat beérkezik. DE nem ad azonnal pontos időt, több másodperc eltérés is lehet egy hideg start után, még akkor is ha már látja a műholdakat(addig percek telhetnek el). Tehát az RTC a második induláskor tudja betölteni a szerepét igazán, ha nincsenek beállító gombok az órán. Mivel mind a dcf-hez, mind a gps-hez vételi helyet, poziciót (ha fixen beépited a dcf antennát az óra helyzete meghatározó lehet, hogy van-e vétel) kell keresni, az adott helyen dőlhet el melyik megoldás a jobb. Amit az elemekről irtál az igy igaz. Amikor 7 éve a mule v2 nixisóra publikálva lett általunk, nem volt kérdéses, hogy a dcf vevő az egyetlen gazdaságosan elérhető, autonóm lehetőség az automatikus beállításhoz, manapság már ez nem igy van. Azt meg, hogy a kalibrált csak rtc-vel szerelt órát mindig január elsején 00:00-kor kelljen indítani lehet, hogy a gazdája körülményesnek tartaná...
(#) usane válasza sooty hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Köszöszönöm az infokat. Pontosan ezért akarom bele az RTC-t. Az első szinkront megcsinálom aztán naponta addig keres amig egy valid adatfolyam be nem érkezik. Közben megtudtam hol lesz elhelyezve, egy belvárosi társasház egyik szobályában. Szerintem a DCF jobban fogható egy társasházban mint a GPS. Az újabb GPS-eket nem teszteltem, de a régi PDA-m még egy padláson sem látott át.
(#) otvenkilenc válasza sooty hozzászólására (») Jún 20, 2018 /
 
Az atomóra is szóba jöhetne..
(#) usane hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Sziasztok.

MCP 79410-hez milyen kondi kell a kvarchoz? Az adatlap szerint 6-9pF kapacitású kvarc kell, de ha 6pf-os a kvarcom akkor kell oda külső kondi? Láttam olyan kapcsolást emelyiken nincs meg láttam 2x10pF-ot is.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) Tasznka válasza usane hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Szia!
Ez talán segít .
(#) usane válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Köszönöm, de sokat nem.
Márt ezt is néztem, de ilyen kristályom van. Mondjuk az is furcsa, hogy az oldalon 10ppm van feltüntetve az adatlap meg 20-at ír rá. Nem tudom ez melyik MC által felsorolt kristálynak feleltethető meg leginkább.
Ja meg az adatlap 12.5pF-ot ír rá a weboldal meg 6-t, szóval nem tudom ez milyen kvarc.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
A kristályokkal mindíg baj van. Praktikusan a két kondi közül az egyiket épp ezért trimmernek választják (2 - 20 pF)
Sokkal jobb lenne, ha olyan RTC -t választanál, aminek belső TCXO -ja van, és a pontossága is nagyobb. (+/- 2,5 ppm, bár nem tudom, mi a cél)
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Nem olyan rossz ez az IC. +-129ppm-ig kalibrálható 1ppm-enként az adatlap szerint, csak a kristállyal nem tudom mi a helyzet. Mondjuk az előző miatt lehet nem baj ha a kristály nem a legpontosabban van hozzzá beállítva csak menjen. Odatervezem a kondikat aztán majd kipróbálom 1-2 értékkel és meglátom melyikkel mit hoz össze.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) usane hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Üdv!

MCP79410. Írom, olvasom az I2C-n keresztül, de nem megy. A kristáályon látok oszcillációt, és nem is lépteti az időt. Kimeneten sem jön ki a pwm. Hol keressem a hibát? 2x10pF kondi van rajta.
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Idézet:
„Írom, olvasom az I2C-n keresztül, de nem megy.”
Biztos vagy ebben? Logikai analizátorral ellenőrizd a kommunikációt, különben csak a levegőbe lehet puffogtatni.
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Amit beírok azt utána visszakapom. Ha mást írok be a következő olvasáskor az jön vissza szóval mondhatom, hogy biztos, de analizátorral nem néztem, az most nincs kéznél.

Oppsz. még nem biztos
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Az adatlapból ami kapásból feltűnik, hogy két I2C címe van az IC-nek. Az egyik az RTC-hez vezet, a másik egy EEPROM területre. Mi az ST bit (00h regiszter) értéke? Az adatlap szerint 1-re kell állítani, már ha azt szeretnéd, hogy az óra járjon.
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Na, úgy néz ki az írás működik. Az olvasás is, amit beírok azt ki tudom olvasni, de valamiért csak regiszterenként. A szekenciális olvasás nem megy. Az ST bitet 1-re állítom, sőt azt utoljára, biztos ami biztos. Ha visszaolvasom akkor 0-t ad vissza. Még letesztelem az egész 00-s regisztert a többi érték megmaraad-e.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Megoldódott.
Nem frankó ez a PIC. Az első írás után szerintem nem engedi el az SCL vonalat a stop-ra. Ez nincs benne az erratájában, de egyéb start-stop kondíciókat említenek.
Ha elsőre írtam a 00-s regisztert, beírta. Kukázhatom ezt a PIC-et pedig vettem belőle 3-at.
Na mindegy. Egyébre még jó lehet.
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Melyik PIC pontosan?
(#) usane válasza Bakman hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
PIC32MX274F256D
(#) Ferkógyerek hozzászólása Jan 24, 2021 / 2
 
Ma elővettem egy DS3231 modult amin 2019 augusztusában állítottam be a pontos ídőt, majd elfeledve egy doboz mélyén pihent, benne az elemmel.
A másfél év alatt 14 másodpercet sietett. A digitális TCXO része nem igazán tesztelődött, mivel a szobában nem voltak szélsőséges hőmérsékletek. Már a kalibráláskor kiderült, hogy a frekvenciát nem lehet teljesen pontosan beállítani a "csupán" 0,1ppm-es lépésekre képes crystal aging offset regiszterrel. Viszont így is meg vagyok elégedve az ár/érték aránnyal.
(#) kaqkk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nem lehet hogy az órád késik 14 másodpercet ? Tényleg jó érték amit összehozott ....
(#) Ferkógyerek válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
A felvetés jogos, ugyanis a referencia csak a bizalmon alapul az internetes idő kiszolgálókkal szemben. A wikipédia szerint nem volt szökőmásodperc beiktatva az utóbbi pár évben, így az nem hamisítja a mérést.
(#) kaqkk hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Ds3231 es rtc vel játszogatok , azt nem tudom (kibogarászni az adatlapból) hogy a riasztást (ébresztést) a pic-ben kell lekezelnem vagy az sqw kimeneten jön ki ?
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem