Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   83 / 197
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Letezik.
ProCad 2016 peldaul.
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Az AutoCAD van magyarul, de a Fusion 360 még angolul is könnyebben megtanulható.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Tulajdonképpen, mivel az összes új fejlesztőkörnyezetben már multinyelvesnek vannak írva a programok, csak a nyelvi fájlt kell megírni valamelyikhez. De ... A Repetier magyarul beszél.
(#) attika válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
A Repetier az szeletelő program, ő most a 3d szerkesztő programot kérdezte.
(#) kameleon2 válasza attika hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Igaz. FreeCAD beszél magyarul de kicsit töri és a funkciók sem teljesek csak az anygolosban.
(#) t4nt1zjeee válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 1 /
 
Igen megmosolyogtató. De sajna nincs ilyen. Én nem tudok róla. :/ Én az RS programját használom ami a DesignSpark Mechanical. Youtube tele van tutorial videókkal. Sokat segít. Kevés gyakorlással gyorsan belejössz. Én 1 hét után olyan cuccokat, fogaskerekeket... Stb... terveztem, hogy én magam is csak lestem. Nem mellesleg ingyenes a progi. STL formátumba is menthetsz.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Köszönöm szépen mi denkinek a válaszát. Így az elején kicsit (nagyon) dilemmában vagyok. Melyik úton induljak el? Keresgéljem a magyar megoldásokat? De mivel magyarul sem feltétlenül tudom hogy hogy kell tervezni egy munkadarabot, lehet lényegtelen, is hogy magyar, vagy angol. Pl. A Skechup-hoz ahogy nézegettem, elég jó oktató videók vannak. Csak bele kell ásnom picit magam.
Ettől függetlenül, szerintem kipróbálom azokat a programokat, amiket írtatok ötletnek. Kell hogy lássam, melyik áll közelebb hozzám?
Köszönöm!
(#) Akashi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Miket használsz?
(#) Honda130 válasza Akashi hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia! Eddig még mélyebben nem merültem bele semelyik programba sem. A Skechup-ot tettem fel és nézegettem. Tetszik is, csak ugye közben elkezdtem keresgélni más programok után. Meg feltettem itt is a kérdést, hogy esetleg érdemes-e magyar változatok után kutakodni?
Este feltettem a DesignSpark Mechanical-t és a Fusion 360-ot is, de nem nézegettem még meg.
Az első ahogy nézem regisztrációt kér, a második meg nem tudom...Lehet maradok a Skechup-nál.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia! Két út is van a tanulásra (legalább). Sajnos a magyar kicsit nehéz de szerintem - mivel nekem eleve nehézségeim vannak a nyelvekkel - elhiheted, hogy nem gond, hamar megtanulod ha nekem is sikerült . Az egyik út, hogy elindulsz profi szinten. CAD, CAM vonalon - bár szerintem a CAM itt célravezetőbb.
1.) CAD: AutoCAD, 123D, TinkerCAD ,FreeCAD stb
2.) CAM: SolidEdge , SolidWorks stb
A Sketchupot én azért ajánlottam, mert mindamellett hogy pontos, ingyenes és sok a plugin lehetőség, van fizetős is belőle és professzionális is tud lenni. Azaz nem kell mindjárt az elején guillotine-ba dugni a fejed, kifizetni egy vagon pénzt és rájönni, hogy becsaptak.
Én szinte már mindegyiken (nem csak a felsoroltakon) rajzoltam. CAM programként a SolidEdge megfogott. Eleinte nehéz volt belerázódni, de nagyon hatékony program. Csak hát a mérete és az ára... Lefoglalta az összes erőforrásom. A Sketchup egy a sok közül, ami kisebb és hatékony. Mondhattam volna az ingyenes német CYCAS programot is, mert zseniális, de sajna nagyon megállt a fejlesztése, pedig multiplatformos. Igaz főként épületekhez találták ki és látványra. Pov-ray-el fantasztikus fotorealisztikus képek készíthetőek vele. FreeCAD is megtanulható, lehet vele rajzolni. Szerintem nézz rá mindegyikre. Persze lehet még Blender ami szintén ingyenes, stb is. Nem rábeszélni akarlak, nekem a Sketchup volt a legegyszerűbb. Magától értetődő a használata, hamar el tudsz vele kezdeni rajzolni és menet közben meg lehet ismerni a mélységeit. Ráadásul jó, publikus anyagok vannak hozzá még ha angol is. Mindegyik szofverhez vannak megosztó oldalak is, ahol már kész objektumokhoz, pluginekhez is hozzá lehet férni.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) Elektro.on válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia!
Bocsi, hogy belekotyogok, de a CAD CAM területen a fogalmakat kevered.
Az általad írt szoftvereknek (majdnem)mindnek van CAD és CAM modulja is.
A CAD a számítógépes modellezés a CAM a gyártáshoz kell.
Gyakorlatilag a CAM -el készíted el a CAD- al kreált modell CNC géphez való pálya programját.

Én gyakorlatilag Catia-val és NX -el foglalkozom főállásban. A CAD valóban precíz modellépítésre alkalmas.

CAD (Wiki)

CAM (Wiki)
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) MikulaSan hozzászólása Szept 6, 2018 /
 
Szerintem ő lesz a választottam: Linkecske
Mivel a készítők a hibákat javítván adtak ki ingyen terveket nyomtatható alkatrészeknek amivel lehet a vázat stabilabbá tenni, a szijjak befűzése/feszítését kényelmesíteni tsi. De ha rossz választásnak találjátok vagy van vele tapasztalatotok akkor szívesen meghallgatom. Nagyon plafon 50k és a fő lényeg minnél hamarabb ittlegyen. Ha esetleg valaki tud itthon valahonnét ilyen árban használtat eladót vevő vagyok az ötletre. Elnézést az offért!!
(#) kameleon2 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1
 
Azért van még egy - jelesül fontos különbség. A CAD programok általában csak a tervezést a CAM programok a gyártást támogatják jobban natívan. Van persze a CAD szoftvereknek is CAM modulja, de már a rajzolás folyamata is - hiába CAD amin dolgozol hivatalos néven, CAM-ként kezeli a rajzodat . Azaz a te általad használt rajzoló programok is gyártásorientáltak az első tollvonástól kezdve, míg az AutoCAD például ettől azért nagyon messze van. Nem keverem a fogalmakat, maximum rosszul fogalmazok. A Catia és az NX is gyártás és gyártási objektum orientált szoftverek. Eleve modellre és modelltulajdonságokra épül. Az AutoCAD - nem. Ott van egy világméretű kordináta rendszered mínusz végtelentől a plusz végtelenig, ami hülyére paraméterezhető (elvileg), de mire beállítod és beparaméterezed - bele is hülyülsz. A már eleve CAM -ra épülő szoftverek pedig - Például a SolidEdge - azzal indítanak, hogy van egy tested , amiből forgácsolni tudsz. Nem papír, vonalzó, ceruza elvre épülnek. Ha te is elolvasod a linkjeiden szereplő cikkeket - ez jól látszik. Mármint az, hogy a CAD alapvetően inkább 2D-ben elterjedt. Egy műhelyrajzot szépen precízen, kínlódósan meg lehet benne csinálni. Amúgy a Wikipedia moderált, de nem lektorált terület. Sok kisiklás van rajta. Ahogyan a fogalmazásomban is, mivel nem ibot vagyok, hanem ember. AutoCAD 1.0-án kezdtem a rajzolást. Én hülye egyből 3D objektumokat akartam rajzolni és látni rajta. Vért izzadtam egy bútor megrajzolásával. Egy CAM-el 100x könnyebb a dolgom ezen a téren. Nem beszélve a végeredményről ami az egyiknél maximum egy print (CAD), míg a másiknál valamilyen valós méretű objektum fájl, g-kód stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) Elektro.on válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Off mert ez már nem nyomtatós téma.
Szép az eszmefuttatásod, de nem értek vele egyet. Csatolok két képet a Dassault Sytemes oldaláról. És egyet au NX -ről.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) merlingerin hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Úgy érzem, a Cura az őtületbd kerget. Mitől van, hogy megnyitok egy file-t a thingiverse-ről, akkor megnyílik, megjelenik. De bal fent nem mozog a fehér "töltés" sáv. Amikor a "save as gcode"-ra kattintok, majd save, nem ment el semmit. Megint csak nincs kukac mozgás... De hibaüzenet sem. Net van természetesen. Előjel nem volt. Újrahúztam. Maradt minden így. Tegnap reggel ment. Este nem...
(#) zamatőr hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Szerintetek használható lenne valamelyik (bármelyik) 3D nyomtató nyák készítéshez ? Valaki csinált már ilyet? Eredmény?
Köszönöm.
(#) kameleon2 válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Az ötlet nekem is eszembe jutott, főleg, amikor sikerült szépen belőnöm és láttam az első réteget. Még nem nyomtattam rézre, hogyan viselkedik. Az a része szerintem még rendben lenne. Amikor folytonos a vonal, azzal kevésbé lenne gond, de amikor vált a pinek között - akkor is húz szálat - legalábbis bármennyire precízen próbáltam belőni, azaz takarítani kellene ezeket nyomtatás után. Ha lesz kis időm megpróbálom, de ebből éppen az idő a kririkus .Lehet hogy jó lenne, mert az a PLA amit használok tapadássegítővel van ellátva eleve. A leszedése már más kérdés lenne maratás után.
(#) bbatka válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
A festék karcolós módszer szerintem használhatóbb megoldás, feltéve ha bírja a nyomtató mechanikus kialakítása. Persze még problémaként ott van a G kód előállítás, mert ez nem gravírozó gép.
(#) gerleimarci válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Gyantás jó lehet levilágítani
(#) hunagyp válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Többek közt ajánlom Tech2c csatornáját youtube-on.
Lézer, gravír (kis mértékű, lassú cnc marás is egy dremel felxi szárral, de DC 775 motorral is frankón kivitelezhető), nyomtató - mind próbálta.
Ill. más videókat is találsz, megfelelő gravírtűvel és jobbacska mechanikával nagyon szép eredménnyel lehet nyomtatón nyákot (is) gyártani.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) pcsaba89 hozzászólása Okt 3, 2018 / 2
 
Sziasztok!

Írtam egy újabb blogbejegyzést, ami a csokiöntés témakörét járja körbe. Akit érdekel, hogy hogyan lehet házilag szilikon öntőformákat készíteni 3D nyomtatás segítségével, az itt olvashat róla bővebben.
(#) bbalazs_ válasza pcsaba89 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Klassz lett, ügyes vagy! A csoki és a sziló közé nem tettél olivát? Azt hittem, ezért kell ehető olaj.
A forma szilóval körbeöntése előtt nem jobb a vékony szilikonolaj?
A csoki sima megolvasztott bolti csoki volt?
(#) t4nt1zjeee válasza pcsaba89 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Szia!

Gratulálok! Nagyon jó lett! Tökéletes, részletes és pontos kivitelezés! Nagyon jó!
(#) pcsaba89 hozzászólása Okt 4, 2018 /
 
Örülök, hogy tetszett nektek az írás! Válaszolva a kérdésre: a szilikon beöntése előtt megfújkáltam az oliva sprayvel, viszont figyelni kell rá, hogy ne tudjon összeállni nagyobb cseppekbe mert az is képes meglátszani az öntőformán.
A csoki pedig sima bolti volt, a kék csomagolású
(#) denon888 hozzászólása Okt 4, 2018 /
 
Szerintetek ezt Anet A8 érdemes megvenni? Elég jó árban van most. Vélemény?
(#) kameleon2 válasza denon888 hozzászólására (») Okt 4, 2018 / 1
 
Ha van időd a feljavítására, a mechanikai tökéletlenségek kiküszöbölésére és szívesen csinálod, akkor jó választás lehet. Ha kész gép kell, ami a print megnyomása után azonnal csinálja a dolgát - akkor ez nem a te sportod. Mire használnád? Nekem már 2 gép van a műhelyben. Egy CTC prusa klón, szerintem az A6-nak felel meg nagyjából, rétegelt lemez alapú. Ez volt a létező legolcsóbb. Ennek ellenére azonnal használható volt - de javítani is kellett. Főleg a fúvóka, nem megfelelő konstrukcióból eredő apró, de bosszantó részletek. Egy példa: Az extruder motor és a fej egy egységet képez. A fej fűtőblokkját és az extrudert egy rövid M6 menetű cső kötötte össze. Állandóan dugult. Kicseréltem hosszabbra - azóta folyamatosan üzemkész. De .. rá kellett jönni. Az is igaz, hogy én alakítottam át a csövet - nem gyárit(készet) használtam elsőre és már ez is rengeteget segített rajta. A rétegelt lemez kissé meg van vetemedve, a gyári filament tekercstartó vacak, lett saját nyomtatva. A csapágyak hangosak - most cserélem műanyagra. Viszont 32eFt volt. Majd vettünk egy 5x drágább Tronxy-t és az sem volt problémamentes. Csak drágább. Igaz - legalább a vázszerkezet stabilabb, aluprofil. Ja igen.. Akril vázas könnyebben törik - azt mondják. Alu váz drágább, fa (rétegelt lemez) vetemedik.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
(#) denon888 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
Köszönöm a véleményed! Ahogy írtad és olvasgattam itt a fórumon szinte minden gépnek van valami gyengéje. Nem szeretnék sokat beleölni egy gépbe (elsőre). Az hogy havi egy-két alkalommal csinálok valami apróságot.
(#) kameleon2 válasza denon888 hozzászólására (») Okt 5, 2018 / 1
 
Mindenki ezt szeretné . Csak ezeknél a gépeknél simán előfordul, hogy mondjuk akár 2 napig is folyamatosan tud dolgozni, de van, hogy elmegy vele egy nap a beállítgatásokkal - és mégse. Lehet ez vagy 1000 paraméter. Hőmérséklet, páratartalom, végálláskapcsolók, ideiglenes eltömődés, nem megfelelő fej hőfok, nem tapad le az anyag, vagy mint nálam is volt ilyen - 9 órás nyomtatásból gyönyörűen végigcsinált 8 órát, majd megszorult a filament és ment a kukába 17m.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2018
(#) denon888 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
Szuper. Szerinted melyik lenne az ami viszonylag kevés gonddal, de működne. Nekem lényegében nulla tapasztalat van.
(#) hunagyp válasza denon888 hozzászólására (») Okt 5, 2018 / 1
 
Ugyan nem vagyok megszólítva, de ha szabad...
Most kezdő gépnek az Ender3 javasolt. PH topicban is többek vették.
Az Anet (plexivázasban) már nem javasolt, hisz nem sokkal kerülnek többe az alu verziós nyomtatók. És ezekből most az Ender3 a maga 180 USD körüli árával szerintem elfogadható kezdő gép.
Ám a "0 tapasztalatom van" - ezen gyorsan kel javítanod, mindegy milyen gépet veszel. Egyik sem gondozásmentes. Mind mechanikailag, mind elektromosan akad(hat), amit javítani kell ebben az árkategóriában. Emellett a slicer program használatának elsajátítása is idő. Ha meg saját tárgyakat is akarsz tervezni, nem csak letölteni, akkor CAD ismeret is kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2018
Következő: »»   83 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem