Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   122 / 167
(#) robinson válasza sitto hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Helló,
Olvasd végig az aug. 29-i hozzászólásomtól, elég alaposan kiveséztük a témát.
A héten megrendeltem egy OWON vds1022i-t, amint megjön (reményeim szerint 2-3 héten belül), beszámolok róla, hogyan muzsikál.
(#) Bakman válasza sitto hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Én ma már nem vennék analóg, képcsöves oszcilloszkópot. Akkor inkább USB-s, de az asztali a tuti. YouTube-on van az OWON-ról pár videó, én megvenném.

Az USB leválasztóval óvatosan, valószínűleg rontja az USB sebességét ami ilyen masinánál viszont kell. Ha a laptop nincs töltőn, akkor nagy gond nem lehet (egyébként sem lehetne), nem tudsz a laptop és a mért berendezés között zárlatot csinálni, a laptop nincs földelve.
(#) Ge Lee válasza sitto hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Ha nem akarsz sokat költeni akkor az ebay-ről 16000Ft egy Hantek 6022BE, de én megnézném az apróban hirdetett két szkópot is, a 10000Ft nem pénz értük ha jók. A Panasonic ráadásul Japán, össze sem lehet hasonlítani egy EMG-vel.
Ha azt nézzük, hogy ott az apróban a 8000-ért hirdetett vacak RFT ami ráadásul még hibás is jegelve van, tehát előfordulhat hogy megveszik, akkor a másik kettő 10000-ért ingyen van. Csodálkozom is hogy nem vitték el őket már a hirdetés első napján. Mit kapsz ma 10000-ért? Egy normális kézi műszert, vagy egy rendesebb fogót sem, és hol vannak azok egy szkóphoz képest?
A DSO138-at én nem sorolnám az oszcilloszkóp kategóriába, az amolyan gyerekjátéknak jó, meg arra hogy lássa az ember a működési elvét. És bedobozolva az is kerül közel 10000-be.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2018 /
 
Inkább 6eFt körül.
(#) StMiklos válasza sitto hozzászólására (») Szept 8, 2018 / 1
 
Szevasz!

Nem mondanám, hogy a DSO138 használhatatlan vacak, inkább azt, hogy tudni kell, mire lehet használni. És azért nemcsak játszani jó, ha mást nem, meg lehet tanulni az oszcilloszkóp kezelés alapjait, és tokostul mindenestül <6000Ft.
A melléklet azzal készült, egy önindító áramfelvétele:láthatók a sűrítési csúcsok, az áramfelvételek, a hozzátartozó fordulatszámok és a teljes folyamat, végén a generátor töltés beindulása. A csipkék a forgórész kollektoron lépkedést mutatják. Mindent "elmond" egy komplett rendszerről 5 perces méréssel.
Mondom ezt úgy, hogy van még itthon 100MHz-es valódi 2 sugaras (>12kg) meg egy 10Megás, kicsi hordozható.
Elnézést, én így gondolom, üdv: StMiklos
(#) zsa hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Sziasztok. Tanácsotokat kérném ki milyen szkopot vegyek hobbi célra. Amatörnek mondanam magam , szkophoz nem is értek jelenleg de ez idővel orvosolható . Monitor tv javitására használnám de fogalmam sincs erre melyik tudású lenne jo. Mit tudjon a készülék ? Köszönöm
(#) tbarath válasza zsa hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Gondolom monitor/TV alatt gondolom nem CRT-t értesz, mert azt egyrészt nem érdemes javítani, másrészt aki annak a javításába vág bele az gondolom tudja, hogy mit csinál, tehát azt is hogy ahhoz mire van szüksége.
A mai TFT/LCD monitorok és TV-k javításához pedig nem igazán kell szkóp. A hibát az esetek nagy többségében a kapcsolóüzemű tápegységben találod, általában szabad szemmel is látni lehet legalább egy púpos kondit. Ilyenkor érdemes az összes elkót kicserélni benne különösebb gondolkodás nélkül (a primer 450 Voltos általában maradhat), aztán jó eséllyel menni fog. Mert ha más a hiba és azt ki is deríted, jó eséllyel akkor se kapsz hozzá alkatrészt, de ha találsz is kb. gazdasági totálkár az ilyen javítás.

Persze nem lebeszélni akarlak a szkópról, nagyon hasznos eszköz. Mennyit szánnál rá? És nagyon maximum, fogcsikorgatva?
(#) zsa válasza tbarath hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Köszönöm válaszod nem a javitáson van a hangsúj részemről. Inkább a hibafeltárás ami nálam hobbi . Minden rossz készülék egy kihivás sikerül vagy sem. 38 éves vagyok nem szakmai ágon .tanulni soha nem késö, ha egy házat feltudok újitani az autommal is boldogulok szerelő nélkül akkor ennek is mennie kell előbb utóbb. Lcd tv esetében pl serviz manuálban vannak jelgörbék megadva. Egyébként max 50e a rászánt összeg de ha kevesebb az jobb én pc alapura hantek re gondoltam de aból is van több tipusú.
(#) dB_Thunder hozzászólása Okt 3, 2018 /
 
Helló mindenki!

Tanácsot kérnék!
Van egy régi 2x100megás sugaras gépem, de a mobilitás miatt jól jönne valami zsebgép!
Szereztem csak úgy ismerkedésből egy DSO Shell-t (továbbfejlesztett klónja a DSO138nak)
Nem lenne rossz, de nagyon hiányzik az akku, ill a valami zavar állandóan ott van.

Szóval keresek valami kicsit komolyabb hardverű, kidolgozottságú jószágot!
Nem bízok a kapcsoló IC-ben ill. az osztó sem valami pontos.
USB-s cuccok nem érdekelnek csak végső esetben!

Valakinek valami ötlete??
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Ha zsebgépről van szó akkor elég nagy kompromisszumot kell kötni, mert azok a régi 100 megás szkópodtól fényévnyire vannak, mint már írtam inkább a gyerekjáték kategória.
Ha egyébként mobilitásról van szó akkor sokféle megoldás van, persze ezek nem férnek el a zsebben, de legalább használható, teljes értékű szkópod van.

1. A régi szkópodat cipeled, viszel mellé egy szünetmentesből bontott invertert
2. Szerzel olyan csöves szkópot ami megy akkuról is (pl. Philips PM3215)
3. Veszel eleve akkuval rendelkező asztali vagy kézi DSO-t, ezek általában aranyárban vannak
4. Keresel olcsóbb gyártótól kézi DSO-t, mint pl. a JDS2012 vagy a JDS2022

Nekem is lényeges volt a mobilitás, de teljes értékű szkóppal, mert azzal nem vagyok előrébb ha csak ezt azt tudok mérni, mert csak játék szkópom van. Ezért vettem egy használt owont ami gyárilag elő van készítve akkus üzemre, tettem bele 2db 18650-es cellát és kész.
A zsebgépek között hónapokig nézelődtem, és arra jutottam, hogy nincs köztük olyan amiért pénzt adnék.

owon.JPG
    
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Helló!

Köszi a választ!
Én már nem művelem olyan mélységekben a szakmát mint te, nem akarok 100ezres gépet a polcon tartani évi 4 alkalomhoz.
A régi vasat biztos nem cipelem, mert marha nehéz és muzeális érték már.
Kis vacaktól nem várom el, hogy felvegye a versenyt a 100megással.

A DSO-m tudása kb elég lenne, de a mérés pontossága sajnos durva saccolás kategória, és az osztó pontatlansága miatt még méréshatár váltás is befolyásolja. A másik gond ami agyoncsapja a mérést az a zaj amitől nem tudok megszabadulni, pedig már végig jártam a jel útját honnan jön, de úgy néz ki a procin belül kellene keresni a gond forrását!
Ezért írtam hogy egy jobban kidolgozott jószág már elég lenne..

Csöves jószág kizárt, főként azért mert nagy.
Másrészt tetszik, hogy a dso-nál nem kell V/div számolgatást csinálnom kiírja a csúcsfeszültséget, erre szükségem van! De a többi adat sem jön rosszul.
Beépített akku azért kell hogy földfüggetlenül tudjak mérni, másrészt ezt szinte kizárólag "terepen" használnám! Ha bemegyek a műhelybe úgy is begyújtom az öreg elektronágyút.

Megnézem az általad említett jószágokat!

Más. Esetleg valakinél van Fehérvár környékén alap DSO138? Megtekinteném ha megengedi/ megmutatja hogy muzsikál..
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Nekem volt DSO138-am, olyat biztos hogy nem vennék még egyszer. A következő lépcső a DSO188 vagy a DSO112A, ezek még nem sokkal drágábbak, viszont ötször olyan gyorsak (1Msps kontra 5Msps).
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Üdv! Nekem is egy OWON (SDS5032E) van, de az igazából nincs akku fogadásra felkészítve sajnos.
Ha nem túl nagy kérés, szétkapnád, és lefotóznád/beszkennelnéd a táp panelt, hogy van megoldva az akku csatlakozás? Ha elég jó minőségben el tudnád készíteni, még akár vissza is rajzolnám...
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Nem akarom szétszedni mert a műanyag füleket egy kártyával feszegeti kell. Így is kétszer szedtem szét, egyszer az akku miatt, egyszer meg azért, mert a hirdetéssel ellentétben nem volt hibátlan, a rotary encoderek zöme már el volt zajosodva, az 1-es csatorna osztóját már nem is lehetett használni mert bármerre tekertem vagy összevissza léptetett vagy semerre.
A videón 1:48-nál húzza le a csávó az akku sarut a tápról, látszik hogy két szál drót megy csak oda (az enyémben valóban két szál), egy pozitív és egy negatív. Valahol rajz is van róla a neten, a táp 8,4V (a 6062-é), a táp pufferével simán párhuzamosan van kötve az akku, meg van benne egy sönt a töltőáram korlátozásához.
Más elektronika nincs, gondolom a gyári akku házában lehet még egy balancer is ami elosztja a töltőfeszt a két cella között.
Szóval a 6062-ben van 6 tüske az akku fogadórészében amikből 3-3 párhuzamosan van kötve a + és - . Az előlap LED-je jelzi is a töltést, a bekapcsolást jelző LED akkor vált csak zöldre, ha már feltöltődött az akku.
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Akkor sajnos nálam ez nem játszik. Az enyémben teljesen más táp van,
ha olyan lenne mint a tiédben, arra már én is rá tudtam volna kötni az aksit azt hiszem...

Nekem alapból három feszültség megy a készülékhez a szekunder oldalon.
Még nem is ez volna a legnagyobb probléma, de ebből az egyik bíza negatív...
És még nem is csak ilyen párszor 10 mA, hanem az is 1.5A kb, legalábbis a tápcsatlakozó alatt a beültetési oldalon az van odaírva, bár a képen most pont nem látszik...
(#) bbatka válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
"hirdetéssel ellentétben nem volt hibátlan, a rotary encoderek zöme már el volt zajosodva, az 1-es csatorna osztóját"

A szkópomat (OWON 7102TD) 2010-ben vettem. Az enyémnél kb.3-4éve tapasztaltam először az általad említett jelenséget a kezelőszerveknél. Az a röhej, hogy úgy tűnik hogy az állástól zajosodik el. Használatba vétel után kicsit javult az állapotuk, de nem tökéletesek. Túl keveset használom. Évente talán ha 5 alkalommal.
(#) nagym6 válasza bbatka hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Nekem Rigolnál volt rotary encoder brobléma, érintkezési bizonytalanság. Szétszedtem, sok volt benne a zsír, ami midővel keményedett. Zsír cserével tökéletes lett, keveset tettem bele.
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Ennél nem, látszólag is azok voltak rosszabbak amiket általában gyakrabban használnak (1-es csatorna osztója, időalap). A többivel is volt baj, de közel sem akkora.
Utánaolvasva azt írják, hogy a gyártók tudnak a problémáról, miszerint a használat (kopás) előrehaladtával egyre zajosabbak lesznek, ezért van is ez ellen beépített védelem. Csakhogy, az olcsóbb szkópokban csak szoftveres van, hardveres nincs. És némelyikben a szoftveres sem áll a helyzet magaslatán, az owonnál pl. típushiba ez egy idő után.
A vicc az az egészben, hogy enkóderenként 2db SMD kondival orvosolható a probléma, de hát szegény owonéknak arra már nem telik, mert még azt a néhány centet is meg kell szkóponként spórolni!

(#) SALáta hozzászólása Okt 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítsetek, hátha tudtok.
Nos lehet digitális oszcilloszkóp vásárlásába kell vágnom. Két mérésért! Egy egy szervókört szeretnék behangolni. Na de akár napokig is húzódhat a hangolás. Egy tacho jelét kell figyelnem első feladatként. El kell kapnom a túllövést, azaz a gyorsulási jelalakot kellene megjelenítenem nagyítható, kielemezhető formában. Ha sikerül már ezen jelalakok "igazításával" behangolni a kört akkor örülök... Ám közel sem vagyok biztos benne hogy nem kell megfigyelnem egyszerre a bejövő jelet is. Szeretném ha a két csatorna független lenne. Nem áll rendelkezésre épkézláb laptop, max pc. Mit ajánlotok? Esetleg valami használt darab. Akár 98 alatt menő is tökéletes lenne ha a jelalakokat rendesen tudom vele vizsgálni. Jelenleg a sötétbe "csavargatok", írkálok, tesztelek. Lehet majd hétvégén lesz segítségem az analóg köröknél, de akkor is csak vaktába lövöldözünk...

Köszönöm válaszotokat.
(#) Ge Lee válasza SALáta hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
A mérendő frekvencia, illetve a keresett túllövés dönti el hogy mit kellene venned, gondolom a hangkártyás szkóp eleve kiesik a lehetőségek közül. Ha csak ennyire kell akkor szerintem újat ne vegyél, használtat láttam múltkor kettőt is talán a jófogáson, ami ár/érték arányban megfontolandó volt. Viszont ezek bemenetei nem függetlenek. Azzá lehet tenni pl. ISFE modullal, de annak az ára a szkópéval vetekszik. Ugyanilyen cipőben jártam, illetve gyakran lett volna szükségem a mobilitásra is, így vettem az asztali DSO-m mellé még egyet használtan. Plusz még megvan mellettük a csöves is.
(#) SALáta válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Eg szervókör. "Szinte 100 khz" is bőven sok, de a jelet elemezni kell, a tacho elég széles feszültségtartományba működik. Főleg az egyszeri, felfutóélek és kb felfutás 2x es ideje az érdekes.
Hantek IDS1070A ami érdekes lehet. Épp a vezetéknélkülisége tetszik. Na de a minősége? Óriási nagy előny hogy szinte benthagyhatom a dobozba a szkópot és vezérlésnél is leolvashatom. + ez egy mobil pc/tablet dso azaz saját akkuja van. Fizikailag két helyen kell hangolni. Nagy hátrány az előnye is, wifi. Lehet bezavarhat. Már most látom szkóp nélkül hogy az analóg jelkábel az cserés vagy atnézésre szorul, követési hibát generál másik tengelyen valami.
(#) merla hozzászólása Dec 5, 2018 /
 
Urak! Otthoni barkácsoláshoz, erősítő-javításhoz, audio, I2S jel, logikai áramkörökhöz, és nem mellesleg fiaim okításához keresek szkópot. Látókörbe került egy DSO112A (50 €), Tektronix 2430A (120 €) és egy Hantek DSO5072P (200€). Ez utóbbi egy kicsit overkill (bár a Tek is, főleg, mert tárolni is kell majd valahol). A DSO elvileg baromi hasznos lehet akár mint kiegészítés is a másik kettő mellé, hiszen levihető kocsiba, stb. - inkább a másik kettővel kapcsolatban fogadnlk szívesen tanácsokat... egyik sem új, de nagyon jó állapotban vannak. Köszönet előre is!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) szapcsika válasza merla hozzászólására (») Dec 5, 2018 / 1
 
Szerintem Hantek. A DSO az inkább játék, nagyon hamar belefutnál a korlátokba meg a frusztrációba. A Tek nagyon jó, de eljárt felette az idő. Nagy darab, hangos, kiegészítők nélkül nem tud FFT-t, vagy jel dekódolást, és lassabb is, mivel csak 100MS/s. Egy 2440-et ilyen áron még meggondolnék, de szerintem legjobban a Hantekkel jársz.
(#) SALáta válasza merla hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Hantek, de a memória korlátos. Picit fapad de azt is látom vele amit analóggal nem vettem észre ( már igen, mert tudom "hol" keressem). Csak picit használtam. Hangolni egy analóg szervo erősítőt. A jel mentés, felvétel nekem inlogikus. I2C re pár dolcsis LA még jobb.
(#) merla válasza szapcsika hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Köszönöm, logikusan hangzik!
(#) merla válasza SALáta hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Köszi, nézek ilyen LA-kat is majd, jó ötlet.
(#) Hp41C válasza merla hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Itt meg itt meg itt érdemes keresni. A szkóp mellett is kifizethető az áruk.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) merla válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Köszi!
(#) edusho hozzászólása Dec 27, 2018 /
 
Sziasztok!Érdeklődni szeretnék,hogy ehez a fajta oszcilloszkóphoz tudna e valaki kezelési útmutatót küldeni vagy írni!
(#) Zsolt 73 válasza edusho hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Szia !

Ez egy egyszerű kétcsatornás oszcilloszkóp, 15-20 perc alatt lehet megtanulni a kezelését. Mit nem értesz ?
Következő: »»   122 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem