Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   121 / 167
(#) teglascs válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Köszönöm! (Nincs szükségem szkópra, csak megakadt ezen a készüléken a szemem.)
(#) attika hozzászólása Aug 4, 2018 /
 
Sziasztok.
Szerintetek EZ az oszcilloszkóp megér ennyit amennyiért árulja?
(#) Ge Lee válasza attika hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Meg kell hogy érje, hiszen egy normális öreg analógért is kérnek 20-30000Ft-ot, ez meg azoktól sokkal többet tud. Egyébként már nem aktuális a hirdetés mert megvettem az egyik volt kollégámnak, tegnap utaltam át az árát. Remélem kedden megkapom...
(#) robinson hozzászólása Aug 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Százezredikként is megkérdezem, mert több nap keresgélés után sem érzem megválaszoltnak a kérdésemet. Hátha valaki meg tudja könnyíteni a döntést, akár tapasztalatok alapján.
Életem első szkópjának megvásárlásán gondolkodok, mindenképp digit. szkópot szeretnék, kb maximum 20-25e forintos értékben, legyen-valami-ha-kell-és-működjön-is-jól címszó alatt. Elsősorban Arduino (stm32duino) alapú projekteknél szeretném használni. Három típust szemeltem ki, a ezek a következők:
- OWON VDS1022 (kb 20000 HUF), talán ez a legszimpatikusabb
- Instrustar ISDS205C (kb 22000 HUF)
- Hantek 6022BL (kb 16000HUF)

A VDS1022-ről találtam egy elég jó összegző fúrumot, Bővebben: Link, ahol épp a Hantek 6022BE-vel hasonlították össze, bár én nem az izolált változatot tervezem venni. Ez alapján sokkal komolyabb hardwer van a szoftwer mögött, viszont jóval kevesebb memóriát kapott, és logikai analizátor sincs benne (bár ez utóbbi kínából párszáz forintos tétel).
Ti melyiket választanátok? (azon kívül, hogy egyiket sem, inkább vegyek egy normálisat 100ezer forint körül)

Köszi a válaszokat előre is!
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Helyetted ezt más nem tudja eldönteni. Én a magam részéről maradnék az utolsó mondatod zárójelbe tett részénél, de azzal ugye nem leszel előrébb. Nálam mások a szempontok, én az Owont venném a dupla sebességű mintavétel miatt, mert tranziensek vagy fel-lefutások vizsgálatkor az nagyon nem lesz mindegy. Persze sok esetben a memória mérete is épp olyan lényeges, bár az inkább analóg jelfelvételnél előny, a két állapotot egy digitális jelsorozatban látni fogod kevesebb memóriával is.
Igazából ezeknél a kijelző hiánya, és az USB-hez kötöttség az óriási hátrány. Kétszer háromszor ennyiért van már használt asztali DSO, ami merőben más kategória, persze könnyen beszélek én, mert nekem a második (slave) szkópom is egy asztali DSO.
De abba a 20-25-be az már nem fér bele.
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2018 1 /
 
Idézet:
„az Owont venném a dupla sebességű mintavétel miatt”

Igen, én is éppen ezért hajlok az owon felé.

Az usb-hez kötöttség nekem annyiból nem probléma, hogy a kinyert adatot úgy is mindenképp gépen dolgozom fel. Így még praktikus is, hogy azonnal helyben van az infó. Amit én hátrányként látok, hogy a laptop épségét féltem, hogy ha valami elszállna, magával viszi azt is.
Viszont az a résznem tiszta, hogy a pufferméret pontosan hogyan befolyásolja a használható infó mennyiségét. Nem csak addig van szerepe, amíg az adat arra vár, hogy USB-n tovább kerüljön a gép felé? Az meg elvileg valós időben kellene, hogy történjen, nem? Túlcsordulhat a puffer?
(#) Hp41C válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Idézet:
„Elsősorban Arduino (stm32duino) alapú projekteknél szeretném használni.”

Vizsgáld meg ezt is, olcsó, jól működik, egy csomó protokollt dekódol (továbbiak is megírhatók hozzá): Logic-24M-8CH
(#) dokidoki válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Idézet:
„Amit én hátrányként látok, hogy a laptop épségét féltem, hogy ha valami elszállna, magával viszi azt is.”

Használj USB isolatort. Megéri.
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Egy átfogó leírás, aminek a hetedik oldala a memóriamélységgel foglalkozik.
(#) robinson válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Köszi a tippet, ismerem ezt, használtam már. Erre mondtam, hogy ebay-ről párszáz Forint.
https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https%3A%2F%2Fwww.ebay.com....653557
(#) robinson válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Köszi a tippet, ez eszembe sem jutott
Már azon agyaltam, hogy ha megveszem, akkor szétkapom, és megnézem a panelen megvan-e a hely a komponenseknek, és betelepítem
(#) dokidoki válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Egy tisztességes világban eleve így kellene gyártani az ilyesmiket. De 98%-ban ez nem így van.
(#) nagym6 válasza robinson hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Az OWON triggere komolyabb, sokféle triggerelés lehetséges.
(#) robinson válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Igen, olvastam, hogy sokkal több féle trigger beállítás használható vele, mint a másik kettő esetében.
Ez a Videó is elég meggyőző, nem úgy néz ki, mint aminek a mintavételezésével probléma lenne a 24MHz tesztnél, bár a feszültség alacsonyabb, mint amit a jelgenerátoron beállított, de ez a jelgenerátor gibája is lehet, ha jól értem. Mit gondolsz Ge Lee?
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
A hantekről rengeteg videó van, az kb. egy 5 megás szkópnak felel meg a valóságban. Ha megnézel rajta egy 2 MHz-es gyors felfutású négyszögjelet, már látszik hogy nem olyan meredek a felfutás, nem tudja rendesen megjeleníteni.
Visszatérve a memóriamélységre. Olyankor van jelentősége amikor pl. egy bekapcsolás állapotát szeretnéd végignézni, mert mondjuk adott egy kütyü ami a bekapcsolás pillanatában, vagy az azt követő másodpercben tönkremegy. Tehát, ehhez fel kell venned mondjuk 1,5 másodpercnyi jelet. Ha nagy a szkóp memóriamélysége, akkor ezen az ábrán aztán majd kinyújtva tudsz nézelődni, mert sokkal részletesebben tudja eltárolni mint az a szkóp amelyikben kevesebb memória van, abban el fognak veszni a részletek. Nekem pl. az egyik szkópomban 32 kpts a másikban 10 Mpts van, ezért egy adott eltérítés mellett az előbbi már csak 5 MSps-sel mintavételez csak, míg a másik 500 MSps-sel.
Hiába sokkal jobb egyébként az előbbi szkóp, ebben hátrányban van az utóbbihoz képest.
(#) robinson hozzászólása Aug 30, 2018 /
 
Ez is egy érdekes hozzászólás az Owon szkóppal kapcsolatban:
https://www.eevblog.com/forum/testgear/owon-vds1022i-quick-teardown-(versus-the-hantek-6022be)/msg740830/#msg740830
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Idézet:
„ehhez fel kell venned mondjuk 1,5 másodpercnyi jelet”


Az eevblog-os thread-ben, amiből linkelgetek, azt írták, hogy valójában a Hantek szkópban sincs több memória hardveresen, sőt, abban 1k tárhely van, csak szoftver oldalon van megoldva az 1M tárhely, PC-n. Ilyen alapon az owon is képes lehetne nagyobb mennyiségű adat tárolására, nem?

Idézet:
„"Quote from: Gyro on August 24, 2015, 10:34:32 pm
The one real downside, spec-wise of the Owon is it's 5k samples per channel memory depth, versus a claimed 1M for the Hantek, not an issue for me, but might be for others."

Well, I'd consider the Hantek claim to be fraudulent, since the 1M isn't internal to the acquisition module. They could as easily have claimed 10M/channel, or 100M. IMO, if you're going to pull that kind of crap in your advertising, you have a responsibility to make it clear that you're leveraging the memory in the PC. Which Hantek "accidentally" still fails to do (after having only years to correct it). The 6022BE has 1k/channel internally, and they should be honest, and admit that. Much of what we know about the Hantek device was only discovered after many folks here obtained them, and dug into their internals to expose the truth. Hantek played no role in that.”
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Nem tudom, nem ismerem egyiket sem. Olyan összehasonlító videó kellene, ahol eltárolnak single módban mondjuk fél másodpercet tranziensekkel tűzdelt jelsorozatból, és utána nyújtásban összevetik hogy melyik mennyi információt ad belőle vissza.
Ha lesz időm meg kedvem lehet hogy csinálok ma egy ilyet a két szkópomon. Tranziensnek kb. annyi is elég, hogy az ember megpöccinti az ujjával a bemenetet, vagy ráteszi egy labortáp kimenetére bekapcsoláskor. Bár ez azért nem olyan mint amikor mondjuk egy kapcsolóüzemű eszköz feléled, és nagyon gyors tranzienseket produkál. De mint írtad elsősorban digitális technikához kell, ott ez nem annyira lényeges, bár egy nem oda való tüske simán elronthatja egy mikrovezérlő működését, mérését.
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Ha már kapcsoló üzemű tápokról beszélünk. Eszembe jutott, hogy mikroprocesszor vezérelt (néhány száz kHz-es) DC-DC konverter vizsgálatához is használnám a szkópot. Elsősorban nem az indítást vizsgálnám, hanem a stabil üzemállapotot, ott is leginkább a rezgőkör rezonancia-frekvenciája az, ami érdekel, hogy ennek megfelelően tudjam optimalizálni a vezérlést MCU oldalon.
Ez talán nem kellene, hogy meghaladja az Owon képességeit, nem?
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Arra is megfelel, 10MHz-nél gyorsabb szkóp oda sem nagyon kell.
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Akkor azt hiszem, hogy megvan a nyertes
Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
No, rögtönöztem egyet. Mindkét szkóppal rögzítettem egy pöccintést 100ms/div állásban. Látható, hogy a felső 50ms/div állásban még ez a két jelforma teljesen megegyezik. Az 5ms/div nyújtásban már látszik némi eltérés, és az alsó képen az 1ms/div nyújtás esetén már egész jól látható mit okoz a kisebb memóriamélység (32kpts vs 10Mpts).
A kisebb memóriamélység miatt ugyanabban az időalap állásban jóval kisebb mintavételezés van, ezért amíg a bal oldali szkóp a gyors feszültségváltozást is pontosan visszaadja (sárga nyilak), addig a jobb oldali már nem tudja, lekerekíti a jelformát. De ez már százszoros vízszintes nagyítás az eredeti időalaphoz viszonyítva. Nálad a digitális áramkörök vizsgálatánál ez semmilyen hátrányt nem fog jelenteni.
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Olvasgattam még ezzel kapcsolatban. Azt hiszem kezdem érteni a memóriamélység lényegét. Ha jól értem, a kevés memória nagy időablaknál, nagy mintavételezésnél probléma, mert egy időablakba csak adott mennyiségű pontot tud tölteni a szkóp, így a a tényleges mintavételezési sűrűség lecsökken. Tehát pl 5k memória esetén 1MSPS mintavételezéssel max ~5ms időablakot lehet rögzíteni?
Amiben még nem vagyok biztos, hogy hogyan lehet valós idejű a megjelenítés, ha korlátozza a pufferméret a tárolt adatot? Azt hiszem, hogy talán sikerült ezt is megértenem.
Valami ilyesmire gondolok:
Folyamatos mintavételezés mellett figyeli a beállított triggert, amikor a trigger elsül, feltölti a memóriát az időablaknak megfelelő mintavételezéssel, aztán kiküldi az adatokat a gépre, ami megjeleníti azt.
Tehát például beállítok egy 2s időablakot, és van 5k memóriám. Amint elsül a trigger, 0,4ms-enként fog egy mintát rögzíteni és letárolni a memóriában, ezeket fogja megjeleníteni. Így a tényleges mintavételi sebesség 2,5kS/s, a vizsgálható max. frekvencia pedig nagyjából 500Hz. Jól értelmezem?
(#) szapcsika válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Alapvetően jól. De ha csak nem egyszeri, megismételhetetlen mintavételt kell zoomolni, akkor ezt mindig megkerülheted azzal hogy rövidebb időablakot állítasz (gyorsabb mintavételt) és a trigger megfelelő megválasztásával megfelelő felbontásban nézed a kérdéses pontot. Késleltetett triggerelés, A/B trigger, hasonló dolgok. Pont úgy, ahogy annak idején analóg szkópokkal "zoomoltunk".
(#) nagym6 válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Nagyjából azt jelenti, hogy mekkorát lehet utólag zoomolni a berögzített jelszakaszon, amikor még újabb jelalak részletek jönnek elő.
(#) Ge Lee válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
A szkóp a választott időalaphoz mindig automatikusan beállítja a mintavételi frekit, és ahhoz a hosszhoz (egy-másfél képernyőméret) mindig elég is a memória. Tehát ha mondjuk egy ismétlődő jelből nem jeleníttetsz meg vele 1 másodpercnyit hanem csak fél periódusnyit, és az azon lévő tranzienst nézed, olyankor látni fogod rendesen.
Tehát ahogy nagym6 is írta, kevesebbet tudsz zoomolni a már eltárolt jelen, ha annak az időalapja jóval nagyobb (lassabb) volt (pl. a már említett bekapcsolási folyamat ellenőrzése miatt) mint az az egy két rövid kis jelszakasz amire a nyújtásban kíváncsi lennél.
Tárolt jelek utólagos, részletesebb kiértékelésekor jön jól a nagyobb memóriamélység.
(#) robinson válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Így már minden világos, köszönöm.
(#) proli007 válasza robinson hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Hello! " amikor a trigger elsül, feltölti a memóriát " Nem egészen..
A memória egy körtároló (vég címről a kezdeti címen folytatja a tárolást és körbe-körbe pörög).
A körtárt folyamatosan tölti az adat. Hogy mikor áll le, azt a trigger üzemmód határozza meg, hogy pre trigger, post trigger, vagy mid trigger van beállítva. Így láthatóvá válhatnak a trigger előtti mintavételek is. Ami egy analóg szkópnál lehetetlen, ott némi "ügyeskedés" van a művonal késleltetése miatt. A trigger időben cseppet megelőzi a mért adatot.
(#) nagym6 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 30, 2018 /
 
Ez teszi lehetővé a sokféle kombinált triggerelési megoldásokat is, így van némi idő kikeresni a körmemóriából a pld.: impulzushossz, felfutási sebesség adott szintek között, stb. kezdőpontokat, ami a trigger pozíciónak megfelelő helyre kerül.
(#) sitto hozzászólása Szept 7, 2018 /
 
Sziasztok,

Ezerszer lerágott téma de hiába olvasom tanácstalan vagyok.
Eddig egy DSO 138 szkópot használtam több-kevesebb sikerrel. Azon kívül, hogy megnéztem vele, hogy a négyszög jel tényleg négyszög alakú sok mindenre nem volt jó.
Most ennél szeretnék v.mi használhatóbbat.
A jelenlegi elképzeléseim szerint arduino projektekhez, LED vezérlőkhöz ... ismétlődő és be-ki kapcsolási tranziensek vizsgálatára használnám néhány MHz kapcsolási frekvenciáig.

Egyik altarnatívaként az OWON VDS1022-re gondoltam. És itt rögtön fel is merült egy kérdés. Ezekkel az USB-s cucokkal ki tudom nyírni a laptopom az USB-n keresztül vagy van bennük v.mi tisztességes védelem. Vagy használjak USB izolátort. Pl. ez elég? Izolátor

OWON VDS1022 + izolátor kb.: 100 USD

Nézegettem a régi használt szkópokat EMG 1568, Tektronic 453.
Ezek ára is kb. 30.000 HUF

Azt leszámítva, hogy az USB-s használata kényelmetlenebb melyiket lenne érdemesebb megvenni?
Tud-e annyival többet az OWON VDS1022 amennyivel macerásabb a használata?

Ennél az összegnél többet használt régi szkópra nem szánok mert 212 USD -ért már van owon
SDS1102.

De mivel nem napi használatra kell csak hobbi célra és akkor is csak néha-néha (de azért jó lenne v.mi amivel lehet nézelődni) az owon SDS1102-t egyenlőre elvetettem.

Használhatatlan vackot nem akarok venni, olyan már van (DSO 138), de feleslegesen sem akarok költeni.

Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
Következő: »»   121 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem