Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   311 / 373
(#) mex válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
A szerkezet képei láttán ismeretlenül is sajnálom a ráfordított idődet, munkádat, mert bár látni, hogy nem egy összebarkácsolt gép akar lenni, de sajnos alkalmatlan lesz pontos munkavégzésre.
A leírt méretek,(gondolok itt 80x80mm munkaterületre) tévedés, inkább 800x800 mm akart lenni. Ilyen méretekre viszont az alkalmazott lineáris egyenesbevezetések gyengék, talán az x talpas vezetékeit nem kell cserélni, viszont a vezetéket hordozó zártszelvényeket még egy alaplemezre kell rögzítened. Az oldallemezeket okvetlen merevíteni kell függőleges bordák ráhegesztésével, mert így hatalmas rezonanciák fognak keletkezni munka közben. XPS marásra így még megfelel, a lézert is elbírja, de gondolom más felhasználásra tervezted. Javaslom, olvasgass a sárga fórumon sok minden megvilágosodik gépépítés terén.
Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) kameleon2 válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Elmü-nél kértél bővítést? Nem kis motorok kellenek majd és meghajtás.3NM alatt nem is tennék rá léptetőmotort, de lehet, hogy inkább szervós kellene. Brutális az a rácsszerkezet. Azt mondják egy szerkezet minél egységesebb a stabilitást illetően, annál jobb konstrukció. Nekem az acél rácsszerkezet és a mozgóhidad nem tűnnek egységesen azonos fajsúlyúnak. Persze ettől még nyilván szuper lesz. A tehetetlen tömeg nyilván gyorsuláskor-lassuláskor igényli majd a nagyobb nyomatékú motorokat. Megteheted, hogy ráraksz próbaképpen léptetőmotort - ha hozzáférsz. Ha nem - Akkor mindenképpen kellhet a 2 motor, de jó megoldás lehet a sorbafűzésük és emellett a mechanikus összekötésük, szinkronizálásuk is. Akkor nem nagyon leszel megkötve, hogy mit munkálsz meg. Mert ugye az sem mindegy mire szánod ezt a robusztus szerkezetet.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) András123 válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Az Y tengely 4 db 20-as rúdból van és a csapágyak távolsága is elég nagy. de valóban, a talpas tengely lett volna a célszerübb, erre akkor jöttem rá mikor az X tengelyt teveztem. Elkészitem ezekkel, és ha nem lesz jó akkor kicserélem talpasra. A Z tengelyre vajon megfelelne a Talpas 16-os vagy ide is vegyek 20-asakat ,ezzel is növelve a súlyt ?
A tied munkaterülete jelentősen nagyobb mint az egyém. Természetesen spórolni is szeretnék ezért kérdezem ,hogy erre az 1 méteres távolságra 16-os 5 mm menetemelkedésű orsó elegendő-e ? Mire használsz ekkora gépet ? Én első sorban fát szeretnék marni vele.
A motoroknál a 3nm és a 4 nm nyomaték külömbség vajon jelentős lehet ? Mi a tapasztalat a kinából rendelt motorokkal ,és orsókkal kapcsolatban?
(#) András123 válasza mex hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Valóban. A munkaterület 80x80 cm akart lenni. Sajnos gépészetet és elektronikát nem tanultam ,viszont már nagyon sok gépet épitettem mindig a megérzéseimre hagyatkozva tanulva az előzőekben elkövetett hibákból. Mivel már nagyon sok munkám van ebben a gépben is, szétbontani nem fogom, Meglátjuk mi jön ki belőle
(#) l48 válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Még semmi sincs veszve! Adj magadnak egy kis időt, nézz meg jó sok gépet és az itt észlelt problémákat a lehetöségeidhez mérten tervezd át.
A mozgó tömeghez még észerüen felhasználva úgy 50-70kg anyag kell. (fához is)!
Külömben zenélni fog. A rezonanciát pedig minimumra kell csökkenteni.
(#) StefuPeti válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Szia.
Párhuzamos port illesztő kártyát ilyet használtam: Bővebben: Link

Léptető motor vezérlőből pedig ilyet: Bővebben: Link

Motort meg ilyet: Bővebben: Link
(#) András123 válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Te a Z tengelyt miből épitetted ?Most az lenne nekem a következő lépés. mi a véleményed a 16-os golyósorsókról?
(#) StefuPeti válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /
 
Nekem a Z tengely is 20-as, és 5 mm menetemelkedésű. A lináris tengelyek is 20 as talpas kivitelűek. Szóval minden tengelyem ilyen.
Még építés alatt vagyok a géppel, mert sikerült tönkretennem az Y irány motorvezérlőjét és várom az alkatrészt hozzá. Az X és Z mozgásom működik, 1200mm/perc sebességet tudok maximálisan, felette már van lépés hibám.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) Pali79 válasza StefuPeti hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Idézet:
„1200mm/perc sebességet tudok maximálisan, felette már van lépés hibám.”
5mm-es emelkedésű orsókkal? Ott valami nem kerek...
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
(#) msteve válasza András123 hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 1
 
Nyugi,ha fát akarsz marni,akkor jó gép lesz ez.Kis fogással akár alut is marhatsz.A sok kötözködő még nem is épitett cnc-t.
Az oldallemezt valóban meg kell erősiteni,a 6mm kevés lesz ebben a méretben.
Az y hajtást inkább egy motorral oldd meg,és kösd össze a két tengelyt bordásszijjal.
(#) András123 válasza msteve hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Az X tengelyt mindenképpen terveztem megerősiteni .A 6-os kazánlermezt lehet hogy fa boritással mereviteném de amig nincsenek meg az orsók és motorok addig nem tudom tervezni hogy adja ki a hely. Mint irtam legjobban az x tengely összsúlya miatt aggódom A vázszerkezet homokkal van kitöltve eléggé zajmentesnek tűnik (persze ettől még lehet hajlása) Súlyos darab. A kerekek csak ideiglenesen vannak rajta a könnyebb mozgathatóság miatt később állitható talpai lesznek. Mivel csak hobbi célra készül nem pénzkeresethez, ezért nem akarok eltúlzott költségeket, gondolok itt 3-4 nm nyomaték feletti motorokra vagy a 20-as golyósorsó árára. A Z tengely orsólya ma megérkezett ,300mm 16-os .Szerintem fához meg fog felelni . De ha az Y-hoz kettő 20-as orsót kell hogy vegyek plusz az x tengelyé is 1000mm-es....Hát lehet hogy elköltözik az asszony
(#) msteve válasza András123 hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Az én y tengelyem egy-egy 20mm-es szintén nem talpas lineáris csapágyon fut,és simán marok vele alut is.És csak a z-n van golyósorsó,a másik két tengelyen csak bordásszij.
A most készülő gépen az oldallemezek csak 450mm magasak,de 12-es lemezből vágattam.
Miért lesz ilyen nehéz az y?
Én a z-nek a nagyobb stabilitás miatt csak 120mm elmozdulást választottam...de mivel hangfalakat fogok vele marni,és néha a kész dobozt kell megmunkálni,inkább csináltam egy asztalt az asztal alá .
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
(#) András123 válasza msteve hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Az Y 4 db tengelye hordozza az X és a Z teljes súlyát mivel nem az asztal fog elmozdulni.
Ha össze adom a 2 db oldallemez, a 30x30 zártszelvény alsó felső összekötések 2 db 20-as linear 20db 16-os linear léptetőmotorok ,maró motorok, orsók súlyát Akkor ez elég jelentős súly lesz ,plusz még valahogy mereviteni is kellene (Még homokkal is ki akartam eredetileg ezeket is tölteni mint a vázszerkezetet) Ez sajnos nem egy bordázott alu szerkezet. A Z elmozdulása nálam sem lesz sok max 15 cm 300mm-es orsót és tengelyt vettem hozzá. Még a motorok nincsenek meg . Nem tudom mire számitsak a motorok erejét illetőleg. A 3nm nyomatékú motor tengely vastagságát is el kellene döntenem hogy 8 vagy 10mm legyen - A 10 mmes változatnál nem találok olyat ahol a motor tengelye mindkét oldalra kilóg. Ez előny lehetne abban hogy egy kis kerékkel lehetne kézzel is pozicionálni. Vagy ez szerintetek nem annyira fontos?
Az Elektronikát illetőleg TB6600 5 A meghajtókat rendeltem A Tervezett motorok 4,2 Amperosak.
A csatoló kártya ilyen lesz: https://www.ebay.com/itm/USB-5-Axis-CNC-Breakout-Board-Interface-Ad....l2649
Ezt is meg kell táplálni 5 V feszültséggel.
Segitsetek hozzá kiválasztani a tápegységet Mivel ebben sajnos nem vagyok annyira otthon.
350W-36vdc/9.7A Megfelelne vajon hozzá?
Az első gépem egy arduinoval vezérelt nema 17 motorokkal meghajtott rajzoló eszköz amit később átalakitottam egy kisebb marógéppé Ezen gyakorlom a programozást Sajnos az LPT portos elektronika nagyon új lesz majd a számomra, remélem számithatok a segitségetekre ha majd eljön az ideje
Arduino Plotter
(#) SALáta válasza András123 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Mi úgy tanultuk a gépváz a földnek adja át a géptalpakon a rezgéseket. Tehát talpald le. Legolcsóbb ha te csinálsz magadnak mert simán egy jó 4 darabos szett 50-80 ezer.

Ez az első meglátásom. A második legyen kérdés. Hogy lesz sík a munkaasztal síkja? Mi lenne ha U profilokat tennél az asztal oldalához ezzel megemelve a síneket? Nyilván ide talpas de inkabb lm guide kell.Mi történik ha az asztalt fel akarod marni az U profilokhoz képest? Lehet e az görbe? Mit nyernél az emelt sínnel forgácsolás és stabilitás szempontjából. Hogy kell egy lm guide sínt szerelni? Mivel állítod ve a vízszintet és a függőlegest?
Mi azxa léptetőmotor nyomatékgörbe?

Bocsánat de kérdések elfogytak ahogy az időm. Ha tudod mindre a választ az jó. Ha nem akkor sincs baj mert megtanulható, kikereshető minden.
(#) guliver83 válasza SALáta hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Ilyen talpakkal !
A fotón ami nincs rajta az a benzin, olaj álló gumi ami még bele lesz sütve!
(#) András123 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Mivel fa megmunkálásra tervezem ezért az asztal is fából akarom elkésziteni tömör ragasztott tölgy vagy esetleg vastag rétegelt lemez, ez lesz felmarva ha már eljutok odáig hogy elégedett vagyok a stabilitással . Ha nem vállnak be a 20-as tengelyek akkor talpas tengelyekre fogom cserélni még pedig úgy hogy a terhet ne a talpastengely oldala, hanem a teteje hordozza Az Im guide sin számomra túl profi és drága is.
A gép talpakat magam fogom elkésziteni, de ezt majd csak akkor ha összeáll az egész gép-
A vizszint és a függőleges beállitás már most ebben az állapotban is elég jó a vázszerkezethez képest ,mivel a hegesztésnél és a furatok elkészitésénél is sablonokat használtam, és hagytam lehetőséget arra hogy hézagolni lehessen ha szükséges.Természetesen szeretném ha nagyon pontos lenne de akkor sem lesz baj ,ha lesz a sikoknál némi eltérés. Ez nem egy ipari , fémmegmunkálásra tervezett gép .Ahoz sajnos nincs meg a megfelelő gépparkom sem az anyagi lehetőségeim
A léptetőmotorok nyomatékgörbéjével eddig nem foglalkoztam a többi kérdésed számomra is világos
Ezt a hozzászólást "Salátának" akartam küldeni. De Guliver tőled is kérdezném hogy mekkora gépet fognak ezek a géptalpak hordozni ? A képről nem nagyon tudom megsaccolni a méreteit
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Kenyeret már sütöttem, gumit még nem. Azt hogy kell?
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
gumisütés vulkanizálás
Keres rá!
Van gépünk és azzal csinálunk ilyeneket!
Nyersgumiból!
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Mid nincs? Természetesen tudom, mi a vulkanizálás. Ezzel lehet stabilizálni a gumi szerkezetét, hogy jobb tulajdonságokkal bírjon, csak "házi" körülmények között nehezen tudtam elképzelni, hogy ilyet (is) tudsz csinálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2018
(#) SALáta válasza András123 hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
Jó lenne a pontossagi vizsálatok könyv neked. Nagyon sok energiát beletettél. Vízmértéknek még a 4. osztalyú keretes is elmegy. 0.05 mm/m amire be tudtam lőni a munkahelyi síkját ezzel a jóval "butább" szerkezettel. Mivel nem adtal választ arra mihez nézted így leírtam én mihez lövök. Mondjuk 0.005 mm/m már kicsit űekategória, amellé butább is kell mert lemegy a nap míg átér. Egy eszterga (neked jelen esetben egy ezres) igen nagy segítség lenne. Akár marhatsz is vele vázat .

Pontosság: a hegesztés feszültséget ébreszt az acélban. Ami csavarodást okoz. Lemunkalva is lehet c az anyag havanhegesztés nem volt jól átgondolva, tervezési hiba miatt nincs jól átgondolva a rögzítés...

A rolandnál egy gitar gyártásakor is pl fanuc vezérlő volt a fa gépen... Az meg fanuc elektronikát is jelent, azvhogy csak fát akarok rossz megközelítés. Ha a forgacsológépek pontossági vizsgálatát elolvasod ott faipari "kézi" gépekre is van ajánlás.
(#) guliver83 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
Ha még tudnád, hogy mi mindent lehet vele csinálni és mennyi forma sablon van hozzá!
Volt olyan, hogy egy bizonyos szimeringet nem lehetett kapni és akkor jött az ötlet, hogy ha van sütőforma akkor meg is lehet csinálni és két félből el lett készítve az sütőforma!
(#) kameleon2 válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
Ilyet én már 20 éve csináltam - talán most lesz megint alkalom. A régi Mazdámhoz horror volt a lámpa körüli gumitömítés. Volt itthon modellgipsz, Vettem fekete neutrális sziloplasztot. A gipszbe beleöntöttem a régi gumit jól beszilikonozva, kijavítgattam a gipszmintán a hibás részeket kaparószerszámokkal, aztán megint szilikon spray és ment bele a sziloplaszt. Olyan lett a tömítés, hogy magam is rácsodálkoztam. Mérethelyes volt és pontosan zárt mindenhol. Igaz ez nem vulkanizált, így 20 év elteltével gondolom már cserélhette az új tulaj - ha nem éppen a zúzdában végezte szegény púpos 323-as. Az egészben az a vicces, hogy ha elmentem volna megvenni a Bécsi útra az eredetit, több idő telt volna el a beszerzéssel rendeléssel együtt. Így 1 nap alatt megvolt a tömítés. Mondjuk a gumisütögetéstől és a kohótól még messze állok. Maradok az egyszerűbb műanyagoknál.
(#) András123 válasza SALáta hozzászólására (») Okt 5, 2018 /
 
A rendelkezésemre álló eszközökkel állitom a sikok párhuzamosságát és derékszögét. Vizmértékkel derékszöggel mérőszalaggal és indikátor órával. Ezek nem a legprofibb eszközök de én nem a vasszakmában dolgozom , ahol a munkahelyen minden hozzáférhető.
A hegesztési varratok feszültségét próbáltam a lehető legkisebbre csökkenteni ,hézagmentes lapolással ,kicsi szakaszos hűtütt varratokkal sablonba fogatva. Jobb lett mint amire számitottam. Persze nem tökéletes, van néhány mm eltérés . Ezt hézagolással hoztam helyre a tengelyek felfogatásánál . Ez nem a profi kategória ,de a youtuben látott videókon vannak ennél sokkal primitivebben elkészitett gépek is ,amik a végén csodálatos végterméket tudnak produkálni
(#) SALáta válasza András123 hozzászólására (») Okt 6, 2018 /
 
Most nevess ki a kép a munkahelyemen van, a keretes vízmérték saját tulajdon. Lassan haza kell vinnem ha indul a pici gépem ránézni a vizére. Van nekem is a tiédnél sokkal primitívebb gépem, de az fix hidas. Elég stabil a fa vázához képest, de valóban sok benne a merevítés.Ekkora gépnél házilag a legolcsóbb felvésni vagy feltéttel felmarni egy eszterga mellett. Igaz a betonba is kell tenni lefogatást, lapokat kel hegeszteni a vázra. Ha csak úgy lehúzod akkor íves lesz a sík. Kb olyan pontos lesz amilyen az eszterga ágyazata.

Ne járd végig azt az utat mire rajössz hogy minimum eszközök nélkül eredmény igencsak rossz. Én is egy gép felújításhoz vettem egy kis doboznyi szerszámot, a minimumot. A keretes vízmérték is benne volt.
(#) IzLuCSi hozzászólása Okt 7, 2018 /
 
Sziasztok

Egy ilyen vezérlővel lehetne 5 tengelyes CNC-t vezérelni?

Illetve hogy hogyan válaszam ki a léptető motorokat? Miből tudhatom meg hogy milyen erősek is?
(#) IzLuCSi válasza IzLuCSi hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
(#) kaqkk válasza IzLuCSi hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
6 motormeghajtó van rajta de kis teljesítményű kb2A lehet az árama ezért nema17 nél nagyobb mocikat nem ajánlott rákötni
(#) IzLuCSi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Olyanokkal mire juthatok?
(#) kaqkk válasza IzLuCSi hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Én ilyet csináltam 1 Nm es mocikkak Műanyagot csempét üveget is martam vele ,de leginkább nyák fúrásra használtam
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Itt a kép róla

1648211.jpg
    
Következő: »»   311 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem