Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   133 / 233
(#) ktamas66 válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Én úgy látom van a listán hasonló: Envertech EVT248 Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Egyik képen sem látok rajta villásdugót, amit aljzatba lehetne dugni, és a honlapon sem írnak ilyesmit...
Mellesleg az engedélyezett invertereket is gondolom megfelelő terv és nyilatkozatok csatolása mellett szabad a hálózatra kötni, ezért mindenképpen a szolgáltatóval egyeztetni kell!
(#) Olits hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
De gondolom ettől a villanyóra nem hibásodik meg,amiért vissza folyik rajta az áram.?
(#) Olits válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ez ugyanaz, amit én linkeltem .Ezek szerint mégis legális a használata,merthogy rajta van az elfogadott inverterek listáján.
https://www.akku-elem.hu/solar-microinverter-248w-230v-evt248.html


https://www.nemsemmi.hu/300W_napelem_inverter_konnektorba

Csak kell hozzá egy átalakító:
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Elektro.on válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
De nehezen megy.
Mivel fogod garantálni, hogy az a szakember aki a külső hálózaton munkát végez abban a tudatban , hogy áramtalanítva van a külső hálózat és esetleg méréssel meg is győződött róla, életben marad miközben te bedugod az eszközödet a konnektorba?
Az az eszköz amit a szolgáltató engedélyezett, felülvizsgálta a bekötést olyan minőségű ami ezt szavatolja. Meghibásodásából eredő bármi balesetért anyagi kárért perelhetik a gyártót, a rendszered tervezőjét vagy kivitelezőjét. ezek az inverterek 200 000Ft + ban fájnak. A te esettedben rajtad csapódik le ha mondjuk kiadod egy silány minőségű eszközzel a hálózatra a feszültséget.
NE CSINÁLD! A saját érdekedben.
(#) Gafly hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
Több kérdés kezdett el motoszkálni bennem:

#1
Hogyan oldják meg, hogy a "hálózatra visszatáplálós" napelemes rendszernél, ha a bejövő hálózatot lekapcsolják, akkor ne rázza meg a hálózati oldalon dolgozó villanyszerelőt?

#2
Zsákán amikor voltunk, volt egy szép tábla a stadion öltözőjén, hogy a napelemes rendszer 21 millió támogatással jött létre. 22 napelem tábla. Délben, verőfényben mutatott a kijelzője 1.200 W-os termelést. Hogy éri ez meg?

#3
Lakástakarékra lehet napelemes rendszert csináltatni?

#4
Nálunk olyan a ház elrendezése, hogy nyeregtető van észak-déli irányban. Azaz csak nyugati, vagy keleti tető van...
(#) GPeti1977 válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Azt nehezen tudom elképzelni hogy egy 200W os inverter majd ellátt egy trafókörzetet, esetleg Pakson megforgatja a generátorokat, bár olvastam hasonló történetet áramütésée balesetről, de az hibásan bekötött aggregátor okozta.
(#) Elektro.on válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
A generátort biztosan nem forgatja meg. Főleg mert javítások többségénél áramtalanítanak és oda el sem jut.
De annak idején mikor tanultam a szakmát azt tanították, hogy közvetlenül sziven keresztül már 200mA is okozhat szívleállást. Ezt ugyan simán kézzel érintéssel nehéz összehozni, de az ördög nem alszik.

300W haszonért nem kockáztatnék akár csak egy szaftos feljelentést sem.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Olits válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ha már itt tartunk megkérdezném, hogy mekkora az a minimális feszültség amely megrázhat egy embert ac illetve dc feszültség esetében?
(#) Olits hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
A szigetüzemű napelemes rendszer engedélyköteles?
Pl ha én barkácsolok 2-3 napelem táblából,töltésvezérlőből, akkumulátorból, inverterből álló rendszert egy kis villany megtakarítás érdekében, ehhez kell bárhova valamit bejelentenem?
(#) Elektro.on válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Az áram a mérvadó és a testben megtett útvonala. Ez sok mindentől függ. Az esetek többségében szerencsére a bőr ellenállása nagyobb és sok esetben a bőr felületén halad az áram.
Ezeket a helyzeteket sok minden befolyásolja. Hol lép be illetve ki az áram, test hőmérséklet, pára tartalom, izzadság, aktuális idegi állapot. Általánosságban elmondható, hogy az egyenáram több kárt okoz a szervezetben. Egészen nagy frekvencia például csak felszínen halad. Sok ilyen show műsor van akár a youtube -on ahol ezt a jelenséget használják ki.
A lényeg, hogy egy konkrét érték nem meghatározható, mindig a körülményektől függ. Sajnos a saját szememmel láttam olyan embert akit építkezésen 20 kV rázott meg. nem élte túl és olyan látvány volt, amit nem felejt el az ember amíg él.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Elektro.on válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Véleményem szerint ha ezt a kicsi rendszert nem csatlakoztatod a hálózathoz akkor nem engedélyköteles. Pl egy akku töltéshez nyugodtan használhatod.
(#) Olits válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Köszi a válaszokat.Meggyőztél, hogy nem érdemes a fenti invertert használni.
(#) Olits válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Csak még annyi, hogy nem tudom, hogy mekkora feszültségig fogdoshatom a kábeleket egyenáram esetében?Pl .elektromos bicikli esetében szoktam barkácsolni ezt azt és a 42 V-os kábelt sokszor megfogom, de tudtommal ez nem is veszélyes.De vajon hol a határ, hány voltnál, úgy nagy általánosságban?
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Elektro.on válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Egyenel 48-50V körül nem volt rám semmi hatás. Hegesztő trafó 50V körüli értéke már okozott kellemetlenséget mikor megszakadt az ív és véletlenül rossz helyen fogtam a munkakábelt.
(#) ezermester1 válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Helló! ki lehet egyszerűen próbálni hogy áramszünet esetén bekapcsolva marad vagy sem.Bekapcsolsz egy lámpát. Az inverter működése közben lekapcsolod a hálózati kismegszakítót.Ha a lámpa világít akkor rossz, ha nem világít nyertél,mert akkor áramszünet esetén az inverter sem működik. Ez egy gyakorlati vizsgálat. Az összes eddig leírt csak elméleti eszmefuttatás.
(#) Olits válasza ezermester1 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Helló! Szerintem lekapcsol, mert ezt írja is a leírásában, de ettől függetlenül lehet, hogy mégis engedélyköteles...
(#) Elektro.on válasza Olits hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Még egy megjegyzés, most gazdasági oldalról.
Néztem amit belinkeltél, 300W 88500Ft.
Ha úgy számolom, hogy valami csoda folytán napi 12 órát süt a nap és kiveheted belőle a maximum 300W folyamatosan, és hozzávetőleg 45Ft most 1kWh energia (bár ebben az összegmen most nem vagyok teljesen biztos , ezt nézzétek el nekem).
Akkor a 300Wh -át számolhatjuk 15 Ft nak. Ami ugye 88500 Ft bekerülési ár / 15Ft 300Wh -ként=
5900 óra üzemidő ami alatt megtérül az ára. Ha napi 12 órával számolunk az egyszerűség kedvéért (ami ugye azt feltételezi , hogy évekig csak nyár van felhők nélkül) az 11800 nap, ami hozzávetőleg 33 év. És itt még csak 0-ra redukáltad a költséged, hasznod nem volt. Működő képes lesz ez az eszköz ennyi ideig? Esetleg számold ki valós környezeti megvilágitással mert ugye van tél is.
(#) ktamas66 válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Szerintem ebben az árban nincs benne a napelem.
(#) Elektro.on válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Hmmm. Ezt még figyelembe se vettem.

És valóban
Idézet:


Kössön rá szinte bármilyen napelemet max 300W csúcsteljesítményig”


És a hirdetés végén :
Idézet:


Használat előtt javasoljuk konzultáljon áramszolgáltatójával.”
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) antikzsolt válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
1. A hálózat frekvenciát figyeli hogy egyezzen a leadottal. Ha az nincs meg akkor lekapcsol(én igy gondolom. Valóság más lehet)

2. Az sehogy sem éri meg. MAx a megrendelőnek és kivitelezőnek. Valakinek vastag lett a zsebe. A 2 kw rendszerek is már kapható kb 1.3 Millióból. Hacsak nem volt benne egy rossz napelem és lehúzta a többit. És a sporolás miatt hagyták a fenébe a bypass diódás napelemeket.

3. Lakástakarékot vegyed ki. Nincs rajta állami támogatás már. Azaz a kamatok nem fedezik a költségeket. Szép lassan elkopik. 10% önerő kell az ingyenes hitelhez. Ebbe belemehet a takarékosság számla

4. Nem csak tetőre lehet építeni. Talajra(bakhátra) és állványra is felrakják.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) GPeti1977 hozzászólása Okt 24, 2018 /
 
A sziget üzem elleni védelem külön tudomány lehet, alaphelyzetben elég csak a feeszültséget meg a frekvenciát figyelni, ha határon kívül van akkor lekapcsol, de mi van akkor mint most hogy egy körzeten belül több visszatáplálós inverter van, miután lekapcsolják a betápláló transzformátort, azok után az inverterek honnan tudják hogy le kell kapcsolniuk, hiszen már akkora össz teljesítményük lehet hogy ellátják a körzet fogyasztását, így beállhat az hogy a feszültség is meglesz meg a frekvencia sem mászik el mert egymást tudják szinkronizálni.
(#) pipi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
A nullátmenet környékén nem mennek az inverterek, itt figyelnek hogy van-e fesz, ha nincs, akkor lekapcsolnak, ha van akkor kezdik nyomni a következő félhullámot.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2018 / 1
 
Szia! Ez főként tervezés kérdése. Az Ongrid inverterek mielőtt csatlakoznak a hálózatra, megfigyelik, eleve, hogy van -e hálózat. Ezt hívják szinkronizálásnak. Csak ha X ideig ellenőrzött a szinkronizáció, akkor kapcsolódnak fel - eleve. Amint megszűnik a szinkronjel - vagyis az 50Hz. Azonnal leválnak. Szabványban rögzített az azonnali lecsatlakozás ideje. Illetve nyilván függ a megszakító eszköz megszakítóképességétől és repülési idejétől. Ráadásul most rövidült, szigorodott. Éppen ez is téma volt a Miskolci InfoShow-n. Fejből már nincs meg mekkora ez az idő. Sőt szakaszolhatónak, kézzel is lekapcsolhatónak kell lennie az inverternek, mind az AC mind a DC oldalon. Erről van egy szép létesítési dokumentum, amit érdemes elolvasni, végigböngészni Az itt hivatkozott 300-500VA-es kis inverterek egy horgászbódéba megteszik, de nem sok ilyet láttam az engedélyes listákon. Aki pár forint reményében kockáztatja a börtönt - szerintem ne így tegye. Más tészta egy offgrid, vagy egy hibrid rendszer, de annak is szép vastag paksamétája van. Ezzel együtt magasabb költsége is.
1200W is megérheti, hiszen 10 órán át az máris 12000W. 100 órán át pedig 12kW. A hálózatra visszatápláló rendszereknél nem a nyers teljesítmény a lényeg, hanem a szaldó. Ha például a családi házadra teszel ilyet, az akkor is termelni fog, ha te éppen Ibizán sütteted a hasad és nem fogyasztasz semmit. Emiatt éri meg. Igaz, hogy van fogyasztás, de ha jól van kiszámítva a rendszered, elérheted azt, amit egyik ismerős, aki 400m2-es házra fizet évi 4000Ft rezsit, beleértve a fűtést is. Itt nem az éri meg, hogy megtérül -e ? Nem is szeretem a "megtérül" szót, hiszen egy bazi nagy LED TV vajon mikor térül meg, vagy egy Hummer autó? Alighanem soha. A napelemes rendszerben a szolgáltatótól való nagymértékű függetlenség térül meg. Volt egy 70 év körüli ügyfelünk, akinek 30 év körüli asszonykája volt és előre gondoskodott róla és a gyerekekről ilyen módon, hogy ha ő már nem lesz - akkor se kelljen a gatyájukat rezsire költeni. Ez biztosabb befektetés, mint a lakástakarék - ahogyan a napi történések mutatják.
(#) Marko Ramiusz válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Engem egyszer 70kV-os áramütés ért.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Nekem is sántított az "a nullátmenetnél" nem megy az inverter történet. Nincsen például alátámasztva azzal a regisztrátummal, hogy lekapcsolva az alállomáson a "villanyt", fél perióduson belül feszültségmentes a hálózat...

Tudnál esetleg használható linket adni? Szakmailag próbálom megérteni a működését...
(#) Olits válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
És,hogy vészelted át?Egy kicsit irnál erről bővebben?
(#) antikzsolt válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
70.000 Volt? :O Hol található amit túl is élhet egy ember? Az egyik oktatom mesélt egy ilyen sztorit amikor munkavédelmis volt. A két méteres emberke és egy állvány volt a főszereplő. Az emberből kb fél méter lett. És az állványból is hiányzott némi anyag. És nem 70.000kv vezetékre kapcsolódott rá. Szimpla magasfeszültségre ami jön be a falura.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
(#) Gafly válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Nem járatos feszültség az országban...
(#) antikzsolt válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 24, 2018 /
 
Ez már 70Kv
Következő: »»   133 / 233
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem