Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor mi a hiba?
 
Témaindító: Szpidi, idő: Jan 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 41
(#) ITI47 válasza Busz hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Légy erős! Valamelyik tekercse menetzárlatos, azért búg. Lehet hogy jobban jársz, ha veszel egy újat, mert a tekercselése eléggé drága. Ilyenkor az összes tekercsét újra kell tekercselni. Van rá módszer, megtalálni a menetzárlatos tekercset, de szakember kell hozzá, meg speciális műszer. Az újratekercselést akkor sem lehet megúszni. Sajnos.
(#) VIM válasza Busz hozzászólására (») Aug 4, 2018 /
 
Szia! Ha levett ventillátor lapáttal csak a tengelyt forgatod annak kb. 3-4 fordulatot kell tennie, annyira könnyen kell futnia a csapágynak. Igaza van "P1251500"-nak, hogy szárazak a csapágyak. Ebben a melegben a szálló por és szöszök plusz a motor disszipációja megteszik a hatást a csapágyakra. Műszerolajat cseppents oda és kész.
(#) thomas_fan válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Ezermester1, VIM, köszi a tippet a testzárlatra, de nem igazolódott be.
Sem multiméterrel, sem próbalámpával nem találtam zárlatot körbeforgatva.
Ezután sorbakötöttem az álló és forgórészt, és egy pillanatra ráadtam a hálózati feszültséget, és felpörgött. Eztuán bekötöttem a földelést a motor házára, hátha leveri, de nem.

Kezdem azt gondolni, hogy jó a motor. Esetleg a hőbiztosíték, amit áthidaltam, az lehet a probléma? Hogy nem 0 Ohm lenne ha működne, és emiatt nő meg az áramfelvétel? De nem lehet ellenállása, mert akkor nagy teljesítmény esne rajta. (mellékelek róla képet).

Vagy a kábelkötegben, a panelon lenne zárlat? Amikor áthidalom a hőbiztosítékot a motoron, akkor vagy az automatát veri le, vagy a panel ég át. De ahol a panel átég, az nem a motorra menő csatlakozó, hanem a szivattyúra. Az viszont működik percekig. Még méricskélek, de minden tippet szívesen fogadok.

011.JPG
    
(#) thomas_fan válasza thomas_fan hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
update:

Találtam egy egyenirányítót a panelon, KBU08M, aminek az egyik ~ és - lába közt oda-vissza zárlat van. Ez csinálja az irányváltást, ezekszerint egyenárammal üzemel a motor. Ennek cseréjéig a motort nem piszkálom többet.
(#) Watson válasza ITI47 hozzászólására (») Aug 10, 2018 /
 
Köszönöm a választ, sajnos nem veszik vissza, mert ez a Vaterán van eladó, egyébként is buknám az oda-vissza futárt. Belefutottam már egy 370 Wattosba, amit 800-nak adtak el, 10µF-os kondival, megy, szívja a vizet is, de a szórófejet nem hajtja el, a bajainak a nyomába sem ér. Nem értem ezt a kétféle teljesítményt, idáig ilyennel nem találkoztam.
(#) ITI47 válasza Watson hozzászólására (») Aug 11, 2018 / 1
 
Az a helyzet hogy a szórófejeket hálózati víz nyomásra tervezték, ami 5 atmoszféra nyomás körüli. Centrifugál szivattyúk nem tudnak annyit, csak a nagyobb teljesítményűek. A vizet persze kiemelik egy tartályba, arra jók. A membrános szivattyúk, mint az Orosz és egyéb helyen gyártottak, azok tudnak ekkora nyomást, akár 40 m mélyről is. Vannak még a többlépcsős mélykút szivattyúk, azok is alkalmasak szórófejekhez, csak élág drágák.
(#) Watson válasza ITI47 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Régi, dízelmotoros szivattyúhoz való szórófejeket használok, mert a ma kaphatók olyan kicsi víz mennyiséggel öntöznek, hogy egész éjjel mehetnének egy területen, hogy elég legyen a víz, de nem elég egyenletesen öntöznek, és tönkre is mennek. A talajnak, zöldségeknek jobb, ha nagyobb vízmennyiséggel ritkábban öntözök, mint a gyakori kis öntözés. Vert kutat használok, a víz az akna aljától 0,5-2m között ingadozik a 300 méterre folyó Rába vízállásától függően az ötnegyedes csőben, aminek a vége 1m hosszan perforálva a kavicsban áll, van víz bőven. Már csak kevés öntözni valóm maradt, arra jó lesz ez a játék gép slaggal, de kell majd valami komolyabb jövőre, valószínűleg használt bajait veszek.
(#) ITI47 válasza Watson hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Van nekem egy szórófejem, amit már nagyon régen vettem. Nem tud tönkremenni, mert nincs benne semmi. Ez egy 5 m átmérőjű kört beterít, de vannak nagyobbak ennél, sőt, lehet csinálni is. Nálunk a gyárban többen csináltak ilyent, vaslemezből. Így néz ki:
(#) Watson válasza ITI47 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Ismerem ezt a fajtát is, de egyenetlenül öntöz, könnyen elviszi a gyenge szél oldalra, csak másnapra látszik a nyoma a talajon, hogy nem mindenhová jutott elég víz. Nekem csak olyan jó, ami legalább 30 méteres kört, 600-700 m²-t nagyjából egyenletesen megöntöz, és nem kell különlegesen nagy szivattyú hozzá, elég ha 1,5 bar nyomás és 1,5 m³/óra vízmennyiség minimálisan meg van a szórófejnél, ezek a legkisebb értékek a jó működéshez + van nyomásveszteség a tömlőn, ami miatt legalább 3 bar és 3 m³ tudású szivattyút kell használnom. A gyártók által megadott adatok nem megbízhatók, ezért a teljesítményből próbálok következtetni a gép tényleges tudására, ezért tettem fel eredetileg is a kérdésem. Ugyanezt tudja a szórófejem, mint ez, és így is néz ki. http://www.ontozeswebaruhaz.hu/2579-manyag-1-2k-szorofej-kerti-onto...z.html
(#) pucuka válasza Watson hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Ebben a topikban elég OFF, de az esőztető öntözés a legpazarlóbb dolog a világon, vízzel is, energiával is. Nézz körül a világban, hogyan csinálják melegebb éghajlaton.
Csepegtetős, árasztásos, mint a bolgár kertészek, de így van minden déli országban. Nekem nagyon bevált az "izzadó cső", ez egy porózus slag. Gyepes területen meg alagcsövezés, csak egyszer kell megcsinálni, aztán gyönyörű a fű.
(#) Watson válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Köszönöm a választ, de az árasztó öntözés a terület lejtős-dombos részei miatt nehézkes lenne, és nem is bírja minden növény, mert a levegőt kiszorítja a talajból. A csepegtetőt sem szeretem, csak a gyümölcsfáknál használom, mert a kertet minden évben felszántatom, a talajból kikerült növények helyét művelni kell, útban vannak a többi nővények csövei, mindig újra kell telepíteni, ráadásul nem is a legjobb megoldás a folyamatos vízadagolás, mert a növények az időnkénti öntözés esetén mélyebben gyökeresednek, erősebbek, ellenállóbbak lesznek. Csak akkor öntözök, amikor már muszáj, nagy a meleg, szárazság van ,de akkor nagy területet kell rövid idő alatt ellátni vízzel. Rengeted vízem van, csak egy elég erős szivattyú kell! A gyártók, eladók a teljesítmény megadása tekintetében túloznak, sajnos elég sokat, esetemben az 1,2 kW-osnak árult motor valójában csak 0,5kW, amit korábban meg is vettem, az meg csak 0,37kW. Vissza kell térnem a jól bevált Bajai szivattyúhoz, akár használtan is, azon csak egy teljesítmény van megadva, amit el is hiszek neki, ott a 2,1kW az az 2,1kW.
(#) pucuka válasza Watson hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 1
 
Semmiképp nem szeretnék erősködni, de a mi kertünk is kifejezetten hegyoldalban volt (János hegy oldalában) Bulgáriában, Olaszországban láttam, hogy a csatorna (betonvályú) a lejtős kukorica föld szélén húzódott, öntözéskor felhúztak egy zsilipet, és ment az árasztás. (azért nincs víz nyáron az ilyen helyen levő folyókban, csak a csatorna rendszerekben) Spanyol országban az olajfa ültetvényekben a fákra volt akasztva egy 1 - 2 L -es műanyag flakon, abból csöpögött a víz a fa tövébe.
De Te tudod, szerintem nem szégyen tanulni. A bolgár kertészeknél sem a növény állt vízben, azok bakhátakon voltak, a víz a bakhát közti vályúban folyt, mikor öntöztek. Hol itt, hol ott.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
(#) Watson válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Nem vagyok kertész, munka után művelem a kertet, ezért az öntözéssel nem akarok sok órát eltölteni, másrészt az említett árasztásos öntözést én is láttam 50 évvel ezelőtt, amikor még a Dunaszigeten laktam, de ott a betonvályúba egy 4 hengeres Csepel szivattyú nyomta a vizet, és , lapáttal, kapával irányították a növények alá. Oda nem lenne elég egy kis teljesítményű szivattyú. A lejtős töltést, aminek a tetején a beton csatorna volt, mára lerombolták, pedig szakemberek, több generációs kertészek.( ma Biacsics kft) A Szigetközben és a Rábaközben sok felé jártam, de ezt a módszert nem láttam sehol máshol, még a csepegtető rendszerek is ritkák, mindenhol szórófejjel öntöznek, pl az eperföldeken is, pl Pista Bácsi eperföldje Győrzámoly.

download.jpg
    
(#) ftirius hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy Makita sarokköszörű, ami "szinte biztos", hogy forgórészhibás
Azt szeretném kicserélni.
A kérdésem az lenne, hogy mit érdemes még ilyenkor átnézni/ellenőrizni?
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Biztos vagy benne, hogy érdemes kicserélni?
(#) ftirius válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
4800-ért adnak újat bele.
Egyébként a mechanika teljesen jónak tűnik.
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Hol? Mert akkor nekem is kell. Kettő is azonnal.
(#) ftirius válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Sajnos, mindkettőn megkopott az adattábla. Egyiken semmit nem lehet elolvasni, a másikon a jobb alsó sarokban ...20A1-et, ami talán típusjel lehet. 750W 125-ös.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) ftirius válasza erbe hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Szerintem az eladó fénykép alapján be tudja azonosítani.
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Éppen ma cseréltem GA5030A-ban szénkefét.
(#) ftirius válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
És hol vettek a szénkefét?
(#) Ge Lee válasza ftirius hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Ha ehhez ilyen olcsó egy forgórész akkor ilyet kellett volna vennem, de gondolom hogy ez ennyit is érhet. A Bosch PWS500 annak idején úgy nézett ki hogy örök élet, és ez meg is lett volna ha nem adjuk kölcsön, és nem állnak neki tetőcserepet vagdosni vele. Hazahozták, másnap bekapcsolom, és néhány perc után füstöl a forgórész. Csak ehhez már akkor 12000 volt egy forgórész, így javítatlan maradt...
(#) ftirius válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Maga a gép húszezer alatt van, gondolom ha drágábban adnák, akkor nem lenne kereslet rá.
(#) erbe válasza ftirius hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Van itt nálunk egy Makitára szakosodott üzlet-kisgépszerviz. (Zalaegerszeg)
Ez a gép egyébként a típus legalja. Ha belenézel a listába, akadnak forgórészek 27000-ért is.
(#) ftirius válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Nyilván, de ez volt olcsó , és olyan ritkán kell, hogy még így is jócskán fölé lőttem a szükségletnek. Ráadásul mire kész lesz már annyiért el sem lehet/érdemes adni, így lesz egy Makitám!
(#) Joco22 hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Tiszteletem!
Most került hozzám egy dewalt sarokcsiszoló ami csak akkor indul ha a vágótárcsát megtolom kicsit. Hol lehet a hiba? Szemre nem tűnik rossznak nem egy agyon használt gép. Hol kezdjem a vizsgálódást? Kondenzátorok? Szénkefe?
(#) kadarist válasza Joco22 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Szia! Szénkefe, kommutátor.
(#) Gafly válasza Joco22 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Minden forgórész pozícióban ezt csinálja, vagy hol így, hol úgy?

Szénkefénél kezdeném a vizsgálatot, mert ha kommutátor, akkor valószínűleg gazdasági totálkár (vagy megpróbálod visszaforrasztani a kiszakadt szálakat ) ...
(#) Joco22 hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Volt, hogy magától elindult. De ez a 20 alkalomból 1x. A szénkefék újnak tűnnek(nem én cseréltem őket). Szétszedem csinálok pár képet. Talán a kommutátoron mintha lenne egy nagyon pici égés.
Következő: »»   27 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem