Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba
 
Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   54 / 82
(#) merlingerin hozzászólása Nov 21, 2018 /
 
Sziasztok!

Eddig azt hittem, westen cirkó nem tud nekem meglepit okozni. De kiderült, tud. Ráadásul a sajátunk.

240.Fi
A jelenség: indul rendesen. Kezd fűteni. Amikor az előremenő eléri a beállított hőfokot a kazánon, kb 70fok, lekapcsol a gázégő, és keringet tovább. Helyes. Hisz megvan a vízhőfok, lezártak a radiátorok, meleg van mindenhol.

De! Ahogy lemegy a vízhőfok 40 fok köré, a cirkó indul. Gyújt, és még bőven a felfűtési stakaszban van, vagyis még teszteli a lángmodulációt, még gyújt a szikra, a hőfok az analóg műszeren hamar felmegy és lekapcsol megint. Ez kb 10 másidperc. Ezt megcsinálja 5-6 aljalommal, aztán jó megint, megy órákig. Ilyenkor van rajta nyitva 3db 160*80-as radiátor, van hova tolni a meleget.

Gondolnám, termisztor hiba. Nem. Kicseréltem. Gondolnám, vízköves. Nem. Tiszta, mint az új. Az egészet szétszedtem, átmostam, hátha dugulás. Nem találom az okát.

Ebben 85W-os szivattyú van gyárilag. Van amiben 65, meg 75. Tud a szivattyú ilyet?

Vagy arra gondolok még, hogy a moduláló tekercs/szelep néha felakad, és tolja a gázt bele, de elvezetni nincs hova... De indításkor mondig teszteli, kivezérli, nagy láng, majd vissza. Persze ettől még üzem közben lehet bibi...

Teljesen tanácstalan vagyok.

Tudok cserélni szivattyút, gázszelepet.. de brahira?

Szivattyú tud ilyet? Mármint hogy néha nem szállít eleget.. szétszedve tiszta, nem ragacsos, egyik járat sincs eldugulva a járókerékben. Hangja is ok.
(#) sakrafi válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!
A szivattyú ilyet nem szokott csinálni, ráadásul a 240Fi-ben membrános áramlásérzékelő van és ha gyenge lenne a szivattyú akkor már az sem adna jelet. A jelenség mindenképpen dugulásra utal.Nem lehet,hogy lezárnak a radiátorokon a termofejes szelepek és nincs hőelvétel? Esetleg ha kombi a készülék lehet hogy a váltószelep beragad.
(#) merlingerin válasza sakrafi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!

Kombi, de a hmv nincs használva, le van dugózva.(már hőszivattyú van a hmv-re...)

Arra gondolok szivattyú esetben, hogy az üzemi kondi benne kapacitás szegény. Az áramlás kapcsolót elviszi, de nem szállit eleget..

Radiátor független a jelenség. Ha mind kinyitom kézzel, akkor is csinálja.

Tök olyan, mint ha túl sok teljesítményt tolna a gázból. Megáll, kikapcs bekapcs, és megy megint... Van hogy első restart után megáll, kikapcs bekapcs (15 másodperc..) és megy 2 órát azonos terheléssel...
(#) VIM válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia! Nem lehet, hogy esetleg NTC hiba van, mert ahogy írod, a hőfok hamar felmegy, mintha HMV-t készítene? (a fűtési hőfok az nem emelkedik olyan meredeken)
(#) sakrafi válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!
attól,hogy le van dugózva a váltószelep még átengedhet a HMV hőcserélő felé a belső körön,nézd meg nem melegszik e a HMV hőcserélő,esetleg a By-Pass szelep szorul és csak kis körön kazánon belül keringtet a szivattyú.Milyen gázszeleppel van szerelve?
(#) merlingerin válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!

NTC csere volt ma, és a klixont is kicseréltem, bár nem volt kioldva, de volt itthon. Minden változatlan.
(#) merlingerin válasza sakrafi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!

Honeywell szelep van benne.

A by-pass szelep alatt pontosan mire gondolsz? A bal oldalon ahova az klipszes vastag rézcső jön a jobb oldalról? Ami mögött a kúpos rugó van? Az nem akad, kivettem, mert első körben dugulást kerestem...

Az a furcsa, hogy megy stabilan, bebetonozott hőfokkal, fél órát. Nézem a lángot, szépen modulál fel/le.aztán puff, kikapcs, csak keringet. Majd visszahül, indul. Vagy ugrik fel a hőfok azonnal, és le is áll, vagy hallom, picit forral, aztánbeáll, és megint megy fél órát, órát is...
Ha bekeringete a kis körbe, hamar felmenne a hőfok, hidegről indítva s. Nem?

A hőcserélőnek tök hidegnek kellene lennie?

Holnap veszek egy gázszűrőt, és beteszek másik gázszelepet. 2éve cseréltem benne, és azt szétszedve, tele volt rozsdás törmelékkel... Újabbat szűrő nélkül nem merek betenni, ahhoz drága. Még így is, hogy donorból van..

Ja igen. Az összes O gyűrű új benne, mert ősszel ripityára szedtem, mindet mindenhol kicseréltem, kitakarítottam, átmostam...

Azon gondolkodom, hátha valamit rosszul raktam össze, de nem hinném, faék egyszerű.
(#) sakrafi válasza merlingerin hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!
Igen arra gondoltam by-pass alatt a hőcserélő esetleg langyos lehet.Szerintem nem gázszelep lesz a bűnös,lehet mégis a szivattyú szorulhat be időnként valamitől,csavard ki a kis csavart a végén és próbáld meg csavarhúzóval finoman lefogni a tengelyt,ha sikerül akkor biztos szivattyú.Csak vigyázz mert egy kerámia tengely és eltörhet.Nem nagyon tudod rosszul összerakni.
(#) merlingerin válasza sakrafi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia!

Amikor megáll a cirkó, a szivattyú hangja normális. Nem torpan meg.

Van itthon másik. Azonos típusszám, de ami most benne vsn, az 85W, a másik kipucolt, hibátlan meg 75W, de lehet, csak 70w

A by-pass szelep mögött, a bilincses cső alatt van egy állítási lehetőség. Annak mi az értelme? Vagyis mit lehet aztal állítani? Hisz üzem közben nem lehet, mert nem lehet hozzáférni. Csak szétszedve, leengedve...

Elvileg ha a HMV nem megy, gyakorlatilag a vízszintes rudazatok meg sem mozdulnak. Jól sejtem?

Ebben az esetben beállhat valahogy valami fél állapotba?

Gázszelepre azért tippelek, mert láttam a régit, ami tekercs szakadt lett, szétszedve. Tényleg nagyon tele van rozsdaporral, ami mágnesezhető. A szelep simán felakadhat, nem tudja visszavenni a lángot azonnal, és tilt is.

Amikor ezt, a szakadt tekercsest kicseréltem, csak betettem a másikat. Nem állítottam semmit. Az elektronikán 4 poti van. A két pici, p3, és p4 mire való? A max a max lángméret, a min meg a minimum? Nem nyúltam hozzá sosem, csak mivel most betestek megint másik szelepet, jó lehet tudni, mire valók.

Ja igen a vízhőfok mindegy. Lehet az előremenő 45 fok, vagy 85, a jelenség azonos... Csak persze 45fok esetén minden gyorsabb. És nem jut el a forrtyogásig.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
(#) keros2 hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
Szép napot.
Van egy Westen Star Master 240-es kazán. Cserélve lett rajta 60/100 ról 80/125 re a füstcső mert vízszintesen messzire kell nyomnia. Minden rendben is ment a mai napig. Elkezd fűteni a kazán de pár másodperc múlva leáll és a E03 hibakódot dobja ki. Aztán mikor kitörlöm a hibát akkor el sem indul csak ha kihúzom és várok vele. Ventilátor nekem gyanús hangot ad mikor áll le.
(#) sztaricsnaja hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Western Energy 240i kombi kazánom. HMV készítésnél begyújt, majd visszaveszi a lángot, és 10-15 másodperc múlva leállítja, vár egy kicsit, majd újra gyújt és kezdődik minden előröl. (hiba üzenet nincs)
A hőcserélő ki lett takarítva (nem volt nagyon koszos) a váltószelep szét lett szedve, kitakarítva (most már a meleg víznél nem melegszik a fűtés cső).
A fűtés működik rendesen.
Mi lehet még rossz? Ha az NTC lenne, akkor az fűtés alatt is lekapcsolna.
(#) Aubrey hozzászólása Nov 24, 2018 /
 
Szép napot,
egy olyan problémával szembesültem péntek este, hogy a western star condens kazánom nyomása lecsökkent 0,3barra. Ezt orvosoltam is, feltöltöttem 1,5barig ahogy eddig is, de mikor elkezdte volna melegíteni a vizet 13fokig jutott majd 53-as hibakódot kezdte el kiírni. 1x reseteltem de nem segített rajta. Ennek hála péntek este óta 12-13fok van a házban.

53as kódra leírást nem találtam, csak 153-ra, ami elvileg azt jelenti, hogy én nem tudom megoldani a problémát, de sajnos a szerelő aki beszerelte a kazánt és garanciálisan javítaná hétvégente nem elérhető.

Bármilyen javaslatot szívesen fogadok és előre köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2018
(#) tönöpö válasza Aubrey hozzászólására (») Nov 24, 2018 / 1
 
Szia! Nem ismerem ezt a kazánt, de ilyen esetben ne a feltöltés legyen az első, hanem a maradék nyomást is engedd le, vagyis nyomástalanítsd a rendszert, és nézd meg a tágulási tartály nyomását. Ha az nulla, akkor valószínűleg kilyukadt benne a gumi. Ha 1 bar körül van, akkor valahol máshol elfolyik a víz. Persze ez csak akkor igaz, ha zárt a rendszered. Nyitott rendszer esetén meg kell keresni az elfolyt víz helyét.
(#) tönöpö válasza Aubrey hozzászólására (») Nov 24, 2018 / 1
 
Na meg persze nyitott rendszer esetén nincs zárt tágulási, ne keresd.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2018
(#) Gazsi1960 hozzászólása Nov 24, 2018 /
 
Tisztelt fórumozók!
Először jelentkezek be hozzátok. Most olyan dologba fogtam amit eddig nem csináltam.
Alapból kereskedő vagyok és a rendezvény hangosítás a hobbim.Most fűtést szerelem.
A kazán körüli dolgokat építettem ki.
Gáz még nincs így nem tudtam kipróbálni. Kiváncsi lennék a véleményetekre van-e okom aggodalomra a működésével kapcsolatban. Tisztelettel....

image.jpeg
    
(#) nandor zsigmond hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Üdv mindenkinek,Tudnátok választ adni a következőre?Vettem egy kondenzációs gázkazánt használva le volt szerelve,=Saunier duval ECOSY F:AS 28.E)Le lehetne tesztelni ,hogy működő képes e leszerelt állapotban.Ha a 220 at rákapcsolom fel zúg egy pillanatra a venntilátor fel villan a zöld jelző fény utána a hiba piros jel.A felszerelése később lenne más faluban,Szeretnék meg győződni működik e csak úgy elvinni a helyszínre.Köszönöm majd a segítséget.
(#) raistván hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Szép napot mindenkinek!Kaptam már segítséget tőletek ezért fordulok ismét kérdéssel.Westen Energy 240F ikazánnál a következő hibát vettem már észre 2-szer.Termosztát kéri a fűtést kazán elkezd dolgozni de nem gyújtja be a lángot.Melegvizet kinyitom begyújt elzárom megy tovább a fűtés,szépen felfűt kazán megáll.Egy hete vettem észre kb.,meg ma csinálta megnit.Előre is köszönöm!
(#) VIM válasza raistván hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Szia! Ezen a képen látható az a mikrokapcsoló amelyik a fűtés és a HMV közti váltást kapcsolja. Ezt a kapcsolót a hidroblokk membránja által működtetett rúd fogja működtetni (kitolódik vagy visszahúzódik) az üzemállapotnak megfelelően. Az alap helyzet a fűtés állás, be van húzódva a rúd ami a kapcsolót működteti. Vagy a mikrokapcsoló nem kapcsol vagy a rúd nem működteti azt, mert szorul a tömszelencében vízkőlerakódás miatt. Bővebben: Link
(#) raistván hozzászólása Dec 8, 2018 /
 
Ezeket már régebben cseréltem,de akkor most leellenőrzöm megint.Arudat bekentem egy kis szilikonzsírral a kapcsoló elég erőteljesen kapcsol,Figyelem,remélem nem valami komolyabb baj.Még soha nem látott szerelőt csak a beüzemelésnél,pedig már 12éve fent van és használjuk.Minden évbe a fórumon olvasottak alapján átnézem.Tervezem már,hogy átnézetem nem kell-e valamit utána állítani.De nem mindig mer az ember szerelőt hívni/sajnos kevés a megbízható Debrecenbe is/.Köszönöm!
(#) VIM válasza raistván hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
A kapcsoló ne tévesszen meg, hogy kattan, mert nem biztos, hogy kapcsol is az érintkezője. A két szélső (fekete és barna vezetékek között) alaphelyzetben zárva van (fekete a közös). Ha a rúd kitolódik és működteti a kapcsolót akkor középső (kék szál) ponthoz zárnia kell a barnát pedig bontania.
(#) Lina1591 hozzászólása Dec 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy baxi nuvola 280 fi kombi gázkazánom csak HMV készítésre használom olyan gond van vele hogy felfűti a beállított vízhőfokra kikapcsol majd kigyullad a hibajelző villog reset nem mindig hallgat ha viszont a fűtési nyomásból elengedek azonnal elindul hol keresem a hibát?
válaszokat előre is köszönöm!!
(#) gaben62 válasza saspata hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
nem csoda hogy feladta, mert a mostani szerelők nagy része nem tud/nem akar/ forrasztani,
(#) Athinker hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy Westen Star Master 240 FI kazán tulajdonosa vagyok, és az alábbi problémával kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni:
A kazán néha elindul, majd pár másodperc elteltével megáll. Egyébként fűt, és melegvizet is ad rendesen, tehát fűtési időszakban hosszabb időkre is bekapcsol a szobatermosztát által vezérelve, illetve a használati melegvíz ellátással sincs gond, ezt azon kívül csinálja. Ezt a jelenséget fűtési időszakon kívül is tapasztaltam, amikor a kazán rész ki volt kapcsolva, csak a melegvíz szolgáltatás üzemelt.
Legutóbb egyszer azt vettem észre, hogy felfűtési ciklus közben teljesen megállt, mintha befejezte volna, majd pár másodperc múlva újraindult és folytatta a felfűtést.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) VIM válasza Athinker hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Szia! Talán csak a fűtési NTC (a klipszes) hővezető pasztáját kell újra cserélni és visszatenni a helyére.
(#) fauxmaux hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
Sziasztok!

történelem:
Régi westen 240 FI kazánt szereltünk új helyre, 2 hétig prímán működött.
Nincs termosztát, kapcsoló helyettesíti.
Melegvíz megengedésekor több esetben nem állt vissza a fűtés csak hosszabb idő után.
Két hét működés után egyszercsak nem kapcsol többet be.
tünetek:
Szivattyú megindul, de a ventilátor nem kapcsol be, se fűtés, se melegvíz nincs, se téli, sem pedig nyári üzemmódban.
Nyomás 1,3, szűrő nincs eldugulva, a víz kering.
A relék a panelen jóknak tűnnek, nem kapnak feszültséget.
Az "ufók" (előbbi topik elnevezés) kapcsolják a mikrokapcsolókat, mindkettőt lemértem, működnek.
Ha leválasztom a ventilátor csatlakozását és feszültséget adok rá, a ventilátor elindul, de más semmi (mármint a pumpa működik, amint az elején írtam).
Szikrát sem ad, de a szikragenerátora jó, ha külön betáplálom, máködik.
A kivezető rézcsövön van két mérő egység. Az egyiken (piros drótok) 3V feszültséget mérek, a másikon (kék vezetékek) nincs feszültség és 1 ohm körüli ellenállást mutat ha felszabadítom. Van rajta egy piros gombocska, de nem lehet benyomni.
Nem ad hibakódot, vagyis a piros égő nem gyúl ki.
Arra gyanakszom, hogy nem jól értelmezi a víz hőmérsékletét, de nem tudom, hogyan lehetne lemérni a hőérzékelőt.

Minden segítséget előre is köszönök!
(#) merlingerin válasza fauxmaux hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Szia!

Hőérzékelőt ki tudod tekerni, nem jön víz, mert egy üres zsákban van, szilikonpasztával feltöltve.. Kitekerheted, dugókulcs segít.. Rámérsz, hőmérséklet függvényében párKohm.

A füstgázelvezető differenciál kapcsolója (ami fent van, jobb oldalon) az bebillen, amikor elindul a venti? Ha mérni nem akarod, IDEIGLENESEN! kézzel nyomd meg a mikrokapcsoló gombját az után, hogy a szellőztető elindul, és tartsd nyomva. Indul a cirkó?

A visszatérő ágban a termisztor alatt van egy klixon is. a piros gombos. Az jó, ha rövidzárat ad, akkor nem oldott ki... Azzal nincs bajod.

Első körben a differenciál nyomás érzékelés hibájára, vagy nyomáskülönbség hibára tippelek (mondjuk nem jó a "kémény", összenyit a szivó oldal a kivezető oldallal, nincs meg a nyomáskülönbség, ezért tilt.) De ez a kézi próbával kiderül.
(#) Sanyika1234 hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Van egy Westen Quasar D 24 F, Kombi turbós gázkazán. Mostanában olyat produkál, hogy E03 hibával leáll és nem fűt. Ekkor ha leveszem a kéményének oldalán található tisztitónyÍlást akkor elindul. Viszont ritkán de szokta ilyenkor is produkálni a hibát.
Ha leszedem a kazántest borÍtását a külsőt és belsőt is akkor is működik rendesen.

Kéményt néztem az nincs eldulva.
Füstérzékelő hiba lenne?
(#) merlingerin válasza Sanyika1234 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szia!

Ha a füstgázelvezetőben nincs dugulás, és a cirkó mindenhol megfelelően tömített, akkor a szellőztető ventilátor lapátjait nézném meg, mennyi mocsok van rárakódva, nem szorul, rendben jár? A végkony szilikon csövek nem sérültek, nem szakadtak? A kis venturi cső nem dugult, szűkült be, nem sérült?
(#) VIM válasza Sanyika1234 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Szia! Próbáld meg kitisztítani a ventillátor nyomáskapcsolót és a csöveit (ki kell fújkálni belőle a porcicákat). Ügyelj a csövek hovatartozására amikor visszarakod a helyére, hogy ne cseréld fel a be és kimeneteket.
(#) Sanyika1234 válasza merlingerin hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
köszi megnézem
Következő: »»   54 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem