Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2123 / 2483
(#) mlaci989 hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Üdv!
Az alany egy Mitsubishi DA-U 210 erősítő.
Elődöm összebarmolta. Feteket rakott kimenetre,szakértelem netovábbja. Az eredeti félvezetőket nem tudom beszerezni. Q 456 tól Q 460 ig el vannak tüntetve a tranzisztorok. Mit ajánlotok helyettesítésnek?
Csatolok egy rajzot az egyik végfokról.
(#) latyakosa válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Hello,

Egy javaslat:
2sc1735 BC639,
2sd586 2SA1490,BD911
2sb616 2SC3854,BD912
2sa850 BC640,
2sa953 BC327A, BC638

A végtranyókat 90 fokkal elforgatnám a hűtőbordára való rögzítéshez és be vezetékelném 1-2 cm drót darabokkal
(#) (Felhasználó 122012) válasza latyakosa hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
(#) mlaci989 válasza (Felhasználó 122012) hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Köszönöm.
(#) Laci66 válasza hal111 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Szia hal111!
A hangládád rendben van, nem az torzít?
(#) soos csaba válasza strobi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Sziasztok!
Erősen hasonlít a kapcsolás a Hobby Elektronika 98/11-ik szambán megjelent kapcsoláshoz.
(#) strobi válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Köszönöm, felkerestem az adott évjáratot. Tényleg ez az alapja, és az előző fejezetben a kapcsolása ami az első válaszban lett linkelve mellesleg. Nem teljes az egyezés. Megvan a 2db BD139, a hőfotón a melegedést nem produkáló tranzisztorok. A rajz szerint van még egy BD140 a hűtőbordán. Nálam ehelyett van két másik. JE340G és JE350G-t látok ráírva (a fotón amelyiket nem tartja már csavar).
Szóval most a tranzisztorokat tervezem kiszedni, majd ellenőrizni majd szükség esetén a diódákat. JE350 és 340 mivel helyettesíthető? A rajz alapján én az 546B és 140-nek gondolnám őket, de ott csak az egyik van hűtőbordán. Őszintén szólva a hasonlóság sokszor zavaró, mert azt hiszem valami fel van cserélve ,de aztán táp irányából nézve meg jók a párok. Alapvetően a beültetés jónak gondolom.
(#) strobi válasza strobi hozzászólására (») Nov 26, 2018 /
 
Végigméregettem a hűtőbordán lévő tranzisztorokat(B-C vizsgálat) illetve a diódákat is és teljesen rendben találtam őket. Milyen további vizsgálatot tudnátok javasolni?
(#) villanyipi hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Üdv!
Bontásra ítéltetett egy panasonic fwm390 minihifi main board hiba.
Kiszeretném termelni belőle az erősítő panelt, és abban kéne segítség hogyan és hol kellene tápfeszültséget, illetve bemenő jelet kapnia, hogy ne keljen semmi más panel hozzá szimplán csak az erősítő, esetleg egy előerősítő elé.
Megvan a saját tápegysége is, sajnos a service manual ide nem fér fel.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) reloop válasza strobi hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
A forrasztási oldalt is látnunk kéne, hogy visszafejthessük a tranzisztorok funkcióját.
A kérdéses tranyók MJE340 és MJE350, úgy tudom elég könnyen beszerezhetők.
(#) reloop válasza villanyipi hozzászólására (») Nov 27, 2018 /
 
Szia! Nézd meg a végfok IC adatlapját, abból láthatod a táp és a bementi pontokat. Onnan kicsipogtatod szakadásvizsgálóval, hogy melyik csatlakozón érheted el kényelmesen.
A dolgot árnyalja, hogy az IC-k melletti teljesítménytranzisztorok tápátkapcsolásra is szolgálhatnak. Ez a hatásfok javítására miatt kerülhet bele, tehát alacsony és magas táp is van az erősítőhöz. Ez esetben a tápegységet is hagyd meg hozzá.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2018
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Szia!
Nem vágok közbe a hozzászólásokba,csak egy kérdésem lenne. Korábban szó volt róla hogy mielőtt beültetnéd a végtranzisztorokat egy erősítőbe,azok helyére ellenállásokat lehet rakni és beállítani egy minimális nyugalmi áramot.
Melyik lábak helyére meg mekkora értékű kell.?
Nem találom ezt a hozzászólást.
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Nov 28, 2018 / 5
 
Szia! Hamarabb leírom mint kikeresném.
A végtranzisztor bázis - emitter helyét kötjük össze 100 Ω ellenállással (ez a kapcsolásban benne is lehet), ha darlington akkor 1 k-val.
Nyugalmi áramot nem állítunk, csak ellenőrizzük mekkora bázis-emitter feszültség várható. A tranzisztor 0,6V-tól nyit, ez alatti a megnyugtató érték.
A kimeneti egyenfeszültséget mérjük! Amíg nem nulla ne ültessünk be végtranzisztort, mert a DC egyensúlynak a segédellenállásokon keresztül is ki kell alakulnia.
Az erősítőt meg is járathatjuk teljes kivezérlésig, hogy az esetlegesen feszültségtűrés hibás alkatrészek nem rántsák magukkal a végtranzisztort, kár ugyan keletkezhet, de jóval kisebb mint teljes kiépítettségnél. A kivezérlést szkópon figyeljük, vagy 0,3-1 k soros ellenállással köthetünk rá próbahangszórót. Az érték meghatározásánál a meghajtó tranzisztor terhelhetőségét vesszük figyelembe.
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Nov 28, 2018 /
 
Na ez lenne az! A Mitsubishi kissé rakoncátlankodik és nem szeretném szaporítani a halott félvezetőket.
Hálásan köszönöm.
(#) whitedrago hozzászólása Nov 29, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy DAC és egy fejhallgató erősítő összekötéséhez szeretnék kábelt készíteni. A DAC már készen van (nem én építettem, hibásan vettem de javítható volt), az erősítő építésének pedig nemsokára fogok nekiállni. Viszont a kettő közötti kábelt nem tudom hogyan lenne érdemes elkészíteni. Két opció tűnik nekem jónak:
A) Mikrofonvezetékből készülne, amiben 1x0,35-ös sodrott réz ér van + körülötte réz árnyékolás (összesodorva az is hasonló keresztmetszetűnek tűnik). Itt a belső éren vinném a jelet, a külsőn pedig annak a GND-jét.
B) Riasztókábelből készülne, 6x0,22-es ér + alufólia és pár vékony réz szál árnyékolás. Itt a jelet és annak földjét is tudnám a belső ereken vinni, az árnyékolásra pedig a védőföldet lehetne csatlakoztatni.
Csak nem tudom, hogy a kettő közül melyik opció lenne a jobb. Meg igazából azt se, hogy a második esetben a védőföldet közvetlen kellene-e a kábel árnyékolására csatlakoztatni.
Esetleg van jobb megoldás is? A lényeg az lenne, hogy minél kevesebb zavart szedjen össze a kábel a két eszköz között. Kb. 1,5 méter lenne a kész kábel. Netán ilyen rövid távon felesleges lenne az árnyékolással foglalkozni?
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
A DAC kimenetén feltehetőleg van impedancia illesztő erősítő. Ha nem lenne, legyen. Az összekötő vezetéket érdemes kis impedanciáról meghajtani, mert bármelyiket is választod, annak kapacitása van. Ha riasztó vezetéket használsz, bonyolultabb a helyzet, ezesetben érdemes szimmetrikus átvitelt készíteni, lehetőleg földfüggetlent. Szívem szerint kéteres árnyékolt kábelt használnék szimmetrikus, földfüggetlen meghajtással, és bemenettel. Ez a megoldás szedi össze a legkevesebb zajt, zavart.
A bemeneti fokozatok körül a védőföldnek semmi szerepe, semmi helye nincsen. Már ha nem szeretnél a hálózat felől érkező zavarokkal birkózni.
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszi a választ.
Szerintem nincs impedancia illesztő a DAC kimenetén. Pontos kapcsolási rajzom nincs hozzá, de az biztos hogy TDA1543-asra épül, és az IC kimenetein egy-egy RCR tag van. Ez esetben érdemes lenne építeni hozzá egy ilyen fokozatot?
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Igen, a szűrő után mindenképp szükség van elválasztó, impedancia illesztő fokozatra.
De nézd meg az IC adatlapját.
Miért nem építed be az erősítődbe, akkor szükségtelen a cécó. Csak egy bemenetválasztó kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Ehhez kaphatnék valami leírást vagy kapcsolási rajzot? (Most csak a trafós impedanciaillesztés jutott eszembe, de nem hiszem hogy erre gondolsz, DAC-ban én még sosem láttam kimenőtrafókat.)
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
DAC -ban nem is szokott, de egy DAC -ot ritkán kötnek kábellel az erősítőbe. Az benne van, a jel pedig koaxon, vagy fényvezetőn jön, digitális formában. De ha megnézel egy normális keverőt, ami kábelek közé csatlakozik, ott van bemenő, és kimenő trafó is. A lényeg, hogy kábelekről van szó, ahol fontos a zavarvédelem.
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
És ha összedobozolnám az erősítővel a DAC-ot, akkor is szükség lenne impedanciaillesztésre? Ekkor a kettő közötti kábelhossz a töredékére csökkenne.
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Ha az erősítő dobozában van a DAC, (ahogy rendes háznál szokás) megmenekülhetsz egy csomó macerától, ami a kábel miatt szükséges.
Néztem a TDA1543 adatlapját, ott a kapcsolási rajzon van a kimeneten egy integráló (aluláteresztő) erősítő. Annál több nem kell, már ha az erősítővel együtt van.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Az a műveleti erősítő nincs a kimeneten, ilyesmi szűrőtag van az enyémben.
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Elég soványka, de elég lehet. Az erősítőd bemenete valószínűleg nem nagyon fog terhelni. De összekötő kábelt biztos nem viselné.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Szia!
Nem értek valamit. Bent vannak a B - E ellenállások,csak nem áll be a rendszer. Q 556 tranzisztor lábain nem jók a feszültségek,elvolna billenve negatív oldalra.? Emitter +1,2 helyet -0,58V Bázis -1,2 helyet -2,95 Volt.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018

Untitled.png
    
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Akkor maradok annál, hogy egy dobozba építem őket. Köszönöm a segítséget.
De egy dolgot még mindig nem értek, hogy akkor miért árulnak olyan DAC-okat, amiken nincs megoldva az illesztés de már a kimeneten rendes RCA csatlakozó van (vagyis úgy tervezték hogy nem is lesz semmilyen impedanciaillesztés). Például. Ez is TDA1543-as alapú, a kimenet ugyanolyan mint az enyémen.
(#) bb911017 hozzászólása Nov 29, 2018 /
 
Sziasztok.
Küzdök most az én régi végfokommal.
Crest audio powerline series 400, nagyon nem mai gyerek.
Ahogy hozzám került, a pufferkondik felemásak voltak. Egyik a gyári, 90vdc 20000 uF, a másik helyén 2 db 100v 10000 µF jamicon.
Ezzel 2 gondom volt. 1: nem párban vannak, 2: a jamiconok ki tudja mikoriak, a gyári 30 éves.

Rendeltem hát két ebay-es csodát, 80v 22000uF. Igen, jól benéztem. Itthon osztás szorzás, papír csak franciául van, egye fene próbáljuk meg.
Beleraktam őket. Hallgattam valameddig, minden zsír. Másnap, azaz ma, döngetem mint állat, bírja. Király....visszavettem, kisebb hangerőn hallgattam úgy egy órát, egyszer pukk, sisterges, irdatlan bűz, füst, zene bezzeg szól tovább. Gyors kikapcsolás áramtalanítás, szétkapom, ugazolva a gyanú...egy kondi oda. Szépen kipumpálta magát, egyenesen teliokádva a trafót, a kábeleket, a mindent.

Ennek folyamán 2 kérdés vetődött fel bennem, amik rögtön újakat is generáltak.
1: miért akkor pukkant mikor halkan hallgattam, miért nem előtte mikor 3szor olyan terhelést kapott?

2: most akkor visszarakjam a régi felemás kondikat, vagy vadásszak újat? De ha újat vadászok, akkor haladva kellene ugye, 3 hetes ebay móka kicsukva, mert akkor nem pakolnám vissza a régieket ha egyszer aztán úgyis új kerül bele.
És a legfontosabb kérdés, honnan szerezek 2 új, tök egyforma 20-22 000 µF-es, 100 voltos kondit, nem mellesleg igen pénztárcabarát áron, mert a hangcucc projekt a hónapban olyan 60ezremet ette már meg.

Szóval ha lapulna valakinél ilyen kincs, ne tartsátok magatokban, vagy ha esetleg tudtok magyar shopot ahol van ekkora igen igen olcsón....
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Látszik azon a panelon két nagyobb teljesítményű, gondolom erősítő. Olyan TDA2003 forma. Nem biztos, hogy az, de gyanús.
(#) mlaci989 válasza bb911017 hozzászólására (») Nov 29, 2018 / 1
 
Szia!
Azért pukkan kis hangerőnél,mert akkor nem szívták a hangszóróid a végfokodból a wattokat és ilyenkor magasabb a táp feszültség mint teljes terhelés alatt. De szerintem idővel elpukkant volna ha hibás volt.
Olcsó húsnak meg híg a leve.. Én is megszívtam a Kínai tranyókkal..
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) whitedrago válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Az lehet tényleg. Az egyik szimpla LM317 stab, a másik lehet valami erősítő.
Egyébként ha nem lenne megoldva az illesztés az mit eredményezne? Mert akitől én vettem, ő anélkül használta évekig, összekábelezve egy erősítővel és még így is jobb volt állítása szerint mint a PC-s alaplapi hangkártyája. (Én is azt tervezem leváltani vele.)
Következő: »»   2123 / 2483
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem