Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   102 / 126
(#) Doky586 válasza usane hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Akkor használd a régit. (ha neked az a fontos)
Általánosan elmondható hogy egyik 1950 előtt gyártott multiméter sem mászkál..
(#) usane válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 13, 2018 /
 
Csak egy kérdést tettem fel, nem kell ezen így felhorkanni
Mindketőt használom. Ám nem 1950-es. 2010 körüli. Nem egy UNI-T, de me, is a gagyi kategória volt akkor sem.
(#) neogeo2 hozzászólása Okt 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudom, nem igazán idevágó a kérdésem, de nem találtam jobb témát.
Most érkezett meg Kínából a képen látható multiméter. Szépen működik, de sajnos áramot mérni nem tudok vele. Nem tudok rájönni, hogyan lehet árammérési funkcióra állítani. A bekapcsoló gomb felett fel van szitázva az DCA/ACA felirat, de ezzel a gombbal csak be és kikapcsolni sikerült (hosszan nyomva tartva) a műszert. Rövid nyomásra nem történik semmi. Ha esetleg valakinek van valami megoldási ötlete, kérem segítsen.
Köszönöm.
(#) szapcsika válasza neogeo2 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Kövesd a "használat előtt tépd le" útmutatást a sárga matricán!
(#) neogeo2 válasza szapcsika hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Közben rájöttem a megoldásra. Nem kell gombokat nyomogatni az áramméréshez. Simán a mérőkábel csatlakoztatásakor átvált a műszer autómatikusan... ez persze még a használati útmutatóban sincs benne így.
(#) Teaway válasza neogeo2 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Bekapcsolás után röviden megnyomod a bekapcsoló gombot. Mi történik?
(#) neogeo2 válasza Teaway hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Semmi. Ahogy csatlakoztatom a kábelt, arra vált. Ha már árammérésben van, akkor a bekapcsológombbal lehet váltani az AC és DC között.
(#) BI-AMP hozzászólása Nov 14, 2018 /
 
Üdv! Aliexpressről szeretnék rendelni egy multimétert ebben a 12 dolláros kategóriábban. Én a képen láthatót találtam, mi a véleményetek róla?
(#) tbarath válasza BI-AMP hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Az a véleményem, hogy inkább linket kellene ilyen esetben megadni, és nem képet. Ami a linken csak egy kattintás, az ebben az esetben leolvasás és begépelés, amit szerintem sokan kihagynak - én is.
Az adott multit amúgy nem ismerem, de ránézésre viccnek tűnik. Én inkább rádobnék még pár dollárt, és vennék egy AN8008-at, arról Dave is jókat mondott: Bővebben: Link. Már nyilván az árhoz képest, mert ős se cserélte le erre a Fluke-ot, de érted.

Egyébként az ilyen lowcost multikhoz jellemzően kritikán aluli minőségű mérővezetékeket adnak, azt javasolt cserélni az első adandő alkalommal valami normálisra. Ha hálózati feszültség közelében szeretnél mérni vele, akkor ezt értsd úgy, hogy mielőtt annak a közelébe mennél a multival.
(#) pipi válasza BI-AMP hozzászólására (») Nov 14, 2018 /
 
Hali!
Szerintem ez ugyanaz
Bővebben: Link
Előnye hogy nyomógombos, nem megy tönkre a tekerője.
Azt nem tudom előny vagy hátrány, hogy kitalálja mit akarsz mérni.
Nekem szimpatikus, gondolkodom hogy rendelek egyet, DE megjegyzem van normális műszerem IS, sajnos tekergetősek(gagyibb is, profibb is kb 5-6db). Volt hasonló mastech nyomógombosom itthoni beszerzésből, imádtam, sajnos tönkrement kb 20 év után, már nem kapható. Jelenleg 3-at használok, egy a táskámban, másik fesz mérésben az asztalon, harmadik ellenállásmérésben az asztalon(áramot nagyon ritkán mérek, akkor tekerészek). Ezt egyedüli műszerként nem tudom elképzelni.
(#) BI-AMP hozzászólása Nov 15, 2018 /
 
Bővebben: Link erről lenne szó. Javarészt csak hobbi célra használnám, meg autó szerelésre. Van e mellet még két műszerem, ami jól működik évek óta.
(#) griff hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok! Szép estét kívánok mindenkinek, remélem jó Topicban próbálok segítséget kérni. Tegnap szert tettem egy Maxwell MC 25612 lakatfogóra. Azonban lenne egy kis probléma vele. 40A-es méréshatárban próbáltam vele DC áramot mérni, (rögtön miután kibontottam a dobozt) viszont ahogy bekapcsolt nem nullázott le. Valahol 300 és 600 milliamper körül áll be. Elemet cseréltem, de változás nem történt. Nem tudom, hogy egy gyári hibás műszert adtak e el, esetleg valahogy csak le kellene nullázni, bár inkább valami kalibrációs hibának tűnik.
Az egyik jelzés feltűnt nekem, hogy mindig világít. Mellékelek egy képet, ezen jól kivehető. Aki ismeri a jelzés jelentését, vagy tudna valami megoldást a műszer pontosságának korrigálására, kérem jelezze.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) dokidoki válasza griff hozzászólására (») Dec 7, 2018 / 1
 
A képen rosszul látható a gombok felirata. DC lakatfogó esetén illene lenni egy zero gombnak. GWM-039 van ilyen, és kell is használni, mert hasonló jelenség lép fel.
(#) ferci válasza griff hozzászólására (») Dec 7, 2018 / 1
 
Egy másik, hasonló jellegű műszeren a REL gomb elég jól nulláz a 40 A-s határban.
A pontosság már más témakör.
(#) griff válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Sajna néztem, a leírásban se szó sem esett ilyesmiről, a Rel gomb némileg segít, de ez csak arra jó, hogy különbséget képezzen a hibásan beállt és a mért érték között. Ami ezért sem túl jó, mert mindig más értékre tér vissza... Készítettem egy másik fotót, vaku nélkül.
(#) dokidoki válasza griff hozzászólására (») Dec 8, 2018 / 1
 
Azt próbáld meg, hogy mielőtt rálakatolsz a mérendő vezetékre, REL gombbal nyomsz egyet. Utána mérsz vele rendesen, lehetőleg próbaképp valami ismert áramot. Lehetőleg 20 Amper felett, hogy a méréshatár felső felében legyél, elméletileg ott pontosabbnak kell lennie.
Lineáris hall szenzor és a földmágnesesség együtthatója ez, meg a DC-lakatfogó árkategória legalja... De attól még használhatónak kellene lennie. Bár abszurdisztánban ehhez sok szerencse is kell.
(#) Ge Lee válasza griff hozzászólására (») Dec 8, 2018 / 1
 
A DC árammérés teljesen más elven működik mint az AC árammérés, ezért ne is várjál tőle olyat hogy az neked nullát fog mutatni ha nem mér áramot. Ha utánaolvasol a dolognak akkor tisztulni fog a kép, de ez nem mérési hiba csak eltérés ami az elvből adódik. A REL gomb éppen ennek a korrigálására való, de igazából teljesen mindegy hogy megnyomod-e vagy sem, mert ugyanúgy fog mérni akkor is, a különbség csak annyi lesz hogy akkor közvetlenül le tudod olvasni, ha viszont nem nyomtad meg a REL-t akkor hozzáadja a mért értéket a kijelzetthez, tehát azt fejben ki kell vonni belőle. Hogy mindig más értékre tér vissza az szintén az elvből fakad, mert mindig más és más lesz a mérőkörben visszamaradt érték.
Nekem egy UNI-T UT204A van, és a 40A-es állásában már 100mA-tól felfele meglepően jól használható, szinte 10mA-es pontossággal mér ami azért egész szép egy ilyen olcsó műszertől, pláne hogy igazából nem is erre való, hanem nagy áramok mérésére.
Viszont a DC árammérésnél lényeges a polaritás is, a lakat részre rá kell hogy legyen nyomva, ha fordítva teszed rá akkor csalni fog. És mint minden lakatfogónál az is lényeges hogy a vasmag (lakat) hogyan veszi körbe a vezetőt hogy valóban pontosan mérjen, el kell rajta fektetni (hogy jobb csatolásban legyen a huzal a lakat vasmagjával), némi használat után rájössz hogy hogyan és hogy mennyire.
(#) griff hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat. Bevallom elég újnak számítok a DC lakatfogók világában. Megnéztem nagyobb áramoknál, másik műszerrel is összehasonlíottam. Ge Lee tanácsát megfogadva, figyelve a polaritásra. Nagyobb áramokat egész jól lehet vele mérni, kisebb áramoknál viszont azt a 10mA-es pontosságot, amit a kézikönyv ír vitatnám. Valószínűleg megszokás kérdése lesz a dolog. Köszönöm a válaszokat és a tanácsokat mindenkinek!
(#) nagym6 válasza griff hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Még amit nem írtak legkisseb áramok mérésénél, a nullázás után csak pár másodpercig lesz pontos, utána elmászik. Tehát későbbi mérés drótról le éppen csak a drót elé, összecsukva nullázás, rá a drótra, mérés, ami max. pár másodprecig érvényes.
(#) Ge Lee válasza griff hozzászólására (») Dec 9, 2018 / 1
 
Csatoltam két mérést, elég homályosak de a lényeg látszik, hogy szinte 10mA-es pontossággal mér ebben a tartományban is ami szép tőle, mert igazából egy ilyen műszer nem erre való. Igazából már az is bőven jó, ha a tizedespont után még mér egy számjegyet, tehát 100mA pontosságú.
Nagy áramok mérésére való, mint pl. hegesztő inverter szekunder árama, bár arra meg a digitális jellege meg az LCD miatt nem igazán jó. Arra jobb lenne egy analóg mutatós műszer, mert amikor 85 és 115A között ugrál a kijelzett érték, ember legyen aki megmondja hogy az most mennyi.
Csatoltam egy képet hogy mi a legideálisabb helye méréskor a mért kábelnek, ha így elfektetve és középen vezeted (már amelyiket lehet) akkor mér a legpontosabban.
És ahogy előttem is írták, ilyen kis tartományban az alapérték folyamatosan mászik, tehát ha ilyen kis áramot akarsz vele mérni, akkor azt a REL gomb nyomása után néhány másodpercen belül el kell végezni. Természetesen nullázáskor vagy ne folyjon áram a kábelben, vagy ne is legyen rácsatolva.
(#) sector99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
És akkor a harmadik kép alapján hogyan értelmezzük "+" jelet, illetve a vezeték befogásának irányát ?
(#) Ge Lee válasza sector99 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Szerintem egyértelmű, felül ahol jelölve is van van a pozitív, alul meg a negatív. Tehát ha a megállapodás szerinti áramirányt vesszük, azaz a + ból folyik a - felé, akkor fentről lefelé, az újságpapír felé folyik az áram. Másként mondva a lakat + jel felőli oldala van pozitívabb potenciálon.
(#) griff válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Köszönöm szépen a tanácsot! Elvégeztem néhány mérést így, ez alapján azt tudom mondani, hogy elég stabil tud lenni, de ehhez az kell hogy a műszer meg se mozduljon a mérés alatt, valamint a kábelt is nagyon óvatosan juttassam be a lakatfogó pofái közé. A rel gomb megnyomása után még így is van némi kilengés, de ez már tényleg csak néhány 10 mA. Mint mondtam még nem volt ilyen DC lakatfogóval dolgom. Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat neked és mindenki másnak, aki elolvasta a problémám!
(#) sector99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Így már értem - köszönöm.
Bár ugye a fizikai áramirány éppen fordított...
(#) VIM hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Sziasztok! Ezt a lakatfogót vettem most meg és csak váltóban használnám árammérésre. A leírásban a műszaki adatoknál el van írva az áram érték, mert 2A, 20A és 200A méréshatárok vannak a kapcsoló állásainál. Van valakinek valami tapasztalata erről mérőről?
(#) tomikapc hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Sziasztok. Olyan 15 ezer forint környékén keresek egy multimétert. Nagyrészt csak feszmérésre és szakadásvizsgálatra használnám. Egy ilyent néztem ki, ez jó ár érte?

Köszönöm.
(#) abcdabcd válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Szia! Ha csak törpefeszültséget mérsz vele, akkor jó szinte bármelyik neked, csipogó esetleg a legeslegolcsóbbakban nincs, de pl ebben van: UNI-T UT131B vagy ebben is UT-33C

Túlterhelésre meg figyelni kell annál is, amit írtál, meg odafigyelni sosem árt, legfeljebb a nagyon drágáknál pl Fluke a gyártó erre külön hangsúlyt fektet, hogy minél nagyobb túlterhelést elviseljen a műszer, akár téves kezeléskor is, hogy legfeljebb csak a biztosítékot kelljen kicserélni a műszerben.

De a tuti megoldás, ha figyelsz, milyen méréshatárt választasz, és hogy, milyen állásba van dugva a mérőzsinór eközben.

Vagy van esetleg valami konkrét elképzelésed, ami miatt azt választottad, amit linkeltél?
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) tomikapc válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Visszaolvasva gondoltam, hogy ez lenne megfelelő nekem. Egyébként inkább hálózati feszültség mérése a cél havonta 1-2-szer, tehát nem munkára használnám.

Igen a csipogó fontos lenne, meg az sem lenne rossz a méréshatárt magától állitaná
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) abcdabcd válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Arra esetleg jobban jársz egy fogyasztásmérővel, amivel még különböző fogyasztókat is tudsz mérni olyan módon, ahogy egyszerű multiméterrel egyébként sem -cosFi és W értéket is kijelez, nem csak VA-t, ígyis csak körülményesen tudnál multival megmérni, ezen felül ott csak extra funkció, hogy kiírja a feszültséget is... és érintésvédelmileg is jobb megoldás, mint mérőzsinórral nyúlkálni a konnektorban.

Egy olcsó multi, amivel lehet folytonosságot vizsgálni, meg egyenfeszültséget mérni, pl ceruzaelemek stb feszültsége, meg mellé egy fogyasztásmérő, még simán olcsóbb is lehet, mint a multi amit kinéztél.


Fogyasztásmérő ami pont erre a célra megfelel: Bővebben: Link
De van sokféle ugyanitt, meg persze máshol is, itt az ettől mégolcsóbb viszont csak W-ot jelez ki. Bővebben: Link

Az automata méréshatárváltás meg jó dolog lehet, de amúgy azt, hogy mit akarsz vele mérni azt nem választja ki neked az se bár pont itt az oldalon felül az a nyomógombos multi valami hasonlót próbál megvalósítani, de a másiknak se bonyolult megtanulni a használatát, sokat nem akarsz vele mérni úgyse feszültségmérésnél meg általában nem kell annyit kapcsolgatni, mert ha tudod, hogy pl egy 12V-os táp feszültségét akarod megmérni, akkor olyan tartományba kapcsolod, és akkor ott mondjuk 0-20V-ig tud mérni, de ezt úgyis majd eldöntöd, hogy milyet akarsz
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) tbarath válasza tomikapc hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Az uni-t.hu oldalon bruttóban annyi, mint a hestore-ban nettóban, igaz mellé van írva, hogy "jelenleg nem rendelhető". Amiből két dolog következik:
1. ha nincs akkor könnyű olcsón adni
2. nem esetlen nincs készleten a hestore-nak, akkor nem tudom tudnak-e beszerezni

Viszont ebay-en rákerestem, és brit/német eladótól kb. a hestore-os nettó árból kijön szállítással együtt. És nincs rá pluszban vám/áfa, mert EU-n belüli.

De ha a 4k count elég, akkor megnézheted a Conrad-ban a VC175 multit is, az bruttó 11k, bár nem TRMS. Ha az is kell, akkor 15k-ért VC165
Következő: »»   102 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem