Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
 
Témaindító: dcenter, idő: Nov 23, 2005
Lapozás: OK   71 / 71
(#) Johnny0004 válasza reloop hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Értem, és igazad van erre én is gondoltam, viszont kipróbáltam nagyobb teljesítményű trafóval megszűnt valóban a búgás, ahogy mondtad. Azért gondolom a stab. ic nem árthat, zenerrel +12V helyett a +8,5V elég nagy zuhanás. Egyébként szintén tervezési hiba (vagy szándékos?), hogy a melegedő zener ellenállást pont a táp négy darab puffer elkója közepére tették tökéletes mértani pontossággal.
Szóval túl kicsi AC táp, túlterhelt zener, és puffert szárító ellenállás, így nekem ez sok(k).
(#) braner hozzászólása Dec 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Néhány éve terveztek nekem egy egyszerű keverőt.Reloop fórumtárs most újra áttervezte.De idő hiányában nem lett befejezve a kapcsolás.Néhány dolog még függőben maradt rajta.Ha esetleg valaki rá tudná tervezni annak megköszönném.
1.- Gain poti minden bemenetre.
2.- CrossFader poti a 2 csatorna közé.
3.- 22K-os (Magas hangszín)poti helyett 10K.Itt az ellenállások értékére gondolok.
4.- Master csatornán Balance poti.Én megpróbáltam berajzolni, de jó-e?
5.- A mellékelt visszhang kapcsolás, jó helyre rajzoltam-e, és egy az egybe beilleszthető?
6.- A mellékelt bemenetválasztó kapcsolás, jó helyre rajzoltam-e, és egy az egybe beilleszthető?
Egyenlőre ennyi lenne a nyügöm.
Előre is köszönöm.
További szép estét
(#) Johnny0004 hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Megint én, csak nem hagyott nyugodni ez a Pronomic keverő táp.
Érdekes ha megszüntettem a zenereket igazad volt reloop rosszabb lett, brumm van benne, nem tudom miért?
Végül visszatettem a zenereket, 100 Ohm-mal volt bekötve a 12V zener stabilizátor, ami melegedett, és leesett a pozitív feszültség 8,5V-ra. Most kicseréltem az ellenállást 22 Ohm-ra így 11,3V a feszültségem, és semmi melegedés az ellenállásnál. Akkor miért tettek bele 100 Ohm-ot?
(#) mugab válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Mert 10-et akartak csak elba-szúrták...
(#) Johnny0004 válasza mugab hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Akkor nem kicsit, mert a nyákra is 100-at szitáztak.
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Az kizárt hogy 10 Ohm-ra tervezték volna. Számításom szerint a pozitív oldal fogyasztása 45mA. Ha 100 Ohm van benne, akkor a puffer feszültségének 16,5V-nak kellene lenni. És lehetne is, ha a trafó tényleg tudná a 12Vac feszültséget. Ha jelenleg 22 Ohm van benne, akkor azon kb. 1V esik. Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy mi van a szűretlenséggel, mert 1V-nál már könnyen belóghat a brumm alja a tápba és ismét zajongani fog, mint a 7812-nél. Mert ugye ott is kevés volt a maradék feszültség.. Tehát nem lehet a soros ellenállást túl kicsire sem választani.
(#) Johnny0004 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Ha kiveszem a zenereket, mert egyébként nem kellene bele, mert van 9V AC trafóm is, akkor az egyutas egyenirányítás miatt búg?
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Nem a zénerek okozzák a búgást, ellenkezőleg csökkentik azt. Feltéve, hogy marad áramuk, a hullámosság alján is. Mivel nagyobb áramváltozásra kicsi a feszültség változásuk, így a dinamikus belső-ellenállásuk is kicsi. És így a változásokat söntölik. Működésükből adódóan ugyan úgy a brummfeszültség okozta változást is csökkentik, mint ahogy stabilizálják az egyenfeszültséget is. Ha kiveszed a zénereket, megszűnik a hatásuk is. Tehát romlik a helyet, feltéve hogy jut a zénerre áram. Mert ha a 12V-so zéneren 8,5V van, akkor mint ha ott sem lenne. Ugyan azon szűrési eredményhez drasztikusan növelni kellene a puffer méretét.
Ha egy BZX55C12 zéneren mondjuk 20mA folyik, akkor annak statikus ellenállása ebben a munkapontban 12V/20mA=600Ohm. Ugyanakkor ha megnézed az adatlapját, láthatod, hogy a dinamikus ellenállása kisebb mint 20 Ohm. Tehát váltóáramú szempontból olyan, mintha az osztó alsó tagja 20 Ohm lenne. Vagy is 100Ohm soros ellenállással mintegy ötödére csökkenti a brummfeszültséget.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2018
(#) Johnny0004 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
4742-esek vannak benne. Köszi így már érthető miért búg zener nélkül. 7812-vel már jó, de túl nagy bemeneti feszültség kell feleslegesen. Elengedem ezt az egyforma tápfesz kérdést, ez ilyen konstrukció, szépen szól akár mekkora pozitív- negatív Opa tápfeszültség különbséggel is.
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Természetesen nem az OPA-n fog a dolog múlni. Annak meglehetősen nagy a tápfesz elnyomása. Az alacsonyabb tápfesz egyik oldalon, a kivezérelhetőséget korlátozza. De mivel egy keverőben 1..2V-nál nem nagyobb a kivezérlés, nem lehet probléma belőle. A brumm ott tud "behatolni", ahol a tápfeszből állítanak elő valamilyen munkaponti feszültséget. De ez kettős táp esetén nem szokásos dolog. Hiszen a GND rendelkezésre áll, amiben nem folyik áram, csak amit az OPA kimenetére kötött terhelés okoz.
Ha ésszerűen próbál az ember tervezni valamit, törekszik a két tápfeszültség azonos (és lehetőleg állandó) terhelésére. Problémát a féltápról működő kijelző egységek szoktak okozni..
(#) blasz hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Sziasztok van ez a MM tipusú keverő amivel kínlódtam nem keveset,most jó,kivéve hogy minden lámpa kapcsolástól bárhol a lakásban pattan egy nagyot a hansugárzó.De csak ha ezt a keverőt használom.Nagyon idegesitő.Lehet ellene tenni valamit?
(#) blasz válasza blasz hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Ugyan azokkal a kábelekkel összedugtam a régi korg keverőmet,utána a beringer keverőt is,azokkal nincs pattanás mikor villanyt kapcsolok,ezzel meg nem kicsit pukkan olyankor.
(#) proli007 válasza blasz hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Hello! Vagy nincs jól árnyékolva, vagy a zavarszűrése rosszabb mint a Korg-é. Esetleg a földelése nincs, vagy más. A keverődben lévő párhuzamos drótszálak az egész legérzékenyebb pontja. Az nem lehet a "szabadban".
(#) blasz válasza proli007 hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Gondoltam rá hogy legalább a jelek drótjait lecserélem árnyékolt vezetékre,A földelést már átnéztem reloop kollegával az rendben van,bár egy pici apró de annál bosszantóbb alap búgása még mindig van.
A hálózati védőföld nincs felkötve rá,vagyis le van kötve.
(#) pucuka válasza blasz hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Valahol, még mindig van apróka földhurok a bemenetek körül a legérzékenyebb helyen. Ezt jelzi a villanykapcsolásra történő reagálás, és a brum is. Ha nem sürgős, tedd félre, meg fogod álmodni a megoldást. Dugd bele a mobiltelefont, miközben csengeted. Azzal lesz esélyed megtalálni, hogy hol a gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) blasz válasza pucuka hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Szia ezt a mobilt nem értem,vagyis arra gondolsz hogy hivás közben tegyem erre arra a keverőn belül a mobilt és ahol megjön a zavar ott keresgéljek?
(#) pucuka válasza blasz hozzászólására (») Dec 11, 2018 /
 
Úgy bizony. Amerre a legerősebb, azt a részt kell alaposabban átnézni.
(#) whiteboy34 hozzászólása Jan 11, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy SIRUS MXP 602 Keverőpultom. A gondom az hogy az egyik mikrofon csatorna nem szol. Hiába dugok bele mikrofont semmi. szét szedtem és nem látok semmi ellenállást vagy tranzisztort elszállva. hol keresem a hibát???
minden működik rajta, de ez a pirossal jelzett oldal meg se mukkan.

keverő.jpg
    
(#) Near hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Sziasztok! Van nekem egy Behringer MPX3000 es csodám. Tüzet okádó ventillátort még nem láttam, ő mutatott nekem. Labortáppal tesztelve a keverőt nem ölte meg(2 hete tesztelem vele semmi gond), de a táp elhalálozott. Ritkán javítok ilyen tápokat, ameddig eljutottam.
Táp tipusa: Behringer sps600
Rajzom is van: Bővebben
Amit cseréltem: R57, R56, R65, R66, (Szépen füstéválltak mint a jó sárkány keverő tűzenergiaforrása.), C6, T1 (Zárlat és sárkányidézés)

Végeredmény: Mindent cseréltem, a T1 ismét pukk ahogy bedugtam. Hol kellene még szétnézni? Melyik félvezető lehet a ludas? Sajnos a multiméterem kezdi feladni, illetve nem igazán van ötletem, merre tovább keressem ami ezt okozza.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
Következő: »»   71 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu