Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   37 / 46
(#) morfondi válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Én korábban ezeket találtam,
Ez is az, igaz?
meg ezt is:
Ez is az, de nem reklám
(#) vadasztibi válasza morfondi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
A két séma, amit én felraktam saját szerzemény. Egy db arduino uno, sok sok óra próbálgatás, tesztelés után megépitettem mindkét verziót. Én arra gondolva adtam közre a két sémát, hogy aki ebben valamiféle fantáziát lát, és szeretné megépíteni a saját szükségletei szerint a vezérlések valamelyikét, akkor abban szivesen tudok segíteni a felgyülemlett tapasztalataimból merítve. Én ezt nem gyártom, nem árulom, csak felhívom a figyelmet arra, hogy egyszerű eszközökkel, megoldásokkal is lehet komoly feladatokat megoldani. Mindössze ennyit szerettem volna...
(#) kokozo válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 14, 2018 / 1
 
Szia!
Teljesen jó amit csináltál, nálam ugyanilyen van. 24 lámpát, szobánként fűtést vezérel, saját belső hálózaton, ami kívülről is elérhető jelszóval web oldalon keresztül. Ha nincs net akkor a belső hálózat 1 hétig megy aksiról, a világítás 5 napig. Ha 1 hétig nincs áram akkor meg úgy is mindennek vége
(#) morfondi válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Én is próbálkozom, most Domoticz + esp8266, espeasy-vel, de a legújabb verziójában a gpio vezérlés hibás. Nem régen kezdtem, de kezd tetszeni a fejlesztés. Wifis, így nem sok kábel kell.

Köszi, hogy megosztottad velünk a tiedet.
(#) vadasztibi válasza morfondi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Hú. Én is próbáltam wifi-s kapcsolatot a router és az arduino között, de sehogyan sem jött össze. Már a kód fordítása sem működött. Folyton keresnem kellett még egy lib-et, meg még egyet, aztán Meguntam és odahúztam egy ftp kábelt a routerhez az arduinotól. Beraktam egy Wisnet ethernet shildet. Az egyszerűbb verziót választottam.
(#) Firefighter1 válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Nálam még csak monitorozás megy. az is modulárisan.
Jelen pillanatban az adatokat ThingSpeak kezeli, de jobban szeretnék majd egy belső adatbázist, de ahhoz még fejlődnöm kell.

Most éppen amin megy az ötödölés az az hogy olyan "lámpakapcsolót tervezzek ami illeszkedik a rendszerbe, tehát vezérelhető, de mindenféle átalakítás nélkül használható.

Önkormányzati bérlakásba lakunk ( itt szinte csak az van) és itt nem nagyon lehet barkácsolni.

Amit most a "rendszer" tud az a hőmérséklet monitorozás, fényerősségmérés ( ez a világításvezérléssel is kapcsolatban lesz, illetve ha találok megfelelő motorokat, akkor automata redőnyvezérlés)
Illetve mivel minden "tervezett egységben most NodeMCU van így modulonként 4-6 ki illetve bemenet.

Ahogy írtam ami most nagy feladat nekem az az hogy a NODE-kat megtanuljam címezni, és egy belső adatbázist létre tudjak hozni, illetve a kapcsoló megtervezése,

De a programozást csak ugatom, ugyan úgy ahogy a PIC-et a Node-t is grafikus felületü folyamatábrás programozással programozom.
(#) vadasztibi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Per-pillanat én még ott sem tartok valójában, csak a pillanatnyi értékeket tudok lekérdezni. Nem gyüjtöm (még eddig nem vettem rá magam) a mért adatokat, de később talán továbbgondolom és belevágok ha lesz rá elég időm. Az arduinoban futó programot egy WDT felügyeli, ha lefagyna (memória tulcsordulás vagy más miatt) ujraindítja a kontrollerben futó programot. Az ethernet modul gyakorlatilag kezelni tudna egy mikro sd kártyát, ami épp jól jönne az adatok rögzítéséhez. Az arduino egy végtelenül egyszerűsített C nyelvet használ, rengeteg szabadon felhasználható program, projectleírás, különböző részfeladatok többféle megoldása programokkal, leírásokkal, videókkal áll rendelkezésre a neten. Én ezeket használtam fel a saját cuccom megépítéséhez. Tavaly szeptemberben láttam először arduinót. Azelőtt soha nem foglalkoztam mikrokontrollerekkel. A programírással viszont már évtizedek óta foglalkozom.
(#) morfondi válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Szia! Én ezt a srácot figyelem: ESP8266 dolgok
Sok mindenben segít, ha elolvasok egy-két írását
(#) morfondi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Szia! Nézd meg a Domoticz-ot és az MQTT-t. Ingyenes, adatokat gyűjt helyben, nem kell Thingspeak, csak helyi háló az érzékelők között.
(#) kameleon2 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2018 / 1
 
Köszönöm a linkeket, de nyugodtan kérdezzetek direktben is. Annak azért nálunk is oka van. hogy a vezetékes technológiát választottuk. Még egymás között is sokat vitázunk a vezetékes kontra RF vezérlésen és ez nem hitvita, hanem a gyakorlati nyűgök miatt van. A gyakorlatban a wifis vezérlés 1-2 készülékig ad-hoc jelleggel jó, de a megbízhatóság nem az erőssége. Sok fórumra feljelentkeztem és figyelem a fejlesztéseket. Rengeteg a nyűg az RF megoldásokkal. Nekem személy szerint ami nem tetszik - még a saját wifi-s távvezérésünkben sem:
- Ha van egy okostelefonom, a vezérléshez először elő kell venni (farzseb stb) ez egy mozdulat
- A lelockolt telefont ki kell oldani; pin kód, minta, ujjlenyomat.
- Ha fut a memóriában az app, akkor is át kell rá váltani (nekem ugyan van hardkeys a telefonomon, így egy gombnyomás
- Elindul a szoftver - konnektál (ez is idő)
- feljelentkeznek a modulok a státuszaikkal
Utána lehet megnyomni a kívánt funkció gombját.
Ez egy hagyományos RF távvezérlőnél egy maximum 2 mozdulat és szinte semmi idő.
Ha ezt a vezetékes (nyomógombos) vezérléssel vetem össze, akkor egyetlen mozdulat.
RF-nél ehhez hozzá jön, ha nem sikerül a konnektálás, nincs térerő az adott helyen stb.
Egyik nap teszteltük az appot a kapu elől, hidegben , fagyban. Nem fogott el a "Váááá!" érzés , hogy hú de okos ez a megoldás, amíg fagyoskodtunk és mire korrektül nyílt a kapu. A nyomógombos vezérlések viszont 8 éve tökéletesen működnek.
(#) vadasztibi válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Köszi a linket. Mostmár én is nézegetem.
(#) kokozo válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 15, 2018 / 1
 
Szia! Én se vagyok programozó de egy webes megjelenítőt azért nem olyan nehéz összedobni.
ez kb 2 nap volt.
(#) Kovidivi válasza kokozo hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Egy ilyen grafikonból még azt is meg lehet mondani, ha valamelyik szobában "testedzés", vagy bármilyen fizikailag megerőltető munka folyt
(#) kokozo válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Akár azt is, de itt főleg azt hogy mikor volt napsütés
(#) Firefighter1 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ez a Domoticz úgy látom egy teljesen komplett megoldás.
találtam róla egy eléggé csapkodós (kicsit összeszedetlen) videót, de ott úgy mondja hogy akár milyen kis kínai nyavajkát lehet rátanítani.

Mondjuk még nekem is kínai egy kicsit az egész youtube-ozok róla még egy kört... de a webfelülete tetszik, az meg egy sima portforwarding-al távolról is elérhető
(#) morfondi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Én a manuált néztem végig, csináltam is gyorsan egy Wemos D1 mini-s BME280-as nyomás, hőfok, pára szenzort, valamint egy ESP01-es relés egységet. Asztalon tesztelem, de idáig bizalomgerjesztő. Most várok Kínából még 1-2 alkatrészt, meg egy SONOFF-t, hogy teszteljem tovább, meg hogy valódi fogyasztókat kapcsolgassak. Mobilon is van Domoticz lite, csak grafikont nem tud, amúgy baresz. ESPEasy-vel Arduino IDE-t lehet használni, NodeMCU-val meg Lua-t.
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Persze, a legjobb a vezetékes. Amit én szerettem volna elsőre, egy RS485-ös, egy master, több kliensből álló rendszer, de akárhogy gondolkoztam, a tömblakásban nem egyszerű a vezetékezés, ha előre nincs meg a helye. Utolsó lehetőség a padlás, de akkor is minden szobából, helységből fel kell vezetéket húzni. Én a Domoticz-ot Raspi-n szeretném majd futtatni. A teszt rendszeren a főképernyőn van a hőfok, meg a kapcsoló is. A nyomógombos megoldásnál fizikailag ott kell állni a kezelő előtt, az RF-nél meg, ahány eszköz, annyi távirányító, vagy olyan, mint a tv távirányító, van rajta 20 gomb? A Domoticz tud emailt is küldeni, ha gáz van, kamera is kapcsolható hozzá, de még én is csak kapiskálom.
(#) kameleon2 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ha a Domoticzot választanád, idéznék neked a "csináld magad okosotthon" facebook csoportból:
Idézet:
„Pál Ádám‎

Csináld magad okosotthon - DIY Smart Home
14 órája ·
tag
Sonoff ·

Sziasztok. Most lett elegem a sonoff cuccokból és főleg a tasmotából. Van pár sonoff touch, és egy pár sonoff pow r2. Minden tasmota fut vagy a legújabb, vagy azelőtti fw-el. Az egyik touch újra elkezdett random kapcsolgatni, és az összes eszközre jellemző, hogy fél napokat nem működnek. PL az egyik pow a karácsonyi világítást vezérli odakint. Reggel még jó, délelőtt már wifi-n nem elérhető, a domoticz részére adatot nem küld, eltűnik. Aztán másnap reggelre megint jó, vagy ha újraindítom, akkor megint megy. Elegem lett. Nem megbízhatóak, így le kell cserélnem őket. Ki mit javasol? A fogyasztás mérés fontos lenne, és az érintő kapcsolóhoz is ragaszkodnánk. Köszönöm.”
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ezért szeretném én is tesztelni. Ami eddig látható, hogy a szenzorok nem fagynak, már egy hete mennek wifin. A kapcsoló még kérdéses, eddig jó, de csak ledet kapcsol az asztalon (meg relét), de nincs fogyasztó. Az rs485-ös vezetékes cuccról nem mondtam le, van elképzelés meg kísérleti áramkörök, de a wifis cuccok idáig még nem sokba kerültek, legfeljebb kuka lesz.
A Domoticz meg Windows alatt megy, egy laptopon. Több cuccal kell ezt kipróbálni. De a tied meg CAN buszos, az gondolom, jó, ha autókban is használják. Ti hogy kábeleztek meglévő lakásokat, ha szerelni kell, fúrás, vésés?

Ja, és én egyelőre ESPEasy-t használok a wifihez, meg azt akarom a Sonoff-hoz is, aminek a fórumát is olvasgatom.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) kameleon2 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Szia! Eredetileg RS-485 lett volna (ami részben így is megvan), azonban a CAN leegyszerűsíti a programozást és nagyobb táv, több eszköz megoldható vele. Az RS-485 1200m vagy 32 készülék (azóta persze 32 helyett van 256 NODE-os RS-485 chip is). A CAN buszon 1600m vagy 128 node. Nálunk 100 a maximum, mivel az applikáció képernyőjére ennél több automatikus ablak fizikailag nem fér ki. A vezetékezés akkor könnyen megoldható, ha csövezve van a ház - nem MM fal vezeték például, vagy begipszelt MCu, MTK. Ha ugyanis legalább egy gerinc csövezés megvan, akkor nagy eséllyel belefér a vezérlés jóval vékonyabb vezetéke is, hiszen 1,5mm2-es MCu helyett 0.25-0,5mm2-es vezetékek elegendőek a vezérléshez. Mi CAT5 vagy CAT6 kábelt szoktunk inkább telepíteni, mert így sokkal rugalmasabb a rendszer. Ha például egy normál nyomógombot szerelsz fel, az csak 2 eret kér, de vannak olyan szerelvények is, mint például a Livolo, aminek már kell betáp is. Akkor 3-4 ér is kell. De mondhatnám a buszos termosztátjainkat is, ami szintén sodrott érpáron megy - igaz az már RS-485-ön. Mivel 2 buszt használunk. Egyet a rendszernek, a másik egy úgynevezett szenzorbusz. A fogyasztók nyomvonalát így is - úgy is ki kell alakítani a kismegszakítótól mondjuk a lámpáig. Ez a hagyományos villanyszerelésben is így volt, csak a készülék nélkül a fázis még egy helyen meg volt szakítva a kapcsolónál. A CAN már nem csak autókban használatos, ugyanúgy van rá chip, mint az RS-485-re.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 16, 2018 / 1
 
Jól láttam, STM32 van benne?
(#) Firefighter1 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Akkor ha jol értem...

Ezt a Domoticz et mondjuk egy málnán tudom futtatni ( teljesen önálló, különálló)
ÉS ha van nekem már mondjuk 5 darab NodeMCU-m amin üzemel szenzor vagy relé akkor össze tudom úgy hozni ( és meglehet írni úgy a programot) hogy nem csak gyári "kütyü" hanem az én Node-m is fog tud kommunikálni a Domoticz-el ?!
(#) morfondi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Így van, nekem most egy szenzor és egy relé van rajta, csak nem NodeMCU, de jelenleg grafikonokat nézhetek, napi, havi, éves, és gombokat tudok feltenni, amivel a fogyasztót kapcsolgathatom illetve eseményeket, amiket megfelelően programozva kapcsolgatnak a fogyasztók. És mindez Android alatt is..., Domoticz Lite néven. Vagy böngészőből mobilneten, vagy ha otthon vagy, akkor belső hálón, SSL-t is tud. De a mysensor.org-on is van számtalan ötlet. És ha a málnán van lcd, akkor van lehetőség közvetlenül arról, és a legjobb, hogy egyelőre ingyenes.
(#) morfondi válasza morfondi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
A szenzor 3 adatot küld, légnyomás, páratartalom, hőmérséklet, amit a Domoticz fogad, illetve először a mosquitto windows alatt.
(#) morfondi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Lehet, hogy DHCP-n maradtak az eszközei, ha a router újraindul, lehet érdekes eset belőle.
(#) vadasztibi válasza vadasztibi hozzászólására (») Dec 30, 2018 / 1
 
Megcsináltam én is a ThingSpeak-es adatrögzítést, és ma elindítottam az adatok küldését. Egyelőre az arduino nem rogyott össze a feladattól...
Itt a link:
(#) haragati válasza vadasztibi hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Ez igen ! Nagyon klassz.
Ez a free kategóriába ( anyagilag) még belefér?
mert én ezért nem mertem belevágni.
(#) Fecny hozzászólása Jan 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Okos otthon tervezésbe kezdtem, szükségem lenne egy kis információra.

Lehet-e abból problémám a későbbiekben, ha egy 800x600-as fém elosztószekrényben vannak a kismegszakítók, ethernet switch, valamint néhány kisfeszültségű eszköz (Például raspberry pi)?

Köszönöm a válaszokat!
(#) Gabó válasza Fecny hozzászólására (») Jan 8, 2019 / 1
 
Ha a légáramlás megfelelő, és bővítési lehetőségek megfelelnek, akkor nem.
(#) kameleon2 válasza Fecny hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Igen lehet. A Rasberry fejlesztőeszköz, nem bevizsgált gyártmány. Nincs immunitása az erősáram zavaróimpulzusaival szemben. Ahogyan alapban IP 00 védettségű is. Én semmiképpen nem javaslom. Van RPI doboz, ami az IP védettséget IP20-ra tudja emelni. Például ilyen. De az EMC megöli. Nekem évek mentek el a fejlesztés közben amiatt, hogy a 230V-os hálózaton keletkező 80-100V-os impulzusokkal szemben a 24V-os vezérlésem védett legyen. Neked 3,3 és 5V-os vezérlőimpulzusaid vannak az RPI-n. Az ethernet switchkből is csak az ipariak lesznek immúnisak. De azok DIY projektben elég drágák.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
Következő: »»   37 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem