Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   72 / 104
(#) VIM válasza bobace hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Szia! Ez volna egy működőképes megoldás. A kérdés az, hogy majd nálad a csőtoldások ezt mennyire teszik lehetővé.
(#) Doky586 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Igen a kérdező eldöntheti..
Ha még ma önmaga hozzákezd az átalakításhoz és leengedi a vizet belőle (igy se fűtés se melegvize nem lesz) akkor szerintem jövőhéten már szállodába fog költözni, januárra pedig majd hív szakembert a befagyott radiátorok és csövek cseréjéhez.
.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) bobace válasza VIM hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Köszi ezt a tervet is.
A jelenlegi rendszerben ez biztos nem fér el, amúgy szerintem hasonló lenne az átalakítás is, amit ajánlottak (csak ugye hőcserélő+tartállyal dupla termosztáttal). Nyilván egyszerűsíthető valamennyire, és -50 ropi sem kevés..
(#) bobace válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Abban a szerencsés helyzetben voltam eddig, hogy folyt a felújítás, nem laktunk bent. Az kevésbé szerencsés, hogy hétfőn beköltözés. Illetve abban a másik szerencsés helyzetben vagyok, hogy a fűtésesem meg tudja csinálni következő hétvégén, mondjuk elég is volt már 5 hét csövezés máshol, de már az a plusz 1-2 nap nem oszt. Szerencsére nyitott ajtókkal azért el lehet lenni a házban, a radiátoros rész megy rendben.
(#) Doky586 válasza bobace hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Szerintem is csak szivattyú kell hőcserélő és tágulási tartály nélkül..
..ahogy meg is találtad és linkelted a leírást hozzá..

Ugyanazt csinálja egy 100% hatékonyságú hőcserélő is, csak a padlófűtés két szeleppel teljesen leválasztható legyen ha a tél közepén meghibásodik / kilukad a padlóspirál (ezt szolgálja a hőcserélő is) a radiátorok tovább üzemelhessenek.
(#) JZoli válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Szerintem Te valamit félre érthettél. A hőcserélő nem azért kell, hátha "kilukad a padlóspirál", hanem az oxigéndiffúzió miatt, meg esetleg a két rendszer közötti hőlépcső is lehet. Egyébként a radiátorok sokkal előbb "lukadnak".
(#) Doky586 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Szerintem pedig a hőcserélő szükségessége van szemellenzősen félreértelmezve azok által akik mindenáron megvetetik a hiszékeny emberekkel mindenféle forró padló mesével...
(#) Doky586 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Oxigéndiffúzió: Azt hittem az utóbbi 10+ évben már csak ilyen ~mentes sokrétegű padlófűtés csövek vannak forgalomban..

Tudnál olyan csövet linkelni mutatni ami NEM ilyen?, tehát muszáj hőcserélővel használni?
Mert azt jó lenne felismerni + elkerülni..
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2018
(#) Sodó hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Sziasztok!
Oszto-gyüjtőn hogyan kell beállitani a tömegáram fiolákat? (Padlo fűtés 5 kör)
(#) Sodó válasza Sodó hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ilyen
(#) VIM válasza Sodó hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Szia! Ami most látható az áramlásmérőkön az nagy ellenállást mutat, közel nullát. Csökkenteni kellene 3-3.5 l/perc hozamra, de Te tudod, hogy mekkorák a körök és azoknak mekkora az igényük.
(#) Sodó válasza VIM hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Igen!
Bocs, csak kép. Ha működik, akkor kimozdulnak. Betekertem mindegyiket 2L/h-ra, a visszatérő teljesen kitekerve.
Ha folytani akarom, bármelyik kört, melyikkel tegyem? A tömegárammal, vagy a visszatérőn lévő szelepekkel?
(#) VIM válasza Sodó hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
A térfogatáram szabályozókkal. Ezt neked kell tudni, hogy melyik helyiséged mekkora felületű és ott milyen hőigény van kialakítva. Ennek megfelelően kell beállítani a mennyiséget. A nagyobb felületeknek 2l/perc a kisebbeknek 1l/perc de ez csak hozzávetőlegesen jegyeztem volna meg. Vannak táblázatok, hogy melyik teljesítményhez mennyi térfogatáram szükséges. Nekem még áramlásmérő nélküli az osztó-gyűjtőm és a visszatérőkre nekem motoros szelepeket lehetne felszerelni de nem tettem egyre sem, nyitva van mind. Az előremenő szelepeken kellett beállítanom a tömegáramot. Bővebben: Link
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Ebben sincs se hőcserélő se tágulási tartály..
(#) VIM válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Vagy csak nem látszik éppen. Nekem van benne. Bővebben: Link
(#) Sodó válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Az enyémre vonatkozva irtad?
(#) Doky586 válasza VIM hozzászólására (») Dec 17, 2018 / 1
 
Mi nem látszik a képen..?
Ott van minden a kazántól a radiátoron át a padlófűtésig.

Sodó: nem tudom mi van nálad, nem neked írtam hanem azoknak akik nem tudják elképzelni a padlófűtést hőcserélő nélkül. De még a gyártó is anélkül javasolja.
(#) Sodó válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Hát le sem merem irni mi van nálam, mert én szégyenlem magam, amit csinált a "szerelő"...
Egy kör alsó-felső szintre. Lent padló, fent radiátor. Ezt szabályozd egy osztóval ami lent van, fent direktben a kazánra a radiátorok : D
(#) VIM válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
És azután így néz ki a primer hőcserélő. Nálam nincs ilyen probléma és persze nem kondenzációs a kazán. Ismerem a kapcsolási megoldásokat ezzel kapcsolatban de szerencsére nekem lemezes hőcserélővel gondolta ki és oldotta meg a szaki. Más a költség vonzata a hőcserélőstől eltérő megoldásoknak.
(#) yager01 hozzászólása Dec 20, 2018 /
 
Hogy lehetne szerintetek azon állítani hogy a kazán mikor a padlófűtés kör igényét alapul véve felfűti az előremenő vizet 60 fokra amit a szivattyú elkezd tolni a rendszerbe bekeverve persze az elvárt 40-42 fokra ne engedje le a vizet 25-28 fokra hanem már 30 fok felett újra kapcsoljon be? így most két kazán bekapcsolás és felfűtés között amíg a szivattyú elhordja a melegvizet nagyon sokáig több percig 25 fok körüli vizet küld a padlóba amitől nem hatékony és nem folyamatos a padlóba érkező víznek a hőmérséklete és így a felfűtés is jóval lomhább
(#) Mate78 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
És mi történik a több perces 25 fokos üzem után?
Utána sem megy feljebb az előremenő vízhőfok?

Nálam úgy működik (gázkazán, padlófűtés) , hogy a kazán elkezd fűteni, és szép lassan, több perc alatt emeli az előremenő vízhőfokot egészen a beállított értékig, ami kb. 45fok.Utána azon tartja kikapcsolásig.
(#) gulyi88 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Milyen a kazán? Milyen a rendszer?
(radiátoros kör? hőtárolópuffer?)
Ha jól értem az a baj, hogy a kazán mikor eléri az előremenőjével a 60°C-t, akkor kikapcsol, és utókerintet (vagy nem keringet?) majd visszakapcsol, mikor a a hőmérője eléri 25°C-ot.
A padló keverése milyen kapcsolás?
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Szia! "gulyi88" már feltette a fontosabb kérdéseket de az általad felvázoltakból az derül ki, hogy csak a kazán szivattyúja van a rendszerben. Ha erről szeretnéd leválasztani a padlókört akkor egy zónaszeleppel le lehet választani az átmeneti időre amíg a kazán újra el nem éri a radiátoros üzemhez szükséges állapotot. Ha a padlókör nem tud érdemben lekeverni magának teljesítményt a radiátoros előremenőből akkor csak "elhűti" még azt is amit eddig hasznosítani tudott, a kazán pedig harmatpont alá kerül amit nem fog szeretni. Bővebben: Link ... bár ne így legyen és persze kondenzációsra nem vonatkozik.
(#) yager01 hozzászólása Dec 20, 2018 /
 
Mellékeltek egy képet. Ha esetleg több infó kell akkor jelezzétek. Kazán szivattyú tolja a hidrováltóig onnan pedig a megfelelő kör szivattyúja viszi tovább az előremenő meleget attól függően hogy az emeleti radiátoros vagy a földszinti padlófűtés kör kéri éppen a meleget.gulyi jól írta ez a jelenség. Eléri a kazán rajta beállított hőmérsékletet majd a kazán szivattyúja utó keringetés eltolja a felmelegített vizet egészen addig amíg a kazán hőmérője 25 fok környékére lemegy akkor ha a termosztát még nem érez hőmérséklet növekedés a folyamat ujraindul egészen addig amíg a termosztát ki nem kapcsolja a kazánt
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Azt nem értem, hogy az milyen kazán amelyiknek a termosztátja, annak hiszterézise egészen alacsony szinten kapcsol vissza, hogy ismét elkezdje felmelegíteni a kazánon beállított maximális hőmérsékletűre az előremenőt? Szándékosan alacsonyra van véve az előremenő hőmérséklet? Az osztó-gyűjtők bemenetén miért kell már fojtást alkalmazni? A padlóköri rész osztó-gyűjtőjén mintha fordítva lettek volna beszerelve a radiátor visszatérő csavarzatok. Azt nem az előremenőbe szokás beszerelni a visszatérőket pedig nyitva hagyni? A csőtermosztát az mikor kapcsol és milyen hőmérsékletnék?
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Rémlett nekem, hogy ezt már beszélgettük egyszer. Bővebben: Link
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Igen beszélgettünk róla korábban is de megoldás szerintem ezzel kapcsolatban nem született és most újra érzem a problémát úgyhogy hidegebbek vannak. Kazán egyébként Vaillant thermotop VU/VUW 180/1. az előremenő egyébként 60 fokra van állítva. Alacsonynak gondolod? Az padló köti osztó gyűjtőről csinálok egy közelebbi képet mert nem igazán értem hogy mire gondolsz, hogy kerül oda a radiátor visszatérő
(#) gulyi88 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
A szivattyú előtt az a háromjáratú szelep mit tud?
Nem látok szelepmozgatót rajta (sem elektromosat, sem termikusat), Saját beépített érzékelő-szelepmozgatója lenne?
Írd meg a típusát.
(#) Kovabe válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Szia

Nekem is ugyan ilyen van beépítve, ESBE thermosztatikus keverőszelep a megnevezése.
Csak ha jól látom akkor a fényképen egy 1/2" van beépítve, csúnyán kevés, 3/4"-es a minimum de lehet hogy már a 1"-os lenne az ideális.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2018
(#) Doky586 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
Az tetszik hogy vannak kóbor bekötetlen csövek is..
Mi az hideg tartalék?
Következő: »»   72 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem