Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   107 / 126
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Idézet:
„csak épp nem engedhetjük meg magunknak”
Azon kivételek közé tartozom akik megengedhetik maguknak. Mégsem veszek, aminek nagyon egyszerű oka van, nincs szükségem rá. Ehhez még hozzá jön az is, hogy van egy értékrendem, amibe egyszerűen nem fér bele. Ha szükségem lenne ilyen műszerre, először akkor is azon lennék, hogy vagy mégse legyen, vagy megpróbálnám megoldani mégis valahogy nélküle.
Van összesen 5 digitmultim, plusz egy analóg. Ezek pl. DC feszültségmérésben úgy 1-1,5%-on belül szépen együtt futnak, még az analóg is. Nekem ez untig elég. Mondjuk az nem jönne rosszul, ha valaki úgy kétévente hozna egy jobb felbontásút ami hitelesítve is van, és hozzá tudnám nézni az enyémeket. De ha nem hát nem, abba sem halok bele.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Lehet venni pontos feszültség referenciákat, és ezeket használva meglesz a kellő pontosságod is. Pl. ha programozol valami eszközt, azt bekalibrálod ehhez a referencia feszültséghez, máris olyan pontos a műszered, mint a referencia (vagy ott a legpontosabb, de ha ügyes az ember sok mindent ki lehet hozni). Vagy megnézed, melyik multid van a legközelebb a referencia feszültséghez, és egyszerűen azt használod. Elég jól szoktak sikerülni az olcsó multik is kalibrálás terén. Én így oldom meg.
Ha nekem lenne egy ilyen hiperpontos multim, nem tudom, hogy 3 év múlva is ugyanolyan pontosnak gondolnám-e, mivel nem tudom leellenőrizni.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Ha munkaeszközként szükségem lenne rá, akkor simán megvenném. Ha a munkám, az életem, a megélhetésem, stb. múlna rajta, akkor nem gondolkodnék rajta sokat.

De ez nekem hobbi, van hogy egy héten akár 1-2 órát is tudok foglalkozni vele, arra meg 99%-ban megfelel a 10 ezres Uni-T vagy Voltcraft, nem veszek meg 210-ért Fluke 87-et. El se gondolkodok rajta, pedig kb. ilyen árban tervezek mostanában TV-t venni.
De ez kb. olyan nálam, mint a nagy Hilti. Azt se veszem meg csak azért, mert 2 évente betonba kell fúrnom egy lyukat, mert akkor inkább kölcsönzök, vagy kölcsönkérek, bármi. A többire pedig bőven elég a tizenezres Makita, vagy akár még a 3000 Ft-os Tesco-s is...
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Idézet:
„Lehet venni pontos feszültség referenciákat, és ezeket használva meglesz a kellő pontosságod is”
Az egyetlen feszültség, amivel egy DC Voltmérés tartományt tudsz ellenőrizni. Lehet, hogy éppen ez és csak ez kell, akkor jó.
De a másik gond -bizonyos esetekben- csak századvolt pontosságban tudsz mérni, itt írja kolléga. Amiért én a 4.5 digitest favorizálom, 19.999 V-ig ezredvolt felbontást ad, zömében 20 V alatt mérünk.
(#) Kovidivi válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Csak egy tipp volt, hátha hasznos valakinek.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Nem vagyunk egyformák. Nekem ennyiért eszembe sem jutna tévét venni, akkor inkább vennék belőle műszert (esetleg műszereket). Persze én saját bevallásom szerint is őrült vagyok és minden műszert összeharácsolok, aztán meg jól megdolgoztatom őket amikor eszembe jut ( ma pl. egy UNI-21 nevű NDK tükörskálással mértem egész nap). Most hirtelen körbenézve 15 analóg műszert (multiméter és "laborműszer") számoltam össze. Digitálisból is van kapásból 7 (ebből négy szimpla DT-830 amiket szintén szokok használni).
Nekem ez nagyon be van csípődve, ha anyagilag telne rá egy repülőgép hangárt megtöltenék műszerekkel és egész nap ott csorgatnám a nyálam.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Nem teljesen. Ha van egy precíz referencia feszültséged azzal a műszer árammérését is tudod tesztelni (direkt nem kalibrálást írtam) és kicsit trükkösen a műszer ellenállásmérő részét is. Gyakorlatilag egy kis tapasztalattal és pár plusz olcsó alkatrésszel az összes DC mérést tesztelheted. Az AC mérés már trükkösebb, ahhoz már komolyabb felszerelés kell.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Én pl. szeretek nagyképernyőn ezt-azt nézni, nekem ez fontos.
A jelenlegi 42"-es plazmámat 2011-ben vettem 150-ért, akkor ez ár/érték arányban jó volt. Ha jól számolom ez olyan 1700 Ft/hó, ami kb. egy mozijegy ára, de ha használom még pár hónapot (évet?) még olcsóbb lesz fajlagosan. Már ha meg nem hal, mert ugye ezt se az örök életnek csinálták, részben ezért is tervezem a cserét...
Azóta a Ft gyengült vagy 40%-ot a dollárhoz képest, szóval most 200e környékén van az az optimum ár, ahol szerintem érdemes nézelődni. Most ennyiért 55"-os TV-k vannak, talán hamarosan a 60" környéke becsúszik ide, aztán ha szembejön egy jó akció akkor nem térek ki előle. Most még csak nézelődök, de a januári készletkiszórás érdekes lehet.


Műszerben nálam 4 analóg orosz vár restaurációra, digitben 6-7-8 db van, ez egy darabig elég. Na jó, ha megjön a rendelt AN8008 akkor lesz elég
És ha sok pénzem lenne, én repülőgépekkel töltenék meg egy hangárt és arra csorgatnám a nyálam egész nap. De inkább kimennék Vegasba, és ott a Nellis AFB kerítésénél
(#) Kovidivi válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 2
 
"Nem vagyunk egyformák." Ez tetszett! Ez az alapja az összes vitának. Valakinek ez a fontos, valakinek az. Sajnálom, ha valakit megbántottam azzal, hogy én nem tartom hasznosnak a méregdrága műszereket. Valaki TV-t vesz 200eFt-ért, valaki szkópot, másik multit. Ez így van rendben.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Idézet:
„pár plusz olcsó alkatrésszel az összes DC mérést tesztelheted.”
A méréstartomány felső végéhez közel kell, hogy essen az ellenőrző ref. érték, ettől lefelé osztóval lehet kisebb ref. értékeket, de nagyobbat pld.: 200V és 1000v tartományhoz már nem lehet, így ezek csak kisebb pontossággal ellenőrizhetők.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) gordonfreemN válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Én is most rendeltem egy AN8008-ast
De a piszok még nem jött meg, direkt európai eladótól rendeltem aztán feladták senzenben... igy bizz meg ezekben
Na majd ha lesz időm, összevetem a fluke 87v-emmel és megirom a véleményem.
(#) tbarath válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Engem mindenképp érdekel, bár Dave már tesztelte, és elég jó véleménye volt róla. Nyilván nem a Fluke-hoz képest, nagyon más liga a kettő, de ennyi pénzért...
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 2
 
Idézet:
„Nekem ez nagyon be van csípődve, ha anyagilag telne rá egy repülőgép hangárt megtöltenék műszerekkel és egész nap ott csorgatnám a nyálam.”
Ezzel majdnem mindenki így van tizen és huszonévesen, mindenki gyűjtöget. Aztán majd ha elmúlsz 40 akkor ez elkezd megfordulni, és már nem szívesen csinálsz semmit, szinte csak akkor ha muszáj, és akkor is inkább csak a szimulátorban ahol nem tudsz tönkretenni drága alkatrészt.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1
 
Na igen, épp ez az egyik baj a referenciával. Van 2,5V DC-re, de 300V AC-ra nincs. Meg az adatlapjaik is olyanok hogy nincs két egyforma, közöl ppm-et, meg számításokat, de azok nem mondják meg, hogy a kezemben lévő eszköznek akkor 22 fokon pontosan mekkora feszültségértéket kell adnia. Azzal nem vagyok kisegítve hogy x %-on belül van, azt látom a műszeren is. Az állíthatónál meg még ott vannak a mellé rakott ellenállások hőfokfüggései is.
(#) szalasz87 hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Csak megírnám, hogy nem ajánlom a Voltcraft -ot. Most vettem egy VC-521 és ampert sehogy se akar mérni, a lakatmérő meg se nyikan akármilyen kábelre teszem. Ellenben ha semmit se mérek vele akkor se megy nullára hanem mindig kiírva valamennyit. A hozzáadott táska kisebb füle 2. kinyitásra leszakadt, a tépőzár erejéhez képest a varrást semmit sem ér. 23 000 Ft. Küldöm vissza. Helyette Uni T-n gondolkozom, vagy valami nagyobb márkán.
(#) tbarath válasza szalasz87 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Egy - minden bizonnyal hibás - példány alapján magára a típusra se lehet következtetést levonni, hát még a márkára. (Ami amúgy valójában csak egy címke.)
(#) Ge Lee válasza szalasz87 hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Írtam már az UT-204A-ról, csak ajánlani tudom. Ahhoz képest hogy 100A nagyságrendű áramok mérésére készült, már DC-ben is 100mA-től felfele pontos, szóval egész jól használható. Nem mellesleg az ára a fele annak mint amit linkeltél...
Valaki megfogalmazott itt nemrég valami olyasmit, hogy vagy olcsó műszert kell venni, vagy nagyon drágát. Ezt csak alátámasztani tudom. Aki azt hiszi, hogy vesz az olcsónál (néhány ezres) jobbat, és kiad érte mondjuk 20-30-40 ezret, na az fog a leginkább csalódni, mert az az a kategória amit egyáltalán nem érdemes megvenni. Volt néhány a kezemben az elmúlt időszakban, különféle gyártóktól, és bizony sok esetben a 4,5 digites annyit sem ért mint a 3,5-es.
Írnék az olcsó műszerekről is, mert valaki nemrég azzal példálózott, hogy hát drágát kell venni, mert az olcsóval nem tudom megmérni hogy a kütyüm készenlétben 1uA-t vagy csak 0,8uA-t fogyaszt-é. Akkor mutatok egy 1200Ft-os multimétert, ami 500nA-t mér, a fesz 1V az ellenállás a körben pedig 2Mohm. Azt valóban nem tudhatom, hogy ez akkor most 470nA vagy 530nA, de nem is nagyon érdekel. Ha nagyon érdekel, meg tudom mérni más módon, háromszázezres műszer nélkül is...

500nA.JPG
    
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2019 1 /
 
"Azt valóban nem tudhatom, hogy ez akkor most 470nA vagy 530nA, de nem is nagyon érdekel."

Ez a kulcsmondat. Ha nem érdekel, ne is vegyél drágább műszert, mert valóban pénzkidobás. Csak akkor ne okoskodj olyan esetben, ha netán valakinek mégis ez az igénye.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Akkor ezt kérnénk mi is fordított esetben...
(#) szalasz87 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
köszi!
Az részemről nem márka ahol ennyire nincs minőség-ellenőrzés. Ráadásul nagyon nem dobta fel a kedvem a visszapostázással tökölni.
(#) usane válasza szalasz87 hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Idézet:
„nem márka ahol ennyire nincs minőség-ellenőrzés”

Szerinted melyik sorozatgyártásban ellenőriznek minden egyes darabot?
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2019 /
 
Biztosan meg kapod fordított esetben.
Nem emlékszem, hogy bármikor azt mondtam volna, hogy csak Keysight 3458A-t szabad venni, ha multiméterben gondolkodunk. De arra viszont felszólaltam, ha valaki keres és műszert és azt a választ kapja, hogy vedd meg a legegyszerűbbet, mert azzal is meg tudsz mindent mérni. Néha nem árt rávilágítani, hogy bizony van olyan feladat, ami egy 3,5 digites műszer tudását meghaladja és nem baj, ha a kezdő érdeklődő tud ezekről és intelligens döntést tud hozni, hogy van-e, lesz-e erre szüksége vagy sem.
(#) Ktulu hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Sziasztok.
Van valakinek Maxwell MX-25 312 műszere?
(#) joco_0907 hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Tiszteletem !

Vettem egy Digitális Multimétert ! . Nincs hozzá Mmagyar Lleírás ! . Senit DT-9205A .

Tudna valaki Mmagyar használati utasítást adni, vagy linket, hol tudnám letölteni ?
A Yutubon sok van fent, de nem Senit ! . Előre is köszi ! .
Üdv: Józsi
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) nedudgi válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Miért kell az a használati utasítás?
Kiválasztod, mit akarsz mérni, és a megfelelő méréshatárba kapcsolod. Csatlakoztatod a mérés helyére, majd megnyomod a [Power] gombot. LED világít, és a kijelzőről leolvasod a mért értéket.
Ha nem világít a LED, az elemet ellenőrzöd először. Egyéb esetben az "Elektronikában kezdők kérdései" topikban kérdezz.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2019
(#) mikrodigit válasza joco_0907 hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Vettem egy 100% ugyanilyen kinézetű Hornbill (?) DT-9205B-t. Van hozzá rövid angol nyelvű leírás. Ha kéred, beszkennelem és elküldöm.

dvm-akku.JPG
    
(#) Moderátor hozzászólása joco_0907 hozzászólására (») Márc 12, 2019
 
Nem pont az, amit keresel, de - ahogy látom - ennek is hasznát tudnád venni.
(#) costom hozzászólása Márc 12, 2019 /
 
Aktuálisan milyen lakatfogót érdemes Kínából vásárolni, nem túl sok pénzért? DC-t is szeretnék mérni vele.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2019
(#) Ge Lee válasza costom hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Én itthon vettem ugyan, de az UT204A-ra nem panaszkodom, 100mA-től felfelé DC áramot is viszonylag pontosan mér.
(#) joco_0907 válasza mikrodigit hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Tiszteletem !
Köszönöm szépen de valami angol papír ehhez is van .
De én magyart szerettem volna .Visszamentem az eladóhoz .Azt mondta nincs hozzá .
Hát így jártam .Majd rájövök hogy működik.
köszönöm .
Üdv: Józsi
Következő: »»   107 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem