Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tolatókamera
 
Témaindító: qwyck, idő: Aug 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 8
(#) siperika61 hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy éve szereltünk be egy Mlogic tipusú tolatókamerát, ami egy Alpine tipusú rádióhoz van kötve.Eddig tökéletesen működött, most elkezdte, hogy tükörképet mutat, illetve használat közben is váltogatja a képet. Mi lehet az oka? Köszönöm a segítségeket.
(#) bbalazs_ válasza siperika61 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Kontakthiba van valahol a jumpereknél.
Ezeket be lehet jumperelni, hogy tükrözzön-e x és y irányban (ha esetleg tetőmonitorral használnák fejjel lefelé).
A jumper lehet a kamerában vagy a monitorban is.
Ha minden kép jó a fejegységben és csak tolatáskor váltogatja, akkor a kamerában van.
Ha máskor is, akkor a kijelzőben.
(#) Paso hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok !

Tudom, hogy van már tolatókamerás topic, de ott nem találtam választ a kérdésemre, csak az jött le,
hogy más is küzd ezzel a problémával.

Adott egy VW Polo 2014 évjárat, gondolom CanBus rendszerű, hozzá egy ilyen
Tolatókamera és egy ilyen GPS

A GPS a szivargyújtóról kapja a tápot a kamera pedig a tolatólámpa vezetékéről,
VW Polo esetén a + Fekete/Kék a - Barna színű vezeték.

Ráadom a gyújtást, szépen töltődik a GPS, hátramenetbe teszem a sebességváltó kart, megjelenik a tolatókamera képe, szépen zavarmentesen.

Viszont ha beindítom a motort a GPS továbbra is töltődik, de nincs kamera kép, kilép a menübe a GPS olyan mint ha a kamera nem kapna tápot.

Elolvastam egy pár fórumot, javasolják egy relé beiktatását, ahol a tolató lámpa csak a relét kapcsolja, de ezt nem szeretném mert akkor kell egy stabil +12V vezetéket még kihúzzak a kamerához és ha igaz, hogy PWM jel megy a tolató lámpához akkor a mai gyors relék mit fognak csinálni ?

Szeretném, ha a tolatókamera továbbra is a tolatólámpa vezetékéről kapná a tápot valamilyen LC vagy RC szűrő közbeiktatásával, csak nem tudom hogy ezekkel működne e rendesen ?

Rajzok

Várom az építő javaslatokat
(#) bbalazs_ válasza Paso hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerintem egy nagyobb 25V-os pufferkondi (mondjuk 1mF) és egy stabIC (7812) segítene. Ez anyagilag nem is terhel meg talán túlságosan
De előtte mérj rá a pontokra, mennyi feszt is kap? AC módban is nézd meg (bár nem ismerem a fenti autómárkákat, de nekem NAGYON furcsának tűnne a PWM vagy az AC fesz...
(#) zolika60 válasza Paso hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ha jól sejtem ezt a komfort elektronikában kell beállítani. Megfelelő géppel és programmal.
(#) Usanyi hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Üdv! Van egy gyári Toyota fejegység. A gyári kamera megadta magát. Vettem egy tolatókamerát de a régi kamerának más csatlakozója van. Ezt levágtam és megtaláltam melyik kábel tartozik a videóhoz, viszont mikor hozzáérintem a megfelelő kábelt csak vibrál a kép. Mi lehet a probléma. Volt már egy utólag szerelt kamerán azt is hasonlóan építettem be de sajnos le kellett cserélni a csomagtérajtót és a kábelezésemet kidobta a szerelő mert volt a csereajtóban is. Most újra kezdtem és most nem akar összejönni a kép. A most vásárolt kamera nem pont olyan mint amivel sikerült összehoznom. Mi lehet a gond?
(#) Uviktor válasza Paso hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Üdv!
Valóban,a mai modern autóknál bizony négyszögjel mehet az izzókra is.
Ennek a ledek terjedése az oka.
VW csoportnál jellemző.
Ezért ha a lámpáról veszed a kamera tápját akkor a kép "fut",csíkos,vagy esetedben nem tudja értelmezni a jelet a fogadó eszköz.
Sima relé megoldja a problémát,ahhoz túl gyors a négyszögjel,hogy prellezzen.
Vagy,ahogy bbalazs írta,jó a puffer is,csak diódát ne felejts el tenni,hogy csak a kamera felé menjen pufferelt táp.különben a 21W izzó úgyis kisüti a puffert...

Vagy léteznek különböző CAN modulok,amivel előállíthatsz hátramenet jelet,de valószínűleg többe kerül a leves,mint a hús.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Venni szeretnék az autóhoz egy tolatókamera lcd párost, illetve előre is tennék egy kamerát átkapcsolhatóan, sőt ez még fontosabb mert nálunk bokrokkal benőt kereszteződések vannak, honnan tudnék olyan kamerát venni ami nincs tükrözve a képe, illetve van pàr panelkamerám annak tudom menüből állitani a tükrozèst de az nem vizálló meg 170 fok látószögű.
(#) HA5AWS válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 30, 2019 / 1
 
Szia!
Aliexpresszen van front és tolató kamera is ugyan olyan forma.
Üdv: Gábor
(#) Andralin hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Nemrég szereltem be az autómba egy ebay-ről rendelt tolatókamerát.
Jó is lenne, de sajnos olyat vettem, ami csak hátrefelé néz egy vízszintes tengely mentén és így a kocsim mögötti alsó területet egyáltalán nem látom, pedig az is hasznos lenne.
Ez az a kamera: Bővebben: Link

Sajnos még soha nem láttam működés közben tolatókamerát és így nem tudtam mire figyeljek a kamera kiválasztásakor. Így most ezt szeretném lecserélni, ebben kérnék tanácsot.

Kinézetem már két másik típust is. Szerintetek ezek már jobbak lennének a belátható tér terkintetében? Ezek már bizonyos szögben lefelé is fordíthatóak.

Első kinézett kamera: Bővebben: Link
Második kinézett kamera: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2019
(#) Jax hozzászólása Nov 8, 2019 /
 
Sziasztok!

Volna egy olyan kérdésem, hogy van egy 2011-es Kia a műhelyben, és szeretném a (gyári) tolatókamera jelét megvizsgálni. Hogyan tehetem ezt meg? Van oszcilloszkópunk, de nem tudom pontosan milyen jelet kell adnia a kamerának.
Egy 4 vezetékes gyári kamera, 6,5V-on működik. Tápot megkapja, de nem kapcsol be rá a navigáció.
Válaszokat előre is köszönöm!

Üdv: Gábor!
(#) bbb válasza Jax hozzászólására (») Nov 8, 2019 /
 
Nagy esélyed van, hogy kompozit videó jel van rajta. Szkópon nézve a kompozit videójel topikban található ábrát kellene látnod: Bővebben: Link
(#) pisti89 hozzászólása Jún 28, 2020 /
 
Sziasztok

Adott egy Skoda Yeti és egy kínai fejegység, kamerával.
Beépítettük, bekötöttük, minden ok, de mégsem.

A hátsó kamera a 12V-ot a tolatólámpáról kapja.
(RCA csatlakozón lévő extra vezetéket nem kötöttük be, az kapcsolná a fejegységet, de az CAN-BUS-on kapja a jelet, hogy hátramenetbe van kapcsolva a váltó)
Szóval be van kötve, megy szépen, de sajnos csak álló helyzetben, ha beindítjuk a motort, akkor bezajosodik a kép, ha sebességet váltunk és visszakapcsoljuk hátramenetbe, akkor megszűnik a kamera képe.

Véleményem szerint a hibalehetőségek:
-a generátor töltőfeszültségét nem bírja a kamera DC-DC konvertere
-a generátor zajos tápfeszültséget állít elő (vagy haldoklik az akku-télen nem volt gond vele)
-esetleg a CAN-BUS-os kiégett izzó érzékelő kavarja meg

A verda nem az enyém, egy ismerősnél van, de én azóta külföldre jöttem, így már csak tanácsokkal tudom ellátni.

Első körben gyors megoldásként egy külső DC-DC konveter beiktatása ez jutott az eszembe.

Járt már hasonlóan valaki, mi volt a megoldás?

Segítségeteket előre is köszönöm
(#) pisti89 válasza Jax hozzászólására (») Jún 28, 2020 /
 
És a navigáció kap vezérlőjelet, hogy tolatásba kapcsoltál?
Van ami CAN-BUS-on kapcsolja és van ahol a váltóról esetleg a tolatólámpáról kell egy kábelt visszavezetni.

A kínai csodatermékek RCA kábelén vagy egy piros vezeték, amin a tolatólámpáról visz jelet a navigációhoz, hogy automatikusan átkapcsoljon, ha tolatásba kapcsolsz

Kábel kép
(#) Lezli46 hozzászólása Okt 4, 2020 /
 
Sziasztok!

V5C-M631 CAN-es Tolatókamera inteface probléma!
Egy 318.D 2008. E90-es., I-Drive-s. , egy "Menü" gombos, PDC nincsen, autóba van beszerelve.,az interface táp bekötések Ok, CAN hiba nincs, minden müködik az autón, fulldiagban sincs hibakód.Csak hátsó kamera lett fölszerelve valahol-annó.., tolatóba pozicióba"kapcsolva se kép se hang" figura van. Az interface-nek van analóg bemenete is a tolatólámpáról., ezt használták fel a beépitésnél, ugy hogy a közvetlenül hátsó tolatólámpa vezetékéről elörehuztak egy vezetéket az interface Fehér tolatólámpa bemenet analóg vezetékére., rückvertz állásban itt meg is van a +12V.., A kamera plusz vezetékét is előrehozták és az interface konfigurálható +12V (1A) Zöld vezetékére kötötték.
Ennyi müküködés van összesen: I-drive MENÜ gomb kb 5mp-ig nyomva bakapcsolódik a video forrás kimenet állás, és a hátsó kamera teljesen mükődöképessé válik élőben is. Csatolt beépitésiből azt véltem kiolvasni., hogy utánszerelt kameránál az "OSD/Misc menüből konfigurálni kellene elöszőr., és hogy ez az I-Drive-ból elérhető volna.., de én nem tudok belépni ebbe a menübe.Nem kizárt hogy nem jól értelmezem a belépési folyamatot?? Egyébbként Gyári menübe betudok lépni stb.
Sajnos nem tudom., a nem müködő kamera elözményeit, mert igy hibásan lett véve.

Nagyon köszönök minden segitséget, tanácsot!
(#) Lezli46 hozzászólása Okt 13, 2020 /
 
Sziasztok!

Látom többen jól értetek tolatókamera témához..., a mellékelt fényképet tudnátok szakvéleményezni..., csak müködés vagy nem müködés variációban???

Probléma hogy a Kamera a +12V -t nem kapja meg a piros vezetéken az utólag beszerelt kamera Interface-ből.., ez egy kapcsolható +12V kimenet az Interface-ből...,amit konfigurálni kellene , különbözó lehetőségekre az interface saját "OSD" menüjéből.., pl van-e gyárilag Parkszenzor stb-stb.., Sajnos ebbe a fontos ,söt inkább kulcsfontosságú menübe sehogy se lehet belépni!!!!
KÉRDÉS: Ha erre a kamera vezetékre , +12V-t adnék ,a biztonságért., úgy hogy leválasztom a modulról és csak direkt a kamera oldalra adom be a 12V-t.., akkor kellen-e müködni a kamerának vajon??? A Tolatójelt mindig megkapja az interface., a modulon mérve is., és végső soron a kamera is jó.

köszönöm


.
(#) david10 válasza Lezli46 hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Szia. Ha még aktuális...
A kínai kamerák mind 12V-osak.
Nem tudom hogy milyen típusú modul lehet a kocsin, azonban a kínai modulokból volt egy sorozat amelyiknek ilyen baja volt mert már alapból nem jó szoftvert írtak rá. Sajnos egy minőségibb modul amelyiket az EUban gyártják az sajnos eléggé drága.
A kamerának direkt 12v-ot adva mi történik?
(#) pisti525 hozzászólása Nov 12, 2020 /
 
Sziasztok, színekre tudtok tanácsot adni ? vagy nem jól kötöm, vagy nem működnek már.. Van egy rendszámtáblába épített kamera, azon sárga, fekete, zöld, piros és fehér van... ÉS van egy visszapillantos kamerás is, arra lehet hátsót is kötni, azon viszont már két fekete van, két zöld, sárga, piros, fehér....

Visszapillantosra akarnám a rendszámosat kötni, mert a kettőnek nem egy fajta csatlakozása van, a rendszámosnak sima rca, a másiknak jackes..eddig működten, most már nem
(#) Ronak hozzászólása Jan 16, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy Golf 6 autóm, amiben van a egy kínai fejegység (Android 9, 2 din.). A kínaiak által adott kábellel nem működött megfelelően a rádió, mivel nem volt meg a gyújtás 12v, valamint a világítás sem működött. Vettem hozzá egy Iso Canbus adaptert amivel már tökéletesen megy a rádió.
Most szerettem volna egy tolatókamerát is betenni, azonban a hátramenetbe kapcsoláskor nem kapcsol a fejegység kijelzője, viszont a nem Canbusos kábellel kapcsol.
Erre a problémára tud valaki valamilyen megoldást?
Valahol olvastam, hogy a tolatólámpát kell relézni, s visszavezetni egy szálat a fejegységhez.
Jelenleg ez a Canbus adapter egyik szálja hátramenetbe kapcsoláskor ad le 12V-ot, ezzel tápoztam meg a kamerát, amely szépen kapcsol is, de így nem kapcsol a kijelző.
Előre is köszi a választ.
(#) Georgi156 válasza pisti525 hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Szia.
Hasonló cipőben járok most én is. Vettem visszapillantós fedélzeti kamerát tolatókamera nélkül mert az a rendszámtábla világítás a be van építve. Azon RCA csati van a tükrök Jack. Vettem hozzá kábelt is már 2 fajtát de nem akar működni. A kamera tuti jó mert van egy régi tévén azt kicipeltem a kocsiba és leellenőriztem vele.
Neked sikerült megoldanod?
(#) Honda130 hozzászólása Márc 24, 2021 /
 
Sziasztok!
Nem tudom már mitévő legyek. 2006-os dizel Honda Accordom van, amiben van navigáció is. Megtudtam, hogy az egyik csatlakozóra, a megfelelő lábakra csatlakoztatva, működik benne a tolatókamera. Kaptam egy barátomtól tolatókamerát, megkerestem a szálakat, bekötöttem. Hátramenetbe kapcsolva a váltót szépen át is vált kameraképre a kijelző, de nem ad szép képet. A nem szép alatt azt értem, hogy felismerhetetlen a kép. A kamerát mozgatva egyértelmű, hogy az a kép a kamerától jön, de ezzel tolatni nem igazán fogok. Kérdezgettem pár hozzáértőt hogy mi lehet vele, és arra jutottunk, hogy nem hozzávaló rendszerrel dolgozik a kamera, amit kaptam. Nagy nehezen ki tudtuk deríteni, hogy NTSC rendszerrel megy csak a rendszer. Fokalmam sincs, milyen rendszerű kamerákat kaptam, ezért rendeltem egy olyat, ami a PAL-t is és az NTSC rendszert is tudja. Nos. Végre megérkezett kínából az új kamera és ugyanazt produkálja, mint amit az előzőek. Nagy szükség lenne újabb ötletre. Miért adhat még rossz képet a kamerám? Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
(#) bbb válasza Honda130 hozzászólására (») Márc 24, 2021 / 1
 
Szia!

Az új kamerádnak mi mondja meg, hogy milyen szabványú jelet adjon ki magából? Önmagától nem tartom valószínűnek, hogy ki tudja találni mi van a túloldalt. Nézd meg a hozzá kapott papírlapot (ha küldtek egyáltalán), hogy van-e benne egy darab drót, amit el kell vágni, vagy bekötni, vagy kitudja mit csinálni vele ahhoz, hogy átváltson NTSC szabványra! Ha nem kaptál papírt, akkor meg érdeklődd meg az eladótól, hogy ez a kamera, amit most kaptál vajon valóban milyen szabványon küldené a képet.
Sajnos a fotódból kb. pont semmi nem látszik, de ha a másik (biztosan PAL szabványú) kamerával is ilyen képe volt, akkor ez a kamerád is úgy beszél, s ha tényleg támogatja, akkor át kell váltani. Ha van szkópod, akkor meg is nézheted a kamerád jelének alakját, s az egy sorra jutó időből megtippelheted melyik szabványt követi (64µs PAL; 63,5µs NTSC).
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
(#) Honda130 válasza bbb hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Szia! Bocsánat! Nem kaptam értesítést a válaszról és sajnos nem is hittem, hogy ilyen hamar válaszol valaki. Amit az általam csatolt képről írtál, miszerint "nem látszik rajta semmi", nem feltétlenül igaz. Ha rákattintassz, akkor egyértelműen látszik, amit élőben is látok a monitoron. Csak a 90 fokban elfordított körvonalak fehér színben. A többi úgy árnyék, ahogyan a képen is látszik. Gyakorlatilag pont annyi látszik, hogy fel lehet ismerni, hogy az a kamera képe akar lenni, de pl. nem ismerem meg saját körvonalaimat sem. NO DE!
Közben eltelt pár hét és végül kiderült a turpisság. A gyári rendszeren egy 7 pin-es csatlakozóban kellett a megfelelő pontokra csatlakoztatni a kamerából kiérkező RCA csatlakozó két pólusát. Minden szépen volt megcsinálva, de mégis, valahogy fordítva sikerült bekötni. Próbaképp cseréltem fel, mert már tényleg nem találtam a megoldást. Úgy gondoltam, hogy ha a fejegységem rossz ezen a téren, akkor úgyis be kell szereznem egy másikat. ..Aztán végül lett kép. Nagyon örültem és örülök is neki, de azért van egy kis fekete leves is. Este nagyon jó hogy van a kamera és tudom nézni mi van mögöttem, de ha verőfényes napsütés van, akkor sajnos sem a kijelző fényereje miatt, sem pedig az érkező videójel világossága miatt nem látszik semmi. Olyan, mintha az erős fény kiégetné a kamerát. Vagy nem is tudom hogy kell ezt mondani. Meg olyan sötét is a kijelző és azért is nem látni semmit. Viszont van olyan pillanat, amikor jobbnak tűnik. Amikor beindítom a kocsit és tolatással kezdek. Olyankor a kikapcsolt kijelző feléled és az első fél másodpercben látni mindent a kijelzőn. Utána visszaveszi a fényerőt. Nem tudom miért? Ha erre lenne megoldás, akkor lényegesen élvezhetőbb lenne a tolatókamera használata.
(#) bbb válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Én azt hittem a fehér vonalak azok karcok/koszfoltok a kijelzőn
Szerintem a jelenség amit leírsz az automata fényerőszabályzás. Elképzelhető, hogy van benne ilyen funkció és a nagy világosságra reagálva leveszi a kijelző fényerejét. Meg kellene nézni a használati útmutatóban, hogy ezt a menün keresztül lehet-e kapcsolni.
Az erős szembefény bizony tud ilyen kiégéses jelenséget produkálni, az ellen sok mindent nem tudsz tenni, némelyik kamera jobban kezeli. Az én kamerám nem rossz ilyen szempontból, de annak se típusát nem tudnám megmondani, se linket róla, mert olyan rég megvan, hogy már az eredeti terméklap sincs fent az alin... Minden esetre nem volt drága cucc, s a rendszámvilágítás helyére lehetett bepattintani funkcióvesztés nélkül (azaz továbbra is van rendszámvilágítás, csak egy kis kamera is).
(#) luluzulu hozzászólása Szept 20, 2021 /
 
Sziasztok!

Valakinek van-e ötlete hogy hogyan lehet ha egyáltalán be lehet üzemeni ezt a tolató kamerát autó nélkül, egy valamilyen lcd kijelzővel?
(#) bbb válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 20, 2021 /
 
Keresd meg melyik a táp és melyik a kompozit jel, amit kiad magából és valószínűleg sikerülni fog.
(#) david10 válasza luluzulu hozzászólására (») Szept 21, 2021 / 1
 
Szia.
Lehet hogy későn írok, de leírom amit érdemes tudni a kameráról:
Ahogyan nézem egy 2018+ MLB platformos Audira jár, LVDS kimenete van, TV-vel nem fogod tudni összekötni, ez a kamera direkt a MIB-hez volt gyártva.
Azt megsugom, hogy ha működőképes akkor nem ér keveset, ráadásul keresett termék is, mert sokan szeretnek utólag tolatókamerát szerelni az autójukra.
(#) icemann64 hozzászólása Okt 2, 2021 /
 
Sziasztok az alábbi tolatókamera bekötéséhez kérnék segítséget, mert a rajz kimaradt a készletből. Az alany Skoda Octavia 3, a legnagyobb navis fejegységgel. Az a kis kocka a +,- jelzésekkel?
(#) uniman hozzászólása Máj 5, 2022 /
 
Hello! 5 érintkezős tolatókamera kivezetéseit szeretném megfejteni...pl. ilyennek
Találtam egy hasznosnak tűnő rajzot, csak a CVBS+ és a CVBS- (Composite Video Baseband Signal) jelölésnél nem értem a +/- jeleket.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a + a meleg, a - meg a hideg (GND) ere a video jelnek.

cvbs.PNG
    
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem