Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   74 / 104
(#) yager01 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
20 évvel ezelőtt gondolom ilyen csövek voltak forgalomban. Nem tudom az okát. Hajlandó vagyok átalakítani , jobbá tenni a rendszert ha azzal nyerek valamit. Akár komfort akár spórolás. Mit csinálnál máshogy ?
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Padlo keringető szivattyú ja gyakorlatilag folyamatosan működik azaz keringeti a rádiós termosztát igénye esetén a rendszerben lévő vizet. ami ha jó a logikám nem gond mert a kazán ahogy felmelegíti a vizet és eltolja a hidrováltóig a hidrováltó ból a keringető szivattyú azonnal ki veszi a meleget szívja a rendszert.

ha a padló Chris szivattyú nem működne akkor a kazán gyorsan felmelegíteni az elvárt szintre a vizet amit el Tolna hidrováltó ig majd mivel elérte a hőfokot egyszerűen leállna és csak akkor indulna újra ha a padló keringető szivattyú és bekapcsolt és elszívja a meleget a kazán tól
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
És mikor kapcsolja le a csőtermosztát a padlókör szivattyúját? Talán sosem, mert "be" kapcsol és nem "ki" a megadott értéknél ami a megépített megoldásban talán be sem következik. A "ki" avagy a "le" kapcsolás azért lenne célravezető, mert kicsi a tömegáram a padlókör felé, kevesebb a teljesítmény elvétel mint az odaszállított, így a kazán hamar túllendül a padlóköri szivattyú pedig úgy "keveri" oda a hidrováltóhoz a hőmérsékletet, hogy kazán csak 20 fok körül tér magához. Ha kazánköri visszatérőre van téve a padlókör szivattyújának a csőtermosztátja akkor lesz egy olyan limit ahol lekapcsolódik és ekkor a kazán csak lemodulál de nem kapcsol utókeringetésre.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nyisd ki az összes csapot és radiátoros visszatérő csavarzatot a padlókörön és majd akkor kezd el zárogatni a csapokat ha a felmelegedett kör elérte a kívánt hőfokot. A visszatérő radiátoros elzárókat ne használd, azoknak az előremenő oldalon kellene lenni, akkor lehetne "finoman hangolgatni" a köröket. A teljesítményt bele kell tudni szállítani a körökbe és a kimenetüknél kell a szükséges fojtást illetve zárást megtenni. A szivattyú a legkisebb fordulaton menjen, mert lassan kell áramolnia a víznek "nagy keresztmetszeten" (nagy tömegárammal). A 300-as soratú szelepek mindig kevernek a kimenetük felé míg az 500-as le tud zárni és az a beállított értéket tartja. Ha azon 40 fokot beállítasz és nem tud nagyobb hőt közölni a kazán a hidrováltón keresztül akkor nem kever hozzá a saját padlóköri visszatérőjéből, mert azt a pontját lezárja. A 300-as sorozat a bemenetet (a meleg oldalt) zárja le és a hideg visszatérőt keringeti a kevert oldal felé. Nézd meg itt fentebb a rajzokon.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
..ha a felmelegedett kör elérte a a kívánt hőfokot" - ezt nem igazán tudom hogy lehet kideríteni mikor éri el.
Azt hittem a 300 és 500 lényege is ugyanaz hogy a beállított értéket tartja a kimeneten. Ha a kazán 60 fokot től előre és a padlónak csak 42 kell akkor kénytelen a meleget lehűteni hogy a kívánt kimenet legyen. Ha az 500 As lezárja a visszatérő ág felőli hozzá keverést akkor igazából csak simán átereszti ami jön a kazán felöl.
(#) Doky586 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Már 20 éve fennáll ez a probléma..?

Legelőször szerezz néhány papírlapot és ceruzát, majd rajzold le pontosan (magadnak) hogy van bekötve. Rajzold rá hogy egy-egy szivattyú merre keringeti a vizet. Aztán rajzold le mi lenne az optimális. Én inkább távol maradnék az ilyen több évtizedet felölelő sárdobálástól..
(#) yager01 válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Nem régen költöztem. Ez a 3 telem...asszem. Semmi féle sárdobálásról nincs szó csak reagáltam a felvetésedre. Rajzolgatni meg hiába rajzolgatok...csak ugatom a témát.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
És a szivattyú az melyik esetben mit is csinál? Mikor keringeti a több vizet a hidrováltó felől? Ha nem kell hozzákevernie a saját padlóköri visszatérőjéből.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Persze ez ok de akkor hogy lesz a víz 42 fokos? Kénytelen hozzá keverni minden esetben
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Az annyi lesz de nem ártana lekapcsolni a padlóköri szivattyút mielőtt úgymond lehűtené az egész rendszert. Az a csőtermosztát sem lesz igazán alkalmas erre az alkalomra de neked kellene ezt a kapcsolási részletet (értéket) ellenőrizni, hogy mikor is történik valójában (cső hőmérővel).
(#) gulyi88 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szerintem a következő van:
Hidrováltó hidraulikai rövidzár, tehát a nyomásérték mind a négy végén kvázi egyenlő.
Ebből következően a kazán a hidrováltó "szekunder" ágán nem tud létrehozni tömegáramot.
Ha a padló fűteni akar, akkor az kénytelen lenne a hidrováltót megszívni. Nade hogyan?
Csak úgy tudná, hogy ha a háromjáratú szelep a meleg ágat megnyitja a hideget lezárja.
Ez a sorozat 3xx a hideg ágat nem szabályozgatja, az fix érték (kb akkora lehet, mint amikor a meleg teljesen nyitva van), csak a meleg ágat tudja nyitni-zárni. Tehát ha meg is nyitja a melg ágat, akkor még a hideg ág felé nincs elzárva, tehát a töegáram egy párhuzamosan kapcsolt rendszert lát: érkezik a víz a gyűjtőbe, mehet vissza a szivattyúba:
-a háromjárató hideg oldalán,
-meg mehet a hidrováltó irányában egy visszacsapón és a háromjáratú meleg oldalán.
Az eredő fojtások arányában áramlik majd a két ágban (fűtési energiát a hidrováltó felé menő áramlás hoz be). (Ha a háromjáratú kb azonosan fojtja a hideg és meleg irányt, akkor a visszacsatószelep miatt biztos, hogy a hidrováltó irányában alig fog áramlani a víz. Nem fűt).

Ellenben, ha az 5xx sorozatú szelep lenne, akkor az a hideg ágat zárná be, ennek következtében a hidrováltó tömegáramát kényszeríteni ki.
Lényeg a lényeg: szerintem a padlóköröd nem tudja kellőképpen megszívni a hidrováltót.
A kazán meg így terheletlenül jár, a padló meg kihűl.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Talán így jobban érthető a különbség.
(#) yager01 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Küldesz egy képet esetleg a rendszeredről, hogy mi lehet más az enyémhez képest? Gondolom nincs hidrováltód és külön választott radiátoros köröd.
(#) yager01 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Azt hiszem kezdem érteni amit mondasz, legalábbis egy részét. A Hidrováltó miatt a kazán szivattyúnak a bemeneti oldalig tart a hatása, az ereje. Betolja oda a meleget, és ha mondjuk a kivételi azaz a szekunder oldalon nincs szívóhatás akkor a szekunder oldali visszafolyó ágig tudja elnyomni. (ezért melegszik az az ágam ha nem megy egyik szivattyú sem)

Ha az egyik rádiós termosztát igényli a meleget és kapcsolja a kazánt majd a szivattyút is akkor a szívó hatás miatt elindul a meleg víz a megfelelő irányba. Ha a radiátoros körnél maradunk akkor ott nincs ESBE nincs akadályozó tényező így létrejön az igényelt tömegáram tudja fullon színin a szivattyú és a kazán a beállított hőfokig melegíti a vizet amit egészen tesz addig amíg az igény jelen van.

Ugyanez a helyzet a padló körön is, DE ott jelen van az ESBE ami az általad említett probléma miatt nem csak a meleg ágat szívja hanem az állandóan nyitva lévő hideget is így a párhuzamos ág miatt lecsökken a tömegáram.

Azt hiszem eddig tudtalak követni

Ez a rész már kevésbé tiszta számomra: "
Idézet:
...tehát a töegáram egy párhuzamosan kapcsolt rendszert lát: érkezik a víz a gyűjtőbe, mehet vissza a szivattyúba:
-a háromjárató hideg oldalán,
-meg mehet a hidrováltó irányában egy visszacsapón és a háromjáratú meleg oldalán.
Az eredő fojtások arányában áramlik majd a két ágban (fűtési energiát a hidrováltó felé menő áramlás hoz be). (Ha a háromjáratú kb azonosan fojtja a hideg és meleg irányt, akkor a visszacsatószelep miatt biztos, hogy a hidrováltó irányában alig fog áramlani a víz. Nem fűt).
"

Azt viszont még mindig nem fogom fel, hogy ha egy teljesen nyitott 5xx sorozatú szelep van ott akkor a full nyitás miatt lesz tömegáram, viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit. Vagy ha igen akkor nyitja a hideg ágat és oda a az előbb "megnyert" tömegáram, azaz ugyanott vagyok.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Idézet:
„viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit.”
Dehogy nem. Sőt, addig nyitva tartja a visszatérő ági hideg oldalt amíg el nem éri a rajta beállított értéket. Tehát nyitva lenne a rendszer DE a 370-s sorozatnál ha oda szállítódik a 60 fokos víz, az azonnal lezár és a visszatérő ág felől hűti magát az adott hőmérsékletre. Ez a különbség a kettő sorozat között.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Na erre nem áll rá az agyam A lényeg ugyanaz mindkettő esetében. Mindkét szelepnél a kimeneti hőmérséklet a lényeg azaz, hogy azt elérje és tartsa a 42 fokot. Ezt csak úgy tudja, hogy a visszatérő ágat hívja segítségül és onnan vesz el, hogy hűtse a magas hőmérsékletű érkező vizet. Csak az őt más a szelepen belül. Nézegetem még hátha felfogom amit mondani akarsz


Amit Gulyi88 írt a tömegárammal kapcsolatban logikus így lehet tényleg cserélni kéne és tesztelni... Nincs valakinek egy ilyen szelep tesztelésre? Illetve ha már itt járunk a méreteimet és minden mást figyelembe véve melyik típusszámú szelep lehet jó?
(#) Maffija hozzászólása Dec 26, 2018 /
 
Köszönöm a Tisztelt fóromozóknak a hasznos hozzászólásokat, elolvasva a fórumot 13 év után (mikoris a "fűtés szetelő" az akkor épült házamban beszerelte) beállítottam odahaza a talajfűtést. Eddig fagyoskodtunk, nem tudtam miért, azt hittem ennek így kell műlödni. A hiba okát le `se merem írni, attól tartok kinevetnétek. Dehát nem vagyok vízszerelő.
Egyben nemsokára elkészül a keverőcsap vezérlése (ezt hellyel-közzel már pár éve építem, hogy télen ne fagyoskodjunk) ami egy 24V váltóáramú szervo motrot működtet, hogy állandó legyen a padlófűtésbe befolyó víz hőfoka. Az eredeti vezérlést szeretném ezzel leváltani. Majd megosztom Veletek, talán egy cikket is megér. Ekég komplex rendszer, Arduino vezérléssel.
Mégegyszer köszönöm a sok hasznos információt.
Attila
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Ott a rajz az mindent megmutat. Világosan bele van írva a rajzba, hogy a 370-es sorozat a bemenetet el tudja zárni míg az 570-es az nem. Ráadásul ezeknek a szelepeknek nagyobb a kvs (tömegáram, átbocsátási) értékük a 320-hoz képest. Az 572-ből például egy ilyet érdemes lenne beépíteni. Amit mondtam előzőleg a csőtermosztátos kapcsolgatásról azt átmenetileg kipróbálhatod. Ami a rendszerbe iktatott visszacsapót illeti ott csak remélhetőleg nincs jelentős keresztmetszeti szűkülés a szelep kialakítása miatt, mert az sem tesz jót az áramlás szempontjából de szükség van rá.
(#) Mate78 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szia,

csatolok egy képet, nálam hogyan van összekötve a rendszer.
A Puffer 1000L-es, csak nem látszik, mert a hátsó helyiségben van.Szerintem felfogható egy hidrováltónak.A jobb felső sarokban lévő szivattyúval nem kell foglalkozni, az egy darab törölköző szárító radiátorba keringet, saját termosztátja van, a padló működésbe nem szól bele.
Nem lehet, hogy Nálad dugulás van a padlókörben valahol?És azért nincs vízáramlás?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) Mate78 hozzászólása Dec 26, 2018 /
 
Szivattyúd jó?Megy?Visszacsapószelep?
Nem levegős a rendszered?
Ezeket ellenőrizném,ha még nem tetted volna.
(#) yager01 válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Veszek egy ilyet és megpróbálom átkötni a csőtermosztátot is. A visszacsapó pontosan hová kéne? Mert akkor érdemes lehet azt is berakni. Mate - Dugulás nincs, áramlás ok. Fentebb van egy 5 perces video, nézd meg, hogy mi a gondom...

Az volt az eredendő probléma ami a szelephez vezetett és talán a csőtermosztáthoz...
(#) gulyi88 válasza yager01 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Idézet:
„Azt viszont még mindig nem fogom fel, hogy ha egy teljesen nyitott 5xx sorozatú szelep van ott akkor a full nyitás miatt lesz tömegáram, viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit. Vagy ha igen akkor nyitja a hideg ágat és oda a az előbb "megnyert" tömegáram, azaz ugyanott vagyok.”


Rosszul értelmezed.
5xx szelep a teljesen nyitott állapotában keveri a leghidegebbet, állandóan nyitott meleg irányhoz kinyitja a hideg irányt.
Zárt állapotában keveri a legmelegebbet, állandóan nyitott meleg irány mellett elzárja a hidg irányt.
A kettő állapot között szabályozza a hideg nyitás-zárással (fojtási értékének változtatásával, míg közben a melg oldal fojtási értéke nem változik), hogy a két irányból érkező víztömeg mennyisége összekeverés után a beállított hőmérsékletű legyen.
De mivelhogy a hideget fojtja le ezzel a meleg irány javára változtatja a tömegáramot (aktív nyomást is létrehoz ennek érdekében, hogy áttolja a hidrováltón, csöveken, visszacsapón csapokon, stb a vizet).
(3xx a meleg oldal lezárásával a hideg oldal javára változtatja a tömegáramot. De jelen kapcsolásban a 3xx meleg ága nincs pozitív nyomás alatt a hidrováltó miatt, ezért hiába nyitja ki a meleget, azon nem akar majd a víz bemenni mert a hideg felé könnyebben körbeér a szivattyúhoz).
A villamos skicceet tanulmányozd ha a villamos dolgok könnyebben mennek.
Kiegészítettem kicsit. Azt gondolt át, hogy mikor tud áram folyni a hidrováltón keresztül. Illetve ha ez megvan, akkor azt, hogy mivel lehet befolyásolni, hogy mekkora a hidrováltó árama és mekkora az esbe hideg oldalának árama (a kettő összege a generátor árama).
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szia! Hát, már elmagyaráztuk mindenhogy, rajzon is meg lett mutatva, beleírva ott is a magyarázó szöveg .... Már én is kifogytam a magyarázatból. Van még ott a padlófűtési előremenő részen egy (szerintem) jelentős keresztmetszet szűkület ami nem tesz jót áramlástanilag, mert ott felgyorsul átmenetileg a vízáram, megemelkedik a nyomás a fitting előtt, nem tud eljutni teljes egészében a rendelkezésre álló teljesítmény a pf. elosztóig.
(#) VIM válasza yager01 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
A visszacsapó tekintetében (szerintem) a radiátoros kör visszatérőjébe volna előnyösebb beépíteni, mert ott előbb felmelegszik a visszatérő a padlókörhöz képest és a hidegebb ágba nem tudna beáramolni az amúgy is magasabb hőmérsékletű víz de nem lenne torlódás a visszacsapó miatt a padló visszatérőjében ha az onnan kikerülne. Persze a padlókör az amúgy is kisebb, alacsonyabb szinten működik mint a radiátoros úgy nyomás, mint hőmérséklet szempontjából, így a radiátoros visszatérőbe nem okozna rendellenes nyomásváltozást.
(#) gulyi88 válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Szerintem attól az még elműködne, 5xx es szelep átkényszerítené rajta és az összes többi alkatrészen a vizet. Jó a tömegáram biztos kisebb lesz, mint ha nem lenne ott, de nem ez a fő baja (az egyébként is a "kis" tömegáramú ágban van, a nagy mennyiségű víz elvileg padló visszakeverése kell legyen, onnan csak a kicserélődő víz jön, de ezt te is tudod...).
Egyébként köszi a metszeti képeket, legalább már tudom hogy működik, és hogy ilyen meg olyan is van. Egyébként olyan nincs, ami a teljes tartományt átfogja? Hideget is meg a meleget is képes elzáni?
(#) gulyi88 válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Nem jó, a radiátoros körnek úgy módja lenne megfordulni az esbe szeelp felé (hidegen be melegen ki) kihagyva a hidrováltót, összezavarva az esbe szelepet.
De végül miért is hagyná ki a hirdováltót, az sokkal kisebb fojtású útvonal.
Akkor viszont jóformán nincs is funkciója a visszacsapónak.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Idézet:
„Egyébként olyan nincs, ami a teljes tartományt átfogja? Hideget is meg a meleget is képes elzáni?”
Ennek mi volna az értelme? A teljes lezárásos megoldásokat termoszelepessel oldják meg. Ebből az ESBE szelepesből vannak hőfoklimites sorozatok amiből lehet választani az optimális értékhatárok közül.
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Aha! Igazad van, ebben még nem látok igazán tisztán.
(#) gulyi88 válasza VIM hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Ugyancsak vízteres kandallóhoz gondoltam ki
-elsősdleges padlófűtési körök
-másodlagos hőtároló puffer
-harmadlagos ha kell, akkor radiátoros fék köröket.
1 szivattyú a vízteres kályhát keringetné át (bele a padló betápjába, bele a hőtárolóba és ha túlmelegedne, akkor radiátoros körökbe (illetve nem védelmi célból, igény szerint a radiátoros körökbe)).
1 szivattyú meg a padlót hajtaná meg ahogy yager01 nél.
De itt két üzemállapot is lehet : vízteres szivattyúja megy, vagy nem megy.
Ha megy, akkor a padló kör betápja pozitív nyomás alatt van (3xx féle szelep kellene)
Ha nem megy, akkor meg a hőtárolót kellene megszívni (5xx féle szelep kell)
Vagyis ehhez kellene olyan, ami a teljes tartományt át tudja fogni (2 szabályozószelep némi mechanika, motor meg egy elekromos szabályozó kapcsolás rá, az én verzióm, magyarul építenék egyet.)
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Ilyesmikre gondoltál? Bővebben: Link Bővebben: Link
Következő: »»   74 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem