Fórum témák
» Több friss téma |
20 évvel ezelőtt gondolom ilyen csövek voltak forgalomban. Nem tudom az okát. Hajlandó vagyok átalakítani , jobbá tenni a rendszert ha azzal nyerek valamit. Akár komfort akár spórolás. Mit csinálnál máshogy ?
Padlo keringető szivattyú ja gyakorlatilag folyamatosan működik azaz keringeti a rádiós termosztát igénye esetén a rendszerben lévő vizet. ami ha jó a logikám nem gond mert a kazán ahogy felmelegíti a vizet és eltolja a hidrováltóig a hidrováltó ból a keringető szivattyú azonnal ki veszi a meleget szívja a rendszert.
ha a padló Chris szivattyú nem működne akkor a kazán gyorsan felmelegíteni az elvárt szintre a vizet amit el Tolna hidrováltó ig majd mivel elérte a hőfokot egyszerűen leállna és csak akkor indulna újra ha a padló keringető szivattyú és bekapcsolt és elszívja a meleget a kazán tól
És mikor kapcsolja le a csőtermosztát a padlókör szivattyúját? Talán sosem, mert "be" kapcsol és nem "ki" a megadott értéknél ami a megépített megoldásban talán be sem következik. A "ki" avagy a "le" kapcsolás azért lenne célravezető, mert kicsi a tömegáram a padlókör felé, kevesebb a teljesítmény elvétel mint az odaszállított, így a kazán hamar túllendül a padlóköri szivattyú pedig úgy "keveri" oda a hidrováltóhoz a hőmérsékletet, hogy kazán csak 20 fok körül tér magához. Ha kazánköri visszatérőre van téve a padlókör szivattyújának a csőtermosztátja akkor lesz egy olyan limit ahol lekapcsolódik és ekkor a kazán csak lemodulál de nem kapcsol utókeringetésre.
Nyisd ki az összes csapot és radiátoros visszatérő csavarzatot a padlókörön és majd akkor kezd el zárogatni a csapokat ha a felmelegedett kör elérte a kívánt hőfokot. A visszatérő radiátoros elzárókat ne használd, azoknak az előremenő oldalon kellene lenni, akkor lehetne "finoman hangolgatni" a köröket. A teljesítményt bele kell tudni szállítani a körökbe és a kimenetüknél kell a szükséges fojtást illetve zárást megtenni. A szivattyú a legkisebb fordulaton menjen, mert lassan kell áramolnia a víznek "nagy keresztmetszeten" (nagy tömegárammal). A 300-as soratú szelepek mindig kevernek a kimenetük felé míg az 500-as le tud zárni és az a beállított értéket tartja. Ha azon 40 fokot beállítasz és nem tud nagyobb hőt közölni a kazán a hidrováltón keresztül akkor nem kever hozzá a saját padlóköri visszatérőjéből, mert azt a pontját lezárja. A 300-as sorozat a bemenetet (a meleg oldalt) zárja le és a hideg visszatérőt keringeti a kevert oldal felé. Nézd meg itt fentebb a rajzokon.
..ha a felmelegedett kör elérte a a kívánt hőfokot" - ezt nem igazán tudom hogy lehet kideríteni mikor éri el.
Azt hittem a 300 és 500 lényege is ugyanaz hogy a beállított értéket tartja a kimeneten. Ha a kazán 60 fokot től előre és a padlónak csak 42 kell akkor kénytelen a meleget lehűteni hogy a kívánt kimenet legyen. Ha az 500 As lezárja a visszatérő ág felőli hozzá keverést akkor igazából csak simán átereszti ami jön a kazán felöl.
Már 20 éve fennáll ez a probléma..?
![]() Legelőször szerezz néhány papírlapot és ceruzát, majd rajzold le pontosan (magadnak) hogy van bekötve. Rajzold rá hogy egy-egy szivattyú merre keringeti a vizet. Aztán rajzold le mi lenne az optimális. Én inkább távol maradnék az ilyen több évtizedet felölelő sárdobálástól..
Nem régen költöztem. Ez a 3 telem...asszem.
Semmi féle sárdobálásról nincs szó csak reagáltam a felvetésedre. Rajzolgatni meg hiába rajzolgatok...csak ugatom a témát.
És a szivattyú az melyik esetben mit is csinál? Mikor keringeti a több vizet a hidrováltó felől? Ha nem kell hozzákevernie a saját padlóköri visszatérőjéből.
Persze ez ok de akkor hogy lesz a víz 42 fokos? Kénytelen hozzá keverni minden esetben
Az annyi lesz de nem ártana lekapcsolni a padlóköri szivattyút mielőtt úgymond lehűtené az egész rendszert. Az a csőtermosztát sem lesz igazán alkalmas erre az alkalomra de neked kellene ezt a kapcsolási részletet (értéket) ellenőrizni, hogy mikor is történik valójában (cső hőmérővel).
Szerintem a következő van:
Hidrováltó hidraulikai rövidzár, tehát a nyomásérték mind a négy végén kvázi egyenlő. Ebből következően a kazán a hidrováltó "szekunder" ágán nem tud létrehozni tömegáramot. Ha a padló fűteni akar, akkor az kénytelen lenne a hidrováltót megszívni. Nade hogyan? Csak úgy tudná, hogy ha a háromjáratú szelep a meleg ágat megnyitja a hideget lezárja. Ez a sorozat 3xx a hideg ágat nem szabályozgatja, az fix érték (kb akkora lehet, mint amikor a meleg teljesen nyitva van), csak a meleg ágat tudja nyitni-zárni. Tehát ha meg is nyitja a melg ágat, akkor még a hideg ág felé nincs elzárva, tehát a töegáram egy párhuzamosan kapcsolt rendszert lát: érkezik a víz a gyűjtőbe, mehet vissza a szivattyúba: -a háromjárató hideg oldalán, -meg mehet a hidrováltó irányában egy visszacsapón és a háromjáratú meleg oldalán. Az eredő fojtások arányában áramlik majd a két ágban (fűtési energiát a hidrováltó felé menő áramlás hoz be). (Ha a háromjáratú kb azonosan fojtja a hideg és meleg irányt, akkor a visszacsatószelep miatt biztos, hogy a hidrováltó irányában alig fog áramlani a víz. Nem fűt). Ellenben, ha az 5xx sorozatú szelep lenne, akkor az a hideg ágat zárná be, ennek következtében a hidrováltó tömegáramát kényszeríteni ki. Lényeg a lényeg: szerintem a padlóköröd nem tudja kellőképpen megszívni a hidrováltót. A kazán meg így terheletlenül jár, a padló meg kihűl. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
Talán így jobban érthető a különbség.
Küldesz egy képet esetleg a rendszeredről, hogy mi lehet más az enyémhez képest? Gondolom nincs hidrováltód és külön választott radiátoros köröd.
Azt hiszem kezdem érteni amit mondasz, legalábbis egy részét. A Hidrováltó miatt a kazán szivattyúnak a bemeneti oldalig tart a hatása, az ereje. Betolja oda a meleget, és ha mondjuk a kivételi azaz a szekunder oldalon nincs szívóhatás akkor a szekunder oldali visszafolyó ágig tudja elnyomni. (ezért melegszik az az ágam ha nem megy egyik szivattyú sem)
Ha az egyik rádiós termosztát igényli a meleget és kapcsolja a kazánt majd a szivattyút is akkor a szívó hatás miatt elindul a meleg víz a megfelelő irányba. Ha a radiátoros körnél maradunk akkor ott nincs ESBE nincs akadályozó tényező így létrejön az igényelt tömegáram tudja fullon színin a szivattyú és a kazán a beállított hőfokig melegíti a vizet amit egészen tesz addig amíg az igény jelen van. Ugyanez a helyzet a padló körön is, DE ott jelen van az ESBE ami az általad említett probléma miatt nem csak a meleg ágat szívja hanem az állandóan nyitva lévő hideget is így a párhuzamos ág miatt lecsökken a tömegáram. Azt hiszem eddig tudtalak követni Ez a rész már kevésbé tiszta számomra: " Idézet: "„...tehát a töegáram egy párhuzamosan kapcsolt rendszert lát: érkezik a víz a gyűjtőbe, mehet vissza a szivattyúba: -a háromjárató hideg oldalán, -meg mehet a hidrováltó irányában egy visszacsapón és a háromjáratú meleg oldalán. Az eredő fojtások arányában áramlik majd a két ágban (fűtési energiát a hidrováltó felé menő áramlás hoz be). (Ha a háromjáratú kb azonosan fojtja a hideg és meleg irányt, akkor a visszacsatószelep miatt biztos, hogy a hidrováltó irányában alig fog áramlani a víz. Nem fűt). ” Azt viszont még mindig nem fogom fel, hogy ha egy teljesen nyitott 5xx sorozatú szelep van ott akkor a full nyitás miatt lesz tömegáram, viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit. Vagy ha igen akkor nyitja a hideg ágat és oda a az előbb "megnyert" tömegáram, azaz ugyanott vagyok. Idézet: Dehogy nem. Sőt, addig nyitva tartja a visszatérő ági hideg oldalt amíg el nem éri a rajta beállított értéket. Tehát nyitva lenne a rendszer DE a 370-s sorozatnál ha oda szállítódik a 60 fokos víz, az azonnal lezár és a visszatérő ág felől hűti magát az adott hőmérsékletre. Ez a különbség a kettő sorozat között. „viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit.” A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Na erre nem áll rá az agyam A lényeg ugyanaz mindkettő esetében. Mindkét szelepnél a kimeneti hőmérséklet a lényeg azaz, hogy azt elérje és tartsa a 42 fokot. Ezt csak úgy tudja, hogy a visszatérő ágat hívja segítségül és onnan vesz el, hogy hűtse a magas hőmérsékletű érkező vizet. Csak az őt más a szelepen belül. Nézegetem még hátha felfogom amit mondani akarsz Amit Gulyi88 írt a tömegárammal kapcsolatban logikus így lehet tényleg cserélni kéne és tesztelni... Nincs valakinek egy ilyen szelep tesztelésre? Illetve ha már itt járunk a méreteimet és minden mást figyelembe véve melyik típusszámú szelep lehet jó?
Köszönöm a Tisztelt fóromozóknak a hasznos hozzászólásokat, elolvasva a fórumot 13 év után (mikoris a "fűtés szetelő" az akkor épült házamban beszerelte) beállítottam odahaza a talajfűtést. Eddig fagyoskodtunk, nem tudtam miért, azt hittem ennek így kell műlödni. A hiba okát le `se merem írni, attól tartok kinevetnétek. Dehát nem vagyok vízszerelő.
Egyben nemsokára elkészül a keverőcsap vezérlése (ezt hellyel-közzel már pár éve építem, hogy télen ne fagyoskodjunk) ami egy 24V váltóáramú szervo motrot működtet, hogy állandó legyen a padlófűtésbe befolyó víz hőfoka. Az eredeti vezérlést szeretném ezzel leváltani. Majd megosztom Veletek, talán egy cikket is megér. Ekég komplex rendszer, Arduino vezérléssel. Mégegyszer köszönöm a sok hasznos információt. Attila
Ott a rajz az mindent megmutat. Világosan bele van írva a rajzba, hogy a 370-es sorozat a bemenetet el tudja zárni míg az 570-es az nem. Ráadásul ezeknek a szelepeknek nagyobb a kvs (tömegáram, átbocsátási) értékük a 320-hoz képest. Az 572-ből például egy ilyet érdemes lenne beépíteni.
Amit mondtam előzőleg a csőtermosztátos kapcsolgatásról azt átmenetileg kipróbálhatod. Ami a rendszerbe iktatott visszacsapót illeti ott csak remélhetőleg nincs jelentős keresztmetszeti szűkülés a szelep kialakítása miatt, mert az sem tesz jót az áramlás szempontjából de szükség van rá.
Szia,
csatolok egy képet, nálam hogyan van összekötve a rendszer. A Puffer 1000L-es, csak nem látszik, mert a hátsó helyiségben van.Szerintem felfogható egy hidrováltónak.A jobb felső sarokban lévő szivattyúval nem kell foglalkozni, az egy darab törölköző szárító radiátorba keringet, saját termosztátja van, a padló működésbe nem szól bele. Nem lehet, hogy Nálad dugulás van a padlókörben valahol?És azért nincs vízáramlás? A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Szivattyúd jó?Megy?Visszacsapószelep?
Nem levegős a rendszered? Ezeket ellenőrizném,ha még nem tetted volna.
Veszek egy ilyet és megpróbálom átkötni a csőtermosztátot is. A visszacsapó pontosan hová kéne? Mert akkor érdemes lehet azt is berakni. Mate - Dugulás nincs, áramlás ok. Fentebb van egy 5 perces video, nézd meg, hogy mi a gondom...
Az volt az eredendő probléma ami a szelephez vezetett és talán a csőtermosztáthoz... Idézet: „Azt viszont még mindig nem fogom fel, hogy ha egy teljesen nyitott 5xx sorozatú szelep van ott akkor a full nyitás miatt lesz tömegáram, viszont ebben az esetben lesz egy érkező 60 fokos vizem amiből nem lesz 42 mert nem kever hozzá semmit. Vagy ha igen akkor nyitja a hideg ágat és oda a az előbb "megnyert" tömegáram, azaz ugyanott vagyok.” Rosszul értelmezed. 5xx szelep a teljesen nyitott állapotában keveri a leghidegebbet, állandóan nyitott meleg irányhoz kinyitja a hideg irányt. Zárt állapotában keveri a legmelegebbet, állandóan nyitott meleg irány mellett elzárja a hidg irányt. A kettő állapot között szabályozza a hideg nyitás-zárással (fojtási értékének változtatásával, míg közben a melg oldal fojtási értéke nem változik), hogy a két irányból érkező víztömeg mennyisége összekeverés után a beállított hőmérsékletű legyen. De mivelhogy a hideget fojtja le ezzel a meleg irány javára változtatja a tömegáramot (aktív nyomást is létrehoz ennek érdekében, hogy áttolja a hidrováltón, csöveken, visszacsapón csapokon, stb a vizet). (3xx a meleg oldal lezárásával a hideg oldal javára változtatja a tömegáramot. De jelen kapcsolásban a 3xx meleg ága nincs pozitív nyomás alatt a hidrováltó miatt, ezért hiába nyitja ki a meleget, azon nem akar majd a víz bemenni mert a hideg felé könnyebben körbeér a szivattyúhoz). A villamos skicceet tanulmányozd ha a villamos dolgok könnyebben mennek. Kiegészítettem kicsit. Azt gondolt át, hogy mikor tud áram folyni a hidrováltón keresztül. Illetve ha ez megvan, akkor azt, hogy mivel lehet befolyásolni, hogy mekkora a hidrováltó árama és mekkora az esbe hideg oldalának árama (a kettő összege a generátor árama). A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Szia! Hát, már elmagyaráztuk mindenhogy, rajzon is meg lett mutatva, beleírva ott is a magyarázó szöveg .... Már én is kifogytam a magyarázatból. Van még ott a padlófűtési előremenő részen egy (szerintem) jelentős keresztmetszet szűkület ami nem tesz jót áramlástanilag, mert ott felgyorsul átmenetileg a vízáram, megemelkedik a nyomás a fitting előtt, nem tud eljutni teljes egészében a rendelkezésre álló teljesítmény a pf. elosztóig.
A visszacsapó tekintetében (szerintem) a radiátoros kör visszatérőjébe volna előnyösebb beépíteni, mert ott előbb felmelegszik a visszatérő a padlókörhöz képest és a hidegebb ágba nem tudna beáramolni az amúgy is magasabb hőmérsékletű víz de nem lenne torlódás a visszacsapó miatt a padló visszatérőjében ha az onnan kikerülne. Persze a padlókör az amúgy is kisebb, alacsonyabb szinten működik mint a radiátoros úgy nyomás, mint hőmérséklet szempontjából, így a radiátoros visszatérőbe nem okozna rendellenes nyomásváltozást.
Szerintem attól az még elműködne, 5xx es szelep átkényszerítené rajta és az összes többi alkatrészen a vizet. Jó a tömegáram biztos kisebb lesz, mint ha nem lenne ott, de nem ez a fő baja (az egyébként is a "kis" tömegáramú ágban van, a nagy mennyiségű víz elvileg padló visszakeverése kell legyen, onnan csak a kicserélődő víz jön, de ezt te is tudod...).
Egyébként köszi a metszeti képeket, legalább már tudom hogy működik, és hogy ilyen meg olyan is van. Egyébként olyan nincs, ami a teljes tartományt átfogja? Hideget is meg a meleget is képes elzáni?
Nem jó, a radiátoros körnek úgy módja lenne megfordulni az esbe szeelp felé (hidegen be melegen ki) kihagyva a hidrováltót, összezavarva az esbe szelepet.
De végül miért is hagyná ki a hirdováltót, az sokkal kisebb fojtású útvonal. Akkor viszont jóformán nincs is funkciója a visszacsapónak. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018
Idézet: Ennek mi volna az értelme? „Egyébként olyan nincs, ami a teljes tartományt átfogja? Hideget is meg a meleget is képes elzáni?” A teljes lezárásos megoldásokat termoszelepessel oldják meg. Ebből az ESBE szelepesből vannak hőfoklimites sorozatok amiből lehet választani az optimális értékhatárok közül.
Aha! Igazad van, ebben még nem látok igazán tisztán.
Ugyancsak vízteres kandallóhoz gondoltam ki
-elsősdleges padlófűtési körök -másodlagos hőtároló puffer -harmadlagos ha kell, akkor radiátoros fék köröket. 1 szivattyú a vízteres kályhát keringetné át (bele a padló betápjába, bele a hőtárolóba és ha túlmelegedne, akkor radiátoros körökbe (illetve nem védelmi célból, igény szerint a radiátoros körökbe)). 1 szivattyú meg a padlót hajtaná meg ahogy yager01 nél. De itt két üzemállapot is lehet : vízteres szivattyúja megy, vagy nem megy. Ha megy, akkor a padló kör betápja pozitív nyomás alatt van (3xx féle szelep kellene) Ha nem megy, akkor meg a hőtárolót kellene megszívni (5xx féle szelep kell) Vagyis ehhez kellene olyan, ami a teljes tartományt át tudja fogni (2 szabályozószelep némi mechanika, motor meg egy elekromos szabályozó kapcsolás rá, az én verzióm, magyarul építenék egyet.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Semmi féle sárdobálásról nincs szó csak reagáltam a felvetésedre. Rajzolgatni meg hiába rajzolgatok...csak ugatom a témát.