Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1293 / 1384
(#) Mekkelekecske válasza hajae hozzászólására (») Jan 9, 2019 / 1
 
Lehet azóta sem terjedt el, pedig évekkel ezelőtt mikor még ide jártam többször jeleztem: az acetonos párolás helyett ha lefújod a lézer nyomtatványt LabelOff (címke eltávolító) sprayvel, az a radiátoron 2 perc alatt száraz, és úgy fed mint a koromfekete síkfilm.
(#) BODHEAD hozzászólása Jan 12, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükség. Saját tervezésű nyákot szeretnék készíteni vasalásos technikával. Alaposan előkészítem a nyák lemezt vasalásra, átcsiszolva 600-as vízpapírral higitóval zsírtalanítva, és a képen látható eredményt érem csak el immáron 10-edjére akárhogy próbálom. Kicsit nyomom rá a vasalót a nyáklapra, erősebben nyomom rá, csak a vasaló súlya nyomja a nyáklapot. És miután levettem róla a vasalót még egy papír zsebkendővel is rá simogatom a nyák lapra a rajzolatot de nem marad rajta 100%-osan sehogy sem. Van tippetek hol ronthatom el a dolgot?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nitrohígítóval zsírtalanítod ? , Csiszolás után maximum alkohollal öblítsd át és hagyd megszáradni , a hígítóknak van egy minimális olaj tartalma ami nem igazán segíti elő a toner megtapadását ...
(#) elektroncso válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Alacsony a vasalód hőmérséklete, vagy túl rövid ideig vasalod és nem melegszik át rendesen a NYÁK.
Ha nagyon jó zsírtalanítást akarsz akkor lúgos folyadékban tiszta ecsettel mosd át utána pedig vízzel mosd le. Akkor megfelelő a zsírtalanítás, ha a vízszintesen tartott réz teljes felületén stabil vízréteg alakul ki és nem szalad össze foltokba.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) attika válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Túl van lihegve.
Lúgos folyadék, víz, stb..
Ha vízzel mostam sose volt jó.
Szárazon megcsiszolom 600-as papírral, utána áttörlöm egy zsebkendővel amire nyomok egy kis izopropil alkoholt és mehet a laminálóba.
Egyszer nem dobta le a festéket és tökéletes nyomatok lettek.
(#) Gabó válasza attika hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Ezt csak megerősíteni tudom....
Se vizes mosás, se lúgos és egyéb lötyi...
Megcsiszol, áttöröl isopropyllal, kicsit rá szoktam melegíteni vasalás előtt vasalóval, rá műnyomó, és vasalás....
(#) Ge Lee válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 2
 
A csiszolással feleslegesen szedsz még le abból a 35um-ből is, meg felérdesíted a felületet amitől nagyobb eséllyel fog alámarni, meg a rajzolat széle is cakkosabb lesz. A vizet meg távol kell tartani a nyáktól egészen a mosásig.
Amit már egy ideje csinálok, és egyetlen egyet sem rontottam el vele:
Méretre vágom a nyáklapot. Tépek két kocka wcpapírt. Összehajtom őket, az egyikre ráborítom a sósavas flakont, épp csak annyira hogy szívjon egy keveset magába (felfordít, visszafordít). Áttörlöm vele a nyákot, az egész átmegy rózsaszínbe, kosz, zsír, oxid, minden az égvilágon lejön a rézről. Fogom a másik kockát, ráfordítom az izopropilos flakonra, és alaposan áttörlöm, átmosom vele a nyákot, hajtok kettőt a papíron, és a papír belső, még tiszta felével újra áttörlöm.
Ahogy elpárolog róla az alkohol, megdöntöm, és a papír élével még picit meghúzogatom lefele, hogy ha maradt esetleg itt ott apró szösz akkor azt lehúzzam róla.
Bedugom a vasalót, közben ráigazítom a papírt. A vasaló a 2-es és a 3-as fokozat között van, a 3-as a max. Amikor látom illetve hallom hogy a vasaló felfűtött (kattan a bimetal, elalszik a lámpa), akkor elkezdem vasalni. Finoman, nem rányomva, szinte csak a saját súlyával. Alaposan húzogatom ide oda, körözök vele, általában több mint fél percig, van hogy akár 1 percig is, hogy a papír teljesen kisimuljon, eltűnjenek alóla a légbuborékok amik a hőmérsékletkülönbség miatt jönnek elő. Van hogy a nyomat ilyenkor már nagyon halványan átsejlik a papír alól.
Ahogy végeztem, finoman áthúzom az egész felületet egy összehajtott papírdarabbal, de ezt sem nagyon nyomom rá, éppen csak. Azon melegében, nem megvárva hogy elkezdjen kihűlni és felhólyagosodnia papír, viszem a mosdóba, ahova engedek annyi vizet hogy ellepje. A vízbe mártva az első pár másodpercben amikor kezd megindulni a papír hólyagosodása finomam az ujjaimmal visszanyomkodom a hólyagokat, majd benne hagyom a vízben egészen addig amíg már teljesen átázik a papír, átlátszik a nyomat. Ekkor várok még 1-2 percet, majd kiveszem, és a papírt egyben lehúzom, ami rajta maradt vékony rétegben azt pedig az ujjbegyemmel ledörzsölöm róla, ezt is a víz alatt.
Ha tiszta, újra felfűtöm a vasalót, és háttal ráteszem a vasaló talpára, hogy újra felmelegedjen. Eztán átvizsgálom erős fényben nagyító alatt, és mehet a maratóedénybe.
(#) Ge Lee válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
A kép lemaradt, ezt a múlt héten csináltam. Az SMD ellenállás meg az SMD tranyó alatt átmegy a 0,5-ös vonal, ez nekem bőven elég. De ha nagyon muszáj, az IC lábak között is átviszem a 0,3-as vonalat, azzal sem volt még gond.

B100_vasi.JPG
    
(#) BODHEAD válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Kipróbáltam amit javasoltál, nem lett jobb a helyzet. Mindent úgy állítottam be a vasalón is ahogy javasoltad, szintén csak a vasaló saját súlyát használtam, kör körösen mozgattam ide-oda nagyjából 1 percig (kicsivel több ideig is) de sajnos szintén nem vezetett eredményre. Csatolom képek formájában mit használok zsírtalanításra.
(#) Ge Lee válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Szemmel láthatóan nem tapad a nyomat a rézre. Hogy ennek a zsírtalanítás módja-e az oka, vagy a nem megfelelő vasalási technika azt innét nem tudom megmondani. A denszesz emlékeim szerint nem jó, a nitrohigítóból sem mindegyik, mert nem egyformák.
Ha van esetleg egy érintetlen nyákod, hulladék is jó, akkor próbáld meg azzal ahogy írtam. Háztartási, ABC-ben kapható sósavval töröld át először, csiszolni meg vizezni eszedbe se jusson. A végén meg a nitró, ha nincs otthon annál tisztább oldószer. A papírod milyen? Mert ez nekem mezei papírnak tűnik.
(#) niedziela válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Zsir, meleg, toner, papir, széljárás.... ha ezek állása ideális akkor tudsz igy panelt készíteni.
Öt emberből ötnek nincs két egyforma mozdulata, vagy amit ugyan úgy tesz. Sőt...
(#) elektroncso válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Én továbbra is fenntartom, hogy a vasalód hőmérséklete túl alacsony. Milyen vasalót használsz?
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nekem egyik toner festéke jól tapadt a rézre, másik toner már sehogyan sem, bárhogyan variáltam mindennel.
(#) bbatka válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Ezt csak megerősíteni tudom. A Samsung nyomtatóm festéke alkalmatlan vasalásra. Sok kísérletezés után inkább maradtam a fotózásos technikánál.
(#) BODHEAD válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
moulinex cronomate 44
(#) BODHEAD válasza bbatka hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
samsung ml1510
(#) Bakman válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A denaturált szesz nem párolog el maradéktalanul.
(#) Epu2 válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A nitro hígítók kisebb nagyobb mértékben szennyezettek. Már jártam úgy, hogy a nitrolakkot összerántotta a hígító. Szerintem az aceton is jobb. (Nem körömlakk lemosó.)
(#) kaqkk válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Milyen papírt használsz ?
(#) CHZ válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Denszesz nem ok, alkonek jobb. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) eyess hozzászólása Jan 12, 2019 /
 
A Denszesz is nyugodtan megteszi , semmi gondot nem okoz.Hiányzik egy két információ.A papír milyen , a vasaló súlya először elég , de később már jobban kell nyomni rá.A vasaló hőfoka legalább annyi legyen mint a nyomtatód üzemi hőfoka a toner por miatt.A nyáklap nincs megfelelően előkészítve .Összefogdostad e még stb stb stb .
(#) Bakman válasza CHZ hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Nekem teljesen mindegy, én előre lakkozott panelt használok.
(#) BODHEAD válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
münyomó
(#) bbatka válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Az enyém Samsung ML1640.
(#) Ge Lee válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
A 1510-et nem ismerem, nekem az első egy ML1610 volt, a gyári tonerrel tökéletes volt. Most egy ML2525 van, ez is tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) niedziela válasza BODHEAD hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Akkor már kezded érteni a lényeget ?
(#) nagym6 válasza niedziela hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 1
 
Nem véletlen, hogy ennek a topicnak 99%-a szól a vasalás nehézségeiről, 1%-a a fotóeljárás nehézségeiről.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
(#) Temela válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2019 / 2
 
Szia!

...,mert aki nem tudná a denszesz, azaz a denaturált szesz, mint a nevében is benn van "piszkított", szennyezett szesz( "direkt emberi fogyasztásra alkalmatlanná téve..."). A maradvány e miatt van. Csak a gyógyszertári (,amit nem akarnak neked eladni/nem lehet, mert alapanyag) az közelíti meg a 100%-os tisztaságot (cca. 98-99%), mert víz mindenképpen van benne. Sőt titkon elmondom, ebből csináljatok "kommersz" pálinkát és ezt-azt, nem lesz semmilyen utóíze, és a bódultságon kívül más káros hatása.
(#) Bakman válasza Temela hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Miért nekem magyarázzátok ezt? Tényként leírtam, hogy nem párolog el maradéktalanul, erre ketten is írjátok, hogy nem jó. Finoman utaltam arra, hogy ezzel zsírtalanítani vasalás előtt nem túl szerencsés. Nem mindha próbáltam volna valaha is NYÁK-ot vasalni (elnézvén a hibalehetőségek számát, nem is akarom kipróbálni, egyébként ezt is leírtam már egyszer), más alkalmazás okán tudom.
(#) Temela válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 12, 2019 /
 
Bocs rossz a becslésed. A fotónak is sok buktatója van. Pl: a legfontosabbak: vastag a lakkréteg(, ha te fújod), a megvilágítási idő és intenzitása, a film megfelelő takarása, a szösz ( az a "kiba... szösz), ami valahonnan mindig előkerül, az előhívás/fixálás se mindig az igazi, továbbá az is csak a maratáskor derül ki, hogy mégis akad olyan, ahol nem volt elégséges a takarás. Ja az alávilágítást már nem is emlegetem. Persze nem -és rá beszélnék bárkit bármelyik eljárásra, csak mindenki azt dicséri persze "pártatlanul", amelyik neki bejött. / nekem volt olyan, hogy az majdnem új lenyomatom marattam ki, ami alig látszott a fólián.
Következő: »»   1293 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem