Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   264 / 579
(#) fastaction válasza sany hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
A holló is és az összes varjúféle rendelkezik ezzel a meglepő inteligenciával . A munkahelyem körűl sok a szürkevarjú , szarka , csóka , és elég meglepő dolgokat művelnek . Nyáron motorral járok és egyszer a hangos brümmögést megbosszúlva fejen dobtak egy majonézes tubussal !
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) Frankye válasza fastaction hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Idézet:
„fejen dobtak egy majonézes tubussal”

Bocs, de ezen nagyot nevettem! Elég vizuális típus vagyok, elképzeltem a történteket...
Természetesen nem Rajtad nevettem, hanem a szituáción.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Egy kis keresgélés eredménye:
AMD:
Idézet:
„More recently, the “AMDFLAWS” press releases [16] claimed to have shown a hardware backdoor in the AMD chipset. 5

The Secure Processor is a 32 - bit ARM Cortex A5 processor
The Secure Processor is a 32-bit ARM Cortex A5 processor that sits alongside the main CPU inside the chip. It is responsible for creating, monitoring and maintaining the security environment. Its functions include managing the boot process, initializing
various security related mechanisms, and monitoring the system for any suspicious activity or events, and implementing an appropriate response.
AMD Secure Processor integrated within SoC ARM Cortex A5

Intel:
Originally, ME was a 32-bit ARCompact microcontroller running Threa...me OS.
(#) tbarath válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Huhh, a 2. link az nagyon kemény tőzsdei manipuláció, vagyis annak kísérlete.

De így már értem, hogy mire gondolsz, a mgmgt feladatok jellemzően ARM magokkal vannak megoldva. De ezek szerintem nincsenek egy tokban a procival.
(#) Hp41C válasza tbarath hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Továbbmegyek:
Az első hozzászólásomben hivatkozott US szbadalmi bejegyzések szövegéből idézek

A microprocessor having a control register to which the manufacturer of the microprocessor may limit access. The microprocessor includes a manufacturing identifier that uniquely identifies the microprocessor and that is externally readable from the microprocessor by a user. The microprocessor also includes a secret key, manufactured internally within the microprocessor and externally invisible. The microprocessor also includes an encryption engine, coupled to the secret key, configured to decrypt a user-supplied password using the secret key to generate a decrypted result in response to a user instruction instructing the microprocessor to access the control register. The user-supplied password is unique to the microprocessor. The microprocessor also includes an execution unit, coupled to the manufacturing identifier and the encryption engine, configured to allow the instruction access to the control register if the manufacturing identifier is included in the decrypted result, and to otherwise deny the instruction access to the control register.
Includes - tartalmaz.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) tbarath válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Tudom mit jelent az include szó. Itt amúgy nem a TPM-ről van szó? Bővebben: Link
(#) bbatka válasza fastaction hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Vigyázni kell a varjakkal. Elég sok időt töltök a vízparton, pecázok. Egy alkalommal süvítő hangot hallok. A horgász székemen összehúztam magam, éreztem közel lesz a becsapódás. kb. 20cm-el vétette el a fejem. Halva a becsapódás magam mögé nézve, meg is találtam egy diót az iszapba nyomódva. Az autóm tetején is van egy benyomódás. Szerintem az is az ő művük.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) Feri007 hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
The Art of Making a Nixie Tube
https://www.youtube.com/watch?v=wxL4ElboiuA
(#) Tardief hozzászólása Feb 11, 2019 /
 
(#) vilmosd hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Így képzelték száz éve a villanyos jövőt. The Electrical Experimenter
(#) Inhouse hozzászólása Feb 20, 2019 / 2
 
HÉV gyorstalpaló Még azok az ellenállások!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) küzmös Gergely válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Ki gondolta volna hogy ez ilyen kisipari faék.. S ha megszakad egy ellenállás?
(#) sonajkniz válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 21, 2019 / 1
 
Idézet:
„S ha megszakad egy ellenállás?”

Egyfelől nem gyakori hiba, másfelől hamar lehet cserélni.
Amúgy meg mi van akkor, ha kimarad egy fokozat.
Van ott még elég.
(#) BarnaPili válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Mint egy szelet dinnye.
(#) sany válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 22, 2019 /
 
Mennyi áram folyhat keresztül ezeken az ellenállásokon!?
(#) Inhouse válasza sany hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Nem kevés...
Feléled a mikrohullám. Az utolsó 3 mondat azért elég érdekes...
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Gyorsabb, mint az optika?
- Az elektromágneses sugárzás fénysebességgel terjed. A mikrohullám és a fény is az. Azonban a fénysebesség az adott közeggel változik. Levegőben közel megegyezik a vákuumbelivel, azonban, ha valamilyen ennél nagyobb törésmutatójú közegben halad, akkor ott alacsonyabb lesz a fénysebesség. Az optikai szál pont egy ilyen közeg. Vagyis igen, a mikrohullám gyorsabb, mint a fénykábelben haladó fény. Ehhez jön még az, hogy a láncba beépített ismétlőknek mekkora a késleltetési idejük. Pontosabban inkább az a kérdés, hogy egy adott távolságot hány szakasszal lehet lefedni, mert minden szakaszhatár késleltetést visz be.
- A mikrohullám megelőzi a vezetékben haladó áramot?
Egyrészt a vezetéket tápvonalként tekintve, ott létezik egy "terjedési sebesség" nevű fogalom (de ezt már régen tanultam, így ezt lehet, hogy rosszul gondolom). Másrészt viszont, a távvezeték-rendszerben vannak transzformátorok, amik át és visszaalakítanak, ezzel fázistolást okoznak. Egyértelmű, hogy a hálózat egészét tekintve szinkronban kell lenniük egymással, de azt a fázistolást figyelembe lehet és kell venni. Emellett a mikrohullám egyenesen terjed, a távvezeték viszont kerülgeti a tereptárgyakat (pl. egy várost...), ezért hosszabb utat jár be.
- A bróker pedig egy "külön állatfajta"... Azonkívül van rá pénze, hogy a szolgáltató többszörös költséget is felszámoljon ezredmásodperces gyorsításért. Megfizeti, mert hisz benne és nem gondolkozik azon (sem), hogy az ő saját reakció-ideje ennek többszöröse... De akár még igaz is lehet a mondat.

Összességében érdekes volt a cikk. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Idézet:
„vezetéket tápvonalként tekintve, ott létezik egy "terjedési sebesség" nevű fogalom”

Igen, ott is létezik. A vezeték körüli dielektrikumban terjed az elektromágneses hullám, az pedig vezeték esetén mindíg csökkenti a terjedési sebességet, mert a vezetéket, vezetékeket valaminek tartani kell. Ezt a tulajdonságot használni is szokták, ha a fizikai méret csökkentése a cél. Pl. stip line, (nyák) tekercs antennák (kemény műanag tartó, amire a sugárzót tekerik, cirkulátor, izolátor, hibridek (speciális ferrit anyagok).
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Lehet hülyeséget írni, ha valakinek halvány lila dunsztja sincs arról, hogy mi az az 5G. Még igazán be sincs vezetve, de már kárognak.
Sokkal nagyobb baj lesz a társadalmi hatása. Az igen kis késleltetés miatt, a robotikával társítva, szinte valós időben lehet táviráyítva elvégezni bármit.
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Én tudom, mert jártam mérőlaborban mobiltelefonnal. Magának a készüléknek volt a legkisebb a zavarkibocsájtása. De van abban nem kevés igazság, hogy kipróbálatlan interferenciákkal rendelkező, világméretű hálózatot építeni, ekkora adat és rádiósűrűséggel és összteljesítménnyel - beláthatatlan következményekkel jár élettanilag is. Nyilván biztonsági oldalról is gond - nem is kicsit.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Az 5G is impulzus moduláció, sokkal kevesebb az átlag vivő teljesítmény, mint egy hagyományos GSM -nél, és pláne kevesebb, mint egy analógnál. Az 5G -nél, ahogy a 4G -nél is, ha nincs forgalom, sugárzott vivő sincs. Egyébként a kisugárzott vivőteljesítménynek lehet élettani hatása, bár már nagyjából 30 éve élünk ebben a rádiótelefonos környezetben, eddig még nem nagyon sikerült bizonyított kutatásokat végezni a hatásról. Ezt majd néhány generáció után lesz lehetséges elvégezni. A baj csak az, hogy nem nagyon lesz kontrollcsoport.
Az interferenciás termékek sokkal kisebb szintűek, mint maga a vivő, az interferenciás zavarok nem az emberre (élő szervezetre), hanem a hálózat elemeire károsak, ezért is nagyon fontos, az interferenciás sugárzás lehető legalacsonyabb szinten tartása.
(#) sonajkniz válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Úgy látom, te jártas vagy ebben.
Most azt nem akarom vitatni, hogy mennyire káros, vagy sem.
Engem inkább ez érdekelne:
Idézet:
„5G modem, támogatja a 28 GHz-es sávban való üzemelést, melyet már milliméteres hullámsávnak is neveznek. A 800 MHz-es sávszélesség mellett lehetővé válik akár 35,46 gigabit per másodperces adatsebesség elérése is.”

Nekem nem jön ki a matematika. Ugyebár 1Hz frekvencia nem egyenértékű 1 bit adattal. Ennél vélhetőleg azért több kell.
Márpedig a 35,46 gigabit/másodperc Hertzben kifejezve több mint 38 GHz.
Akkor most hogy is van ez?
Vagy ez is olyan vakítás, mint a hangtechnikában a PMPO?
(#) Kovidivi válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Számomra az is érdekes, hogg a cikk olvasása közben percenként kellett egy reklámot átgörgetnem. Az egész oldalon van vagy 20 reklám. Nekem ebből az jön le, hogy a lehető legfigyelemfelkeltőbb cikkeket fogják feltölteni, a valóságot akár a teljes hazugságba fordítva. A lényeg a nagy olvasottság, és a sok zsozsó! A másik: egy ember (lehet nem is létezik) kitalált valamit, és megosztotta. Hogy igaza van-e, senki sem tudja.
Figyelem! Nem azt mondom, hogy a cikk hazudik, vagy hogy az 5G a király, hanem azt, hogy én az ilyen oldalakon olvasott híreket nem veszem figyelembe, olvasás után azonnal elfelejtem (akarattal). Ez olyan, mint a pletyka. Aki kicsit is logikusan gondolkodik, máshonnan szerzi be a napi információját.
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Most töltöttem le a legújabb Firefoxot - egy darab reklám sem jött azóta !
(#) kameleon2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Távközlő műszerész az alapszakmám . Pontosan értem mit mondasz, de te meg tudod mondani, hogy általad soha nem látott és soha nem tesztelt készülékek milyen egyéb, a gyártó által sem ismert hatású sugárzással fognak bombázni? Én nem. Főleg azok után, hogy egyes EMC méréseknél olyan frekiket produkált néhány készülék, ami a gyártó adatlapjában egyáltalán nem is szerepelt. Nem is kis nevenincs gyártókról beszélek, hanem például A Texasról. Teljesen új és kommersz környezetben teszteletlen prototípusok lesznek a készülékek - ahogyan már most is sok készülék. Hiába értem, hiába tudom, hogy műszakilag mit tud egy ilyen berendezés - élettani referenciatesztek nincsenek, mert soha, senki nem használt még ilyen magas frekvenciákat a tömeggyártásban és tömegtesztben. Meg tudod mondani, hogy a rövidülő hullámhossz a sejtek közötti térbe hogyan fog befurakodni? Hogyan befolyásolja a DNS-t, a termékenységet, az intelligenciát stb? Szerintem egyikünk sem tudja addig - amíg meg nem történik. Csak lehet, hogy már késő lesz, mert az óriásprofit reményében egy mellényúlással kiirtják a fél emberiséget.
(#) Skori válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Csak összehasonlításképpen, az 5GHz-es wifi-n 40MHz sávszélességet használva, 833Mbps elméleti sávszélességgel tud összeállni a kapcsolat, és a gyakorlatban is (a körülményektől függően) 100....500Mbps közötti adatsebesség elérhető. A modulációs módokat kihasználva érhető el ennyi, azaz pl. egyszerre modulálható az amplitudó és a fázis is. ez pl. az ADSL esetében is így van. Ha jól tévedek 8 féle fázishelyzetű vivőt, és 3 féle amplitudót kapcsolgat, és sok vivő van egyszerre egymás mellett, és mindegyik modulált vivő viszonylag keskeny sávot foglal el.
(#) pucuka válasza sonajkniz hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Az, hogy milyen a vivőfrekvencia (28 GHz) az szinte közömbös, a lényeg, hogy abban a sávban rendelkezésre álljon elegendő sávszélesség. 450 MHz -en is működik 4G -s hálózat, de az már elég necces, mert csak max 2*10 MHz áll rendelkezésre, ha az egész 450 sávot csak ez az egy szolgálat használná. A valóságban ennél sokkal kevesebb áll rendelkezésre. 28 GHz -en akár több 100 MHz széles csatorna is rendelkezésre áll.
Az adatsebesség pedig növelhető a sávszélesség rovására, ez történik a 4G, és 5G -ben is, párhuzamos adatátvitel van. Ezért nem működik az egyszerű matek.
(#) Skori válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Az utóbbi időben a Firefox nagyon sz@r lett. Amikor megjelent egy kicsi, villámgyors böngésző volt, alacsony erőforrásigénnyel, simán lealázta az összes többi alternatívát. Ma meg egy nagy, lomha, erőforrás-zabáló. Az egyetlen oka, hogy mégis ezt használom az az adblock-plus, mert jól bekonfigurálva, soha, sehol, nem látok reklámot. Mióta PC-t bővítettem az erőforrásigény "belefér a keretbe", de attól még rossz ránézni, hogy most is pl. közel 1Giga RAM-ot foglal. Volt amikor a régebbi PC-m erősen belassult, és kiderült valamiért felszaladt 6Gb-ra a Firefox memória-foglalása.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2019
(#) kameleon2 válasza Skori hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Igazad van. Valóban lezabálja az erőforrásokat. De... lehet konfigurálni. Most valamit nagyon eltaláltak rajta, mert olyan oldalak, ahol ezer felugró reklám volt úgy blokkolta, hogy használható maradt a tartalom. Például az idézett oldalon én kizárólag a hasznos tartalmat - a cikkeket láttam. Igaz a facebook is belassult, mert ott is a jelentős része az információnak - reklám...
Következő: »»   264 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem