Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ha jól sejtem, arról van szó, hogy ne csak a lézer kapcsolási frekvenciája legyen nagyobb (pl 2400x600) hanem a lapmozgató mechanikájé is. Elég drágák az 1200x1200-asok
Ha legfeljebb tudja a nyomtató azt a felbontást , ami éppen oda van írva , akkor az több mint valószínű , hogy csak szoftveres állítást jelent.Viszont az eggyel lejjebb lévő felbontást , ami 600 DPi , azt ezer százalék , hogy tudja hardveresen is .Tehát minél nagyobb egy műszaki leírásban a DPi szám , az biztos , hogy csak szoftveres lesz , de az előtte lévő felbontást többnyire hardveresen is fogja tudni a nyomtató.
Hello Urak!
Egy olyan kerdesem lenne, hogy milyen furot használtok nyak furashoz? Hss vagy karbid ? Ill milyen geppel furjatok ki a pdl 0,7-0,8mm furatokat?
Fúrni mindenképpen oszlopos fúróval, egyrészt csak így lesz merőleges a furat a panelra, másrészt nem kell a másik kézzel semmit sem tartani, csak a kart kell húzgálni.
A HSS-el jó fúrni, de nem erre való, 10-20 furat után már nincs éle, sorjáz, és mindkét oldalon feltüremkedik a furat körül az anyag (csúnya, púpos lesz a furatok pereme). A karbid az nagyon jó, de duplán vigyázni kell vele. Ha pici oldalterhelést is kap, azonnal törik. Aztán teljesen más élképzése van mint a HSS-nek. A HSS az finoman, lassan megy az anyagba, a karbid meg durván belekap, úgymond jóval nagyobbat harap. Ha nincs kellően leszorítva nyák, simán felkapja, nekem párszor már felemelte a nyákot a kezem alatt. Én úgy fúrok hogy van egy gyalult deszkadarab a gép asztalán, és azon tartom, illetve tologatom a nyákot az ujjaimmal. A másik kezemmel meg húzom a kart.
Oszlopos fúró??
Nem kicsi a fordulat? A karbidnak kéne legalább 20000. Vagy valami spec oszlopos fúród van? FA 16 gépem van de sztem ezeknek a futáspontossága csak tized pontosságú. Egy 0,7mm-es karbidnak 0,1mm ütés elég is. Eltörik... Idáig kézből fúrtam kis panelfúróval, de nem mindig sikerül forrszem közepére fúrni. Pedig 0,5mm furatot állitok be a Sprintben, h megvezesse. Mondjuk a szemem is elég rossz sajnos. Jó lenne vmi preciz kis szerkezet... Kiváncsi vagyok a többiek mivel-és hogy fúrnak... Idézet: Az én oszlopos fúrógépem (Proxxon TBM 220) elvileg 4700-at fordul, 0.4 - 0.5 mm-es karbid fúrószárral kényelmesen lehet vele fúrni. Ha nem életlen a fúrószár, szép a furat is. „A karbidnak kéne legalább 20000.”
Szia!
Én cd rom mechanikából csináltam állványos fúrót. Elég stabil, könnyű vele fúrni. A karon van egy mikrokapcsoló azzal indul a motor. Azóta kapott ledes világítást is. Idézet: Ha príma éles a fúró, akkor nem vezeti meg, mert az mindenbe egyből beleharap. Tehát ha fúró egy része rézre megy, nem nyomja odébb a hegyét. Életlenebb fúró már jobban bevezeti a hegyét a furathelyre, mielőtt fúrni kezdene. „Pedig 0,5mm furatot állitok be a Sprintben, h megvezesse.”
Tetszik a falicsempéd! Ilyen van nálam is a konyhában
Próbálok odafigyelni mi van a háttérben ha fotózok. Pl.: neten találni fürdőszobában készült szelfiket, melyeken a mosdókagylón ott figyel a rezgőpajti.
Tetszik a mechanika!
Én mit össze agyaltam, hogy hogyan lehetne megvezetni a fúrót.
Én HSS 0,5-öt is még kézben egy dremel 200 segítségével ki szoktam fúrni. Ha nagyon sorjázna, arra legegyszerűbb megoldás eddig az volt, hogy csak félig eresztem bele a panelba a fúróhegyet és mindkét oldalról "támadok". Erre 0,5-ös furat esetében még nem volt szükség, 1mm-es esetében viszont nem árt, nehogy letolja a forrszemet a túloldalt.
Alátétnek én hungarocell kockát használok, az nem bántja a fúrószárat, ha beleszalad. Példának okáért a mellékelt képen látható pic demoboard vasalva készült 0,6-os furatokkal, 0,3mm-es vezetősávokkal. Idézet: 0.5mm-nél pont eltalálod a furatot másik oldalról? „mindkét oldalról "támadok"”
A menetes szár 8-as, a vízszintes 6-os, nem érdemes kisebből csinálni mert nem lesz merev. A fekete közdarab egy csomagtartó gázrugóról van. Az alap egy laminált padló darab,amire később csavaroztam alulra két fenyőlécet hosszanti irányba. Az alátétek is legyenek nagyok, az is növeli a merevséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
Idézet: Eddig sikerült „0.5mm-nél pont eltalálod a furatot másik oldalról?”
A vezető oszlopoknak sincs semmi kotyogása, és billegése?
Oldal irányból hihető, (mert kettő oszlop), de elölről az egynek számít. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
Nekem EZ VAN, de ez is billeg minimálisan.
Azért egész jól használható még 0,6-os keményfém fúróhoz is. A padokba 14 mil - es lyukat teszek, és igenis megvezeti az új fúrót is. Hogy ne törjön a fúró annak az a titka, hogy hosszan kell befogni, és jól megpörgetni. Vastagított szárú fúrót nem szabad használni, mert nincs rugalmassága. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
Kicsit életlen a kép , de ezt a gépet direkt a vastagított szárú fúróhoz "építettem" 400W os 38voltos kínai marómotor ER11 es patronos befogóval (kb 1 évig használtam nyákfúrásra) Azt az állványt amit te használsz 3 nap után a kukába vágtam , tényleg csak a bolti fekete biliacél fúrókhoz jó.
Ha rendesen akarsz dolgozni (nem kétfelől támadni) akkor vegyél egy rendes fém fúróállványt és egy nagyfordulatú motort .Minden más csak "időtőltés" A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
Nekem is ilyenem van, illetve volt, mivel a gyári talpa elég silány minőségű, és nem volt merőleges a vezetők tengelyére, így lecseréltem sajátra az asztalát. Így már tökéletes a vezetés, de ahogy írod, kismértékben billeg. Mindenesetre ez a billegés nem akkora mértékű, hogy ne lehetne vastag szárú karbid fúróhegyekhez használni. Nagy fordulat kell, és finom előtolás, így nem törik el a fúróhegy!
Nincs érezhető kottyanás. Nagyobb erőhatásnál (kézel hajlítva) a lemezkeret és a tartócsavarok mozdulnak, de fúrás közben nincs akkora erő, teljesen stabil és pontos. Karbid fúróval használom.
A "kocsi" három ponton illeszkedik a vezető rúdakhoz, csak le és fel tud mozogni. Ha ez nem vált volna be, nyomtató rudakból és siklócsabágyaiból oldottam volna meg. Esetleg csapágyak + szögalumínium is jó megoldás. Meg kell nézni pár hobby CNC-t, vannak jó ötletek. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
Én ezzel furkálom a paneleket, de most lusta voltam és inkább legyártattam a JLCPCB-vel tiz darab 10x10cm-est +posta 2300ft volt .
Szóval 10db két oldalas panel max10x10cm forrasztásálló maszkkal pozíció számozással furatgalvanizálva. Igaz én kisseb paneleket gyártattam,de a 10x10cm is enyibe kerül.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2019
Szia, igen PLA -ból nyomtattam.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
Hahh...hát úgy könnyű!!
Jón néz ki..., főleg a színe!!
Ha már van egy 3D nyomtatóm akkor használható dolgokat nyomnyomtatok nem lomot.
Vasalásos technikához kapható "kínai sárga papírnak" melyik felére kell nyomtatni?
Az egyik oldala fényes fólia hatású, oda nyomtatok de nem szép a leválás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |