Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   126 / 167
(#) Ge Lee válasza msandor77 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Nem tudom milyen ponthegesztőről van szó, de akármilyen legyen is, gondolom nem a fázissal hegeszt, sőt van neki valami vezérlése is, ami meg pláne nem nagy feszültséggel működik, hanem valami 12V-tal vagy akármennyivel. Arra meg bármelyik szkópot rá lehet tenni, de 1:10-es mérőfejjel meg a hegesztő feszültségre is.
Mondjuk ilyen olcsó tenyérszkópokon legfeljebb a működés jelalakját látod ha látod, egyéb dolgokat, tranzienseket már nem. Egy DSO138 sem nagyon képes már egy 40kHz-es négyszögjelet sem rendesen megjeleníteni. A tranziensek meg a MHz-es tartományban vannak.
(#) msandor77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Igazából 230V-os a vezérlő nagyfesz része, az megy a trafó primerére.
Azt nézném meg.

Akkucellákhoz csinálok ponthegesztőt.
(#) kendre256 válasza msandor77 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Ezzel a grafikus multiméterrel szinte csak az 50 Hz-es hálózati feszültség torzulásait tudod megnézni, mert 10 vagy 20 kHz a sávszélessége. Egy erősítő vizsgálatára már nem alkalmas, ahhoz legalább 200-500 kHz-es sávszélességű oszcilloszkóp kell. De még ezek is játékok, a felhasználástól függően egy oszcilloszkópnak 10-20-50-100 MHz-es sávszélességűnek kell lennie.
Ez a grafikus multiméter olyan, mintha lenne egy négy személyes egyszerű autód, amivel mondjuk 5 km/h sebességel tudnál menni. Gyakorlatilag szinte semmi értelme nem lenne, a biciklisek előzgetnének.
A DSO-138 kitet azért ajánlották, mert a multiméter 10(20) kHz-es sávszélességéhez képest ez már 200 kHz sávszélességű. Ez is játék kategória, de ezzel legalább egy hangfrekvenciás erősítő durva torzulásait, vagy egyszerűbb gerjedéseit megláthatod, míg a multiméterrel nem.
(#) Ge Lee válasza msandor77 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
A trafó szekunderje kb. ugyanúgy fog kinézni mint a primerje, tehát a szekundert is meg tudod nézni. A primer oldalon nem illik méricskélni mert csípni fog ha hozzáérsz a szkóphoz. Asztali DSO-val nem is nagyon lehet, olyan kell amiben van akku (pl. Owon SDS sorozat), én jelenleg olyannal csinálom és akkor nem csinálsz zárlatot a hálózaton. Vagy csöves szkóp kikötött védőfölddel, és szigorúan nem megérintve mérés közben. Vagy eleve hordozható kézi DSO szkóp, csak azok horror árban vannak.
(#) robinson válasza msandor77 hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Nekem itt az OWON VDS1022i-t ajánlották, és nagyon örülök, hogy hallgattam a tanácsokra, csak ajánlani tudom. 100MSps-t tud, 25MHz bemenettel, és ami utóbbi kommened alapján neked szerintem igen hasznos, gyárilag le van választva az USB, tehát a géped sem ölöd meg vele. Ami hátránya, hogy a memóriája elég kevés, viszont a trigger nagyon jól beállítható, ezzel nagyjából kompenzálja is a memória hiányát. Nekem még sosem volt kevés. Ebay-ről 26-ért vettem, egy hét alatt kihozta a DPD (KÍNÁBÓL!!!), és még csak meg sem sarcolták. Korábban úgy emlékszem már belinkeltem ide az eladót, akitől vettem.
(#) msandor77 hozzászólása Feb 2, 2019 /
 
Köszi mindhármatoknak a hasznos tanácsokat.
Vagy elengedem a dolgot, vagy veszek egy kitet "játszani" és erősítőt méricskélni, vagy veszek egy Hantek/Owon PC alapút.
(#) elektro13 hozzászólása Feb 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Mi a véleményetek a c1-127 -es szkópról? Érdemes lenne használtan, kb. 30.000 forintot kiadni érte?
Műszaki adatok:
(#) Ge Lee válasza elektro13 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Ezt helyetted senki nem tudja eldönteni. Ennyiért általában már 100 megás szkópok is vannak, ha nem is ilyen állapotban. Az mondjuk dicséretes, hogy nem 100 hanem 50ns az időalap vége, így 5ns/osztásig lehet nyújtani, bár az már úgysem mérvadó a 7ns-os felfutás miatt.
(#) elektro13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Köszi, akkor inkább egy 100 megásra hajtanék...
(#) Ge Lee válasza elektro13 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Nem lebeszélni akartalak, ha tetszik vedd meg. Az a baj, hogy mára ezek nagyon értéküket vesztették. Én 20-ért sem tudtam eladni a 100 megásat pedig hetekig hirdettem, úgyhogy megmarad, mert elajándékozni azért mégsem fogom.
(#) elektro13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Őszintén szólva én is soknak találom, amit az eladó kér érte.
Ha már beruházok egyre, és ennyi pénzért jobb is van, akkor inkább várok a következő jó lehetőségre...
(#) jattila48 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Milyen 100 megás oszcilloszkóp az, amit 20e-ért sem tudtál eladni. Engem érdekelne.
(#) szikorapéter válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
40-ért nem vitték el az enyémet (2x100mhz tárolós).....
(#) jattila48 válasza szikorapéter hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Megírnátok, hogy pontosan milyen típusú és állapotú szkópot nem vittel el ilyen potom összegekért? Ugyanis amikor kerestem, a használhatókat sokkal drágábban árulták, és elvitték. Valami elkerülte a figyelmemet?
(#) Ge Lee válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Ez konkrétan egy Dumont 1100P (amerikai). Mondjuk ennek van némi szépséghibája, meg a forgókapcsolói kontakthibásak. Ettől még persze használható, csak szét kellene szedni és megpucolni. Nem mellesleg van hozzá rajz, mindene javítható, nem az a kategória ami ha tönkre megy el kell dobni, mert tele van speciális, be nem szerezhető dolgokkal. Szóval ennyiért sem szívesen adom el, mert ennyit nekem is bőven megér, csak hát nem fér el az asztalon, így az asztal alatt pihen letakarva hogy legalább ne porosodjon.
(#) szikorapéter válasza jattila48 hozzászólására (») Feb 4, 2019 1 /
 
Egy 7623-as tektronix 3 fiókkal (egyik egy 100-as időalap, másik egy 2x100-as bemenet, a 3.-at meg sose használtam valami betűs. ) Még megvan.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 4, 2019
 
Ne bizniszeljetek a fórumban. Erre ott az apró részleg.
(#) tbarath hozzászólása Feb 8, 2019 /
 
Ez egy érdekes kis project: Bővebben: Link.
Kiváncsi vagyok mennyiért mérik majd, mert ezekkel a speckókkal már sokaknak elég lenne.
Egyelőre "coming soon" a dolog.
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Van itt hasonló az nem olcsó.
(#) tbarath válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Arról már hallottam, de sajnos igazad lesz, azt hiszem.
Idézet:
„The first batch of units will be available for a special discounted price, which we estimate to be around 750 EUR. The final price will be known after we finish with the process of selecting all suppliers.”

Bővebben: Link

A 100-200 EUR ársávban instant-get lenne, de a 750-nek a fele is sok.
Szkópból az a 250/500 MSps elég szinte minden hobbista melóra, a kvázi korlátlan memória pedig rohadtul csábító, de a többi fölösleges rajta. A 125 MHz-es spektrum analizátor inkább csak vicc, egy saleae logic klón kínából aprópénz, a többi pedig nem igazán érdekel.
Nettó 350 EUR áron van most akciósan 200 megás Siglent szkóp, kijelzővel, táppal, gombokkal, garanciával...
(#) devergo74 hozzászólása Feb 9, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy új digitális oszcilloszkópot hobbicélra. Olvasgattam itt a fórumot, és nem igazán tudok dönteni. Különálló szkópra gondoltam, értem ezalatt nem pc-re köthető. Max ár amit rászánnék kb 150ft lenne.
(#) Ge Lee válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Hát, 150Ft-ért nem nagyon adnak. De ha 150 ezerre gondoltál, akkor abba a 1202X-E éppen belefér. Újba én biztos hogy ilyet vennék (fogok is majd ha eladom a 1052DL-t). Egyetlen hibája hogy nem lehet bele akkut tenni.
(#) devergo74 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Köszi az infót, megrendelem. Igen 150-ezerre gondoltam.
(#) devergo74 hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Ismerősöm most vett egy Rigol DS1054Z (50MHz/ 1GS/s) akciózva 142ezer Ft-ért, négy opcionális tartozékkal ami eddig csak próbaverzióként volt a szkópon. Lehet hogy jobb vásárt csinált mint én a Siglent 1202X-szkóppal.
(#) duke hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Jó ideje kiváncsi volnék rá, szerintetek miért sporolnak a gyártok az oszciloszkopok memoriájával ?
A gigabyte-ok korában érthetetlen, hogy az oszciloszkopok nagyrésze még mindig pár kbyte memoriával rendelkezik, miközben mondjuk 100 megabyte memoria pitiánernak tünik manapság.
A számítógépek memoriájából kiindulva, sem az ár, sem a sebesség nem idolkolhatja.
Persze tudom hogy vannak azért normális nagyságu, legalább pár megabyte memoriával szerelt oszciloszkopok is, itt az előző hozzászolásban emlitve lett pár, csak érthetetlen miért nem számít alapnak legalább pár 10 megabyte.
(#) tbarath válasza duke hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
Így szegmentálják a piacot. Ha több tárolható mintát akarsz, akkor vegyél komolyabb szkópot, fizess többet. Ezért "szúrják ki" az ember szemét az alsóbb kategóriákban pártíz kpts memóriával. Még lehet drágább is így az alkatrész, mintha nagyobb memóriachipet tennének bele, de nem ez a lényeg.
Sokszor a freki is sw-ből van beállítva, a feature-ök pedig szinte mindig. Ha akarod a funkciót, akkor fizess többet, hiába tudja a hw amit megvettél.
(#) Ge Lee válasza devergo74 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ne vegyél rá mérget. Nem volt a kezemben 1054Z, de azt mondják akiknek volt, hogy csak első látásra tűnik jó vételnek, használva már koránt sem. Nem tudom milyen plusz funkciók vannak benne, de nekem a DL-ben van pl. állítható (alul-felül-sáv) sávszűrő ami sokszor jött jól, owonban pl. ilyen nincs, rigolban nem tudom van-e. Meg azért a Siglentednek csak 200MHz-es bemenő fokozata van, még ha a mintavétel ugyanannyi is. Az azért valami FM dolog piszkálásánál nem jön rosszul, hiába tud a rigol bemenete is 100MHz körül.
(#) Ge Lee válasza duke hozzászólására (») Feb 27, 2019 / 1
 
Ha egy nyamvadt hálózati kapcsolóval spórolnak, akkor miért ne spórolnának a memóriával? Sokkal szebbnek néz ki a vételi ára annak amelyikben kevés memória van. Meg ez nem ugyanaz mint egy PC, hogy kihúzom a slotból az 1 gigásat és beledugom a 4 gigásat. Lehet hogy a fogadó hardverben is vannak eltérések, de a firmware-ben biztos, tehát azt is cserélni kell.
Ha csak úgy működne a dolog mint a PC-ben akkor én már régen tettem volna memóriát az enyémbe.
Meg még ott van az is, hogy nem mindenkinek van szüksége rá, mert a legtöbb méréshez nem kell. Igazából csak akkor kell ha hosszabb eltárolt jelben kell rövidebb (gyorsabb) impulzust vagy jelet keresni. Így aki ezt nem használja, az jóval olcsóbban megkapja az egyébként ugyanazon tudású szkópot.
(#) szapcsika válasza duke hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ennek erchitekturális okai vannak. Van valami szkóp "chipset" általában valami FPGA-ból kialakítva, ami a digitalizált jelet tolja be a memóriába. Ezt valamikor megtervezték, és tud valamilyen kapacitású memóriát kezelni. Rendszerint ez nem olyan memória, ami a PC-ben van, hiszen más célra szolgál, más időzítési igények vannak, stb. Az FPGA a ADC sebességével tolja a emmóriába, esetleg még közben valami műveleltet is végez.
(Most ne keverjük ide a különböző USB szkópokat, hiszen az nem a sample rate sebességével tudja menteni a PC memóriába az adatokat, így ott csalóka a nagy memória specifikálása.)
Mivel egy szkóp modellnek az életciklusa nem annyi, mint egy mobiltelefonnak, ezért az egyszer megtervezett megoldást sokáig fogják gyártani, annak minden korlátjával együtt. Ettől még vannak marketing megfontolsú dolgok, hosz szoftver upgradelhető 2x 4x stb. memóriára, de nagyságrendű szintű bővítést egyik sem enged meg, ahhoz egy új architektúrát kell - sok pénzért - kifejleszteni.
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az csak árazási kérdés, hogy jóval olcsóbb. A sarki kiskerbern egy 4 GB DDR3 modul kerül kb. bruttó 8e Ft. Nyilván nem lineárisan skálázódik, de max. 3e Ft plusz költséggel be lehetne tenni bármelyik szkópba 1 GB memóriát, ami egy 2 csatornás 8 bites szkópnál 512k sample/ch-t jelentene. Mindenki boldogan kifizetné ezt a plusz 3e Ft-ot, csak akkor a drágább modelleket nem lehetne eladni, legalábbis nem ilyen mennyiségben.
Következő: »»   126 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem