Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   72 / 74
(#) erbe válasza Boobo hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
A fojtó egyik végére a diódahídról megy vezeték, a másik vége meg az előlapi test csatlakozóra megy.
A második és harmadik képen látható a doboz hátfalánál egy ferde sín, ami a diódahídtól a fojtóra megy. Az első képen pedig a kivezetés, ami ott is van a fojtó előtt, csak össze kell kötni a korábban taglalt alu lemezköteggel.
(#) Boobo válasza erbe hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
Itt van abból mazsolázva, amit, Sig. Salvatore küldött nekem, de megígértem neki hogy keresem még !!!!!.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Boobo válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Új alkatrész beípítése ,a régi kidobása. Ez a koncepció a gyártók szervizek részéről is. A régit esetleg megjavítani az nincs. Szerintem egyenértékűre lehet javítíni ha nem a betanított "cserére képzett " munkásra bíznánk. Kidobni az újat betenni mindenki tud és ez nem a szakma .
(#) Phile80 válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 1 /
 
Ezt csak azért mondod, mert nem tudod hogy működnek a szervizek. A szerviz nem Terézanya, hanem egy vállalkozás. A szervizek 4-5ezer forintos óradíjjal üzemelnek és számlát adnak a javításról. Ha most egy szerelő nekiáll javítgatni, barkácsolni és szórakozik vele fél napig az 20ezer + ÁFA. Ki fizeti ezt meg, amikor egy új alkatrész a felébe kerül és a szerelési díj maximum 1 óra? De ha még ugyanannyi javítás cserével, mint barkácsolással, akkor is jobb mindenkinek, mert új alkatrészt kap a vevő, ami biztosan működik és a szerviznek is, mert az alatt az idő alatt, amit a barkácsolásra szánna megjavít 3-4 gépet. A szervizekben kb. futószalagon jönnek a hibás gépek és senki nem szeret fél napokat szórakozni egy géppel. Maximum 1 óra a hibakeresés, ha nincs meg akkor jöhet a következő, mert pénzt kell termelni. Nyilván a könnyebb módját fogja választani a pénzekesésnek mindenki és az egyszerűbb javításokat csinálja inkább, ha van miből választani. Több órás javításokat csak a nagy értékű gépekre szánnak. Biztos vannak olyan helyek ahol nem így mennek a dolgok, de azok biztosan számla nélkül dolgoznak. Szerintem te sem örülnél, ha a munkaadód azt mondaná, hogy a napi fizetésed csak 6ezer forint 15 helyett, mert szolidaritásból olcsó gépet javítottál, viszont elment rá a egész nap és nem termeltél pénzt. A gazdasági fejlődés velejárója, hogy minden szolgáltatás drágul. Eddig az volt a gond, hogy le vagyunk maradva a nyugattól és most hogy kezdünk abba az irányba haladni, már ez a baj. Semmi sem jó. Az alulképzett szerelők nem a szervizekben vannak, hanem a garázsokban. Tudnék mesélni milyen módon próbálnak gépeket javítani a mekkmesterek.
(#) Boobo válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Mostmár értem a szervíz részéről tapasztalható nagyfokú Soviniszta hozzáállását. Csak a profit orientáltságát, -én elítélem . Ez a topik egy a nevében szereplő "HOBBI" elektronikát szerető -tanuló lelkes amatőrök oldala, ezek szerint itt is jelenvannak azok a gazdálkodó szervezetek , akik itt Vadásznak a mindennapi betevőre, itt próbálják rátutymálni emberekre a nekik hasznot hozó vackaikat.
Konkrét problémák megoldásában, ötletekkel vagy tapasztalataikkal soha nem segítenék, lásd 1-oldalon át egy probláma megoldásra vár azzal kellene foglalkozni!! -De csak cégalapítás, apeh számla befizetés, profit stb -ből kaptam kioktatást.
A nyugat európai mentalitásról meg halvány lila gőzük sincs , azt sajnos nem sajátították még el.
(#) vision61 válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Szia!
Idézet:
„Konkrét problémák megoldásában, ötletekkel vagy tapasztalataikkal soha nem segítenék, lásd 1-oldalon át egy probláma megoldásra vár azzal kellene foglalkozni!!”

Azért ez nem teljesen igaz, szerintem erbe leírta a házilag kivitelezhető legjobb megoldást a kivezetés pótlására.
(#) Boobo válasza vision61 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Igen, kaptam több segítő választ is a problémámra .
A céges kioktató , csak az önfényezére fókuszált, ha azzal tettem volna fel az oldalra a gépemet hogy meg lell csinálni és a pénz nem számít, abban az esetben biztos elsőként jelentkezett volna , felajánlva segítő készségét. Ez meg vitathatatlan.
(-Én erre gondoltam.)
(#) Phile80 válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Idézet:
„1-oldalon át egy probláma megoldásra vár azzal kellene foglalkozni!!”

Már ne haragudj, de mi az hogy kellene? Csak azért regisztáltál erre a fórumra két napja hogy tanácsot kérj és úgy teszel, mint ha itt az embereknek kötelessége lenne megoldani a problémáidat. Én több mint 8 éve regisztráltam, majdnem 1000 hozzászólásom van és ha tudok segítek. Bővebben. Mutass már fel valamit, amivel kiérdemelnél némi segítséget, valamit amit hozzátettél ehhez a fórumhoz a követelőzéseden kívül? Az áltad leírt sértő mondatokra inkább nem is reagálok, mert csak időpocsékolás.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2019
(#) fastaction válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 / 1
 
Ő pont segítőkész és hobbiból van fent az oldalon . Csak leírta a szervíz szemszögéből is , hogy " lássuk " mi is .
(#) hulala válasza Boobo hozzászólására (») Feb 15, 2019 / 1
 
Nem kellene itt feleslegesen vagdalkoznod ! Meg kell említenem nekem például vette a fáradságot Phile80 fórumtárs email-ben küldött kapcsolási rajzzal segítsen . Kevés szervizes tapasztalattal rendelkező szaki szánná rá magát , hogy szakmai tudásával segítsen más hobbistának egy nyilvános fórumon . Az meg , hogy te magadnak kijelöltél egy irányt a javítás lehetőségére azzal bezártad magadat egy szűk dobozba . Ezért ne azokat bántsd akik segíteni akartak .Megjegyezném még , hogy "önfényezés" nyomát sem találtam csak valós helyzetelemzést .
(#) zoltan04 hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Sziasztok Szalagfűrészlap hegesztőt szeretnék építeni és segítséget kérnék a trafó ügyében.ha valaki tudna méreteket vagy esetleg rajzot kűldeni nagyon megköszönném.A You-tube-on láttam egy videót házi tompahegesztőről de semmi leírást nem találtam az elektromos részéről.A mechahikai részét már megcsináltam,de a mostani trafóm sajnos gyengének tűnik.nagyon lassan melegít és mire megolvadna elég az egész.sajna itt tartok.mivel nem vagyok elektronikai zseni (csak alap) ha tudok segíteni, légyszi lehetőleg hétköznapi nyelven próbáljátok leírni.Köszi.
(#) zolpat hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Üdvözlet!
Örülök hogy van fórum,ami a hegesztő trafókkal még foglalkozik,ebben az inverterekkel teli világban)
Véleményt szeretnék kérni a lenti heg.trafóról,8-10e-ért odaadnák,érdemes-e megvenni??Vagy válasszak valami "modernebb"trafót?? De van egy sejtésem,ha ezt megveszem,még az unokám is hegeszteni fog vele...
NEM akarok inverterest,mivel:
-nagyon keveset hegesztek
-valahogy ódzkodok az agyon elektronizált dolgoktól
-minimális összeget szeretnék ráfordítani
-nem akarok hirdetési oldalakról a "mega-giga-brutál-orosz"stb.jelzőkkel illetett lenyomozhatatlan forrásokból,hosszú távon ki tudja mennyire megbízható invertert venni
-a normális inverterre meg nem akarok kiadni egy kisebb vagyont
-tehát marad a trafó és kész
-100 ampernál többre nincs is szükségem,mivel max.2,5-ös elektródát fogok használni,és a házban még régi alu vezetékek vannak,illetve 16B-s kismegszakító,tehát szerintem ez a lenti gép még simán elketyeg erről a hálózatról

Szóval akkor a trafó adatai:
Gyártó:Eisemann,súlya,17,5kg
Heg-áram:50-105Amper
Vasmag mérete:19cm magas,11cm széles,6,5cm vastag
A vastagabb tekercse 5mm széles-lapos rézhuzal,ami 10cm magas 8cm széles és 3cm vastag.
A vékonyabb tekercselés pedig 2mm vastag rézhuzalból van,ami 10cm magas,7cm széles,és 2,5 cm vastagságban van.
Ezeket az adatokat úgy mértem,hogy csak a trafó egyik oldali borítását levettem és úgy méricskéltem,nem akartam jobban szétszedni,mert tökéletesen működik,nagyon szépen hegeszt,és jól fog ívet is,csak még nem mondtam rá áment,gondoltam,előtte itt megkérdezem a hozzáértőket
Érdekességként megemlítem,hogy ebben még nincs ventillátor,és szerintem még hőkioldó sincs,mert annak azért szokott lenni egy jelzőlámpája de ezen a trafón nem találtam ilyet...illetve a vasmagnál se találtam semmit,ami mérné annak a hőmérsékletét,hogyha túlmelegszik,akkor kapcsoljon a hőkioldó.. Vagy annyira nem melegszik ez a réztekercs,hogy nem is raktak ezekbe még ventit meg hőkioldót se gyárilag??
Nem tudom hogy valaki ismeri-e ezt a típusú trafót?? Én spec.még előtte sose láttam ilyet...
Elvileg anno németből lett behozva(80-90-es évek)ahol állítólag a kisebb gyárakban voltak ezek úgynevezett TMK-s,karbantartó trafók..
Válaszokat és a segítséget előre is nagyon szépen köszönöm!
Zoltán
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
(#) Phile80 válasza zolpat hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ez a trafó le fogja csapkoni a 16A-es megszakítót. Főleg ha B jelzésű. A másik probléma, hogy ha a fokozatkapcsoló megadja magát, akkor csak az kerül vagy 8ezerbe. Ezzel szemben az inverter elmegy 16A-el simán és ha ritkán használod akkor nem hiszem hogy tönkremenne.
(#) erbe válasza zolpat hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Ez a trafó nem is olyan nagyon régi, hiszen hiperszil maggal készült. Ettől függetlenül valami barkács cégecske buherálta össze a németeknél. Lásd: műanyag doboz, fokozatkapcsolós szabályzás, védelem nélkül. A nevét adta hozzá, mert ott "Úgy illik.". Kivitel és igényeid alapján örök darab lehet. Ha nem a legmagasabb fokozatban használod, még a kismegszakítót se fogja lecsapkodni.
(#) zolpat válasza erbe hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Értem és köszönöm a válaszokat! Most kissé tanácstalan lettem,hiszen az első véleményező alapján le fogja csapni a 16B-s megszakítót... Hétvégén elhozom haza kipróbálni,aztán majd kiderül... Volt egy Hetra 130U-m,azon túl kellett adnom mert állandóan leverte a biztosítékot...Pedig az nagyon jó kis gép volt..
Ezért gondoltam,hogy ez a 105Amperes kis trafó már nem csinál ilyet...)

Szóval akkor nekem mégiscsak az inverter lenne az optimális itthoni megoldás??
Mondom,ritkán használnám,és max.3-4mm vastag anyagot hegesztenék vele.
Laposvas,szögvas,zártszelvény,vascső...nos ilyenek!
Megmondom őszintén a "Jófogásos orosz-német"inverterektől ódzkodom nagyon...
Esetleg milyen invertert ajánlanátok,a fenti hegesztési "szokásaimat"figyelembe véve,ha mégsem jönne be a trafó???
80-100amperes elég lehetne arra a célra amire használnám???
És persze ne kerüljön egy kisebb vagyonba,mert az év 365 napjából 350-et csak a polcon porosodna,persze mikor kell,akkor meg működjön hibátlanul,ne legyen az az "állásába tönkre menő"vacak kategória..:) Na ezért is gondolkozok elsősorban trafóba,azt ha 5év állás után veszi elő az ember,akkor is működni fog..
Üdv.Z
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2019
(#) erbe válasza zolpat hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
A Hetrának se lett volna szabad leverni a 16-os kismegszakítót. Talán már kifáradt. Be kellett volna panaszolni a szolgáltatónál, csere után biztos jobb lenne. 160A-es trafó se veri le a 16-ost, csak max. áramon hegesztésnél. Akkor persze 20-25 A-t vesz föl a hálózatról, de rövid ideig ezt is bírja a kismegszakító.
(#) ladakk válasza zolpat hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Nekem is van 130U, és a 16A-ost nekem is leveri, de a B20-al már el van. Ha gyorsan váltom a fokozatot akkor van hogy azt is leüti, de óvatosan kivárva nincs probléma. Amúgy nagyon jó kis gép, jó az ívgyújtása, ventilátoros, erős kis gép.
Neked mikor üti le a biztosítékot?
(#) ladakk hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Hetra 130U-ba, nem lehet +egy be-ki, kapcsolót tenni? Bekapcsolom a 4-dik fokozatba, és utána kapcsolom a +kapcsolóval be a gépet. Hátha így nem bántaná a biztosítékot.
(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Induktív fogyasztók védelmére legalább C jelzésű megszakítót kell használni. Egyébként a Hetra 130U gépkönyvében D20-as megszakítót javasolnak, a 100-asnak pedig D16-ot! Tehetsz be bármilyen kapcsolót, akkor is le fogja verni mert egy áramtemető az a gép. 5KVA kell egy 3,2-es pálcához, az inverter 3,5kVA-ből ugyan azt tudja.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
(#) Ge Lee válasza ladakk hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Az úgy nem fog menni, ugyanúgy le fogja csapkodni. Lágyindítót kell használni és akkor nem fogja. Lágyindító minimalista stílusban, forrasztgatás nélkül:
- fogsz egy kis 25W-os izzót és bekötöd sorban a trafóval, párhuzamosan a kapcsolóval. Tehát amikor bedugod a konnektorba a hegesztőt akkor már virítani fog az izzó, előmágnesezi a vasat, így amikor a kapcsolót felkapcsolod, az izzó elalszik, Te pedig örülsz mert nem koppant le az automata.
Nyilván ez csak normál esetben fog működni, mert ha munka közben jön esetleg egy 1 másodperces áramszünet, akkor amikor visszajön nagy eséllyel le fogja nyomni. Az áramszüneti gondot csak úgy tudod elkerülni ha készítesz hozzá egy rendes lágyindítót, mert az olyankor bont, és ha újra visszajön a hálózat akkor újra lágyindítással fog indulni a trafó.
Nekem is kell egyet csinálnom a Co-mhoz, mert a legnagyobb fokozatot simán nem tudom használni, lévén hogy az a trafó is hiperszil.
(#) Ge Lee válasza zolpat hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Nehéz erre a kérdésre korrekt választ adni. Azért nehéz, mert ugyan a trafó örökös, az inverter meg biztos hogy nem, de ha az árakat nézed, néha olcsóbb egy kész inverter (valamelyik oldalon hirdettek orosz invertereket 17000-ért, újat, garanciával, kábelekkel) mint a trafóhoz csak a huzal. Az más kérdés, hogy trafóba sem sok olyan van ami valóban örökös, mert a soronkénti szigetelést a legtöbből kispórolják, és az bizony úgy nem lesz örökös.
Régen sufniban olyan trafók is készültek, amiben mezei horganyzott lemezből vagdosták ki a vasmagot. És azok is működtek, csak nem 1 hanem 9A az üresjárati áramfelvétele a trafónak.
Ez a lecsapja vagy sem az automatát dolog pedig nem teljesítményfüggő, hanem a vasmag kivitelétől függ. Az EI trafó akár több kW-os kivitelben sem csapkodja le még a B16-ost sem, egy toroidból pedig már a 600VA-es is. A hipersil majdnem ugyanolyan e tekintetben ha nincs benne légrés. Meg az is kérdés, hogy mennyire van gerjesztve.
(#) ladakk válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
D 20-as ról még nem is halottam. Van egy Hetra 100akm gépem is, az simán elmegy a 16A-os megszakítóról. De az nem veszi úgy az ívet mint a 130U, ott kell azért kopogtatni mire begyúl.
(#) ladakk válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Rakatok bele akkor egy lágyindítót.Ha nagyon hosszú, hosszabbítóról menne, az nem segít valamit?
(#) qvasz2 válasza zoltan04 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Én egy átalakított mikrosütő trafóban gondolkodnék. Mindenképpen tennék rá primer oldali teljesítmény szabályozást, és egy állítható időzítőt.
Érdemes olvasgatni a ponthegesztős topikot is: Bővebben: Link
Most meló helyen vagyok, otthon majd előkotrom a potnhegesztőm építési anyagait. Szerintem az a vezérlés jó lenne neked.
(#) Ge Lee válasza ladakk hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Az automatától a hegesztőig a falban tekergő kábel már maga is hosszabbító, és nyilván nem elég, ahogy az sem lesz elég ha toldasz még hozzá 10-20 métert. Azért nem, mert az a kevés ellenállás már nem oszt nem szoroz olyankor, amikor hegesztőáram nagyságú indulóárama van egy trafónak.
A csatolt szkópfotón látható egymás mellett, hogy mekkora bekapcsolási áramlökése van egy ugyanakkora teljesítményű közönséges EI trafónak, és egy toroidnak (10A kontra 60A). És ez még egy szerencsés pillanat volt, mert 3 mérésből ez volt a legkisebb, általában egy ekkora toroid induló áramfelvétele 80A felett van! És ez még 500W-os sincs.
A hiperszil is hasonló ehhez, nyilván az nem ennyire durva, mivel ott nem teljesen zárt a mágneskör, hanem van benne elenyésző légrés. Ugye, a toroidban nulla légrés van, mivel egyetlen szál szalagból van feltekerve a magja, ami sehol sincs elvágva. A hiperszil szintén, csak az el van vágva, és a két fél párban síkba van köszörülve, így lesz benne némi légrés. Meg úgy lesz még több, ha tesz még bele az ember.
(#) uA709 hozzászólása Feb 20, 2019 /
 
Üdv
Mennyit lehet kérni a mai világban egy Hetra 140-200S gépért, munkakábelek nélkül?

hetra.jpg
    
(#) fastaction válasza uA709 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Szia ! 15 - 45.000.- között van a @fogáson . Mindig megnézem .
(#) uA709 válasza fastaction hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Meg se néztem ott, régebben elborult árakat láttam. Kösz az infot. Majd megcélzok egy 13-14000FT-ot, hátha elmegy annyiért
(#) erbe válasza uA709 hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
14 e-nél többet kapsz csak a rézért, ha szétbontod.
(#) uA709 válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2019 /
 
Egyszer le volt szedve a teteje, kitisztitottam stb, és akkor látszott, elég fura szine van a huzalnak. Leírás szerint alu.. vagy aluszalag szigetelőt jelöl. most nézem primer d 2.4 kevés lenne alubol. Majd megnézem.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2019
Következő: »»   72 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem