Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   17 / 22
(#) oregmotoros hozzászólása Jan 6, 2019 /
 
Még mindig nem fogtam neki a Meridián áthangolásához, mert sehol nem találok hozzá támpontot, Az az orosz cuccpokkal meg vannak érdekes tapasztalataim. Pl VL100 kistv sorvég tranzisztor pótlása más típussal....
Úgyhogy továbbra is várok ötleteket, tapasztalatokat.
(#) csabi001 válasza fecameca hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Ebből (hogy skálaterjedelmet leírtam és azt is, hogy hol milyen adók jöttek be) meg lehet állapítani, hogy tekercseket is cserélni kell?
Ha eredetileg nyugati normára készült volna és "csak kis módosítással" lett volna áthangolva, akkor mi változna, több adót találna, csak gyenge minőségben?
(#) pucuka válasza csabi001 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Meg lehet állapítani. A skálából azt, hogy eredetileg milyen sávra készült. Ha csak áthangolva lett volna, akkor a skála gyárilag a 100 MHz -es sávot mutatná.
Ha az általad megadott adatokból kiszámolod a tükörfrekvenciákat (a nagyobból kivonod a kisebbiket), 21 MHz jön ki, egy kivétellel. Annál pedig valami harmonikus keverés van.
A 21, az nagyjából 21,4, azaz 2*10,7. Általában felső keverést használunk, ebből adódik, hogy a tükörfrekvencián pont a CCIR -es adók vannak.
Másik, ha megnézed a tekercsek menetszámát, ott is láthatod a különbséget, amit gaben62 írt.
Mindenképp megéri a tekercseket cserélni, mert a 100 MHz -es sáv az 20,5 MHz széles, a 68 MHz -es sáv pedig csak 7 MHz. Ha csak a kondenzátorokat cseréled, nem lesz meg a szükséges átfogás.
Tehát cserélni kell a tekercseket, és a kondenzátorokat is. A kondenzátorok értékét kilesheted egy gyárilag 100 MHz -es sávra készült tuner kapcsolási rajzából.
(#) gaben62 válasza csabi001 hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Ha eredetileg nyugati normára készült volna, kis módosításokkal áthangolt"
na ez a nem létező kategória,
Még ha szét is tudod szedni, meg is találod a tekercseket, akkor sem férsz hozzá, mert ott megy a nyák felőli oldalon a skála-húr, és annak tárcsája, amely a forgókondenzátort, forgatja,állítja..
Hozzáérsz pákával, és patt. elszakadt, vége..
(#) Josika001 hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Üdv mindenkinek!
Szereztem egy VT EC55 ös daxlit,de mivel oirt sávú az URH ja ezért szeretném áthangolni,mivel volt neki ccir es verziója is (r0146) ezért szeretnék tanácsot kérni áthagolás terén,mert nem nagyon vagyok otthon a csövesekben
(#) Oszipapa hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
SziasztokSiemens RS722 áthangolásához kérnék segitséget. A készülék gyárilag OIRT normás, de ezt gyártották CCir el is. Rádió áthangolásban gyenge vagyok sajnos. Végigolvastam a hozzászólásokat , tekercsröviditést próbáltam de 1 db adó jön be, az sem igazán jól. Ha Valaki leirná, pontosan, hogy mit cseréljek ill alakitsak át,, megköszönném. Szervizdoksim van (elektrotanyáról), igy az alkatrészek beazonositása nem probléma. Köszönöm előre is
(#) pucuka válasza Oszipapa hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Én is letöltöttem.
Attól tartok, nem lesz egyszerű. Szignálgenerátor nélkül nem fog menni. Hangolt előerősítő fokozata van, biztosítani kell a hangolt körök együttfutását.
A szervizkönyvben megadott kondenzátorok (C101, C106, C122) a CCIR változatra vonatkoznak. Ezek értékeit nézd meg, ha a rajzon levőknél több, cseréld ki. Remélhetően a tekercsekhez nem kell nyúlni. Ha kondicsere megoldható, akkor is utánhangolni kell, ez pedig szignál nélkül nehéz dolog.
(#) vasskos hozzászólása Márc 9, 2019 /
 
Sziasztok! Szert tettem egy National Panasonic 443 rádiós magnóra. Szeretném áthangolni a hazai FM frekvenciákra. Bár gyakran javítok elektronikát, a rádiótechnikában nem vagyok járatos. Kérlek segítsetek, mit kell módosítanom, mellékeltem a kapcsolási rajzot. Köszönöm
(#) gaben62 válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Emlékezetem szerint, ez egy korához képest jó érzékenységű, /FM-sávon/ megfelelő szelektivitású rádióval rendelkező, masszív készülék.
A hazánkban akkoriban forgalmazott,eladott Panasonic, Sony, Sanyo, Akai,rádiósmagnókhoz hasonlóan, ez is OIRT, sávra lett kialakítva, illetve ezen frekvenciasávra van méretezve, a modulátorkör, a bemeneti sávszűrők, és az oszcillátorkör.
Az áthangolást a modulátorkör tekercs cseréjével érdemes kezdeni, majd az oszcillátor köri tekercs cseréjével folytatni,. az oszcillátor tekercs kicsatoló-tagja osztott, ezt figyelembe kel venni.
A bemeneti szűrő tekercsét szintén cserélni szükséges, ez gyárilag OIRT sávra,7T. CCIR sávra pedig 5T, 4,5mm. átmérőn, 0,6mm.Cuz, huzalból, legyen
T51-modulátor fokozat, T52-oszcillátor+keverő fokozat, T53-Fm/Am kf.erősítő.
Az áthangolásnál figyelembe kell venni, hogy a T52-tranzisztor felső-keverést végez, ezért, az oszcillátor frekvencia, 88MHz+10,7MHz, a sáv végén pedig 108MHz+10,7MHz, tehát a skála végén 118,7MHz-ig kell felmennie, így jön létre a CCIR, jelenlegi sávátfogás.
A kerámia kondenzátorokat szintén cserélni szükséges, a bemeneti szűrő sáv -illesztő tekercs-nél, a modulátornál , és az oszcillátor-tranzisztornál is, enélkül romlik a rezgőkör jósági tényezője, nem tudja kikeverni T53-a kf.fokozat meghajtásához szükséges jelet.
Nem egyszerű az áthangolás, gyakorlott szakembernek sem, mivel egyéb hordozható rádióknál sem, mivel a forgókondenzátor nagyméretű tárcsája,valamint a skálahúr, a nyákoldal felől van, emiatt a tekercsekhez, kerámia-kondik kiforrasztásához, nehéz hozzáférni..
Sok esetben a tárcsát le kell csavarozni, a hangoló-kondenzátorról, és távolabb tenni, néhány cm. re leragasztani szigetelő szalaggal, hogy a skála húr ne ugorjon le, a tárcsa pereméről, ill. ne szakadjon el amikor forrasztásokat végzünk.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) vasskos válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ. Fentiek alapján én úgy gondolom, hogy kezdésre elég nagy falat lenne nekem a fenti átalakítás, és mindenképpen szeretném megőrizni a készüléket gyári újszerű, működő állapotában. Valószínűbbnek tartom, hogy inkább beszerzek / építek egy CCIR konvertert, mert sokkal kevésbé tűnik komplikáltnak.
(#) vasskos válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Sajnos más irányba alakultak a dolgok. Miután megpróbáltam a magnó részt elindítani, egy magas frekvenciájú sípoló hang következett, majd többé nem adott ki hangot a készülék, és azóta sem. (A magnó nem indult el) Egy esélyt még szeretnék adni neki, vajon hol keresgéljek?
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Sípolás oka, felvételiátkapcsoló hibája lehet, ezt kéne tisztítani.
Motor kapcsolóján mérj feszültséget, gondolom a rádió még működik..?
Áthangolása sem annyira bonyolult, konverterrel nem próbálkoznék.
Körülményes használata és teljes sávot sem teljesítené!
(#) vasskos válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
A rádió rész sem ad ki hangot! Még a bekapcskor hallható pukkanást sem... Azt nem értem, hogy ez hogyan lehet összefüggésben a magnó rész hibájával. A biztiket megnéztem, jók, a telep jelző skála mozog.
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Magnó motor forog?
Ha csak hang nincs, ezt is felvételiátkapcsoló hibája okozza.
Érintkezési hiba, tisztítsd meg és próba...
(#) vasskos válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Az látszik, hogy indulNA, de nem forog. A felvételi átkapcsoló alatt az off(tape) /radio gombot érted? Mielőtt a magnót próbáltam elindítani hibátlanul üzemelt.
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Hosszú kapcsoló, amit a felvétel gomb benyomása mozgat.
Ha motor sem indul mérni kell!
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) vasskos válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Valóban a felvételi átkapcsoló volt kontaktos. Nagyon köszönöm a tanácsot, nem jöttem volna rá magamtól.
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Szívesen, hangold át, menni fog. Tekercseket elsőre nem kéne cserélned, csak kondikat kivenni és 2db kondi értékét csökkenteni.
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ahogy nézem, sajnos a tekercseket kellene cserélni, a kondik elég kis értékűek, tovább csökkenteni nemigen lehet.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Elsőre mégis ezt próbálnám, ha nem jön be akkor sem cserélnék tekercset, alu magot tennék be.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
12 pF -et már nem nagyon lehet csökkenteni. gaben62 leírta a tapasztalatait, gyanítom, hogy ezesetben is valami olyasmi lesz a megoldás. Az oszcillátor tekercs sajnos osztott, ott a lecsípős módszer nem biztos, hogy beválik, a menetszám arányokat tartani kéne, ami nem könnyű 4 - 5 menet setén.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Alu mag a megoldás, próbáltam...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Nem biztos, hogy elég lesz, de egy próbát megér.
A bemeneti sávszűrőre pedig figyelni kell, mert annak a második rezgőkörének tekercsén keresztül kapja az első tranzisztor az emitter áramot (L57). A bemeneti sávszűrő első tagját egyszerűen ki kel szedni.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) vasskos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ha ezeket az infókat amatőr nyelvre fordítjátok, én szívesen belevágok. Vagyis a rajzon melyik számú alkatrészt vegyem ki és pontosan mi menjen a helyére. Az URH konvertert miért zárjuk ki a lehetőségek közül? Részemről nem lenne gond ha kristályt kéne cserélni a teljes sávhoz. Baji elektronikánál láttam konverter kitet egy ezresért...
(#) pucuka válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
A konverteres áthangolással az a gond, hogy az OIRT sáv amit a készüléked áthangol az csak 7 MHz széles, a CCIR sáv pedig 20,5 MHz. Tehát a konverteredbe legalább három kristály kellene, hogy át tudd fogni a teljes CCIR sávot.
Mivel nem csak abból áll az áthangolás, hogy arrébb toljuk a vételi sávot, hanem az áthangolt sávszélességet is bővíteni kell, sajnos a tekercseket is cserélni kell, hogy a rezgőkör hangolás sávszélessége is nagyobb legyen. Ráadásul a bemeneten van egy két csatolt rezgőkörös sávszűrő, amit szintén cserélni kellene, de asztalsarki körülmények között egy egy igen nehéz feladat, ráadásul a CCIR sáv esetén nem is nagyon van rá szükség. Bonyolítja a helyzetet, hogy a sávszűrő második rezgőkörének tekercsén keresztül kap áramot a bemeneti földelt bázisú fokozat emittere, tehát egyszerűen nem lehet kihagyni, rövidzárral nem helyettesíthető, mert az meg a bemenő jelet is tönkreteszi.
Az OIRT sáv mellett alul, és felül is TV csatorna van nagy térerővel, szükséges a sávszűrő. De a CCIR esetén ez nem így van, itt is jó van egy ilyen, de nem létkérdés. Alatta mozgószolgálat, felette repülés irányadók. Kevés is van, a teljesítményük sem nagy.
A CHZ által írt alumínium (réz) magos hangolást érdemes megpróbálni, bár taapasztalatom szerint könnyen leállhat az oszcillátor.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ez a készülék eredetileg CCIR normára lett tervezve, OIRT szabványra alakítva ritkán módosítják a tekercseit. Egyszerűen, nagyobb kapacitásokat alkalmaznak a rezgőköröknél, légmagos tekercseibe ferritmagot alkalmaznak. Ezért nem szükséges a tekercsek cseréje.
Készíts egy képet URH egységéről, majd folytatjuk az áthangolás menetét, tekercs cseréje nélkül.
(#) vasskos válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Hirtelen ezeket sikerült fotóznom. Ha szükséges tovább bontom.
(#) gaben62 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Annak idején, 88-89-ben nekem sem volt kedvem hangolni, a Sangean zsebrádiót,aztán a Sanyo rádiósmagnót,ezért építettem So-42-ic vel konvertert, /ajánlott gyári rajz szerint/ de nem jött be.
Állandóan bekeverte a rövidhullámú sávot, és zajos volt a vétel, sokszor csak egy adó jött be, az is csak magasabb vételi helyen.
Amikor elolvastam az ide vonatkozó szakirodalmat, majd megtanultam az áthangolást, mindegyik hordozható, készüléknek jó hangja lett, jött a nyugati sáv"
Később sikerült egy Ausztriából behozott autórádióból kimenteni a frekvencia-mérőt, ezután gyorsan és simán ment az oszcillátor áthúzása, a nagyobb frekvenciasávra.
(#) CHZ válasza vasskos hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
L54, L58 tekercseket sajnos nem látom. Légmagos, vagy van benne ferrit?
(#) vasskos válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
L54 ferrit, L58 légmagos.
Következő: »»   17 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem