Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   94 / 119
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 2, 2019 / 2
 
Sziasztok! Ismét jelentkezem. Összeállt a kép, elkészült az Orion. Ugyan kicsit egyveleg, kicsit szembe mentem az elképzeléseinek elveimmel, de nem baj. A kivételnerősíti a szabályt
(#) hugi00 válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A zold Holstein nem lett volna jobb ?
(#) tdi75 válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Nem tudom. Majd megnézem
(#) P_Laszlo válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A tehén? :o
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Miért nincs rendes porvédő?
(#) tdi75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Nagyon egyszerű. Nem akartam a harmadik vagy a negyedik botba elmenni.
A funkcióját ellátja, bár csinálhattam volna alumíniumból is, úgy mint egyes gitárhangszóróknál szokott lenni.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Persze, de ahol membránt lehet, ott pv-t is. De én is küldtem volna egy darabot.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) tdi75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 4, 2019 /
 
Nem baj. Igy legalabb az is hand made.
Bár annyira nem gáz, csak nem lett lefestve. Csináltam fekete fotó kartonból is, de sikerült elkavarnom a melóhelyemen. Ma találtam meg mind a hármat amit csináltam
.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2019
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Márc 5, 2019 /
 
A te módszereddel összerakott mágneskör sok hangszórónál már a tökéletesen gyűrű alakú légrés beállitása előtt mozoghat akadálytalanul.Viszont attól a légrés még asszimetrikus lesz!
A régi "vas" mágnesköröket azért hegesztették,mert 1. nem volt megfelelő ragasztó, 2. ha összehasonlitod az alnicot a ferrittel,láthatod hogy a ferrit sokkal nagyobb felületen érintkezik a vassal,tehát a ragasztóval szemben támasztott követelményel is kisebbek
(#) telnagyapo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2019 /
 
Nem értem ezt az egész mágnesezés dolgot. Ha rendesen központosítom, akkor miért kell delejezni? Elvileg a mágnes nem változik, a pólusvas meg lányvas.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2019
(#) Peter65 válasza telnagyapo hozzászólására (») Márc 8, 2019 /
 
Majd mások biztosan megmondják a miértet, én csak megerősíteni tudom a szükségességét. Nekem volt egy hangszóróm, aminél ilyen "tákolásos" módon ragasztották meg a mágneskört, és a többi ugyan olyan hangszóróhoz képest jól érzékelhetően csökkent az érzékenysége. Feltehetően a mágneskör legyengülése miatt.
(#) fery45 válasza msteve hozzászólására (») Márc 11, 2019 / 1
 
Kedves msteve!
Az ilyen hibák több alkalommal úgy keletkeznek, hogy a hangdoboz (hangfal) leesik és a mágnes kimozdul a helyéről. Sokszor a hangdobozban alul zörögve, ide-oda csúszik. A felnyitás után látszik az egész. Nekünk javítóknak az a feladatunk, hogy helyére ragasszuk a mágnest pólusaival. Az első lépés a mágnes teljes szétszedése, majd a ragasztó maradvány letisztítása a pólusról és mágnesről. Ekkor látszik a régi, elbomló ragasztó nyoma. Ez sokszor csak kettő, vagy három ragasztó folt! Nem az egész pólus felülete! Egyszerű kaparó szerszámmal a ragasztó lekaparható, mely porrá megy. Ebből következtetünk, hogy eredetileg vacak ragasztóval ragasztottak! A "nagyobb felületet" felejtsd el! A múltkor ezért írtam a felelőtlen gyártást.
Írod, hogy "a légrés asszimetrikus lesz". Viccelsz? Tudod, hogy mit írsz? Kettő század milliméteres és ötékes felületi megmunkálással, esztergályozva mikrométeres (ezred milliméteres) légrés adatokkal készült rézcső berakásával hogyan lehet asszimetrikus? A pólus csavaros mozgatásnál négy irányú csavarok mozgatásával század milliméteres mozdításokkal nagy pontossággal a középre tolható a pólus. A középre tolás folyamatában a toló erő egyre gyengébb. Középen szinte megszűnik. Én teljesítmény hanggenerátoron 10, azaz tíz Hz szinuszos frekit engedek a tekercsre. Suhogás vagy zaj nélküli lebegést kell látni. Akinek nincs generátora, ő 50 Hz-l is csinálhatja.
Az így összerakott hangszórók a tulajdonosok megelégedésére jól szólnak mint új korukban.
Nem kell mások munkáját leszólni! Arcátlanság is van!
(#) fery45 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 11, 2019 / 1
 
Kedves P_László!
A hozzászólásod válaszaként oldalakat kellene írni. Nézd meg a zseb-, táska-, és TV-k hangszóróik mágnesét! állapítsd meg anyagukat!
Mind egy, hogy milyen anyag. Fontos a légrés indukció nagysága!
A hab elbomlik bárhol is van! Nyugati Tv-ből csak elbomlóval találkozunk, ezek hangja ismert.
Sokak szerint, és Szerinted is, nincs a hangszórónak teljesítménye, csak terhelhetősége. Tény, hogy elektromos energia megy bele, de hang jön ki. Mekkora a keletkezett hang teljesítménye? Példát írok: a robbanó motornak teljesítménye, vagy benzin fogyasztása van? Ebben a vonatkozásban a magyar szó használat nem tökéletes! Sok példát lehetne felhozni. PL izzólámpa, villanymotor, hőkészülékek ...stb.
Ami a lengő cséve égését illeti, úgy látszik, hogy Te még soha az életben nem dolgoztál igazán nagy teljesítményű erősítővel.
Bezárom, tisztelettel H.F.

DSCN0006.JPG
    
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
A jó válaszokhoz általában egy mondat is elég. Nem tehetek róla, hogy nem ismered a vonatkozó szakirodalmat, és a jelenlegi felhozatalt audiofil hangszórókból.
Nincs mit bezárni, ki sem nyitott a zajzár.
(#) tdi75 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Be cípen meg lettek sütve ezek a lengőcsévék
(#) tdi75 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Bár egy kérdés felvetődött bennem. Mekkora teljesítményre kb. mekkora huzalátmérőt vagy keresztmetszetet kell alkalmazni? Mert agyatlanul nem lehet vastag a tekercselőhuzal, mert akkor drasztikusan megnövelem a lengőcséve tömegét, és/vagy be sem fér a légrésbe.
(#) hugi00 válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Talalkoztam 90mm hosszu tekercselessel a lengon, ami 12mm vastag polusgyuruben "rugdalozott".
Es talalkoztam 8mm hosszuval is ami 6mm-ben "fizkandozott".
Ezert nem lehet alltalanositani, huzalatmero/teljesitmenyt.
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 12, 2019 / 1
 
Nagyjából értelmetlen ebből a szemszögből nézni egy hangszórót. Ez nem porszívó, vagy rezsó. És a teljesítmény, az elektrodinamikus hangszóróknál kezelhetetlen fogalom. Terhelhetőségük van, elektromos és mechanikai. A jó az, ha a felhasználási célokhoz/igényekhez igazodik mindkettő.
(#) tdi75 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Ezt értem, és tisztában vagyok vele. csak arra szerettem volna kilyukadni hogy kb.
Nem pontosan, mert azt nem lehet így megmondani. De csak egy példa egy 800 wattos hangszórót nyolc ohm impedanciával nem lehet megtekerni szerintem 0,01-es huzal átmérővel.

De akkor kérdem máshogy. Mekkora áramsűrűséget lehet károsodás nélkül megengedni a lengőcséve huzal keresztmetszetén.
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 13, 2019 /
 
Még mindig rossz a kérdés. itt ilyen nincs, egyszerűen nem ezzel a módszerrel határozzuk meg a terhelhetőséget, mert a felhasználás körülményeihez nem igazodik. És akkor még nem érted pontosan, hogy mit írtam az előzőben.
(#) fery45 válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 18, 2019 /
 
Kedves tdi75 és P_László!
A huzalátmérő sokunkat érdekel. A fél évszázados hangszóró szakirodalmat átnézve, valahol írva láttam, hogy a réz huzalra 30-35 ampert, alumínium huzalra 20-22 ampert számolnak négyzet milliméterenként. A szakíró arra hívta fel a figyelmet, hogy az olvadó biztosítékokban használnak nagyobb áramsűrűséget. Az én méréseim is körülbelül ezen értékek körül vannak. Pontosan nem lehet megállapítani, mert a mágnes erőssége a légrésben, a légréssel kapcsolatban lévő menetek határozzák meg a mozgató erőt az áramerősséggel. A hosszú tekercs, mely menetei kilógnak a pólusból az erő kifejtés szempontjából semmit nem számítanak. Több ilyen hangszóró tekercset készítettem kísérlet céljából, nem növekedett a hangerő, teljesítmény ...stb. A hosszú tekercs a pólus szélességéhez viszonyítva csak anyagpazarlás, vagy paraszt vakítás.
Megjegyzem: az ötvenes években betiltották a biztosíték betétek huzallal való átkötését (patkolását). Az előtt szabadon átkötötték, és ehhez több villamos szakkönyvben táblázatot közöltek, hogy a maximális üzemi áramokhoz mekkora átmérőjű rézhuzal tartozik. Akkoriban sokan nem tartották be a táblázat adatait, és ebből tűzesetek voltak. Ezért betiltották. A tilalmi törvény ma is érvényben van.
Másik megjegyzés: Az alu huzalú tekercsek nincsenek a múltkori leégett tekercsek között. Ugyanis az alu tekercset a nagy áram megolvasztotta, és így csak huzal maradványok kerülnek elő a légrésből. 660 fok az alú olvadás pontja. Tehát 700 fok fölé melegednek a tekercsek a túlterheléstől.
Még egy megjegyzés: A leégett tekercs helyére, nekünk hangszóró javítóknak, új tekercset kell készítenünk, majd beragasztani a régi helyére, hogy eredeti gyári adatokkal szóljon a felújított hangszóró. Ehhez a leégett tekercsről és pólusokról pontos méreteket kell vennünk. A tekercs átmérőt a pólussal 0,05 mm, a huzal átmérőt 0,01 mm pontossággal kell megállapítani. Gond a tekercs menet és egyes esetekben a rétegszám. Ez a legtöbbnél csak kettő, de vannak 4 rétegűek. A probléma akkor van, amikor tévesen mértünk, és kicsi a tekercs átmérő, amitől a tekercs a póluson csúszik és a hangban jellegzetes zizegést hallunk. Sajnos ekkor következik a kicsit nagyobb átmérőjű tekercs készítése és beragasztása.Ez nekünk szerencse is, mert a súrlódó tekercsre nagy teljesítményű erősítőről nagy teljesítményt vezetünk, amitől leég a gyári méretű tekercsünk. Hangfrekvenciás műszereinkkel mérve megtudjuk mérni a leégési teljesítményt. Ezek után összehasonlítjuk a gyárilag ráírt teljesítmény értéket. A gyári adat tizedétől ég a tekercs! Több évtizedes ilyen szándékos égetés alapján jelentős ismereteink keletkeznek a különböző méretű hangszórók leégési teljesítményéről. Ezek után jön az ilyen-olyan terhelhetőségi és teljesítményről szóló hülye mese. A "marketing szabvány". A jelenségen el kellene gondolkodni a gyártóknak és tervezőknek.
Kedves tdi75! Írod a 8 ohmos 800 wattos hangszórót. El gondolkoztál azon, hogy mekkora üzemi feszültség mellett tud a 8 ohmon 800 watt keletkezni?
Tisztelettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 18, 2019 /
 
Az egész, amit írtál, kb. úgy ahogy van, túlhaladott, értelmetlen, és nem létezik.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2019
(#) granpa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 18, 2019 /
 
Néhány részletet, elemzést ha láthatnánk?
(#) tdi75 válasza fery45 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Szia! Persze hogy kiszámoltam éppen ezért is kérdeztem illetve mondtam amit mondtam.
Az már egy elég nagy feszkó illetve egy elég nagy áram. De hogy ekkora áramsűrűség van ott megengedve azt nem tudtam. Ezután minden elismerésem annak aki lengőcsévét teker. Ezek szerint amit én tekertem az brutálisan túl lett méretezve a 0,25-ös huzallal.
(#) P_Laszlo válasza tdi75 hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Hangszórónál nincs áramsűrűség. Az transzformátornál van.
(#) P_Laszlo válasza granpa hozzászólására (») Márc 19, 2019 1 /
 
Persze. Úgy 25 éve, folyamatosan, minden AES-hez köthető szerző ezen a véleményen van. Kedvedre válogathatsz közöttük.

Tipikus laposföldhívő a hozzáállás.

És nyilván nem a lengőcséve átmérőiről gondolkodunk eltérően. Az egyértelmű, hogy nem érhet vashoz.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) bajibela hozzászólása Márc 19, 2019 /
 
Tisztelt Urak!

A hozzászólásokból arra következtetek, hogy gyökeresen eltérő vélemények és módszerek alakultak ki hangszórójavítással kapcsolatban. Mindegyik módszer egyformán jó eredményt hozhat, egymástól függetlenül is.
Mivel úgy látom profikkal van dolgom, érdeklődöm, hogy meg tudnának-e javítani részemre két teljesen egyforma hangszórót? Ezek a hangsugárzók a germánium tranzisztoros magnetofongyártás kezdetén kerültek pl. a BRG M9 magnetofonokba.
Ovális, narancssárga papír membránú, 8x15 cm-es, 50 Ohm-os darabok.
Azért használtak ilyen magas impedanciájú hangszórót, mert a magnetofon tervezésekor még nem állt rendelkezésre olyan végtranzisztor, ami képes lett volna meghajtani a ma használatos alacsony impedanciájú hangszórókat.
A kezdeti időkben a tranzisztorok nagy áramú viselkedése kritikus volt, nagy áramú terhelés hatására könnyen tönkrementek. A magasabb impedancia, kisebb átfolyó áramot jelent.
Szóval kellene egy mester, aki életre kelt két ilyen 50 Ohm-os hangszórót. Ez a feladat!
A membránok peremei szakadtak, tehát azokat is cserélni vagy javítani kellene.
Várom a leveleiket, ill. hívásukat a 06-20-376-40-83-as telefonon!
Üdvözlettel:
Baji Béla
(#) P_Laszlo válasza bajibela hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Egy hangszóró javításánál, a jó eredmény, az eredetivel megegyező állapot helyreállítása, vagy a felhasználási célhoz jobban illeszkedő paraméterek kialakítása. Mérés, ellenőrzés, az aktuális elméleti háttér ismerete, a gyári módszerek-anyagok-megoldások használata nélkül, kevés az esély a jó eredményekre, illetve sehogy sem igazolható, hogy jó lett-e, vagy rossz, az elkészült munka.

Az 50 ohm önmagában még nem is probléma. Viszont, mivel papírszélű a hangszóró, a membránszél önmagában nem cserélhető, legfeljebb a teljes membrán. A pontos méretek ismerete nélkül nem lehet megmondani, hogy javítható-e.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) fery45 hozzászólása Márc 21, 2019 /
 
Kedves bajibela!
P_Lászlo hozzászólása: "Mérés, ellenőrzés, az aktuális elméleti háttérismerete, a gyári módszerek-anyagok-megoldások használata nélkül, kevés a jó eredményekre, illetve sehogy sem igazolható, hogy jó lett-e, vagy rossz, az elkészült munka." utolsó fele teljesen valótlan. A kijelentés első fele igaz, mármint az elméleti ismeretek bárki által megtanulhatók, csak néhány évet rá kell szánni a szakirodalom tanulására. Ez nem internet terjedelmű elméleti anyag.
A neten 22 telefoncímet találtam hangszóró javításra.
Az 50 ohmos impedancia nem szerencsés. Ugyanis a hangszóró tekercsét mozgatjuk, akkor jelentős indukált feszültség keletkezik. Ha hangáram rezegteti a membránt, akkor is feszültség keletkezik. A fizikában a jelenséget mozgási indukciónak nevezik. Ez az indukált feszültség a Joule-Lentz törvénye szerint ellentétes irányú az erősítő feszültségével. A két feszültség különbsége hozza létre a hangszóró áramát. Ez ebben az esetben a hangáram és a hang torz. Minél nagyobb ohm számú egy hangszóró, annál több menetű tekercs, ettől a hangfeszültséghez viszonyítva nagyobb részarányú az indukált feszültség és így a torzítás. A jelenséggel kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a damping faktor dolgot. A jelenség érdekében tértek egyre kisebb impedanciára. Kevés menetű tekercsel, kis feszültséggel, nagy árammal üzemeltetnek.
Az elektron csöves korszak elején az elektromágneses fejhallgatók mintájára 2000-3000 ohmos hangszórókat gyártottak, melyeket az anódkörbe iktatták. A jobb minőségű hang iránti igény miatt alacsony ohm számra és kimenő transzformátorra tértek át!
Neked is célszerű lenne 4-5 ohmos hangszóróra áttérni.
Tisztelettel H.F.
(#) P_Laszlo válasza fery45 hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
A kijelentésem egész pontosan igaz. Viszont amit te írsz, az nem.

A legtöbb nyugat-európai gyártású HiFi felhasználási célra készült hangszóró a magyar hangszórójavítók számára reprodukálhatatlan, és javíthatatlan, mert nem rendelkeznek az eredeti alkatrészekkel, alapanyagokkal, gyártási módszerekkel. Ez tény, viszont az igazolásához pontos elektromos és akusztikai mérések szükségesek. De az átlag hangszórójavító legfeljebb multiméterrel mér, és hang alapján dönti el, hogy jó-e egy hangszóró.

Nem szerencsés saját elméleteket kreálni, és elhinni azokat. A DF például épp fordítva működik, minél kisebb a terhelőimpedancia, annál kisebb a DF.

Illetve, az elektrodinamikus hangszóró sem úgy működik, ahogy gondolod. A magas impedanciaértéktől, önmagában, biztos, hogy nem emelkedik a harmonikus torzítás. Amit írsz, az konyhafizika, a valóságban ezt a témakört a T-S modell és a hozzá tartozó elméletek szerint lehet vizsgálni mélytartományban.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2019
Következő: »»   94 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem